Je vhodné odplienkovávať dieťa, ak je na ceste ďalšie?
Ahojte dievčatá,
poraďte mi prosím, mám 19 mesač. synčeka, ktorého by som chcela začať o mesiac - dva odplienkovávať, avšak kdesi v postupe ako odplienkovať dieťa za 7 dní som čítala, že sa to neodporúča robiť, ak má nastať veľká zmena v rodine, akou je napr. i narodenie súrodenca..preto sa neviem rozhodnúť či sa do toho púšťať.
Má niektorá z Vás skúsenosť, že by sa po narodení druhého bábätka,to staršie zo žiarlivosti naschvál pocikávalo, príp. pokákávalo? Ďakujem veľmi pekne za všetky postrehy.
je to individualne, zalezi ako zareaguje na surodenca, moj syn ziarli, a umyselne sa pocika, pritom sa uz aj pytal
asi by som pockala
@luboslavap ale to je myslene tak, ze zmena nastane zaroven s narodenim dietata. Ze sa napr. dieta narodi a to starsie rodicia supnu do vlastnej izby a vlastnej postele alebo do skolky. Ono si potom mysli, ze ho odsunuli preto, lebo prislo babo alebo ze sa nieco proste deje, lebo prislo babo. Ak je to este pred narodenim, mozno by som to skusila. Ak uz je inak na to pripraveny. Ale treba ratat s tym, ze starsie dieta ma niekedy tendenciu robit zo seba babatko, ak to babatko v rodine je, takze sa Ti moze pocikat len preto, ze chce starostlivost ako to babatko. Ale s tym nic nenarobis. To vsetko prejde, samozrejme 😉
Ja odporucam urcite ano. Tento problem som riesila pred rokom. Medzi detmi mam 20 mes. rozdiel. Dcerku som sa v 19.mes. rozhodla odplienkovat. Vedela som, ze po narodeni syna, uz tolko casu mat nebudem, a dobre som spravila. Odplienkovala sa za 4 dni cez den a asi 6-7 dni a bola odplienkovana komplet aj v noci. Stalo to vela namahy, nebolo to len tak. Nic ine som nerobila, len som ju kontrolovala... ale vysledok super.
A tak isto som odplienkovala prveho syna v 18.mesiaci. Nebola som ochotna viac kupovat plienky...
casto to je velmi aj o pohodlnosti rodicov....
Tiez odporucam zacat co najskor. Presne, ako napisala @luciab123 , ked sa narodi babatko, budes mat viac povinnosti a menej casu a podla mojich skusenosti je najlepsie zacat s mladsim dietatkom, ako cakat na to, kym bude leto, kym bude mat dva roky, atd. Reakciu na mladsieho surodenca teraz neodhadnes.
@luciab123 máme 17mesiacov a rozhodla osm sa pevne s velkým odhodlanim,ze prestaneme používat plienky.na nocnik ku dávám od 11mesiacov,vždy sta ráno vykakala....a Teraz odrazu nie....ked jej rozpravam,ako keby má nepocuvala,potvorka mala a pritom mi dobre rozumie.dáš mi neake rady?daaakujem
@ninda25 Nasa je bez plienok a s obcasnymi nehodami od 17 mesiacov. Ale na spanok jej davam plienku. Nase obidve sa naucili tak, ze som dala plienku dole a neustale po pocikani posadila na nocnik, dookola opakovala, ze sem sa cika a kaka, stale som ju prezliekala, lebo zo zaciatku sa len pocikavala a ziadne vysledky. Po tyzdni sa zacala pytat, po dvoch tyzdnoch sa pytala spolahlivo sama a nehoda len obcas. To bola druha dcerka. Prvej to trvalo trochu dlhsie, ale bez plienky bola v roku a tristvrte, na spanok kratko po dvoch rokoch. Drzim palce, kazde dieta je ine, chce to len pevne nervy, vela, vela trpezlivosti a nehresit ich, len vela chvalit za kazdy uspech.
Mne mama odplienkovala malu za 3 dni co som bola v pôrodnici
@mirkapal dakujem tak nějak podobně to robim,len ziadne výsledky pytania sa.dcerka je moc šikovná,rozumie snad vsetkemu,jasně pře nu je pohodlnejsia plienka.dala osm si ultimátum,ze do zaciatku Leta musiiiime byt bezplienkovy🙂 chce to vela trpezlivosti....ako sa vravi trpezlivost růže prinasa....tak veriim,ze sa coskoro dockam.
@ninda25 ja som zacala tak, ze som pomenovala, co ideme robit. u syna to bolo "kako" u dcerky "aaa". a na nocnik mi nechcel ani jeden sadnut a toboz nie obsediet. nepomohli rozpravky, spievanky, nic... tak som si vymyslela, ze budeme chodit do vane, kym pochopia, co od nich chcem. pustila som pomaly vodu a cakali sme. nie dlho, bud islo alebo neslo. samozrejme som mala nehody po zemi, na koberci atd. ale to k tomu patri. ale v momente ako sa vycikali do vane, tak to videli a pochopili este v ten den. a aj kakat sme tak chodili. dcerka mi potom presla na nocnik asi na 3 den, syn myslim ale na 5-ty. a to sami od seba, lebo vzdy ked boli vo vani, tak som im okrem opakovania toho "aaa/kako" hovorila aj, ze budeme chodit na nocnicek. mali sme ho v pohotovosti v obyvacke a tam sa uplne sami usadili a bolo.
mozno som mala zvlasny system ale mne to velmi pomohlo a planujem to tak urobit aj do tretice. ved vanu nie je problem oplachnut a umyt.
a od momentu ako som sa rozhodla odplienkovat som plienku uz nedala, ani von!!! zdrziavala som sa pri dome a ked bola nehoda, sli sme sa prezliect.
na noc som plienku davala a vstavala som najprv 2x za noc, potom raz a potom uz len zamrnkali a vedela som o co ide.
tak snad pomoze...
Ďakujem Vám veľmi pekne dievčatá za všetky rady, ja to teda skúsim..držte palce..=)

@luboslavap
Moj syn bol uz velky, mal 3 roky, ked som ho odplienkovala. A do 3 mesiacov sa narodila dcera. Ale so znovupocikavanim problem nikdy nebol...
Ty budes mat mensi rozdiel... Neviem posudit.
Ako dlho by bolo od dufaneho odplienkovania k narodeniu babatka? Ak by to boli tak 3 mesiace, tak by podla mna uz nemal nastat ten problem znovupocikavania... Jasne, nehody budu este isty cas...