icon

Keď buchnem dieťa, tak mi to vráti

25. okt 2021

Ahojte chcem sa s vami poradiť mam 3 ročnú dcéru ktorú nikdy nebijem, ale ak veľmi vystrája tak jej capnem po zadku a ona mi to so smiechom vráti ako by nevedela že je to za trest. Ako by ste postupovali vy ?

Strana
z2
pribinak
25. okt 2021

Necapala by som ju po zadku. Treba hľadať inú formu a spôsob výchovy.
Napr chytiť dieťaťu ruky, podržať a vysvetlit prečo to či ono nemôže robiť

nely1704
25. okt 2021

Asi chce Tvoju pozornosť. Berie to potom ako hru...

amanta5
25. okt 2021

Deti zrkadlia, čo robíš ty...je to úplne normálne vo vývine....preto ťa capne.
Čo nechceš, aby iní robili tebe, nerob ani ty im....a už vôbec nie vlastným deťom.

elizabet173
25. okt 2021

určite by som ju necápala, ale volila inú formu trestu

domak2
25. okt 2021

Nikdy ju nebijem, capnem ju po zadku v jednej vete je matuce aj pre mňa, dupľom pre 3 rocnu.

adkajanova
25. okt 2021

Malé dieťa nerozmýšľa tak ako mi dospelý ono nevie čo môže a čo nie. .... Ak budeme deti byť oni si to budú pamätať a Budú mať vedsi cit k otcovi ako k mame pretože otca bude ľúbiť ale mami sa bude báť...

euka210
25. okt 2021

Tak inak, evidentne to berie ako hru. Moj vedel povedat "nebolí".

nafka0483
25. okt 2021

Ako mozes chciet aby ta ona necapla, ked ty ju capnes? Ved jej ukazujes, ze sa to moze, tak to robi aj ona, ides jej prikladom.

Zvol radsej inu formu usmernenia/trestu.

juliasb
25. okt 2021

Mne na 3-4 ročného najviac účinkoval trest ''Dať hračku na hanbu'' - chytila som obľúbenú hračku a položila hore na skriňu, kde nedotiahol. Dvesto krát účinnejšie ako dat na zadok (priznávam, párkrát som to skúsila a nebolo to dobre)

pseudomonas87
25. okt 2021

A čo ako čakáš? Ty capnes ju, tak je to asi normálne, tak capne ona teba. Túto logiku nechápem, alebo dieťa sa bije s inými deťmi, tak ho zbijem aj ja, aby vedelo, že sa biť nemá. 🙈🙈🙈🙈

luccy89
25. okt 2021

Tie co pisete radsej zvolit inu formu trestu, preco hned nenapisete priklady? Zaujala ma tema, ale teda, zase je to len naložme matke, ze capla dieta, ale ziadna konkretna rada, ako by riesili ony

nafka0483
26. okt 2021

@luccy89 Podla situacie - daj konkretny priklad kedy duetatu capnes a napisem ti alternativu.

marianna_peskova
26. okt 2021

Jednoduché: nebi svoje dieťa, nebude ťa biť späť. 🤷🏻‍♀️

magdalenal
Autor odpoveď zmazal
saxana000
26. okt 2021

Prirodzena reakcia co si cakala?upozornit zvysit hlas.ked nepomoze adekvatny trest skovat hracku vypnut rozpravku.
U nas fungovalo rokmi osvedcene postavit do kuta..

sofia1979
26. okt 2021

No musíte urobiť tak aby vedela že je to trest

lenkakravcova
26. okt 2021

Asi ju capaš slabo. Capni jej silnejšie. To už pochopí, a vracať ti to nebude. Takto to chápe ako hru. Ze ako tapkanie ručičiek - jeden urobí tapi tapi, druhý urobí tapi tapi.
Ak chceš, aby to brala ako trest, musíš to previesť rázne, tak aby to aj trest bol a aby v tom cítila autoritu.
Mám dve deti, a veru štvorročný dostane niekedy riadne po zadku, ale žeby mi to vracal - to nie. Raz to skúsil, a po tom čo dostal späť poriadne, si to hneď rozmyslel. 😀 Deti nie sú hlúpe, vedia počúvať, keď sa chcú vyhnúť trestu. Metóda cukor - bič na ne dobre funguje, ak je uplatňovaná správne.

beronsche
26. okt 2021

@lenkakravcova capni ju silno? A ako silno je uz prisilno?
je pre mna neuveritelne, ze este v dnesnej dobe dostupnosti informacii sa najdu ludia, ktory bitku deti odporucaju ako vychovny prostriedok a aj to sami praktizuju..
Metoda cukru a bica funguje vyborne, ak mas zaujem vychovavat deti k poslusnosti namiesto k zodpovednosti... Odporucat si precitat, preco je to kontraproduktivny nezmysel, takto deti vychovavat..

beronsche
26. okt 2021

co znamena velmi vystraja?
zvol cestu prirodzenych dosledkov. Rozhadzuje hracky? Vezmi na chvilu tie.. Vyvadza na ihrisku? Bude teda sediet pri tebe/ odchadzate domov..
vzdy strucne a vecne vysvetli, preco sa to deje.

Na druhej strane je potrebne si aj realne uvedomit, co 3r dieta zvladne z pohladu spracovania emocii.. Ak je prilis unavena, hladna, ma realny dovod byt v nepohode, vtedy je zbytocne vychovavat, kedze v takej situacii dieta emocie nespracuje..
pomohli by priklady realnych situacii.. 🙂

lenkakravcova
26. okt 2021

@beronsche Ideme tu polemizovať o tom, čo je silno a co prosilno?

Myslím, že každý zdravý jedinec vie, čo je silno a co je prosilno.
Ak to nevieš posúdiť, tak asi nie si ešte dospelá. Neviem co iné ti na to napísať..

A áno, odporúčam to, pretože to podľa mojich vlastných skúseností funguje. Ja som tiež za mala dostala po zadku, a ver mi, nemám z toho traumu. Práve naopak, som rada, že mi rodičia stanovili jasne hranice.
Nemyslím si, že by som bola kvôli tomu nezodpovedná. Vôbec. Nebila som iné deti, učila som sa na jednotky, od 16r brigadovala, v 26r mame vlastne bývanie na hypo a dve deti. Ak toto považuješ za zlý výsledok výchovy mojich rodičov, tak ok. Ja to považujem za ich a môj úspech.
Nabudúce menej posudzuj iných a viac seba.

beronsche
26. okt 2021

@lenkakravcova kazda bitka dietata je prisilno! Je to pristup z pozicie moci, ked dospely nevie situaciu spravne spracovat, prip.si vybija vlastnu frustraciu ..
Ze ty si vychovana dobre a si zodpovedna, je NAPRIEK bitke, nie vdaka nej..
pretoze hranice su velmi, velmi dolezite, ale rovnako je velmi dolezite, ako sa stanovuju.. A ide to aj respektujuco.
Ze to funguje? tu sa musim trpko pousmiat.. Samozrejme, ze to "funguje" .. Existuje dieta, ktore by dobrovolne podstupovalo bolest? Ale dieta sa potom problemovemu spravaniu vyhyba, kvoli strachu z trestu, nie kvoli spravaniu samotnemu. A nie, nie je to to iste..

Skus si hodit do vyhladavaca "preco nebit deti" a prebehnut par clankov.. Nebezpecenstva direktivnej vychovy k poslusnosti su zname, ale tvoje deti, tvoja volba..

nafka0483
26. okt 2021

@lenkakravcova Mozem sa opytat? Aj tvoja viera schvaluje alebo podporuje fyzicke tresty a bitie deti?

beronsche
26. okt 2021

@nafka0483 predpokladam, ze ano.. rovnako ako zien...

annm81
26. okt 2021

Keď veľmi vystrájaš, tvoje dieťa ťa capne. Tak sa to predsa robí, nie? Ty si ju to naučila. Riešenie je prestať ju trestať bitím.

@luccy89 Hádže hračky? Za trest jej ich vezmi. Správa sa nevhodne na ihrisku? Za trest pôjdete domov. Udtie ťa pri hre? Ty odchádzaš, môže sa hrať sama.

annm81
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
26. okt 2021

@beronsche Nezdieľam tvoj názor, ale nehovorím, že tvoj názor je úplne zlý.
Nevybíjam si na dieťati svoju vlastnú frustráciu.
Určujem mu aj tým hranice, ktoré sa nemajú prestupovať.
Malému dieťaťu (napr. 2 ročnému) ťažko vysvetlím, že nemá vybehnúť pri prechádzke, vytrhnúť sa z ruky, na cestu. Nerozumie tomu, čo znamená zrážka s autom. Nerozumie tomu, čo sa s ním stane, keď ho auto prejde. Dostať po zadku ale nechce, takže keď mu tým pohrozím, proste to neurobí.
Ty keď chceš svoje dieťa vychovávať neustálym vysvetľovaním toho, čo dieťa v jeho veku ešte pochopiť nevie, tak tak rob, ale prosím ťa nepíš prosím mne, čo je vo výchove správne alebo nesprávne - ani ty to nevieš. Každý sa riadime len podľa toho, čo považujeme za správne, podľa toho čo máme vyskúšané, alebo čo vidíme naokolo. Každý máme na to svoj názor. Ja vidím rozmaznané malé deti, ktoré doslova vreštia na rodičov, bijú ich aj do tváre, nemajú hranice. Rodičia k nim pristupujú ako v bavlnke, aby im nebodaj nebolo ublížené tým, že pocítia bolesť. Nehľadiac na to, že ich ratolesti bez mihnutia oka bijú iné deti, pretože vedia, že im za to nič nehrozí. Max "smutný" výraz rodiča.
Podľa môjho názoru je za určitých podmienok efektívnejšie placnutie po zadku (vo vyhľadávači nájdeš aj témy, prečo je capnutie dobré, - na nete nájdeš dnes fakt všetko 🙂 ).
Ty si rob ako uznáš ty za vhodné u svojich detí, ja si budem u svojich robiť ako uznám za vhodné ja. Výsledok uvidíme o pár rokov.
Snažím sa svojim deťom dať zodpovednosť, morálku, hranice, vzdelanie, slušné správanie a pohľad na svet vo vzájomnej tolerancii rozlišností.

lenkakravcova
26. okt 2021

@nafka0483 Áno, islam to schvaľuje. Dieťa sa môže udrieť po zadku, ak ublížilo inému dieťaťu, človeku, zvieraťu. Nesmie sa udierať do tváre, dať mu facku a ani udrieť tak, aby to spôsobilo modrinu alebo nejaké iné poranenie.
Povolené je ho udrieť len tak, aby pocítilo bolesť za to, čo urobilo, aby pochopilo, že daný skutok nie je správny. Tak ako dospelý cíti bolesť psychickú, keď ublíži niekomu, dieťa, ktoré toto nevie pochopiť (alebo aj dospelý, ktorý by to pochopiť nevedel), môže byť potrestaný fyzicky. Proste má to mať výchovný efekt, nie týrací (to je samozrejme zakázané). A samozrejme nie je to prikázané. Každý má možnosť svoje deti vychovávať ako uzná za vhodné sám. Nie je na to nejaké univerzálne pravidlo, podľa ktorého musia ísť všetci. Každý z nás má iné dieťa a iné životné podmienky, ktorým sa potrebuje vo výchove prispôsobiť.

Ja osobne zvyknem deťom vysvedľovať + trestať, keď to porušia. Napríklad: vidím syna, že olieva sestru vodou z pohára, vysvetlím mu, že to nie je správne (poriadne, prečo, čo to spôsobuje atď., má 4r tak niečo už chápe) a zároveň mu vysvetlím, že keď to poruší a znovu ju oleje, tak dostane po zadku. Nebijem ich len tak z rozmaru. Keď to syn poruší, tak dostane a zapamätá si, že toto bolo zakázané, vysvetlené a potrestané a keď to bude opäť, bude to potrestané opäť. Zapamätá si, že to robiť proste nemá.. Čím je dieťa staršie, tým lepšie rozumie vysvetľovaniu bez fyzickej ukážky, takže si myslím, že od 5.6r, to už nebude potrebné inak než ústne vysvetľovať.

beronsche
26. okt 2021

@lenkakravcova nevychovavam neustalym vysvetlovanim, ani nechovam deti v bavlnke.. 😉 Mylis si benevolentnu vychovu, ktora je rovnako skodliva, ako ta direktivna, s vychovou k zodpovednosti..

Ak maju deti dovolene vsetko, su neiste, stratene, deti hranice potrebuju.. Ak maju deti hranice nastavene bitkou, moze sa stat, ze budu mat sklony k rebelii alebo naopak, az k prehnanemu posluchaniu autorit a to aj tych skodlivych (nabozensky fundamentalizmus, partia, sekta a pod. extrem). uspresne tie vzorce spravania o ktorych pise @annm81
Hranice sa daju nastavit respektujuco a za ich nedodrzanie je "trest" vo forme prirodzenych dosledkov!

Priklad s 2r dietatom je zly.. take dieta nepochopi, ze to udieras pre to, aby nevybehlo.. Take dieta nechape, preco ho udrela jeho najmilovanejsia osoba a uz vobec si to nespoji s autom.. Skor so situaciou, tu na prechadzke idem vedla mamy, inak ma udrie. Ale staci zmena miesta, osoby a dieta moze vybehnut, lebo ide o inu situaciu.
tvoja kritika mojho vyjadrovania sa k tvojim vychovnym metodam nie je na mieste, pretoze si do verejnej diskusie napisala dobrovolne a teda sa k tvojmu prispevku moze vyjadrit kazdy, kto ma zaujem.

Nuz islam nie je viera prave podporujuca individualitu, samostatnost zien, ci respektujuci pristup... To zrejme vysvetluje aj tvoj postoj.
Mimochodom, podla islamu, co moze urobit manzel, ak sa jeho manzelka sprava naozaj nevhodne?

@nafka0483 dieta mozes udrierat, ak nema modriny a nie po tvari.. to asi hovori za vsetko... ☹️

annm81
26. okt 2021

@lenkakravcova
Dávaš im veľmi zlé vzorce správania. Čo si ich naučila? Že sa ťa v niektorých situáciách boja, lebo ich ideš zbiť. A najmä že ak sa im nepáči nejaké správanie, majú si nápravu vyžiadať bitkou. Aksynovi niekto v škôlke vezme hračku, má udrieť, ak mu niekto omylom stúpi na nohu, má udrieť, až kamarát spraví nevhodný vtip, má udrieť, až sa cudzí chlap pozrie na jeho frajerku, má udrieť, až jeho žena príde neskoro z práce, má udrieť, až si od teba tvoj vnuk vezme cukrík, čo mu tvoja nevesta zakázala, má udrieť, až v starobe nestihneš dôjsť na záchod, má ťa udrieť.

Strana
z2