icon

Kedy po pôrode čistia novorodenca?

6. dec 2021

Dobry den, kedy vam po pôrode ocistili novorodenca? Myslím tým úplne prvé očistenie od toho bieleho povlaku. Robi to personal nemocnice alebo to ma urobiť matka ? A kedy sa to deje? Vraj ten biely povlak slúži na ochranu kože 🙂

petamich
6. dec 2021

pocad bondingu bol este neocisteny, potom mi ho o chvilu priniesli na izbu a uz bol umyty a obleceny, takze niekde medzi tym

jaskolka
6. dec 2021

Najprv mi ho dali len tak zabaleneho v látkovej plienke, a potom už normálne umytého a obleceneho

ruzasipova
6. dec 2021

Najprv ti ho daju na telo takeho spinaveho a potom za chvilku vezmu, aby mu spravili zakladne prvotne vysetrenia a to uz ti ho vratia cisteho a obleceneho.

autor
6. dec 2021

@petamich @jaskolka @ruzasipova a to bude oblečený v nejakom erarnom oblečení? Nejake body a perinka? Aj pribaľovať plienočky bude personal Kým sa ja sa postavím na nohy? Nemam s tým žiadne skúsenosti ani v mojom okoli ☺️

jaskolka
6. dec 2021

Asi to závisí od pôrodnice ale zvyknú dávať erarne vecičky. Ja som rodila v SL, tam každý deň ráno dali nové oblečenie, zavinovačku aj čiapočku, pripadne podľa potreby aj behom dna (ak pogrckalo napríklad)
Az domkv keď som šla, obliekla som na syna vlastne veci
Plienky a vlhčené som mala svoje aj sama som prebalovala. Väčšinou už je všade rooming, ale keď potrebuješ, tak pomôžu sestričky. Aj ženám po sekcii dali dieťa až vtedy, keď sa mohli postarať.
Ale všeobecne áno, už sa staráš, menis plienky, prezliekas ty sama.

petamich
6. dec 2021

zalezi od porodnice - v Ruzinove BA je oblecenie erarne ale odporucam vziat si aspon jedno vase, ak by sa vyhadzalo z ich pracieho prostriedku, nam kazali priniest rukavicky, ciapku a to v com chceme, aby slo domov (mne to priniesol muz) a co sa tyka plienok nedostali sme resp. vzorku 4 ks a krem na prdel = plienky, vlhcene utierky a podlozky som mala svoje

a ziadne personal ;) u nas v BA ti dieta takmer hned prinesu pri vaginalnom porode, neviem ako to je pri cisarskom, tak tusim o 12 hod. ak nebudes chciet inak

ailiba
6. dec 2021

Keď sa narodil, tak ho iba utreli a zabalili. Okupala som ho až ja pod dohľadom novorodeneckej sestri na 3. Deň. Ale priznám sa, už som sa na to tešila. Bol chudatko taky polepeny, pokožku mal suchu. Ten kúpeľ mu dobre padol. Umyla som ho len v čistej vode.

petamich
6. dec 2021

a u nas sa kupe kazdy druhy den - takze 1-2x ti to vyjde podla toho ako porodis - prvykrat okupe sestricka a ukaze ti a druhykrat uz ty sama pod jej dohladom

lienka.7
6. dec 2021

Hned po porode ti ho prilozia takeho "spinaveho a krvaveho" 😊 potom mi ho vzali, umyli a na 2 hodiny doniesli uz "ocisteneho" a len v plienke a capicke mi ho dali na prsia a prikrili nas 👌
Vzali si ho kym ma previezli na izbu a tam mi ho v postielke doniesli uz obleceneho a v perinke 🤗🤗🤗

autor
6. dec 2021

Ďakujem všetkým sa reakcie 🙂 trochu sa obávam lebo vzivote som male dieťa nedržala v ruke, neprebalovala plienky ATd.. ci mi to tam niekto ukáže a ci to nebude blbe pred sestričkami ked budú vidieť ze to budem robit prvýkrát

lulu2014
6. dec 2021

Nebojte vhupnete do toho. Treba opatrne ale netreba sa bat. Vsetko pride casom a praxou. Musite si na seba s babatkom zvyknut vo vsetkom.
Drzim palce a vychutnavajte si potom spolocne chvile😊🤩 a keby nieco kludne napiste aj ss 🙂

kiki68
6. dec 2021

No iba ho tak zotreli uterakom, obliekli sme ho az o desiatej vecer ( po kontrole pediatrom) sa mohlo obliect. Inak bol iba v takom uteraku zabaleny od doobedia do neskoreho vecera. Kupal sa az o den neskor

kiki68
6. dec 2021

Nie nebude to blbe, je to ok, prave to rychlo vysvetlia a velmi radi pomozu. Moj muz dostal rychlo kurz vsetkeho

qetka
6. dec 2021

ja som tiez nedrzala. Sestricka sa opytala, ci viem co s babom a ja ze nie 🙂 Tak mi vsetko ukazovala a hovorila. Pri dalsom rovnako, akurat som povedala, ze to mam nedavno za sebou a bola som rada, ze mame klud a sme sami 🤣

mamelka
6. dec 2021

Mne napr v Nemecku dali Máriu po sekcii len v pamperske a len ze ju utreli, neumyvali ju nič a kupali sme ju prvý x až keď mala 3t ako mi radili v nemocnici😊 prvý x som tak robila ... a ona ten celý čas neskutočne nádherné vonala😇🥰.. staršie boli hneď kúpane.

mabenn
6. dec 2021

kebyze to mam ja robit po porode tak dakujem pekne 😀

mamelka
6. dec 2021

Treba sa pýtať. Neboj zvládneš to. Ja som to dcéram najskôr ukázala (9r a 12r) a fungujú samé a ešte sa aj hádajú ktorá ju prebali😂 aj ju oblecu, ponosia aby odgrgla ... my ženy to mame v sebe neboj

mamamasama
6. dec 2021

podla toho co si zelas a napises do porodneho planu... moj bol takyto neumyty 3 dni a potom som si ho okupala sama... cim dlhsie ma na sebe ten povlak, tym lepsie..

tenerifka
6. dec 2021

Dcera mala porodny plan-dieta neodnasat mimo nej, nekupat... mala sa narodila s neporusenym vakom, v stoji, takze ako isla von hlavicka, rovno ju ta voda "osprchovala", bola cista, hned jej ju prilozili, neutierali...okupala ju az doma na 3.deñ.
Co sa tyka oblecenia, vraj to nemocnicne strasne smrdelo chemiou, tak ked si na to hakliva, vezmi si svoje