Kedy vstávajú a chodia spávať vaši 5 roční drobci?
Dobre rano, prosim mamicky 5-6 rocnych deti, prosim kedy rano vstavaju a chodia vecer spat(do postele), spia este cez obed?
My sme hore od 5tej rana, na obed nespava od dvoch rokov, ani si nelahne, aj ked vidno, ze je unaveny. Co sa tyka vecerneho spanku lekari, psychologovia,odbornici radia davat do postele v tu istu hodinu ako vstane, t.j. 05:00-17:00, 05:30-17:30,06:00-18:00 ....atd. Snazim sa dodrziavat rezim, pravidelne chodit spavat v tu istu hodinu (medzi 18:00-18:45 najneskor). Byvam u rodicov nakolko moj prijem mi nedovoluje vlastne byvanie. Ked som so synom doma sama, okupe sa, obleceme do pyzanka, pomodlime sa, pekne lazka a spi do 5-10 minut. Takto to priebeha ale ked sme sami. Akonahle ze je niekto doma, napr.dedo uz to neplati, behat plakat kricat v posteli dokaze aj dve hodiny no spat nic, aj ked je veelmi unaveny, kruhy pod ocami...nerozumiem tomu. Cez vikend to bolo tak isto, vstal o 04:30 rano, sice o 18:05 "akoze zaspal" no po 20 minutach ten isty scenar ako vcera...do 21:30 vymyslal, zaspal 21:45, aj tak vstal rano o 5tej 😲 (len 7 hodin)...som myslela, ze bude buvat aspon do 8smej ked zaspal tak neskoro no kdeze 🙄. Kazde rano co tak skoro vstane je po hodine a pol uz unaveny. Hlavne ked mame nejake vysetrenie, napr.o 07:30, syn celu dobu ziva, nedokaze sa sustredit, pri logopedii to treba, nepocuva, po 30 minutach ucenia,cvicenia v ambulancii unaveny, vela krat odpadne na kreslo ktore je v ambulancii. Logopedicka ma posledne zvozila co je taky unaveny ved bolo 07:30 rano, ja jej odpovedam, ze vstal o 04:30 rano, ona: "neexistuje, a na obed Vam spava?" moja odpovied znie nie....napriel synovej nepozornosti sme sa obe snazili spolupracovat. To, ze ma syn poruchy reci, hyperaktivity s hyperkinetickymi poruchami aktivity a spravania , ADHD uz vieme vysetreniami, uziva druhy mesiac Tiapridal 1/2 tablety vecer. Je velmi zive dieta, cely den je v pohybe, ani si nesadne, stale "musi lietat" 😀. Teraz, dnes o 05:00 hore (zaspal bolo 20:10). Umyl sa,prezliekol,naranajkoval sa. Teraz ziva ako lev, vyzera uplne unavene vycerpane ale do postele ho uz nedostanem, ach jaj, som zvedava co bude zas veceer.
@lenicka6697 ked sa Ti rano tak skoro zobudi, skus mu tak po hodinke dvoch pustit rozpravky. Stlm svetlo v miestnosti, uloz ho pod deku na gauc, mozno este zdriemne
@dai v skolke by mal mat asistenta no nedostal ho. Jedna ucitelka, ktora ma na starosti 23 deti ho neustriehne. Pokial nie je v nejaky den v skolke pani riaditelka nechavaju mi ho doma, na ziadnom podujati s nimi nebol (vatsinou bol akurat chory)
@soldi skusala som viac krat, nic. On si nelahne ani ku mne ani na gauc. Paplon si vie niekedy zobrat no nelahne si. Rozpravky ma povolene no tazko sa na ne sustredi
@lenicka6697 ta znizena imunita je dosledok nespravneho spacieho rezimu + samozrejme aj ostatne veci k tomu. alergie astma ak ti mozem poradit skus malemu zmenit stravu - vsetky tieto veci sposobuju plesne v organizme. da sa tomu pekne predist a to viem o com hovorim kedze s malym sme si pred 2 rokmi presli kadecim =( taktiez siel z atb do atb, hospitalizacia v nemocnici a chceli mu mandle vybrat ale nakoniec som nedala, zacala som sa venovat alternativam ako sa tomu vyhnut a vysledok? spokojne dieta, ktore od minuleho roku malo az 1 atb aj to zbytocne nasadene kvoli nespravnej diagnoze /maly mal hpv a dr urcila anginu bakterialneho povodu dala atb/.
na horne dychacie cesty sme zacali vyplachovat nostek nosnou sprskou, zaradila som mu vitaminy a zmenili sme stravu.
samozrejme ze pri dedovi je maly iny to je normalne to robi kazde dieta. ja to moje ked sa stretne s dedom za 10 min ani nespoznavam aky je skekeseny. na to je dedo veruze talent, nastastie s nami nebyva =D
@soldi cez obed spava ci nie? V nasej triede v skolke sa vseci divia co tak skoro vstava, ze oni svoje deti o pol osmej nahanaju aby vstali z posteli...
Skús mu posúvat večerný spánok každý deň o 10 minút .Inak sú detičky čo spia aj 10 hodín mám takých .Ale o 18 je fakt skoro tak 19 30 je podĺa mňa naj . Ono sa to neupraví hneď , ale daj tomu čas
kopcim:
Dieťa vo veku 6 až 12 rokov
Celkový počet hodín spánku počas 24 hodín: 10
Čo môžete urobiť vy: Sledovanie televízie, počítačové hry a rozbiehajúci sa sociálny život výrazne ovplyvňujú čas, kedy ide dieťa spať, aj to, ako dlho spí. Nikdy nedávajte deťom do izby televízor ani počítač a trvajte na dodržiavaní pravidelného času, kedy treba ísť spať.
Deti skoro ráno vstávajú do školy a ak v tomto veku ich vyvíjajúci sa organizmus potrebuje 10 hodín spánku, nemôžu chodiť spávať neskoro. Počas víkendov sa môžete dohodnúť na miernom kompromise.
pre mna stale ma dieta spat tak aby bolo pokojne, vyspate a zaspavanie nema trvat 2 hodiny - tohto sa snazim pridrziavat pri mojich detoch - hlavne teda pri dcere ktora urcite nikdy nespavala standartne tabulkovo...
osobne urcite neodporucam TV, ci tablet a podobne pred spankom ci ak chcem aby dospalo rano - ak aj dieta pri tom zaspi tak spanok nie je plnohodnotny , tv , tablet a mobil totiz aktivuju mozog a potom ma problem sa ukludnit... ja sa snazim 30 minut najmenej pred tym ako deti maju ist spat aby boli mimo telky... rozpravku vecer mozu ale nie tesne pred spanim... rano ak im zapnem telku tak sa mozem rozlucit s tym ze by este zaspali - to je skor take aby som ja mohla este spat😉
@lenicka6697 nevies najst skolku kde nie je 1 ucitelka na 23 deti? to je strasne malo podla mna ( nase decka do 4roch rokov maju 4 ucitelky na najviac 16 deti, v predskole 2och na rano a 2och na poobedie ...)
@dai zial, ina skolka mi ho neprijala ani neprijme s ADHD, ma hyperkineticke poruchy aktivity a spravania, porucha pozornosti, vyvojova porucha reci. Ver, presla som kazdu jednu skolku "taketo dieta nam sem nevodte, neprijmeme Vas, nemame asistentov". Tato jedina skolka bola ochotna, chodi tam od januara tohto roku
@dai je v predskolskej triede a ano, je tam iba 1 ucitelka (ako druha byva v triede riaditelka ak je v praci)
@lenicka6697 asistenta si nevies vybavit sama? lebo s tymto budes mat problem potom aj v skole...
@dai pytala som sa aj na Urade prace, nie, skolka by ho neschvalila. Mne nepovolia pri nom byt v skolke, nikoho v rodine nemam kto by bol pri n tych par hodin. CŠPPP na to uplne kasle, ani raz v skolke neboli napriek tomu, ze mali uz davno vypracovat individualny plan pre dieta s NKS, kaslu na to. Ja by som chcela ist uz aj do prace, doma som od roku 2011. Teraz som na predlzenom RP ale iba do konca roka a potom co? Sama neviem
Môj 5 ročný cez deň nespráva, len v škôlke leží, zaspí málokedy. So starším 8 rokov, majú režim. O 20.30 po športe 😉 do postele:aj ja chcem kľud. 5 ročný spi niekedy aj do 8.00 ale väčšinou je hore po 7.00. Starší nech som ho dala spat o 20.00 ci 22.00 o 5.30 až 6.00 bol vždy hore. Takže chodí o 20.00 ráno ma nákazane potichu prejsť do obývačky a sedieť pri TV.
Ja by som to od 5.30 s 3 deťmi nedala, takže ostatní spíme.
@dai v decembri 2014 mi skoncil riadny RD kedze syn mal 3 roky, predlzenie zo zdr.dovodov syna mi zamietli napriek splneniu podmienok, schvalili az tento rok v marci (2 roky som cakala na schvalenie, nakoniec uznali no spatne uz nevyplatia aj ked narok je v skutocnosti od roku 2014 realne predlzeny RP az v 03/2017)
@lenicka6697 ako som uz pisala, kazde dieta je ine a tvrdit ze ma 5 rocne dieta spat 12 hodin je somarina. Urcite niesom zastancom nechat deti do 23.00 hore, ale dat ich jlavne v lete spavat o siedmej mi pride zbytocne,ak samozrejme dieta nieje uz na odpadnutie. Mne vsak keby syn vstal o piatej urcite ho dam este pobede spat,kym nechodi do skoly. Aj ty si musis trocha oddychnut a on tiez nebude taky nervozny.
@lenicka6697 nepoznam ziadne 5-6 rpcne dieta, ktore chodi spavat vecer o 18.00 hod. Ty mas zly system a tym padom si v zacarovanom kruhu. Neviem co znamena "je unaveny, ale nelahne si". No, ani moj si nelahne sam, ale proste poviem ide sa spat a hotovo. Aj keby mal lezat a oddychovat, tak pokojova cast dna cez obed bude. Moj ma 5,5 roka, rano vstava cca okolo 6.30, cez obed pospi 1,5 hodky (davam ho medzi 12-12.30 nikdy nie neskor) a vecer ide spat o 20.00 s tym, ze od 19.00 sa naveceria, okupe, da do pyzamka, rozpravka a hajde spat. Niekedy zaspi hned, inokedy cca do 20.30 vykecava v posteli. A k tebe, tvoj ritual, ktory mu nastavis, nema rozhadzat dedo ani babka. Proste dieta ide spat a nedebatujem ani s dietatom ani s rodicmi o tom. Ale kedze vieme, z tvojich inych prispevkov ako to u vas funguje a ake ma maly problemy, asi je jedno co ti tu porozpravame.
@lenicka6697 ahoj, tak teraz asi ostaneš veľmi pohoršená mojím príspevkom. Moja dcéra pred 22 nechodí spávať. A vstáva priemerne o 6 /niekedy skôr/ a cez deň nespí. Ano, myslim to vážne. Odmalička nespávala dobre, potom sa budila x krát v noci/stále neprespí celú noc/, nechce sa jej spať. Nepotrebuje to. Nemyslím si, že som za to zlá matka, že moje dieťa nechodí spávať o 20 a nespí do 8. Proste každé dieťa je iné, každé dieťa potrebuje inak spať, tak ako dospelí. Môj manžel potrebuje spať 8 hodín /spáva niekedy dlhšie ako naša dcéra./, ja nespím viac ako 5 hodín denne /čiže malá sa v tomto na mňa celkom aj podobá 🙂/. akurát že u našej nie sú nejaké prejavy únavy, že by si trela oči, zívala, alebo niečo. to my nepoznáme, preto to ani neriešim. nechce spať, tak nespí. samozrejme, že keby to bolo nejaké veľmi hraničné nepoviem, ale tak spí tých necelých 8 hodín z 24 a vidím, že jej to stačí, tak to neriešim. Osobne ja nepoznám žiadne 5-ročné dieťa v mojom okolí, ktoré by chodilo spávať skôr ako o 20:30. ono keď sa nad tým zamysliš, tak on ti spáva tých 10-12 hodín z 24, čo je podľa mňa akurát pre 5-ročné dieťa. Samozrejme, iné to je, ak vidíš, že potrebuje spať, je mrzutý, zíva, trie si očká, tak potom mu asi ešte chýba a treba to riešiť. Ale zase nemusí byť všetko tabuľkové. Tak ako aj tu, vidíš, že sú mamičky, ktorým deti spia 12 hodín denne 5-ročné, potom sú mamičky ako ja, čo majú doma nespavcov, mne ani novorodenec nespal 12 hodín za deň, je to individuálne. vždy je treba nájsť to, čo vyhovuje aj tebe aj tvojmu dieťatku. Držím palce, nech ste obaja spokojní. 🙂
Môj malý ma 4,5 roka, od dvoch rokov poobede nespáva, v škôlke len leží ale nezaspí. Vstávame ráno o 6 a zaspáva medzi 9.00 a 9.20 a to ešte vymýšľa. Do 7.00 až 7.30 sme vonka. Kým prídeme zo škôlky sú 4 hodiny niekedy aj pol piatej. Neviem si predstaviť žeby syn v lete išiel spať o 18.00. Máme na okne žalúzie, ale kúpila som aj zatemňovacie závesy a cez výkend vstane aj okolo 8. Ale keď videl svetlo bol hneď hore. Podľa mňa je na 5 ročného veľmi skoro chodiť spávať o 18.00. Skús ho pravidelne ukladať o 20.00 zatemni okná a možno si časom zvykne na takýto režim.Určite to nebude zo dňa na deň. Ja mu o pol deviatej prečítam rozprávku, poviem dobrú noc a ide spať, ale ako som už písala zaspí len po deviatej.
Moja päť ročná chodí spat o 9, spí do rána do 9,o 13 ide spať znovu a spí do 16,aj To ju budim🙂
@esther03 ja mam zly system? Z kazdej strany pocuvam: to tak malo spi? A preco vstava o 5tej rano? Zavcasu vstava...Davajte ho skor spavat ked je unaveny. Pocuvam to od rodiny aj lekarov. Casto mavame vysetrenia po roznych lekaroch, vsade sa divia: A to to Vase dieta vobec nespava ked chodite vzdy unaveny a ziva? U lekaroch poriadne nespolupracuje, viac krat nam zrusili termin sedenia ked nechcel spolupracovat. On sa nedokaze sustredit 10 minut, nieto este hodinu...Tiez vidim male deti na ihrisku z balkona o 19tej ale predpokladam, ze spavaju na obed. Ten moj o pol piatej pada nosom, odpadava na gauci unavou, vidim to doma kazdy den. Zistili mu vyvojovu poruchu na mozgu, moze to ovplivnovat aj spanok. Tiez ma 5 a pol roka, vstava o 5 (niekedy pol 5 rano), na obed si nelahne, aj kebyze ho dam nasilu do postele bude vymyslat, behat ale lezar ani za svet a to oci jak panda a ziva. Tvoj vydrzi byt vpohode hore ale na obed spinka 1 a pol hodiny ako pises
@ave17 to vazne spi od 21 do 9 hod rano a este aj na obed od 13 do 16 hod? Kebyze mne zaspi o 20 hod a vstava o 8 tej bola by som vdacna. Zaspava po 20 hod vstava o 5 a na obed nespi, to je rozdiel
@ave17 12+3 hodiny, 15 hodin spolu, moj drobec spi tak 8 max.9 hodin dokopy
@lenicka6697 ale 15 hodin nie je normalne na taky vek... je to vyslovene spave dieta...
neviem ako sa naozaj volas, tiez v tebe spoznavam zenu co tu uz bola pod viacerymi nickmi... v kazdom pripade nemozes svoje dieta riadit podla inych ci nejakych tabuliek, musis sa jemu a sebe prisposobit - dieta nie je pan domacnosti, pokial mu staci 9 hodin spanku tak je to ok - treba ho nadstavit tak aby to aj tebe vyhovovalo, aby si si mohla oddychnut a vyspat sa tiez, ak potrebuje 15 tiez ok, ak 6 - aj take su...
inak ja nepoznam dieta ktore v tomto veku spi 15 hodin, ved to potom ani nema cas normalne fungovat☹ a teda nemam paru ako taketo dieta sa prisposobi skole a rezimu v nej:-/
@dai myslim, ze 15 je doost. Ked spi od 21 do 9 naco chodi este aj od 13 do 16 hod? Ja by som nedavala zbytocne na tie 3 hodiny, mala moze byt vonku, je leto, je pekne. Kebyze mne maly takto spava od vecera do rana ani nepipnem. Stacilo ak by vstaval o 7mej (na 8 do skolky)
@dai sesternica mala takeho chlapca, ten spal stale, vecer o 19,00 do 10,00 ako ho nechali poobede aj 3hodiny. ked zacal chodit do skoly tak spaval poobede bo bol hotovy. On bdel max 3hod v kuse. Ja osobne som mala dojem ze to nie je normalne, on bol cely daky spomaleny cca do 8rokov nie ze nejak mentalne ale taky tucko, on pomaly jedol, chodil, kym vypotil 3slova ja som barak obehla, teraz ma 12r a som ho nespoznala 😲 vysoky, chudy, normalne do zivota mlady muz. predrali sa geny po otcovi
Do osmej spinkaju aj s bračekom 1a7mesiacov a o pol siedmej vstavaju
@lenicka6697 asi si to chcela ave napisat... znovu - 10 hodin spanku je dost pre 5rocne dieta a tolko tvoj spava - len spava velmi skoro - tym padom aj skoro vstava... poobede potrebuje este aspon pokojovy rezim - lahni si k nemu ked si doma, citaj mu knizku, cokolvek ale aby polezal - moje deti radi pocuvaju hudbu ci rozpravky z cd-cka, proste treba ho nejak ukludnit aby si aspon oddychol/spat nemusi
Áno,je úplne zdravá,chodí aj do škôlky,vtedy vstáva o pol ôsmej,s problémami🙂 poobedny spánok tam absolvuje a večer ide spať o deviatej,ale keď je víkend,alebo prázdniny ako teraz vzdy spí tri hodiny🙂 a mne to vooobec nevadí🙂 slak by ma trafil,keby mi dieťa vstávalo o piatej alebo o šiestej.Od babatka chodila spávať o 9, nepochopím ženy,ktore dajú spať dieťa o 18 a potom sa sťažujú že sú o 5 hore🙂 Mala je absolútne zdravá,živá,šikovna,ale rada spí;) od mala

@lenicka6697 to je normalne, ze sa predvadza, ked je tam dedo. Moj starsi sa tiez predvadza, vylial svokre pivo, chcel ju tahat za vlasy, proste on je tiez taky vichor niekedy, s mensim sa pohraju pekne, ale zrazu mu akoby prepne a robi mu zle. A ked je s nasimi, tak je akotak fayn, ale akonahle som tam aj ja, uz vystraja. Preto je teraz u nasich na prazdninach sam, tak je to pre vsetky strany znesitelne. 😀