Ľahký spánok 6 mesačnej dcérky už od narodenia
🙂 Ahojte .
Dcerka ma 6 mesiacov, uz od narodenia ma velmi lahky spanok. Ako som sa docitala, vraj to je normalne pri novorodencoch.
Prve mesiace nam po kojeni a flaske viamenec zvracala, tak sme ju casto a dlho nosili na rukach. Niekedy aj po hodine a pol ked som ju polozila do postielky , aj tak mi potom zvracala. Po UM zväcsa zaspala na rukach, vyzerala byt dost z toho jedenia unavena ale spokojna. Po hodine, dvoch nosenia na rukach sme jednoducho nevladali a chceli sme ju dat do postielky , len co som sa s nou nahla nad postel , ze ju polozim, zrazu mi otvorila oci, ( pritom som si myslela , ze je v hlbokom spanku, lebo ruka a hlava jej jednoducho padala dole ) zacala Plakat. tak sme nevedeli, ze ci ju nieco boli, sme rodicmi prvy raz a nemal nam kto poradit. ( modry konik sme este nepoznali)
Neskor som si vsimla, ze ona Rada zaspava na rukach , ze potrebuje nas kontakt.😉
Uz mala viac ako 3 mesiace a tak som sa s nou prechadzala po Byte z izby do izby, popri Tom som ju pozorovala ako reaguje na svetlo a tmu v Byte. Hoc vyzerala , ze tvrdo spi, slinky som mala niekde na tricku a ruke 😉)) , zasla som do kupelne kde je uplna tma, zrazu otvorila oci a ja som sa trochu zlakla , lebo som len jej bielka v ociach videla, Elis sa hned zobudila.
Citala som jednu knihu , kde bolo vysvetlene , ze spanok je velmi dolezity pre dieta, a prave preto by malo spat v mierne tmavsej miestnosti a bez hluku. Tak som to aj robila a vzdy mi zaspala v spalni po najedeni ci v postielke alebo aj na posteli.
Kvoli psovi som musela chodievat von doobeda a este aj poobede, cize aj s Malou v kociku a tak si zvykla na to , ze ked kocik tak sa aj pri prechadzke vonku spi. Hoci je na ulici ruch, precitla sa iba pri neprijemnych zvukoch alebo ked som si sadla, a toto bolo velmi unavne. Vzdy ked som na schvilu zostala stat, sa zobudila a zacala Plakat a uz nie vzdy mi zaspala.
Kazdu prechadzku mi spala 3 hodiny doobeda a 3 hodiny poobede.
Ja a aj dcerka sme mali sopliky, mne bolo nejako divne ci z prechladnutia alebo alergia na psa, neviem. Na zaciatku po cisarskom sa mi velmi nechcelo chodit von a tahat psa a aj kocik a Bola som velmi unavena a kvoli tomu ze Elis prve mesiace zvracala, som sa rozhodla co najmenej alebo kratsie vychadzky. Potom som pocitila tie problemy u nas oboch , stale soplenie, trvalo to tyzdne. Este som rozmyslala , ze ci nemame roztoce v matracoch a tak som kupila tyky sprej a vsetko nastriekala (strasne to zapachalo) a zacala chodievat von a to , co najdlhsie.
Kratko potom sa sopliky vytratili, tak som si to zauzivala, ze byt vonku je to najlepsie ale musim jednoducho zostat v pohybe, zaspavala som pri chodzi.
Elis ma teraz uz 6 mesiacov a situacia je stale ta ista a vobec sa nic nezmenilo, ako som myslela , ze sa casom nieco menit bude ako je zvykom u malych deticiek.
Ak nastane situacia , ze chcem aby Mala zaspala v obyvacke, co sa podari iba niekedy a aj to musi byt absolutne ticho a vtedy ani nedychame, len sa postavim , sadnem alebo privrem dvere a uz sa mikne a je opät zobudena. Suseda mi radila aby som zapala Radio , TV, vysavac, atd. Ja nechcem pri dcere pouzivat vysavac ked je ona v miestnosti. Raz zaspala pri pustenom radii. Aj to asi Bola velmi unavena. Co mna vlastne trochu trapi, ze ma velmi lahky spanok. Ved to ani nemozem spankom nazvat, ona ako keby vsetko registruje a kontroluje. Niekedy sa tvari , ze spi a o chvilu ako ju pozorujem jednoducho otvori oko dopoli a pozrie ci som pri nej.
Uz spavala aj sama v postielke bez väcsich problemov, ale pre mna to opakovane vstavanie v noci , kojenie / UM , ma jednoducho ruinovali, takto som ju mala v posteli. nakojila som ju a spali sme az do dalsieho krmenia , niekedy sa budila aj kazdu hodinu alebo pol hodinu. vrrr.
Dalsi Problem je , ze chodieva spavat az o 23:59 , Vsimla som si , ze ma Rhythmus skoro kazdu 3-tiu hodinu spi alebo je hore.
Takto neskoro zaspi aj vtedy ked pocas dna spala dohromady iba 2 hodiny.Vtedy je velmi nervozna.
Ak poobede spi kratsie teda 1,5 hodiny , tak potom je hore napr 2 hodinky a potom uz sa natahuje na spanie, tak ju ulozim , ale ona si z toho urobi nejaky lahky spanok iba na 15-30 minut .
Svokra mi nepriamo vycita , ze ju neskoro davam spat ale to nezavisi odo mna. Viackrat som skusala ist s nou do spalne , urobit vecernu hygienu, stlmit svetlo, vedla nej si lahnut, pripadne jej citat, alebo ju iba hladit potvari, to ma Rada alebo len sledovat. Ale po pol hodinke sa zacne nudit a este je hladna takze dostane UM a potom pokym si odgrgne, opät vymenit plienku pred spanim a je uz aj pol noc.
Dudel pouziva iba pri zaspavani inak ho nechce. Niekedy odmieta aj ten a chce moj prsnik a vtedy zaspi velmi rychlo. Cim mi dava skor naznamost , ze jej chyba moja pritomnost.
A teraz potrebujem pocut iny nazor , radu, triky a vysvetlenie pre lepsie pochopenie situacie, jednoducho uvitany bude kazdy napad.
Vopred Dakujem kazdemu , kto mi napise a podeli sa o svoju skusenost. 😉
@elisvic príliš to riešiš, keby si mala ešte dve staršie deti, tak by si malá jednoducho musela na určitú hladinu zvuku zvyknúť. Nosenie na rukách, chodenie po byte dve hodiny? Nežartuj. Aj môj malý grcával, často, ale po byte sme ho nevláčili. Tvoje dieťa nie je zvyknuté na tie isté rituály a tie isté podmienky pri zaspávaní, no môžeš ho to naučiť. Neviem, prečo spáva v obývačke, ukladaj ho vždy spať tam, kde bude spať po celú noc. Ak ti vyhovuje, aby spala s tebou, tak ju daj spať k sebe, ak nie, daj ju spať do postieľky, pretože ona keď precitne, tak zisťuje, či je okolo nej taký istý stav, ako keď zaspávala, ak nie, plače. Neuč ju na absolútne ticho, budete mať s tým len problémy, obidve, pusti jej tichúčko relaxačnú hudbu a normálne v byte funguj, časom si zvykne. Ukladaj ju v rovnaký čas, určite nie o polnoci, ak si ju uložila, žiadne, že sa začne nudiť a znovu mlieko, hladná predsa nie je. ja vlastne ani neviem, čo ti vyhovuje a čo nie. Píšeš, že spávala v postieľke bez väčších problémov, to ti nevyhovovalo, lebo si k nej musela vstávať, spanie pri tebe ti tiež nevyhovuje? Trošku mám pocit, že hľadáš problém aj tam, kde nie je, nie si dôsledná a sama si to sťažuješ. Tak, ako v téme, ktorú si založila, o dieťati tvojej sestry, ktoré odmietalo stravu od nej. Tiež ma zaskočilo, že takúto somarinu niekto potrebuje riešiť na fóre. Prepáč.
@girlie_konik ja som kocikovala malu pri -10 a.snehu, tiez.doobeda tri a poobede tri hodiny, potom sa naucila spat aj doma
@elisvic ahoj, moja dcerka ma 11 mesiacov a od narodenia mala obrovske problemy so spankom. Presli sme si vela stadiami a jej spanok sa stale menil ale vzdy bol narocny. Najskor nevedela spat nikde inde len na mne... Kupila som si satku - problem vyrieseny. V noci spavala so mnou, problem vyrieseny. Potom potrebovala na spanok uz lezat ale byt pri mne, to bolo najnarocnejsie. Mavala som ju na gauci pri nas v obyvacke a ked sme sa my ukladali, ju som preniesla. Vzdy sa budila po pol hodine a kontrolovala ci som tam a bolo ju treba douspat. Dala som jej prso alebo flasu. Potom som mala pocit ze uz potrebuje klud, to bolo okolo siesteho mesiaca a zacala spavat sama v mojej posteli az kym som nedosla vecer. Uspala som ju a kazdu pol hodinu opat pri nej... To budenie jej zostalo. Dodnes. Ked uz v noci pridem spat, spime dorana. Medzicasom som si k posteli dala postielku a dala prec mrezu, tak ona spi tam ale kedykolvek ma moznost pritulit sa. Vecer mame vzdy trn isty ritual. O tom istom case. To je potrebne zaviest, aj ked je to narocne. Pred vecernym spankom ju nenechaj spat aj 4 hodiny, nech je unavena. Ked sa potom zobudi, douspi ju, ona to este sama nevie. Potrebuje teba a klud, preto sa stale budi. Daj jej co potrebuje, urcite sa ti to v dobrom vrati. Ja som dceru nikdy nenechala vyrevat ani nic podobne, vzdy som robila co som myslela ze potrebuje a dnes spi tak, ze nechapem. V noci spi 12 hodin s jednou prestavkou na jedlo. Vecer zaspi sama do 5 minut. Ma uplna klud a ja som pri nej. Cez den zaspi ked je unavena do 5 minut. Ja ju spat nenutim podla casu, ale ked spvyzera unavene. Casy sa menia ako rastie. Vecer sa este zo 3x zobudi a to len pridem, opat ju ulozim a spi. Obcas jej dam este mliecko ak je hladna. Ale uplne zlepsenie u nas a ziadne vychovne metody som neppouzivala len som sa riadila podla jej potrieb. A kupili sme hviezdu oblohu aj to pomohlo, lebo v tme ona nechce byt uplne a svetlo je prilis silne, toto ju zaujme a je tam aj vidiet trosicku. Do roka su to babatka co potrebuju maminku a nevymyslaju, neucia sa na zle, same si hladaju sposoby spanku, treba skusat ale aj tak sa to stale meni ako babo rastie. Inak u nas sa vsetko velmi zlepsilo ako som odstavila, mala je ovela kludnejsia a hlavne sa naucila zaspavat sama. Ked som kojila, neslo to. Radim ti vydrzat, pocuvat ju, zlepsi sa to, niekedy je to na nervy, muz nexh ti pomoze ked treba.
podla mna vsetko co robis je v poriadku ;) ak ti dobre zaspava na prse tak jej ho daj ;) ja som bola unavena z nosenia ci kojenia po sediacky, tak som to skusala po leziacky a oddychujem aj ja. ved nebude mat prso vacne v puse, ked ju to ukludni a zaspi s nim tak jej ho daj aj na pol hodinu aj na hodinu a spi s nou, ked zaspi vypluje ;) resp vypadne 🙂
@timea7
teda ty si mi dala ,
tak sestra mala psychiku uplne mimo lebo zacala sama Plakat , ze jej dieta odmieta od nej jest ale zato od vsetkych inych ano. A je s malym cely den .
Nemyslim si ze to Bola zla tema. Pravdu maas vsak v Tom , ze keby mam tri deti tak asi inak rozmyslam. lenze nemam , tak tu situaciu nevidim ako ty.
Ja osobne celych 6 mesiacov chcem aby sme mali pravidelny ritual, rano vstane napr o 7.00 pravidleny obed o 12.00 a spanie tak max o 22.00.
Uz ma siesty mesiac a vidim ze sme nikam nedospeli. Prave preto chcem tuto temu riesit. A to mozem iba na fore.
Tak ako som Elis sledovala, tak sa aj u nej nejake urcite navyky menili.
Ona nevstane vzdy rovnako a potom sa to posuva. a ak ju aj skor ulozim tak sa tam hra, reve, usmieva atd ale nespiiii.
Zavisi to ost toho kolko zje vecer pred spanim a kolko krat sa v noci zobudi, ak je v noci castejsie hore, tak potm spi aj do 10.00 tak ju nemozem dat podla planu o 10.00 do kocika, lebo mi tam bude Plakat.
Tak isto musim zostylizovat tak ako Elis a aj psa aby mali obaja to co potrebuju. pretoze so psom idem rano o piatej este predtym ako pojde muz do prace a potom, mi pasuje ked idem okolo 10.00 alebo 11.00 hodiny takze vtedy mi Elis spi a pes je tiez vonku , od 10-13
potom idem domov, naobedujeme sa, prebalime, hrame a po 2 -3hodinach zacina byt unavena, tak okolo 16-17 hodiny, idem opät s oboma von na 2-3 hodiny.
SAMO ze teraz, ked mrzne tak sa snazim byt tak vzdy hodinu vonku pridem domov a potom este spi v kociku, ja ju nevyberam az ked sa zobudi.
Pes mal nedavno hnacky tak ho tiez nemozem nechavat dlho bez prechadzky, takto som prisla ako tak na nejaky System , ktory by mohol pasovat obidvom. Ak mi prejde suseda po chodbe a pes mi zasteka , tak mala sa zlakne a uz je hore.
takze potom mi nezaspi az za 2-3hodiny.preto je to u nas prave Problem, ze nemame pravidleny cas.
niekde Bola otazka, preco spavav obyvacke, ked ju polozim na sedacku tak sa povaluje , hra a potom aj tak sama zaspala. Mala som ju zobudit?? ja neviem.
ak aj zaspi v obyvacke nagauci, tak to je iba na 15 minut. inak spavame v spalni.
a ak spi so mnou mne osobne to nevadi prave ja si to vychutnavam, ale niesom tak vyspata ako ked spim sama. to je jasne.
ak sa bore nenaje pretym nez ideme von, tak potom sa iba prehadzuje a kazdych asi 10 minut placka.
Ked grckava tak som sa bala ze sa zadusi, bo raz to z nej vyletelo ako gejzir, len vyplestila tie ociska a sam nevedela co sa deje. a zostalo jej to v ustach stat, odvtedy som sa bala byt voci grckaniu lahostajna.
uz som chodievala aj tak ze som Bola iba raz vonku a to od 12.00 alebo od 13.00 hodiny do 15.00 alebo 16.00 hodiny. podla mna Bola iba raz vonku, cize malo a toto
- nemozem riesit v lete ked su horucavy. ked boli v lete 40-tky , tak pre psa o 10 uz bolo dost teplo ten mi nechcel zase nikam chodit.
-nemozem riesit ked ma pes hnacky, ten musi chodit vtedy castejsie von.
strasny cas pre mna.
niekedy aj mam pocit ,ze chce aj skor zaspat ale nemoze.
...ale povedz ako to riesis s detmi ked nechcu presne na cas zaspinkat?
@elisvic prestan sa riadit casom a asi sa ti tym ulahsi zivot, ja som sa snazila tiez najst nejaky rezim, ale hned ako som si myslela ze som ho nasla tak sa zmenil, davaj spat ked chce spat... nie kazde dieta chodi od narodenia az po povinnu skolsku dochadzku o 20 tej do postele. meni sa to, raz dieta spi 3 krat za den vtedy smd vhodili okolo 22-23 spavat potom spava 2 krat za den to sme chodili spat skor, ale cim dalej ma vacsiu vydrz. a pravdupovediac mij syn od 6 mesiacov a myslim ze este aj predtym nespi viav ako 2-3 hodiny za cely den. vacsinou to mal rozdelene do 2-3 spankov po 30 minut. ked mal pol roka tak spal 3 krat po 30 minut. nikdy mi nespal cez den 2 hodiny v kuse. ak spi od tej pol noci do 10 rana tak to staci... moj spaval od 22 do 8 mej
@origalaxis
super .
ja sa snazim riadit nou, nechcem ju nechavat Plakat, lebo si myslim , ze je to jej sposob ako mi dava najavo , ze nieco potrebuje inak. nie vzdy mi zaspi s dudlom hoci ten pouziva iba na spanie, niekedy si vazaduje cecik, a potom zaspi do 2 minut. ...ake mileee
sama skusam a ucim sa nove techniky ale vzdy musim k tomu zohladnit psika. a predvidat a pocitat s hnackovym obdobim.uz ma 12 rokov a nevydrzi mi 9 hodin necikat.
Ja som Bola zato aby malinka spavala v postielke ale si hovorim, ved iba jedno dieta a ja si to ani nevychutnam, tak ved ona sa aj budila casto a potom mala tie sopliky, takze tazsie sa jej dychalo a takto som ju mala viac podkontrolou.
ja som Elis tiez chcela kupit projektaren nieco s hviezdickami na stenu. ale v knihe bolo napisane aby sa dieta ucilo zaspavat bez pomociek, lebo ked niekam pojdes a nebude to mat nahodou zo sebou tak budes mat Problem. tak preto som jej ani nic nekupila.
skor ma trapi ten lahky spanok, ze sa hned zobudi a to mozes vypnut len svetlo a podobne. a neviem ako ju to odnaucit.
Suseda mi hovorila , ze pozerala telku a vysavala a jej dcera zaspala ako nic.
Moju to rusi ked je televizor zapnuty.
ak sme vonku od 16-19.00 tak potom je hore asi do 23.00-24.00 , ak je velmi unavena tak si pospinka tak na 10 minut, inak sa mi zacne hadzat na chrbat. a ak jej nedovolim si pospat, tak je vecne neprijemna , unavena ale nemoze zaspat . uz som ju viackrat davala spat o 22.00 ale o chvilu sa zobudila. potm mi Bola hore do 00.30, cize ziadna vyhra.
ak die spat o 24.00 tak je opät hore okolo 3 hodiny rano o 03.30. potom az o 06.00
osobne si myslim ze tym ze spava do 10.00 je dlho, bolo by fajn keby je skor hore uz od 7 alebo 8.00.
mam ju zobudit rano skor??? lebo inak to nikdy nebude pravidelne.
Fúú,kopa čísiel,času..ale na čo? Podľa mňa sa veľmi stresuješ hodinami. A trošku mi aj príde,že sa tvoje dieťa prispôsobuje venčeniu tvojho psa 😀 no v každom prípade,ak by mi pes budil štekotom dieťa,tak by som to neprekusla. Je zvláštne,že vonku jej ten ruch nevadí a vo vnútri áno. Hm,nechcem ti radiť,respektíve ani neviem,ale ak by som bola v tvojej koži ja,tak by som sa proste prispôsobila jej potrebám. A nejak nenápadne sa jej snažila zaviesť režim-tak nenásilne.
Moja dcérka mala obdobia,kedy sa v noci raz budila,keď chodila spať o polnoci..veľa režimov sme mali,aj keď ma vyčerpávali,nenútila som ju k niečomu,čo nechcela a už vôbec som sa tým netrápila ako ty. Skús sa hodiť do pohody 🙂
@kuriatkomm ja to neriesim na minutu presne , to len aby ste si vy dokazali asi urobit obraz o situacii. ale mas dobry postreh, vazne vonku jej ten ruch nevadi a Doma hocijaka malickost. vadi ak prechadza sanitka so sirenou alebo zostanem stat alebo ak ju niekto velmi rychlo dopredu a dozadu kocikuje, ale to by bolo aj mne velmi neprijemne. mozno si robim zbytocne starosti a upravy sa to aj same, ja sol len mylsela ze ona si najde ten jej Rhythmus ale ma 6 mesiacov a nenasla , tak som sa chcela jednoducho poradit.
co sa tyka psa urcite viacmenej je kvoli vychadzkam on priorita, lebo mala cika do plienok. urcite by to bolo jednoduchsie keby mame dom a zahradu a nemusim to planovat.
Moja ma 18 mesiacov a aky-taky rezim si spravila pred dvomi mesiacmi, ked zacala spavat raz denne. A spava pri bielom sume, inak by sa tiez hned budila. Vyskusaj ho potichu pustit, ked pojde spat, mozno to pomoze
@elisvic vies co, ono je to tak, ze kazde dieta je ine... Kazde ma ine potreby. Jasne sa stretnes s matkami, ktore to nikdy nebudu chapat (nemyslim nikoho konkretneho) a potom take co si tym presli. Niektorym spia deti od marodenia bez problemov, ine od narodenia musia stale riesit spanie. Mas dve moznosti. Bud budes robit to, co dieta potrebuje, to aj robis, mozno si len stanov nejake hranice, dve hodiny nosit uz je podla mna cez, alebo mozes nechat dieta vyplakat - na to je tiez metod milion. Ja sa priklanam k prvej moznosti, lebo si myslim ze naplnanim potrieb dietata pomozes k spravnemu psychickemu vyvoju, dieta nebude trpiet samotou a inym a ked bude chcet, same sa osamostatni. Aj v spanku. Hlavne si hovor ze to skonci skoro. Ono vsetky chcemmat rezim a tak, ale ono sa to asi uplne neda alebo teda rezim sa bude este dlho menit... Z toho si nic nerob. Mam kamosku co dieta "naucila" spat vo veku osem mesiacov. Podla jej slov naucila. Nechala ho revat v noci a nikto pri nom nebol, ved v tom veku nema byt co hladne v noci... Teraz uz spi s nim ale ked place nevstane, odmieta, ona sa potrebuje vyspat a nie je otrok. To je podla mna uplne zle. Nechcem to tu rozpisovat, ale je to opacny extrem a mne je toho dietata luto, lebo sa takto sprava aj v inych veciach k nemu... Zmier sa s tym, je to docasne. Uvidis ze dieta ta bude stale viac prekvapovat, ake je sikovne a samostatne. A k nosicom... Skus ju tam dat a trosku sa s nou pokolisat zatancovat, musi to byt prijemna chvilka a niektore deti si chvilku zvykaju ale ked si zvyknu, je to za odmenu pre matku.
@elisvic nehnevaj sa na mňa, ale mať psychiku úplne mimo, keď krpec so mnou cvičí? Nechce jesť? Bude hladný. Urobí to zopár krát a hneď mu bude všetko jasné. Preboha nerobte drámu z bežných vecí. Neexistuje nejaký model pre výchovu, lebo každé dieťa je iné, jedinečné, každé reaguje inak, ale každému by malo byť jasné, že u rodičov nájde more lásky, pochopenia, pomoc, útechu, ale zároveň, že rodič je človek, ktorého bude rešpektovať.
Presne tak, ako ti píšu ostatné, zbytočne sa stresuješ hodinami, užívaj si drobca, nerieš, či niekedy vstane skôr, zaspí neskôr alebo vôbec. Nechápem, prečo očakávaš, že dieťa, ktoré má šesť mesiacov, bude zaspávať a vstávať v pravidelnom čase, je to viac-menej utópia. Ty ju v približne v rovnakom čase ukladaj, ráno ju určite nebuď, na to máte ešte čas. Ak zaspí po príchode z vonku po 19,00, tak zrejme bude lepšie prísť o hodinu skôr. Moje dieťa malo režim pravidelný, ale to neznamená, že som nad ním stála so stopkami. Ak zaspí, ty normálne funguj, ak sa zobudí, nevadí, uspi ju znova, ale nedovoľ, aby ste museli okolo nej chodiť po špičkách. Ešte dodám, že ja som nikdy neočakávala, že mi dieťa zaspí presne načas, ale každý deň som ho v približne rovnakú hodinu kúpala a ukladala. Do postieľky, sadla som si k nemu, šepkala som mu, hladkala ho, ale z postieľky som ho nevyberala. Hlavne sa nestresuj tým, či sa zobudí skôr, alebo neskôr, užívaj si toto úžasné obdobie.
A este k tomu spanku cez den, ja by som ju ukladala okolo osmej vecer, vstala by to ovela skor, tym padom by vychadzali denne spanky inak. Ona to ma jednoducho posunute cele. Ak sa vraciate z prechadzky o 19 tak sa jej necudujem ze ide spat neskoro. Ja mojej nedovolim spat tak neskoro poobede. Ja by som ju budila rano, nech sa jej posunie rezim na skor 🙂 ona vecer nespi lebo nie je unavena.
Lahky spanok ma aj moja. Ked ona spi, ja oddychujem tiez, nerobim nic, robim ked je hore, uz je vo veku ked aj "pomaha" a teda som oddychnuta. Ked pocuje kroky je hned hore. To sa zmeni ;) v oberte najneskor ;)
@origalaxis krasne si to napisala,
ja a muz sme ju nosili viac prve mesiace tak do tych 3 mesiacov skoro stale na rukach,
Bola to sranda, takze tie prechadzky 3 hod. doo a poobede boli ako vykupenim. to mna az tak netrapi , teraz ju davam ale len na rychlo do behacky, ked nieco potrebujem a potom este pozeram kde je pes aby sa nic nestalo. tiez niekedy akokeby ziarlil. alebo ju davam na brucho na deku, moze sa hrat aj postielke v obyvacke ale musim sediet pri nej a sledovat ju, bo tak sa jej to paci.
...co sa tyka plakania, vzdy sa mi potvrdilo, ze ked plakala, tak nieco bolo zatym.
-bud odgrgnut, brusko, plienka, spanok , smäd, kde je mama, chcem sa maznat, nudim sa, atd. ale VZDY
-takze ja ked ju dam aj muzovi aby si ona nanho viac zvykala, tiez mi hned zacne Plakat, este stale cakam , cakam ale potom uz idem k nej, nevezmem ju hned ale ukazem sa jej , ze som tu. a to jej aj staci.
ja som len schcela nejako presunut na pravidelnejsi cas a potom este presunut , ze by Bola hore do max 22 a rano hore o Kolo tej 8.00 to by bolo idelne. 🙂
@timea7 ja sa nehnevam, ja som ju sledovala a nechala som ju robit vsetko ako chce ona aby mi ukazala co chce a ako potrebuje byt hore a spanok,
potom som si vsimla, ze ked sme vonku tak asi tri hod spi doobeda a pooobede, a tiez nechodime pravidelne ten isty cas von.
ale poobede ked uz spi tak spi v kociku tvrdsie, lebo sama sa zobudi az o tri hodiny, tak som si myslela, ze to tak potrebuje, ...len svokra stale , ze je to pre Elis neskoro o 24.00 , to viem aj ja. tak som zacala uvazovat ako to zmenit. ale velmi sa toho nezmenilo.
Elis nemozem nechat bez poobedneho spanku lebo to je jej uz moc od 15 hodiny az do vecera. a tu je ten hacik , ja ked idem so psom musim vziat aj malu, a ked ju dam do kocika , tak mi aj zaspi. a potom spi.
ja sa tiez rano nezobudim presne , lebo ked je mala hore v noci 2-3 krat, tak ja tiez spim do 10.00 to je jasne.
tak nechcela som ju nikdy extra budit,,lebo si sama myslim ,ze spanok je pre vyvoj velmi dolezity.
ja dakujem za vsetky rady, lebo viem , ze kazda ina matka ma iny pohlad na temu a aj ine skusenosti a to je tak dobre inak by sme si nemohli navzajom poradit. 🙂
@elisvic podla mna robis vsetko dobre... Jedinu vec by som zmenila a to ze by som posunula cely rezim o tie 3-4 hodiny skor. Postupne popresuvat. Noc 21-6, denny spanok 9-11 a 14-16 plus minus podla potreby 🙂 budila by som ju cez den nech nespi dlho vecer. Ak vies, ze sa zobudi ak zastanes tak by som si to tak vyratala a hotovo 🙂 ten nocny spanok som aj ja vzdy nechala na dceru. Ani som ju uz v tomto veku neprebalovala nech sa nezobudi, proste vsetko nech si zvykne spat. Inak podvcer uz aj moja dcera byva nervozna uz je unavena, ale ak chceme aby spala dobre v noci, musime sa jej vecer viac venovat aby to zvladla a vydrzala hore, spat chodi stale rovnako. A ona je dokonca taka, ze ked zaspi o piatej na 5 minut napriklad v aute, tak ide spat o desiatej vecer najskor. Proste najlepsi kuchar je hlad a najlepsi prostriedok na spanok je unava. Len u malych deti je to sprevadzane horsou naladou, ale my sa s nou este hrame blaznime a zvladame. Drzim palce!
@origalaxis ked chodite sa s detmi kupat? o kolkej??
alebo posledna vecera??
@elisvic my sme v spálni nikdy nemali viac ako 20 stupňov, ale nemusí to byť tým, ale aj môže. Ešte niečo ti napíšem, aby si sa neriadila všetkými naokolo, ale tým, čo vyhovuje tvojmu dieťaťu a tebe samej. V prvý deň príchode z pôrodnice moje dieťa zaspalo o desiatej večer a zobudilo sa na kojenie o pol druhej, potom spalo do rána, asi do pol šiestej, už si to nepamätám. Na druhý deň zaspalo pred jedenástou, zobudilo sa na kojenie rovnako a opäť spalo do rána. Bolo mi srdečne jedno, kedy kto kúpe a ukladá svoje dieťa. Mne vyhovovalo kúpať ho až o deviatej večer! a po nakojení ho uložiť pred desiatou. Zaspal a s jedným zobudením spal do rána. Postupne, ako rástol, som čas ukladania na spánok pomaly posúvala až na 19,30 - tam zostal roky. Vyhovovalo to jemu aj mne, bolo mi srdečne jedno, či sa to páči svokre (moja je úžasná, nemontovala sa do toho), čo kde píšu a pod.
@elisvic hej kupeme sa kazdy vecer o siedmej upratujeme spolu hracky, napustime vanu, okupeme, zahra sa vo vani, potom von, utret, plienka, uska, kremik, pyzamo, to uz ziva 🙂 potom rozlucka s tatom, on ju nesie do postele a hovori jej nejake pekne veci na dobru noc, polozi ju, spalna je kompletne nachystana, vyvetrane, hviezdna obloha, periny, mliecko... Ja jej dam mliecko, ona sa napije, otoci sa ku mne, zatvori ocka , este 2x pomrvi a spinka. Dnes uz sedim a muz je na vianocnom vecierku, tak vsetko sama. Opakovanie tych istych veci casom pomaha strasne, to dieta je v moci ritualov 🙂 vecera mliecko v posteli a predtym papa okolo piatej/siestej. Ale je to naozaj o tom co vyhovuje vam, vy si musite urobit taky system ako vam vyhovuje. Ja ukladam vtedy preto, aby som v pohode stihla vecerny program v tv. Ale kazdy je iny. Stale si myslim ze je jedno ze ti babo chodi spa o polnoci, ked spi dostatok casu dokopy, co spi, je to jedno. Otazka je len ci to vyhovuje vam ako rodine. Ak nie treba to pomaly poposuvat 🙂

Asi ti to nijak nepomôže ale u mojej sestry uuuuplne to iste takze nie si sama s takýmto problémom 😞S tým rozdielom že nezaspáva až o polnoci ale o 22.00 ale už od 4.00 je hore. A presne ako píšeš v kočíku super spi ale doma je po chvíľke hore. Za chvíľku udrú mrazy (snáď) a už bude nemyslitelne tráviť kvôli spánku bábätka vonku 5-6 hodín tak by som aj ja bola zvedavá na nejaké rady