icon

Lietadielko na bruchu u 6,5-mesačného

28. sep 2022

Ahojte,

Cvičím so synom vojtovku kvôli hypermobilite, ale lietadielko robí naozaj 90% času. Máte skúsenosti kedy toto u deti vymizlo? Je to náročné, lebo nechce byt ani na chrbáte ani na bruchu .

Strana
z2
zuzanka.zuzu
28. sep 2022

moje dieta lietadielko NIKDY neurobilo a je plne zdravy a az moc pohyblivy 😀 takze deti su rozne (tebe to sice nepomoze ale pisem to aj pre ine ktore v buducnosti vygooglia tuto diskusiu)

autor
28. sep 2022

@zuzanka.zuzu nl to mi vôbec nepomôže teda. Lietadielko vo vývoji nemusí byt vôbec prítomné, je to úplne normálne. Normálne neni, keď ho dieťa robí stále.

domka222
28. sep 2022

S malou tiež cvičím, ale nie vojtovku. Pivotovať prestala po 8mom mesiaci, keď začala cvičiť

autor
28. sep 2022

@domka222 pivotovať? Ja sa ale pýtam na polohu na bruchu a rozťahovaní rúk

autor
28. sep 2022

@domka222 asi si myslela to iste čo ja, iba si sa pomýlila ? Čo cvičíte ak sa môžem opýtať

domka222
Autor odpoveď zmazal
autor
28. sep 2022

@domka222 pivotovanie je točenie okolo vlastnej osy. Ako často na bruchu robila to lietadielko? Už som tak vyčerpaná z tejto fázy, na chrbáte ani náhodou a na bruchu hneď ruky hore aj nohy. Katastrofa

domka222
28. sep 2022

Tak 60-70% z času čo bola na bruchu. Ona mala dosť slabý chrbát aj brušné svaly. Teraz keď sa už plazí tak to robí, len keď tlačí do plienky 😃

85miska
28. sep 2022

Sesternica dcéra to robila asi 2 mesiace skoro a z dna na deň začala plazit a ten istý deň si aj sama sadla. Mala vtedy 9 mesiacov teraz má 11 a stvornozkuje a stavia sa okolo nábytku. A nic necvicila.

ema22270
28. sep 2022

Trosku odveci odpoved ale môžem sa opytat ako vam zistili hypermobilitu, ci to bolo od narodenia, porodom, a ako to pokracovalo? Zaujima ma to kedze sme boli u fyzioterapeuta kvoli tomu ze maly otaca rad hlavicku len do jednej strany aj ked je to uz ovela lepsie a spominal mi aj nieco o zvysenom svalovom napati (kedze mal nas maly rucky v pasticke ale on mal len 9 tyzdnov vtedy) dal nam cvik celkovo take stlacanie bodov na hrudniku a malo by to celkovo pomoct na prebudenie hlavicky aj rucok (ale uz nam aj chyta hracky teraz ma 10tyzdnov)

autor
28. sep 2022

@ema22270 to čo opisujete je asi skôr hypertonus (svalové napätie). To sa da pekne upraviť cvičením 🙂

zuzka23r
28. sep 2022

Nasej sice nezistili hypermobilitu, ale lietadlo robila sustavne az kym nezacala plazit. Dovtedy to bola katastrofa, z chrbta sa okamzite prevratila na brucho a tam hned lietadielko a nervy, ze tak nechce byt. Aj sme cvicili, ale nemala som pocit, ze by to bolo malo nejaky vplyv na to lietadielko.

autor
28. sep 2022

@zuzka23r tak sa do mna vieš vcítiť. Ja niektoré dni už fakt neviem vo snim mám robiť. Ako ho položiť. Iba sedieť pri ňom a zabávať cely den

zuzka23r
Autor odpoveď zmazal
zuzka23r
28. sep 2022

Ano, presne tak to bolo u nas, vobec nic som nemohla robit, iba pri nej sediet 🤷‍♀️ S tym plazenim prisla potom neskutocna ulava. Drzim palce, nech to coskoro prejde 🍀

aurora33
28. sep 2022

Aké ma dieťa svalové napätie?

autor
28. sep 2022

@ema22270 nepochopila som otázku. Zistila mu to úplne náhodou doktorka v rehabilitačnom centre keď mal 6 mesiacov .obvodná by nato neprišla dlho

ema22270
28. sep 2022

Aha dakujem pekne tak som si to pomylila veru 😊

autor
28. sep 2022

@ema22270 hypermobilita je ohybnosti kĺbov nadmerná. A zvýšené napätie sa prejavuje ako opisujes, že má problém otvoriť ruku, alebo sa vypína do luku, alebo často vystiera nohy a ruky tak krcovito. Veľa deti s týmto stretávam v rehabilitačnom centre, ale všetky pekne prosperujú cvičením.

moncacina
28. sep 2022

Ja mam dieťatko narodené v 32tt. Tiež sme od narodenia cvičili ale nie vojtovku vzhľadom na jej nízku hmotnosť po narodení. Lietadielko nikdy nerobila

autor
28. sep 2022

@moncacina ja som to nemyslela tak, že to je kvôli vojtovke. CvičímE aj kvôli lietadielku. Skôr má zaujímajú skúsenosti mamičiek, ktorých deti to robili. To že to niektoré deti vôbec nerobili mi nepomôže

aurora33
28. sep 2022

Aj tieto lietadielko čo robí môžu súvisieť s hypertonom.

autor
28. sep 2022

@aurora33 on má svalovy tonus normálny. Má diastazu, tak asi kvôli tomu

aurora33
28. sep 2022

Tak potom tomu rozumiem. A hypermobilita ja len na niektorých kĺboch alebo na všetkých?

autor
28. sep 2022

@aurora33 môže byť na všetkých. On má miernu, neviem či na všetkých. Má to vraj po mne, ja tiež mám miernu, priateľ veľmi pokročilú. Ale teda nikdy sme o tom nevedeli.

lusyc
28. sep 2022

Moj ma hypotonus na osi a hypertonus na akrach, lietadielko robí odkedy sa pretaca sam na bruško, teda zhruba od 9.mesiaca, teraz ma 10 mes.a týždeň a väčšinu času sa uz opiera o ruky a snaží sa už aj kolienka podkladať. Ale teda stale lietadielkuje.
Cvicime Vojtovku od 5 mesiacov kvoli tomu tonusu a pritvrdili sme kvoli oneskorenej motorike. Ideme aj na pobyt do rehab.centra, tak som zvedavá, co tam povedia.

autor
28. sep 2022

@lusyc má aj nejakú neurologickú diagnózu ? Okrem teda popisovanych tonusovych odchýlok. Môžem sa opýtať kam idete na pobyt? My cvičíme v Luznej, ja ale teda zatiaľ pokrok nevidím. Naopak mám pocit že lieta viac a viac

deedol
28. sep 2022

necitam vsetko. tiez som s malym cvicila vojtovku, tiez mal fazu lietadielka okolo 5m, trvalo to par tyzdnov, potom s tym prestal. kolko lietadielkuje ten tvoj? isty cas je to ok. chodis za fyzio, tak sa jej pripadne opytaj 🙂

deedol
28. sep 2022

este k dg - moj mal hypo axialne, hyper akralne a aj miernu hypermobilitu zdedenu po mne. tonus sa upravil, mierne hypermobilny je stale. bude mat 4,5r, psychomotoricky vyvoj ma v norme, od roka uz necvicime.

aurora33
28. sep 2022

Urcite s tým choďte na rhb lebo z toho čo opisuješ mi to príde také neurčité, alebo vyhľadajte detského fyzio

Strana
z2