Vojtovka - problémy po cvičení

13. apr 2023

Maminy,tie ktore ste cvicili s babatkami vojtovku,ake mate skusenosti?
Chodim so 6 mesacnou na fyzio,pred tyzdnom ,acala cvicit Vojtovku,ma diastazu brusnych svalov, slabsi svalovy tonus, preferuje jednu stranu. Na brusku nechce byt (tazky reflux, krce kvoli ABKM),no ako tak som s nou cvicila,no odkedy nasadila fyzio vojtovku, tak dieta odmieta byt na brusku uz absolutne,pri beznom cviceni strasne place az fialovie, uz nevydrzi ani na chrbate,ani v kociku,jed.stolicke ci vajci v aute.vzpiera sa do obluka,place a zvlastne hadze hlavou dozadu,usta otvorene.robi to aj na rukach.nepaci sa mi to,mam pocit ze jej ta vojtovka uskodila,ze ma daco zacviknute,a hlavne ze to mz vplyv na psychiku.
Zacala casto kricat zo spanku,odmietat jest,este len ju pokladam na podlozku tak hystericky krici😏
Uvazujem ist na neurologiu..
Mali ste niekto podobnu skusenost?

Dakujem

asined88
13. apr 2023

A pred začiatkom cvičenie vojtovky ste neabsolvovali neurologické vyšetrenie? Kto vám tu vojtovku odporučil?

vkatush
13. apr 2023

Áno, cvičíme vyše mesiaca, prvý týždeň sme mali rovnaký. Budil sa zo spánku s plačom, keď som ho vyzliekla na prebalenie, myslel si, že ide cvičiť a dostal záchvat plaču, ten stále aj počas a po cvičení, chvíľu trvalo, kým sa ukľudnil, dokonca ho aj preháňalo, ale neviem, či to bolo z toho...

Ale už sa to zlepšilo, nebudí sa, cvičenie ide lepšie, zväčša plače pri nových ťažších cvikoch, na staré si postupne zvykol, už ich pomaly ignoruje, lebo svalstvo si na ne zvyklo. Chcela som s tým pri každom jednom cvičení skončiť, že už má toho on aj ja dosť, nebudem ho "týrať",.... Ale vidno zmenu, problémy, s ktorými sme šli, už takmer nie sú.

Držím palce a veľa veľa síl ❤️

autor
13. apr 2023

@asined88
Dcerka je od narodenia placliva,mala caste krce,mali sme velke problemy vobec nakrmit,uspat,utisit..az po dlhom case sa potvrdil silny reflux,ABKM a z toho prameniace bolesti bruska a silne krce.kym sme vychytali spravne mlieko a brusko sa ako tak ukludnilo, tak to trvalo cca 4-5 mesiacov.do toho sme boli aj v nemocnici s norovirusom..az tam jej primarka diagnostikovala diastazu- nik ani obvodna nic take nespominali dovtedy.dcerka celkovo nechcela kvoli krcom byt na brusku,vzdy len na rukach/nosici v zpriamenej polohe,a tym si neposilnovala velmi svalstvo.az ked sa travenie trochu ukludnilo,zacala som riesit neurologa.ja som isla najprv za fyzioterapuetkou,ci by dcerku nepozrela(obvodna samozrejme nic neriesila),ta ju prezrela (mamina pracuje v zdr.zariadeni podobnom Adeli centru tak mi dojednala termin).neurologovia naokolo terminy volne az o niekolko tyzdnov, neurologicka v tomto centre pride az v pondelok-bola po operacii.cize zatial chodime cca 3 tyzdne k fyzio,lebo dcerka sa sice preguli na brusko ale len na 1 stranu,jednu rucku ma stale v päst..vzdy to tam bolo formou hry,nacahovala sa za hrackami,ukazovali spravnu manipulaciu. Tu vojtovku vlastne cvicime len jeden cvik,kde sa na boku stlacaju pri lopatke a ruke body,aby otvorila tu pasticku..ale odvtedy akoby isla naspat vo vyvine,je mega uplakana,spanok hororovy...

asined88
13. apr 2023

Diastazu sme síce nemali, tak v tomto smere neviem poradiť, ale naša malá sa napríklad začala pretáčať až okolo 9 mesiaca, všetko jej išlo veľmi ťažko a pomaly. Chodiť začala keď mala 1r 9m a to sa len cca mesiac predtým postavila, dovtedy nič. Ale najprv sme navštívili neurológiu, absolvovali nejaké vyšetrenia a potom sme išli za fyzio. Jedna fyzio nám povedala, že vojtovku v jej prípade neodporúča, lebo sa veľmi bráni a už to nie je pre ňu a druhá zase že cvičiť vojtovku. Odmietli sme, necvičili sme ju. Išla si svojím tempom a všetko dobehla aj keď nie podľa tabuliek.
Určite treba neurologické vyšetrenia aby sa vylúčili nejaké iné diagnózy. Čo sa týka zavretých pasticiek, aj naša to mala dlho a pediatricka nám poradila, aby sme jej niekoľko krát do dňa tie pasticky otvárali, aj na silu ak treba, premasirovat pekne, prehnúť do zadu, to ju určite bolieť nebude, vždy keď vás napadne tak to skúste spraviť.

autor
13. apr 2023

@asined88 no fyzio nam odporucila neustale posilnovat tu ruku ktoru ma v past-podavat hracky,ak sa naciahne silnejsou rukou tak prichytit aby pouzila slabsiu.ked je na brusku tak posteklit pasticku aby ju otvorila...mam strasne zly pocit ze som jej ublizila doma nespravnym cvicenim 😏

dominika7990
13. apr 2023

Ak ste z ba odporúčam reocentrum v Petržalke. Maly cvičil vojtovku a ani raz nezaplakal. Fyzio tam je takého názoru že sa to dá aj bez plaču a ten cvik čo potrebuje spraví dieťa tak či tak len to dlhšie trvá a niektoré cviky mu dávala že v rámci hier. Ruky sme napríklad posilovali na fit lopte.

asined88
13. apr 2023

Nemyslím si, že ste jej nejako ublížila. Sú to nejaké nové podnety pre ňu, nie veľmi príjemné, preto asi taká reakcia, že sa vám aj v noci budí. Robíte pre ňu to najlepšie čo viete. Skúste keď tak sa poradiť aj s inou fyzio, či je to takto v poriadku.

mayasustekova
25. máj 2023

Nam po 8.mesiacoch cvicenia Vojtu nic nepomohlo. Naopak-viedlo nas to cim dalej k horsiemu stavu. Co tu citam-az ma srdce boli-ako sa deti trapia s preklatou Vojtovkou.
Niekedy ozaj staci dat dieta skontrolovat osteopatom, chiroworks, kraniosakralnou terapiou a az tak sa pustat do nezmyselnej nicujucej Vojtovky.
Vojta dieta nici psychicky, fyzicky a emocionalne.
Viem o com pisem. Denno denne dakujem PanuBohu-ze mi ukazal cestu akou sa mam vybrat. Dcerke sa denno denne ospravedlnujem za 8.mesiacov trapenia a nicenia nezmyselnou hlupou vojtovkou.

dasenka22
8. nov 2023

Ahoj, chcem sa spytat ako to nakoniec dopadlo s touvojtovkou u vas, ci dieťatku prestali tie stavy, alebo sa zhorsili alebo ste uplne prestali cvicit. My sme tiez zacali cvicit vojtovku a tiez sa nam zacala prehybat do luku a byt viac nervozna.

mayasustekova
13. nov 2023

@dasenka22 od koho chcete odpoved na Vasu otazku?
U mna Vojtovka-nikdy! Bude aj za chvilku prispevok od nas-co s nami Vojtovka urobila, a ako nas na terapiach po Vojtovke znormalizovali.
Su ine cvicenia, ktore maju individuálny a citlivy pristup a ku kazdemu dietatu pristupujú individuálne. Nic nutene, nic reflexne!!!

dasenka22
15. nov 2023

@mayasustekova date sem ten prispevok, ci kde je mozne si ho prečítať?

mayasustekova
15. nov 2023

@dasenka22 Este nemaju spracovaný. Ale urcite dam!

autor
15. nov 2023

@dasenka22 ahoj,prestali sme cvicit,lebo to nemalo vyznam.fyzio zvolila cviky formou hry,a to velmi pomohlo.tie zasklby a vyvracanie hlavky prestalo.dcerka sa potom pekne pretacala,zacala sa plazit,sama si sadla.teraz mala rok a uz pekne beha,spevnela.

moony99
15. nov 2023

@mayasustekova to je aj môj názor,vojtovka u mojej dcéry mala taký efekt,že len čo som sa jej dotkla,v tom momente zaťala ruky na obranu,odmietala akékoľvek dotyky a jej spanok to bolo hrozné .