Mám rozmaznané alebo náročné dieťa?
Ahojte mamičky, mám dve deti 5 r. a 10 mesiacov. Mladšie dieťa od narodenia nechce byť v kočíku. Od troch mesiacov som ho musela najskôr uspať na rukách a potom preložiť do kočíka. Keď sa zobudil okamžite rev. Nemohla som chodiť ďaleko na prechádzky, mala som problém ísť s malým aj do obchodu, či do poradne. Keď plakal,rodina, kamaráti aj cudzí ľudia sa ma pýtali prečo plače. Ja že lebo nechce byť v kočíku. Oni že veď bábätka sa radi vozia. Ale to chápu len matky, ktoré to zažili. Keď mal malý 7 mesiacov na jar, začala som ho nosiť v manduce a bol spokojný. Zase reči, že prečo ho nedám do kočíka, že je rozmaznany . Malý plače od narodenia aj v autosedacke. Dcéra bola na tom rovnako. Fakt si pripadám ako neschopná matka, alebo ide len o náročné deti? Malý chce byť stále so mnou, keď idem len do druhej izby, plače. Môže to byť aj kojenim? Dcéru som kojila 2 roky, syn je ešte kojeny. Nosenie ma občas vycerpava, ale je to jediný spôsob ako sa s ním dostať medzi ľudí. Máte niektoré podobnú skúsenosť?
@zanulka8 Aj ja tebe ďakujem. Práve dnes som od únavy z malého smoklila, ale musím to vydržať. Dcéra mala minulý týždeň narodeniny, piekla som jej tortu, malý do.toho plakal. No radosť velika, prevelika. Ja som chcela ísť aspoň do Zoo do Lesnej, ale pôjdem asi tak na ihrisko a naspäť. A tiež sa mi po pôrode zhoršil ekzém.
@junova moj prvy syn sa nosil na rukach, kym nezacal chodit.. a to zacal chodit v 16tich mesiacoch, co som uz mala poriadne brucho s druhou dcerou.. aj ked v kociku vydrzal aspon chvilu.. 🙂
nie si neschopna, mas proste deti, ktore sa radi nosia a chcu byt stale pri tebe.. u nas je to tiez tak..
@junova ahoj,poviem ti len tolko ... urcite nemas rozmaznane deti 🙂 kazde dietatko je individualne a potrebuje nieco ine, hlavne ked su malicke. Moj maly ma teraz rok aj pol,mal reflux a len malinko spinkal ako babo a nosila som ho asi 80% casu z dna a v noci tiez kazdu chvilku 🙂 odniesol si to chrbat. Navyse odmietal jeden prsnik a tak dodnes kojim len z jedneho no a este nedavno nevydrzal s nikym okrem manzela viav ako par minut hoci babka a krsny a vsetci ostatni ho zboznuju a on ich tiez 🙂 len par mesiacov dozadu plakal aj ked som isla na zachod... Bol pre toto vsetko rozmaznany? Myslim si ze nie,len potrebuje viac casu...viac mojej pozornosti a pritomnosti a lasky kym sam nebude pripraveny na vsetko ostatne 🙂 a ja to respektujem. Viem ze leby som mala viac deti riesila by som to asi inak...neviem,ale snazim sa robit co mozem tak ako ty a vsetky mamy. Asi tak 🙂
Ano mne maly vobec nespaval v kociku a ani sa tam nechcel vozit a taktiez ako pisete o tej autosedace, celou cestou vrieskal v nej ked bol starsi tak si uz zvykol ale od malicka to bola hroza. Noste si ho ved tak sa buduje vazba dietatko chce byt vo vasej blizkosti a rodinnu jednym uchomdnu a druhym von.
@junova ja som tiež exot,nevšímať si .nech si trhnu ,
je tam toho,neboj ,dnes reči ,no o pár rokov uvidíš ten rozdiel vo vzťahu matka dieťa ,ty budeš tá plusová 😉
@junova necitala som ine prispevky, ale podla tvojho popisu narocne..mam dvojicky a boli presne taketo. akurat teda narevali sa asi este viac, lebo sa jednoducho nedalo mat obe naraz na rukach, spat s nimi v posteli atd. ..no "uzili" sme si veru dost 😒
ten, kto take deti nemal, ta asi tazko pochopi. ale pripadne premudrele reci vobec neries, len ta zbytocne vytocia. ako povedala jedna znama - preto mame dve usi, aby cez ne niektore veci proste prefucali 😅
@klincek Ďakujem, predstavovala som si ako budem kocikovat, ako budeme chodiť autom na výlety a realita je celkom iná. Obidvaja rovnaký. Nekocikovy, nepostielkovy, v očiach niektorých ľudí rozmaznany. Obdivujem ťa, že si zvládla dve. Asi by som.jedno nosila vpredu a druhé vzadu.
Samozrejme ze mam taku skusenost. A ja to mam rovno dvojmo. No a co kocik bol luxusny nakupny vozik. Ale od 2 rokov sa rad nechal odviezt. Kedze sa mu nechcelo slapat na druhy koniec mesta.
Mas uplne normalne dieta aj s tym ze za tebou chodi doma a nemozes sa ani pohnut. A na zachod sama uz vobec nie 😀 Vies kolko sa tym naucilo moje dieta? Sam si zvladne urobit prazenicu akurat cibulu mu nakrajam. Vie ako sa vari pecie. Na zachod sa naucil sam a skoro. Vsak vedel na co tam vsetci chodime a vzdy mi robil spolocnost. Pomaha upratovat. Takze ono to nema iba svoje minusy ale aj svoje plusy.
@junova baby budu mat tri roky a najdalej sme boli na vylete v Piestanoch, pred mesiacom, takze ta uplne chapem..vajicka som menila za vacsie sedacky v 4 mes, lebo v nich revali ako najate (milostslecnam sa v nich nepacilo a nam hlupakom to trvali zistit az 4 mes 😀)-by som neverila, ze tak male babo moze tak vyrazne prejavovat diskomfort. v ohradke som sedavala spolu s nimi, a skusila som odist na zachod..
nosic som nemala, dost dlho mi trvalo dat sa dokopy po SC, nebola som natolko obratna, aby som si trufla na dvojite nosenie-ale napad je to vyborny 🙂. no ked mali pol roka, musela ma prist "odblokovat" sanitka, co ma seklo z nosenia 😅. ale obdivovat nie je co.. vela veci by som dnes urobila inak, hlavne by som sa menej stresovala, lebo som to velmi prezivala a tak ma to rozhodilo, ze som po roku skoncila u psychiatra..som sa bala, ze mi preplo. aj preto ti vravim, aby si kaslala na mudre reci okolia, ja som si ich pripustala a myslela som si, ze vsetky matky su naozaj take, ako sa prezentuju, len ja hlupa a nedokonala, ked neviem 100%ne uspokojit potreby deti. ale to je blbost - stacilo parkrat vidiet mamicku "v akcii" a bolo jasno 😉. lenze to som vtedy nevidela, oci mi postupne a trpezlivo otvaral manzel. kazde dieta je naozaj jedinecne, a aj ked mu niekedy nerozumieme alebo urobime nieco nespravne, svet sa nezruti. a raz si povieme, ze to stalo za to 😅
@junova Pripajam sa do klubu "mamiciek narocnych deticiek" 🙂
Tiez som mala taku predstavu ako tehu, ze budem chodit na dllllhe prechadzky, syn bude pekne spinkat v kociku, budem si sediet na terase s vylozenymi nohami, pit kavicku, on pri mne v kociku bude spat 2-3 hodky...... 😀 😀 😀 Blba predstava. Stvalo ma, ze som tolko casu venovala vyberu kocika, vyvalila som zanho nemale prachy a moj syn v nom VOBEC nechcel byt. Nase kocikove vychadzky boli nocna mora 😔 😢 Nedalo sa s kocikom dojst ani do obchodu, po par metroch tak vyvadzal v kociku, ze som ho musela zobrat na ruky, teda jeho do jednej ruky a kocik tlacit druhou rukou, byvame na kopci, takze som mala co robit, ja total znicena, spotena, ludia sa ma pytaju "co place?, je hladny?" 😠 😠 😠 Trvalo mi to dost dlho kym som pochopila, ze tadial cesta nevedie, predala som hlboky kocik a jednoducho som s nim nechodila na ziadne prechadzky 😀 S odstupom casu, ked mal cca 2 roky a pochopil vyhody kocika, tak sa vozil cca do 5 rokov 😀
@junova to nie je rozmaznanost, to je preferencia, u teba mu je jednoducho lepsie a potrebuje to a dobre to riesis, si dobra mamina a z okolia si VOBEC NIC NEROB 🙂 nech sa kazdy stara o svoje deti
@celasapremenim ďakujem za pekné slová🙂
@katarinkad Aj dcéra sa do 2 rokov nechcela voziť v kočíku. Keď mala 3 išli sme do Prahy na 3 dni a ona v kočíku presedela celé tri dni ako keby to bola normalka. Mala som takú buginu so strieškou, ľahko skladatelnu. Asi v 3 rokoch konečne pochopila, že v kočíku je super🙂
@junova vobec sa netrap okolim, ja som mala oboch "nekocikovych", len pri dcere som bola este naivna a myslela si, ze sak si zvykne, nezvykla si, az ked sla do sportaku, vydrzala trochu, syn detto, len to uz som bola poucena, satkovali sme, s vozenim autom bol u dcery strasny problem, bola schopna jacat celu cestu k starym rodicom (2h.), dokonca som sa naucila koli tomu dojcit za jazdy 😀 😀 😀 teda muz soferoval, aby ste si nemysleli a dcera bola v autosedacke 😵 spolocne spanie bolo u oboch, ked sa narodil syn, ja som spala s nim v spalni a muz s dcerou v detskej, dceru sme prvy rok uspavali len na prse alebo na rukach.. dojceni boli dcera do 25m a syn do skoro 3rokov.. a samozrejme tie reci okolia, ale vsetko sa mi vratilo, deti (3 a 5) su uzasne a samostatne, nelutujem, ze som ich podla niektorych "rozmaznavala" spolocnym spanim, nosenim a pod
@bezaz Presne ako u nás. Veľa ľudí, dokonca aj sestrička u detského lekára ma odsudzovalo kvôli dlhemu kojeniu. Minulý týždeň mi svagrina hovorila, že čítala v novinách, že kojenie je potrebné len do roka, potom to už nie je mlieko ale už len tuk. Ja som sa jej opýtala prečo ona dávala svojim deťom UM do dvoch rokov. Ona že aby boli zdravucke a ja jej hovorím že presne pre toto aj ja kojim do dvoch rokov. A neverím novému času.
@junova dobre si jej povedala. Nasa znama uznavana pediateicka i vo svete,mi povedala,ze so 2rokov je MM pre dieta z vyzivoveho hladiska urcite dolezite a ma vyznam.
koniec-koncov MM sa prisposobuje aktualnym,potrebam,dietata,co UM nedokaze,aj keby neviemako dokonale napodobnili zlozenie MM,tuto funkciu mat nikdy nebude.
@junova ahoj,nemas rozmaznane ani narocne dieta.jednoducho ma zdravy narok na to,aby ta videl,citil.chce byt s tebou.citala som tvoju otazku a akoby som citala o sebe.maleho som kojila 4roky.v kociku reval ako blazon uz od narodenia.niekedy asi maju na svedomi aj kociky,su take male,ze sotva sa don zmesti to chudera.moj syn sa narodil s hmotnostou 4,5kg,tak niet divu,ze nevydrzal v kociku.kupila som babayvak,nosila som ho ako africanka uz ako 1,5mesacne.nikdy sme s tym nemali problem.je to narocne,ale ked bude vacsi,tak nebudes mat starost odvykat ho od kocika.raz som mala dokonca aj drzu skusenost so soferom mhd,tak som hovorila,dost,platim nemale sumy za to,aby sa spravali so mnou ako s nejakou handrou.drzim ti palce zelam ti vela-vela sil,aby si to obdobie vydrzala a ked este nejaku radu ak ti mozem dovolit,musis posilnit doveru voci tebe-maly sa boji,ze ta strati,vysvetli mu furt a furt,ze tu som,pridem,atd...ved to vies asi,ved nie si zaciatocnicka 😉
@klincek ja som mala skusenost s-teraz uz byvalou-svokrou.ona ma furt tlacila na cumlik a flasu,vraj to sa ma dat malemu.mali sme z toho vela nedorozumenia,ale bola som vytrvala a nenechala som sa odradit.vdakabohu nikdy som nemala sceny s hladanim a sterilizovanim.naco by som urobila zbytocne prace pre seba?bude mat aj tak dost vela veci v zivote,z coho sa musi odvykat 😀 vsak mas pravdu,naroky tojho dietata poznas len ty,vy mate to najsilnejsie puto,ake moze existovat.stale sa ucime novych veci,spolu s detmi.a tak je to dobre,kazde dieta je ine
@junova 🙂 My sice v kociku aj pospime a ked sa zobudime, tak nekricime na cele mesto, ale to zaspavanie, ked ideme von vyzera u nas tak, ze pri cice zaspime, niekedy tuho, niekedy nie. Potom si idem pripravit kocik (vytiahnut spod schodov, byvame v bytovke bez vytahu, ale na prizemi, zniest tasku, manduku, deku a perinku, aby mal makksie pod sebou), potom co najjemnejsie zdvihnut drobca z postele a preniest ho do koca a tajne dufat, ze niekto dvermi nevleti do bytovky alebo z dakeho bytu a bude mat potrebu kricat alebo kaslat alebo plieskat dvermi. Ked vsetko ide podla planu a nic nechcene sa nestane, tak prinajhorsom otvorime ocka a staci čččč. To je vsak idealny pripad a skoro vzdy sa zobudi vyplaseny a ked ho polozim, tak spusti plac. Niekedy som sa s nim este vracala domov, ale teraz, ked uz chodim von aj s taskou a inymi vecami, tak ked vidim, ze sa ten plac da zvladnut, tak ideme a posadim ho. No a potom obcas zaspi, ked vsetko poobzera do syta a pohra s hrackami. Ak je uz mrzuty a spat nechce, taha sa ku mne a staca k cice, co je vacsinou, tak sup do manduky a tam zaspi. Takze tiez je drobcovi najlepsie na rukach a to na mojich. A doma ani nehovorim. Dnes som akurat chcela byt drsnacka, dala som ho do postielky, nech tam chvilku pocka, kym postlem, len ked dnes nestihnem ani to, tak budem riadne nevrla. Samozrejme plac a tie jeho slzicky.... Tak som ho vzala a potom uz ale ani nemukol, lebo som mu s vaznym hlasom vravela, ze nechcem pocut ani muk. Samej mi mohlo postielanie trvat chvilku a uz mohol jest. Teraz s nim na rukach to bude trvat o to dlhsie! 😀 Tak ani nemukol. Ale prd rozumel mojim vylevom. 😀 Len ja som mala dobry pocit zo seba a z postlatej postele. 😀
Ja si myslim, ze to moze byt aj kojenim v tom, ze cica je pre dieta nielen zdroj potravy, ale aj pomocka na upokojenie. Ked je nervacik a vidim, ze nie je hladny, tak ked mu dam cicu, ktoru nikdy neodmietne 🙂, tak si pocuca, potapka po cice, ponatahuje ju, pokuka po mne, pomrmle 🙂 a rozosmievam ho, cicu mu nenpadne vezmem a schovam, ked ho rozptylim a uz je dobre. On je spokojnejsi a aj ja. Uplne jedno mi je, co si kto mysli o cucani a ze ho na to nemam ucit. Som vdacna laktacnym poradkyniam a mamile.sk, kde som sa tolko dozvedela o kojeni a co vsetko to detom moze dat. Nemyslim, ze je moj pupcek rozmaznany. Najradsej je pri mne, staci mi odist z izby a uz mrnci, staci, ze je v postielke a uz chce byt pri mne. Proste len chce byt so svojou maminkou a basta. Nepotrebuje ziadne sialene hracky a drahe veci, len svoju maminku. Raz darmo, ked ma potrebuje, vsetko ostatne pocka. Nestazujem sa, ze chce byt stale na rukach. Som rada, ze chce byt pri mne. Uz to dlho nepotrva, tak....ja si to uzivam. A neboj, je to riadne vycerpavajuce, uz ma z manduky aj kolena boleli, lebo bol asi mesiac, ked sa v kociku budil s placom a pospal len polhodku, ak vobec. Ale na manduku a jej praktickost v tom, ze nemas problem sa kdekolvek dostat, tak na nu veru nedam dopustit. Perfektny vynalez a ked ti tam este aj bejbi pospi, tutovka! 🙂 Mne v nej zaspi hned, aj ked na cice 🙂. Drzim palce, aby tento cas, ked ta potrebuje, ste si obaja zapamatali a pozitivne vas ovplyvnil😉.
Uff, riadny roman. Ospravedlnujem sa 🙂.
@konecnefree Ty tuším píšeš o mojom synovi🙂 bez držania za ruku tiež nezaspí,a postielku nemáme od pol roka,lebo som v nej držala vyžehlené prádlo🙂))
@junova neviem odkial si, ale tu v BA sa uz stava normalne, ze sa dieta nosi - v manduce, satke,... ked som nosila prvu dceru, bola som za divnu 🙂 pri druhej, uz to bolo len neobvykle a teraz vidim nosene deti kazdy den na ulici, takze sa to stava normalne ...
Moja druha dcera v kociku nechcela byt ani za nic, jedine sa nosit, alebo spat na mojom bruchu, no a co? Malo to aj svoje vyhody, na dovolenku sme nemuseli terigat kocik, ale zobrali sme manducu a satku, co je ovela skladnejsie. A ze nevydrzala v autosedacke? Isli sme letecky a bolo po probleme.
Aj nosenie ma svoje vyhody, ak som ju chcela uspat kdekolvek, tak stacilo ponosit v satke a bola hotova, nemusela som riesit problemy, ze sme v cudzom prostredi, vzdy bola v tom svojom bezpeci.
A teraz ma uz 2,5 a stale ked ideme na dlhsiu prechadzku beriem aj satku, rada sa odnesie aj dnes, aj ked uz beha aj zaspava sama. Kazde dieta ma svoje potreby a svoj cas kedy sa osamostatni.
Kocika sme sa zbavili uz davno a pri dalsom dietati by som uz ani kocik nekupovala.
A teda o mojich detoch by som urcite netvrdila, ze su rozmaznane alebo narocne. Ani maminkine pricecky. Su to normalne zive deti, idu bez problemov do skolky, k babke, s kamaratmi von, ziadne place za mamou. Cudzich ludi sa neboja, hocikomu na ulici sa prihovoria, pekne pozdravia, o hracky sa rozdelia, ja som na ne hrda....
@bibes Syn bezo mňa vydrží presne minútu a spustí veľký plač🙂 Smejú sa mi, že je mamin cecek, že nech ho učím byť aj bezomna, že asi to nie je normálne, že nechce byť s nikým iným len so mnou. Malý sa rád hrá s manželom, ale keď zistí, že v miestnosti nie som, trieli k dverám a plače.
@junova tym, ze ho budes nasilu davat niekomu inemu sa to nevyriesi,... kazde dieta potrebuje svoj cas, kedy si je iste, ze aj ked mamu nevidi, tak je to ok, lebo urcite pride. Tvoj syncek je este malicky a ty si pre neho istota, ked si bude isty sam sebou, tak pojde hocikam aj bez teba.
pripájam sa ku skupinke "kto nezažil si vôôôbec nevie predstaviť o čom je reč" komentáre teoretizujúceho okolia jedným uchom dnu druhým von 😝 Niekto má jedno čo je za tri a niekto také, že v pohode aj desať by si ich mohla mať. U nás z prvá bola za 10 (som sa naplakala nad kočiarom jajaj) a pri druhej som povedala, že takých kľudne aj 10 😀 Každé je iné a preto aj pre každé je vhodný iný prístup.

@junova Presne mi hovoríš úplne z duše. Niekedy naozaj už nevládzem, by som revala aj aj, ale potom ju nedokážem nechať plakať, dusiť sa a ešte hodinu po plači vzlykať a hlboko sa nadychovať. Aj ja som strašne túžila ísť niekam na dovolenku, niekam k moru najlepšie (po pôrode sa mi vrátil z detstva ekzém), ale to cestovanie ma odradilo. Aj tak by si to nepamätala, takže počkáme kým bude väčšia. 🙂 Som rada, že nie som jediná 🙂 Ďakujem 😉