Mesačné bábätko preplače polku noci
Ahojte Maminy. Mám doma 5 týždňovú princeznú či skôr diablicu, neviem 🙈 Nechapte ma zle ale už si s ňou po večeroch neviem rady. Očividne ju trápi bruško. Aj syn mával koliky ale toto je extrém. Je doslova neutisitelna. Začne okolo 21:00 a reve takmer bez prestania do 1-2hej až sa zadusa. Nezaberá nič, cvičíme nohami, natierame, ohrievame, dávame espumisan, coliprev. Nič. Prebalena, napapana, odgrgnuta a reve. Meníme polohy, miesta, kocik, na mne, nosic, a opäť nič. Ma niekto podobnú skúsenosť? Už si prídem ako ozaj neschopná, keď neviem ani vlastne dieta ukľudniť. Keď už to trvá dlhšie, som veľmi nervózna, unavená, rozbolí ma hneď hlava, no jednoducho to nezvladam.. už to takto trvá každý deň asi dva týždne. A neviem koľko to ešte ja, ostatní členovia rodiny a susedia vydržia 🙈 Mate pre mna prosím nejaku radu? Ako ste to prežili? Ďakujem 🙂

Dieťa plače? „Je celkom bežné, že dojča preplače niekoľko hodín cez deň i v noci. Za plačom sa často skrýva bežná nespokojnosť. Je to signál na prebalenie, ohlasuje sa tak pocit hladu alebo naopak preplneného bruška, plynatosť, narušený stereotyp spánku a bdenia, veľa svetla, málo svetla, veľa hluku, chlad, teplo...“ vymenúva pediatrička. Toto všetko berte do úvahy, rovnako ako fakt, že malé deti jednoducho plačú a ani to nemusí mať žiadnu závažnejšiu príčinu, napríklad môžu byť po celom dni unavené a podráždené, rovnako ako my dospelí.
Zdravé dieťa plače hodinu až tri hodiny denne. Intenzita plaču sa začína zvyšovať v druhom týždni života, avšak okolo štvrtého mesiaca je plaču stále menej, pretože dieťa už dokáže s rodičmi komunikovať inými spôsobmi. Treba len jednoducho vydržať a bude lepšie.
„Častým dôvodom plaču je samotná nervozita rodičov. Nezabudnite, bábätká majú tykadlá! Nervózna mamička rovná sa plačúce dieťa. Rodičia sa musia naučiť vnímať plač dieťaťa podobne ako reč dospelých. Dieťa nemá inú možnosť, ako plačom vyjadriť svoju nespokojnosť. Pamätajte si, nenormálne je, ak dieťa vôbec neplače,“ pripomína Martina Milkovičová. Na druhej strane ak však dieťa plače niekoľko hodín tak, že ho nie je možné utíšiť, to už si vyžaduje návštevu lekára, pretože môže ísť o nejaký zdravotný problém.
Sama pediatrička mala dcéru, ktorá po narodení nespala. „Veľmi neplakala, ale jednoducho nespala. Takže hodiny a hodiny nosenia, spievania, pustený digestor, vysávač, kilometre s kočiarom, nočné striedanie stráže s manželom, to všetko poznám. Všetko skúste. Iba netraste! Nikdy! Radšej nechajte dieťa ležať v postieľke a choďte vedľa. Pretože aj keď sa dieťa náhlym trasením upokojí, nám už potom zostanú len oči pre plač,“ podotýka lekárka, ktorá sa vo svojej ordinácii už so syndrómom trasenia dieťaťom stretla a ako dopĺňa, takú skúsenosť má prakticky každý detský lekár.