icon

Náročné 9 mesačné dieťa

lrnka
15. okt 2020

Zdravim mamičky.Viem,že táto diskusia tu bola v roku 2010 ale vtedy som ešte nebola maminou.Chcem,aby mi napisali maminy,ktoré majú náročné dieťa.Ja mám malého Lucaska a je dosť náročný.Tento mesiac má 9mesiacikov.Nezaujimaju ho žiadne hračky,neobsedi vôbec,stále sa len vrti.Najradsej ma,ked sa nosí na rukách a všeličo mu ukazujeme.Je dosť vnímavý a múdry.Nevie sa sám dlho hrať.Da sa povedat,že asi len tak 5min.Ma aj pavúka viem,ze niektori pediatri to neofporucaju,ale skúsila som.Bol tam chvilu,kým obkukal čo to je.Uz by.najradsej chodil.Cumlik nechce vôbec od narodenia.Kocik to isté prechádzky sú horor.Som myslela,keď bude v športovom,tak bude lepšie,že bude pozerať okolie ale nevydrzi ani tam.Bavi ho len kupkanie.A spinkat len pri nás a na rukách uspatie a len ja.Prosim maminy a odkazy,že som ho rozmaznáva si vyprosim,lebo to tak není.Maminy,ktoré majú tiež také detičky to vedia najlepšie.Ako náhle som ho dala do postieľky sa prebral akoby mal radar.A vie sa ja rýchlo nahnevať.Ked nemá niečo hneď tak plače až zúri hlavne čo sa tyka jedla.Bufil dá vám taký väčší už vždy presne na termín každé 3h aj v noci?Pockam,kým sám nato príde,že mlieko už tak nepotrebuje.A vo vajíčku to bol horor aj je.Musim stále niečo ukazovať alebo dať chrumku.Nic sa pri ňom nedá robiť.Nestazujem sa pre mňa je hlavne,že je zdravucky,ale odpiste mi maminy,ktoré takehoto drobca máte aj vy.A ešte sa chcem spýtať,že nášmu malému idú samé zúbky vyjde pár a ide ďalšiu.Viem,že u každého je to ine,ale už má spodné jednotky,horné a hore aj vedľa a neviem či aj spodné dvojky mu už čoskoro nepôjdu.Tak čakám na vaše komentáre

Strana
z2
hdpe
15. okt 2020

Mám 9 mesačnú a prežívame to podobne. Buď idú zúbky je nervózna, nespí, srdí sa, celý deň na rukách, potom sa zas naučí niečo nové- stáť, či pomaličky už chodiť okolo nábytku znovu nespí, plno energie má, túto noc zaspala o 22:30 aj to na hodinu a potom vstávala 5x, v kočíku zúri lebo nevidí, chce byť na rukách- no ja nepovolím, nie som otrok. Už od tohto veku treba pomaličky stanovovať hranice. Je to náročné, ale nemôžem všetko podriadiť malej. Mám aj iné povinnosti než stále malej byť za zadkom. Je to na psychiku, keď mi dieťa vkuse mraučí a niečo chce, ale viem, že je to len obdobie, o chvíľu budú iné- aj horšie- vzdor, scénky na ulici či v obchode ako to bolo pri prvom, ale aj oveľa krajšie. Treba si užívať chvilky s dieťaťom, veľmi rýchlo to ujde. Neprežívať to tak. Odporúčam si pozrieť:https://http://www.nevychova.cz/zdarma/cz-se-rs/optin-v...
Mne to celkom pomohlo na začiatok (:

hdpe
Autor odpoveď zmazal
luba41
15. okt 2020

normálne dieťa..venuj sa mu kolko chce a potrebuje..takéto sa nebude hrať samé, ani sam s hračkami,..je malinký a ešte dlho bude..ved si to sním užívaj..a nie je rozmaznaný

denkatn
15. okt 2020

aj ja som mala taku dcerku. teraz ma 5 rokov, je sportovo zalozena, stale sa jej venujem viac ako ine mamy, uz je to lepsie, lebo na ihrisku ked su ine deti tak sa zahra s nimi, aj doma mi pomaha.. ak chcces poslem ti do mailu taku knihu o pravidlach, napis mail do spravy. v tej knihe som nasla vela navodov.

haaadanka
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
15. okt 2020

nehrá sa s hračkami...v deviatich mesiacoch chceš aby sa už hral? 😨

sasanka605
15. okt 2020

V takom veku sa vydrzi auatredit na jesnu vec tak 2-3minuty a je to uplne normalne. S hrackami sa nebude este dlho hrat jenprilia maly na to. Mne to pride uplne normlne co popisujes. Ja som mojho ani z oci nespustila v takom veku lebo furt našiel daco nove a neobsedel

lrnka
autor
15. okt 2020

@denkatn ngcrus19@gmail.com alebo mi napíš ti súkromnú správu

lrnka
autor
15. okt 2020

@lrnka dakujem

pseudomonas87
15. okt 2020

@lrnka no, podľa tvojho opisu, mame rovnaké dieťatko, ale ja mam dcérku ❤️. No co ti poviem, dnes od rána od 8 robím francúzske zemiaky a až teraz som ich supla do rúry. Neboj sa, určite sa to časom všetko vykristalizuje 🥰

nickpick
15. okt 2020

@lrnka taketo male deti sa nezvyknu same hrat, treba ho niecim zaujat, skus si najst na youtube napady ako zabavit batola, montessori aktivity, skusila si mu pustit pesnicky, pripadne rozpravky (staci na 20 min ked si potrebujes cosi porobit), kup si uciacu vezu (ked uz stoji) a mozte spolu umyvat riad, varit, jedina moznost je zapajat ho do vsetkeho co robis ty, spolu nakladat pracku, triedit a ukladat pradlo, vyber mu hrnce nech do nich trieska varechou, kocky ho nebavia? na fcb som videla cosi ako montesorri box, su na nom pripevnene kolieska, kluciky, blbosticky, prilozim ti obrazok, deti to zvykne bavit, mozno by vam ocko vedel nieco podobne vyrobit....

lujza123
15. okt 2020

@lrnka nieje náročný, správa sa úplne primerane svojmu veku. Možno by ti pomohlo prečítať si nejakú knižku o psychomotorickom vývoji deti a pochopiť akými fázami tvoje dieťatko prechádza, čo od neho môžeš očakávať.
Samostatne sa bude hrať najskôr v škôlke. V tomto veku rad skúma nove predmety, rukami a ústami, hračky pre neho určené už videl tisíc krát a nezaujímajú ho. Rátaj s tým ze medzi 1 a 2 rokom sa dieťa vyvíja hlavne fyzicky, bude sa všade stverat, liezt, hneď ako si osvojí chôdzu začne rovno behať. Sediace a hrajúce sa dieťa očakáva v 5 tích rokoch, nie teraz.

Plač, rev, vlastne ego, ja chcem verzus mama chce, toto bude vaša téma na najbližšie 2 - 3 roky.
Kým plač malého babetka nemôžeme ignorovať, tu sa to pomaly budeš musieť naučiť a zmieriť sa s tým. Nehovorim o placi z hladu, únavy, bolesti. Hovorím o vresku a jedovani sa. Toto sa bude naozaj stupňovať, priprav sa na to.

Spánok a uspavanie. Deti na ukludnenie a uspanie potrebujú určitý, opakujuci sa ritual. Ako to bude prebiehať záleží od len a len teba, asi správne tusis že hodinové natriasanie na rukach je riadna hlúposť, nehovoriac o tom ze chrbát mas len jeden tak si ho šetri. Dieta daj do postele, lahni si vedľa neho a vydrz.
Áno, prvú noc bude hucat, aj dve hodiny kým zaspí. Druhú, tretiu noc bude protest pol hodinu ale garantujem ti ze do týždňa sa naučí zaspávať v posteli.

sofia1129
15. okt 2020

@denkatn mohla by som aj ja poprosit o knizocku? dakujem

dorotik
15. okt 2020

Aj moja dcérka bola taká a je, s určitými zmenami a posunmi aj teraz, v dvoch rokoch. Dieťa nepreprogramujes, je fajn začať pracovať skôr na svojom vnútornom nastavení. Prijať dieťa aké je a v rámci možností čo najviac oddychovať. Je to vyčerpávajúce, ale stojí to zato🙂.

mewina
15. okt 2020

@denkatn môžem aj ja poprosit o knižku? Ďakujem 🙂

tulipanicek
15. okt 2020

Podľa mna normálne dieťa na svoj vek. Máloktoré 9 mesačne dieťa sa vie zahrať samo dlhšie ako 5 minút. Začala seoaracny úzkosť, takze byt na rukách je normálne. To má ešte aj naša 15 mesačná stále. Že sa vie veľmi rozhnevať keď nemá niečo hneď, najmä jedlo tiež normálne. Deti v tomto veku sa riadia pudmi, ešte nemajú schopnosť sebaregulacie a teda vedieť že musíš vydržať. Taktiež nevie hovoriť a preto jediný možný spôsob ako ti dať tento problém najavo je hnev.

katka1389
15. okt 2020

No podobne som aj ja na tom ....a este k tomu 5 rocnu dceru

lyci
15. okt 2020

@lrnka tiez mame takeho isteho, ale nastastie vo vajku vacsinou v pohode. pracovat mozem iba vecer, ked zaspi, co je az o 21.30. varit pri nom nehrozi. je to trochu lepsie odkedy mame uciacu vezu a uz mu zvladnem aspon kasu spravit bez revu. este ten plac sa da vydrzat na tych par minut. ale furt mi stoji pri nohach zakvaceny do nohavic a nemozem spravit ani krok, lebo by spadol. v noci sa budi 2-3x,lebo je hladny. cez den pije mlieko kazde 2-3hodiny plus 2 kase a 1 prikrm. spavam v noci max 2hodiny vkuse uz takmer 9 mesiacov. on spi kazdy den inak. predvcerom 11-14, vcera a dnes 2x30min. chodi so mnou aj na zachod. najradsej sa hra s papierovymi vecami, lebo ich chce jest a este ho bavi robit bordel. tj. ja daco ulozim, on dobehne a rozmeta to rukami alebo dokola staviam veze z kociek a on ich zhadzuje. vonku na rukach nosit ok, pozera na vsetko s otvorenymi ustami. ale inak len na zem sa hrabe a jest kamene a travu. to treba stale vyberat kamene z ust. v dome vsetky kvety uz vylozene, lebo ich objedal. nazyvame to presadzal, lebo pri tom vzdy zhodil kvetinac :D jedine, co uz stracam nervy je krmenie. rozhadzuje rukami a musim ho zabavat, aby prestal vnimat, ze je. nepokladam ho za narocneho. podla mna priemer. ale zavidim kamoske, ze jej mala spi od zaciatku 19-7 bez zobudenia a moze pri nej aj pracovat 🙂

lrnka
autor
15. okt 2020

@nickpick ďakujem ti za rady také niečo spomínal snúbenec spoznavaciu krabicu kvázi isto myslel toto že by vyrobil je stolár

lrnka
autor
15. okt 2020

@lyci môj tak spinkal od 19-7h prvý mesiac od narodenia môj ešte nechodí stále by bol na rukách

ivka21
15. okt 2020

Noo ja mam 12 m a drobec to isté sinter chodí po schodoch všade sa šplhá, a v noci toho moc nenaspi každú pol hodku hore. V kočíku chodiť to je ako za trest vreskot na celú ulicu, až sa ľudia pozerajú z okien. A jedine pri čom sa zabaví je prázdna plastová fľaša keď mu puka alebo trhanie novín 🙂.

erikak123
15. okt 2020

@lrnka viem že to bude znieť otrepane ale prejde to ja mám malú a má už 13 mesiacov a bola rovnaká. Ja som mala pri nej občas pocit že skončím na psychiatrii. Nič sa mi nedalo pri nej robiť tak som ju dala do nosiča a robila všetko s ňou.

ivik111
15. okt 2020

@lrnka ahoj,existuje tu skupinka-Mam narocne dieta 😉tiez mam jedno take doma,uz 3 roky🙈

denkatn
15. okt 2020

@mewina neviem sem pridat taku prilohu, treba mi napisat do spravy tvoj mail

andreatytler
15. okt 2020

@lrnka Aj my mame to iste. 10 mesacne tornado.
Varenie nehrozi... skusila som to mala som pripraveny celi suplik varesiek a misiek. Bol s tym hotovy do 5 minut, akurat som tak umyla zeleninu a zacala krajat cibulu a potom pod umyt cibulove ruky aby som mu dala nove hracky a dokoncit cibulu, potom to iste pri obalovani reznov kazdu chvilu umyvat ruky lebo sa bud niekde zasekol alebo chcel pomojkat. Uz vobec nehovorim o bezpecnosti ze sa bojim urobit aj ten najmensi krok ze co ak ma prave tam rucku polozenu kde ja stupim... on je neskutocne rychly. V jednej sekunde je v obyvacke a v druhej hned za mnou. S varenim som proste skoncila... len raz za tyzden varim na 3 dni, vecer ked je s nim muz.
Upratovat sa da len tak ze jednu izbu denne... vtedy beha za stierkou a mopom, ale je to boj to poumyvat pomedzi neho. Oprat aj poskladat pradlo len tak ze ja 2 veci poskladam a on jednu z kosika vyhodi. Takze nechapem mamicky co si navaria a upracu cely dom kazdy den. Neverim ze maju take iste deti.
TV ho nebavi a ani ho nechceme na to ucit.
Kocikovat chodime hodinnu denne ale neustale ho treba zabavat... aha auto, aha kvietok, tu mas cumel, pozri havo a potom druhu polku cesty je akcne kocikovanie, trham kocik dopredu dozadu, zo strany na stranu, hadze to s nim akokeby bol na husenkovej drahe a to sa mu paci. Ale teraz ked zacal chodit uz ani to nepomaha.
Nakrmit len tak ze mu spievam a robim vselijake saskoviny,
Na prebalovanie mame vzdy prichystane hracky na stole a kazdych 10 sekund davam do ruky novu lebo ich kukne olizne a hodi na zem. Bez hraciek by z toho stola usiel.
Zaspavanie a spanok je najhorsie... nevie vypnut, a ked konecne zaspi, ma vnutorny alarm nastaveny kazdu hodinu alebo aj castejsie a nezaspi inac ako na rukach. Si pripadam ako matrac. Zlosti sa za vsetko ale zase sa aj stale smeje.
Vsetko dava do ust a keby mohol tak by jedol papier cely den, je tym posadnuty.
Hracky mu vyrabam ale ja s tym stravim pol dna a jeho to bavi 5 minut. Tu montesory vezu som tiez chcela urobit ale jednoduhsie je mu tie veci len tak dat do ruky. Iba by som s tym zabila cely den to vyrabat.
Ked potrebujem chvilu pre seba, dam ho do ohratky. Ak po 5-10 minutach zacne plakat, nevsimam si to. Niekedy prestane. Niekedy nie.☹ Toto je jedinne co mi pomaha odburat stres. Proste vypnut seba ako mamu na urcity cas. Inac si to nesmierne uzivam. Vytuzene babo a neskutocne sikovne a krasne.

mewina
16. okt 2020

@denkatn okii, chápem. Môžem teda poprosiť mailovú adresu. Ďakujem 🙂

yoxinka
16. okt 2020

Podľa mňa máš úplne normálne dieťa. Čo by si chcela, aby si 9mesačný ľahol na gauč čítal si knižku, či čo? Moja najmladšia má 18mesiacov, keď je najedená, nič ju nebolí alebo nie je nejako nervózna, skrátka je všetko ok, pohrá sa sama asi 20 minút, že zrazu ticho a nájdem ju pri hračkách. Inak, keď nemá doma súrodencov, je 95% času na mne zakvačená. Chce kukať ako varím, keď skladám prádlo, chce aj ona ... no tak si vieš predstaviť ako to vyzerá ... Keď som mala jedno dieťa, strašne som mala pocit, aké je náročné, ale ako mám tri, tak vidím, že každé z nich sa v istom veku správalo nejako a toto čo popisuješ je normálne správanie 9 mesačného dieťaťa. Ja som to riešila nosičom, robila som veci tak, že som ich mala na sebe, kým boli krpatí, tým že som deti mala vždy pri sebe ... varila som, posadila decko na linku, dostalo misku a varešku a bolo, upratujem, decku do ruky handričku a “upratovalo” so mnou ... A najlepšie hračky u nás sú súrodenci, keď mám doma školáka aj škôlkarku, tak ani neviem, že mám ďalšie dieťa, oni sú už zaujímavješí ako ja 😜.

andreatytler
16. okt 2020

@yoxinka Tvoje babo sedelo na linke a hralo sa s vareskou a miskou kym ty si varila? Ja som to videla vo filmoch ale nevedela som ze to sa da aj v realnom zivote.

lauriema
16. okt 2020

@lrnka Ahoj, prežívam podobne čosi co aj ty ale podľa mňa si to veľmi pripúšťas, trosku zvoľni svoje tempo, ja som bola tiež taka, musela som mať dokonalo popratane všetko, ale prestala som s začala sa viac venovať malej, je to také obdobie ktoré prosto prejde, každé dieťa náročné svojim spôsobom to tvoje je úplne normálne, zvládneš to neboj sa

yoxinka
16. okt 2020

@andreatytler
No áno a každú chvíľu som im musela niečo ukazovať, dávať do ruky, vymieňať predmety ... zabávať ich, lebo boli schopní vliezť mi do hrnca s vriacou vodou. Ale proste keď boli niekde na zemi, len vrešťali, tak som moc na výber nemala. Nebolo to tak, že som ich tam posadila a mala som úplne pokoj celý čas a oni sa ani nehli a robili si svoje.

Strana
z2