Naročné dieťatko alebo neschopná matka?
Ahojte, už dlhšie sa chystám napísať lebo už fakt neviem ako ďalej....mám dcérku ktorá bude mať rok....od zavedenia príkrmov lebo slabý jedák, veľa toho odmietala... no vždy sme našli sposob pri hre, pri pesničkách proste pri niečom aby sa nejak nesústredila na jedlo...možno to bola chyba... no inak som ju nakrmiť nevedela...okrem toho nevie prehltnúť nemixovnú stravu, ani chlieb ani rozok so všetkým sa dusi a všetko vyvracia...avšak už dva týždne odmieta aj mixovanú stravu ....bud nechce alebo všetko drží v ustach aj polhodiny...bolesť hrdla je vylúčená, boli jej robené vyšetrenia aj krvný obraz vsetko má v poriadku...celý náš deň je jedno veľké trápenie s jedením a uspaváním...myslím že je problém aj v tom že ju ešte dojčím...zaspáva iba na prsníku ...chcem ju odstaviť no veľmi plače tým že je hladná si vyžaduje mlieko...už proste naozaj neviem ako ďalej s jedením nemožeme iśť ani von lebo hladná nevydrži dlhsie ako pol hodiny do ruky jej nemozem dat nic lebo sa vsetkym dusí a nasledne vyvracia moji snahu hodinového krmenia pocas ktoreho dostanem do nej asi 3 lyžicky...už som proste unavená,nervozna je mi aj ľuto dćerky źe ma takú vidi, chcem ju aj odstaviť no mechce umele mlieko....rodinu mám daleko takže s tym pocitat nemozem...manžel sa o nu postarat nevie/nechce maximalne sa s nou pohrá...on to všetko berie na ľahkú vahu a vyčíta mi aka som preditlivená....a stále mi dáva otazku "čo robia ti ktori maju 4deti ako jeho mama mala" no on nevie čo ja s nou preźivam doma....keď mu o tom začnem hovoriť povie mi na to že "ani on to v robote nema lahke"....spím v s dcérkou v druhej izbe kedže sa niekedy zobudí v noci aj na hodinu....máte nejaké rady ako si poradiť s nechutenstvom? Ako ju naučiť prehltat a ako ju odstaviť? Neviem čo robiť už ....moje dieťa nadosvsetko milujem no 6 hodín dokopy do dna krmím a zje toho minimum...a kazďe uspavanie nam trva minimalne 1,5 hodinu na prsniku....už si pripadam ako otrok vlastneho dietata ...a ked vidim ako ostatne deti jedia alebo sami zaspia v kociku davam si otazku preco to ja tak nezvladam
Ahoj, nemam pocit, ze si neschopna mama, si dobra mamicka, bohuzial mam pocit, ze si na vsetko sama. Ja som takisto, preto sa viem do teba vcitit.
Ja mam iba 4 mesacneho hezouna, prikrmy nas cakaju az od 6 mesiaca (je plne kojeny).
Predpokladam, ze si uz vyskusala vsetko, ale skus zacat zajtra zas od minut 1. Ziadne prikrmy, ziadne umele mliecko, nic. Iba ty a tvoja dcerka a tvoje mliecko. Uvar si caj z anizu, fenyklu a rasce, aby si mala dost mlieka. Zajtra dojci dcerku, iba dojci, nikam nechodte, urobte si den na ciciku. Ano je to otravne, ja tiez dojcim na poziadanie, moj 4 mesacny ma pomaly 8 kil (manzel je vysoky), takze viem co je to, ked ta vyslovene vycucia.
Na druhy den uvar hocijaku zeleninu, daj na zem igelitovy obrus. Na neho si s dcerkou sadnite a s tou zeleninou sa hrajte, mozte k nej aj priradovat karticky. Samozrejme zelenina nesmie byt rozmixovana. Nenut ju jest. Ono sa to pohne. Nepoznam nikoho dospeleho kto by jedol iba rozmixovanu stravu, zato poznam kopec dospelych, co nejedia hento a tamto.
Co sa tyka tvojho manzela, tak cez vikend si (ak sa da) odstriekaj mlieko do flasky a nech aspon jednu davku da tvoj manzel.
Prajem ti vela zdaru, das to, lubis svoje dieta, len si teraz vystresovana tak to vsetko ide nejak tazsie.
@evora29 vôbec nieje pravda že začala neskôr alebo nesprávne to je blud. Dieťaťu proste nechutí nechce a môže sa aj na hlavu postaviť ..chuti jej mliečko tak pije to moja začala spravne a jedla od mala 200g prikrmy a teraz po 5 mesiacoch štrajkuje zje dokopy pár lyžičiek a funguje na mlieku .
@terezia1988 skús jej robiť smoothie do fľaše na kašu banán broskyňa jogurt piškóty jablko....čo ťa napadne daj jej to vycucnut z fľaše ..a dusi sa ti preto lebo je pahltna...rýchlo.chce spapat ..dávaj jej mini kúsky a nie do ruky rovno do pusy alebo si kúp to sitko cez ktoré si to vyžuje von ...netráp.sa pokiaľ ti priberá nerieš nechce jesť nesed pri nej hodinu zje 1 lyžičku ďalšiu nechce odlož to ..nemá význam že ju naháňas s jedlom..mojej chuti syr a surove ovocie a zelenina.. takže funguje len na Tom ..už pomaly ani nevarim..odoberieme na test z nášho pred dochutenim keď neotvorí pusu tak neriešim a nechám ju tak skúsim za pol hodku zasa...napr nechala som jej lyžicu nech skúsi sama a popri Tom som mala druhu aj ja zjedla celú misku alebo.rozhadzala.po.zemi ale rátalo.sa jej to ..skús.ju nechať samu nech narobí bordel možno sa nakrmi rukami...
@evora29 Súhlas, až na jednu vec. Tá strava. Ja som malej dávala príkrmy už od 5. mesiaca, otáčala hlavou, vypľula, nedostala som do nej nič. Doteraz je slabý jedák, máločo zje, aj z toho kúsok a pod vydieraním. Nie sú všetky deti rovnaké, tak ako aj my dospelí nie sme všetci rovnakí.
Si dobra mamka! Len nevladzes a od toho sa odvija vsetko ostatne :/ velmi dobre ti radi Oslo. Daj si den-dva oddych. Lezte, kojte sa, pozrite knizky, mojkajte sa... Neprac, nestresuj sa, nevar!! Uprimne, ja mat dva ake ty zazivas na treti den ujdem! Musis sa hodit do kludu lebo tvoj stres vsetko ovplyvnuje. A potom zacni odznovu pomalicky mrkvickou atd... a napokon - vies kolko deticiek je schopne byt v 2r na mlieku a troch sustach z chleba?9
@terezia1988 Neriešte. Nezje, tak nezje. Nedajte jej nič. Mlieko by aspoň mohla, keďže vy už po roku nemáte toľko mlieka, aby to tak veľké dieťa zasýtilo, treba jej skúšať dávať umelé, kým sa nechytí. Idete von, zoberte umelé mlieko do termosky, prelejte do fľašky. Našej vonka viac chutí. Nebojte, každé dieťa má niečo, s čím si matky nedajú rady. Treba ju nasýtiť, lepšie a rýchlejšie zaspí. Vyskúšajte kaše. My používame Sunarku.
@oslo1 prosím ťa ty už si videla ročné dieťa priradovat kartičky k jedlu? A to čo je za výmysel že iba matka v roku? Bez ďalšieho jedla. Bez vody.. áno rad jej takýmto spôsobom a dieťa skončí dehydrovane v nemocnici a matka na psychiatrii už naisto. Ročné dieťa NEMOZE žiť iba na materskom mlieku. Zle robí mamička to, že sa nechá kyvat. Mala záplave, dostane. Proste si dospelá, mama, povieš nie, dieťa poslúchnuť musí aj keď nechce! Bodka. Žiadne prso, iba strava. Buď máš bebi-boliestko na prsu alebo si ho niečím potri aby nechutilo. Poplace, prestane . Keď bude hladná, jesť bude. My sme doma mali rovnakú komédiu. Neboj sa, hladné dieťa veľmi rýchlo príde na zdroj obživy a hladné teda nebude ak mu chutí. Môžeš dosladiť, dochutit. Žiadne uspávanie na prsníku. Buď čaj, voda vo fľaši alebo dudel. Kúp malej rybí olej a cukor v lekarni. Taký špeciálny cukor po ktorom bude mať hlad momentálne si nespomeniem nazov. A nepolavit. Plače tak ako tak, raz to musí skončiť. :( Mne nepomohlo že som takto riešila malu-chudatko,nepapa,nechce, nech ma aspoň materské a vieš čo?figu ťahala, iba sa hrala aj hodinu, dve!
@terezia1988 ja mam dve dcery, pri prvej som na tom bola mozno podobne ako Ty, zrejme trochu lepsie, ale tiez som z nej bola na nervy. Jediny rozdiel vidim v tom, ze dcera nezvracala a take veci ako rozok zjedla aspon trosku (viac teda rozmrvila, ale nieco sa jej aj do ust dostalo), tiez som sa snazila, aby sme vzdy boli von dopoludnia, aj popoludni. Nakrmit som sa ju snazila roznymi sposobmi, vzdy som ju nejako zabavila a tesila sa, ked aspon nieco zjedla. Manzel mi zakazdym povedal, ze ju mam nechat aj vyhladnut, ze neumrie. To ma vzdy strasne vytocilo, myslela som, ze mu hrabe. No, ale s odstupom casu a po skusenosti s druhou dcerou musim priznat, ze hrabalo mne. Starsia dcera vymyslala s jedenim az do puberty a v podstate stale je prieberciva. Pri mladsej dcere som teda raz urobila pokus. Nechcela prikrm, tak som to odlozila a zvysok dna som ju len kojila. Ziaden prikrm (to uz mala dva alebo tri prikrmy, bolo to okolo 8-9 mesiaca) v ten den uz nedostala. Na druhy den zjedla vsetko, co som jej dala. Takze neumrela, dokonca sa to s jedenim velmi upravilo a hlavne ja som sa potom ukludnila.
Takze moja rada je, ze napr. taky jogurt, alebo ovocnu vyzivu by som vzala na prechadzku a nebezala by som domov, pockala by som, kym si bude pytat a dostane to jedlo von. Na vzduchu chuti lepsie. A hlavne klud, ona fakt od hladu neumrie a cim skor to pochopis, tym lepsie pre vas obe.
My sme mali to iste. Skusila somsa kupit prikrmy hipp. Zjedla to vsetko. To sice viedlo k tomu. Ze jedla len kupovane presnidavky, ale lepšie ako nič. Domace jedlo nechcela, ani ked bolo hociako dobre urobene, pomixovane,popucene, atd atd.
@terezia1988 dojci ju normalne na poziadanie a nadalej skusaj prikrmy,skus akoby od zaciatku,ze 3dni rovnake jedlo. Ludom a najma detom.dlho trva,nez si na novu chut zvyknu,aj ked vy ste uz a prikrmami zacali. Nasa nebola uplne dobry jedak,skor z tych slabsich,ale predsa len nieco zjedla. Nemala som.cas sa tym.velmi zaoberat,kedze som.mala.este doma.druhe starsie dietatko (ukazkovy papkac doteraz)..
Az taka kriza nebola, odstavila som.ju postupne az od 20.m.,kedy to uz mne nebolo pohodlne,lebo zacala velmi casto cez den behat za prsom. V noci spala,uz os roka prespala celu noc. Cez den uz nezaspavala.na prse asi od 13.m.,dovtedy aj vtedy a vecer na prse,potom som.ju preniesla a vybavena vec..
Takze ja by som.tvoju neodstavovala a mozno by som.ai ju na noc nechala vedla seba,ak obca smala.sople a predsa sa budila,prso pomohlo,ze som v polospanku vnimala,ze jej ho davam a hned sme zaspali a ja som.bola.vyspata a ona tiez.
@terezia1988 určite nebude zlá matka. Ale samozejme, že dieťa ktoré sa v roku normálne nenaje, potrebuje mlieko. Lenže mlieko nie je dosť pre také veľké dieťa. Koľko malá váži, meria? Čo na to doktor? Nie je možné, že dieťa všetko vyvracia - tam musí byť niečo. Koľko si skúšala doktorov? Boli ste v nemocnici? Prospieva ti malá? Skús sanostol sirup - je plný vitamínu B a deti sú po ňom pažravé. Skúšala si vývar alebo tak? Čo varíš? Ako žena, nie je možné, že ročné dieťa je na mlieku. Nedusila sa náhodou stravou, že má blok? Napíš nám o tom viac.
@terezia1988 v roku riešiť tuhú stravu je dosť neskoro. Cca okolo 7 mesiaca už deti v pohode sú schopné samostatne papať "fingerfoods"( jedlo do ruky)- uvarenú mrkvu, zemiak... Áno súhlasím, že zabavanie dieťaťa je veľmi zlý zlozvyk. Aj do budúcna. Odstráň to čím skôr. Dieťa sa na jedlo musí sústrediť, musí ho vnímať všetkými zmyslami. Len vtedy sa naozaj aj zasýti. Je dokázané, že ak sa aj dospelý počas jedla venuje inej činnosti (tv, mobil, PC), mozog nedostane informáciu že jedol. Aj napriek plnému žalúdku, má potom človek stále pocit hladu 😉 a áno, potom to smeruje k obezite, rôznym poruchám príjmu potravy... Hlavne si uvedom, že dieťa od hladu nezomrie. Ak neje, nie je hladné. U nás fungovalo pri oboch deťoch prísne dodržiavanie pravidiel, žiadne medzijedlá, žiadne vysoko sacharidové jedlá, o sladkostiach, džúsoch, či sladených jogurtoch hadam ani nemusím hovoriť. Dieťa ak nechce jesť, treba jedenie ukončiť, všetko odložiť a vrátiť sa k tomu pri ďalšom jedle. Treba byť v tomto dôsledný a prísny. Keď vidím ako mamička naháňa s jogurtom dieťa po pieskovisku, je mi doslova na grc. Absolútne takémuto správaniu nerozumiem. Dieťa nie je vrece, do ktorého jednoducho musíme niečo natlačiť a všetci budú spokojní. Treba ho učiť vytvárať si k jedeniu vzťah, dovoliť mu kŕmiť sa a neobskakovať ho do 4 rokov. To všetko totiž súvisí s "chuťou jesť"
@terezia1988 proste len skusaj, nepanikar, dojci. Moja najviac zjedla v kociku, ovocne/zeleninove kapsicky, ovocie, detske chrumky a podobne.
Nevzdavaj to! Nie si sama 😅 moja uz ma 6 a jedava takmer normalne, ale ze to trvalo. Hlavne sa nedopracuj k nezdravemu jedlu "lebo to je jedine co zje" . Aj par lyziciek sa rata a proste skusaj rozne veci, normalne aj to co jete vy.
@terezia1988 ako keby som citala o nasej dcerke 🙂 presne taky jedak isty akurat nasa uz ma 19mesiacov a tiez len mixovanu stravu tuhu stravu nechce vobec jest.. Trosku pozuje a vsetko vypluje ci je to ryze zemiak rozek sunka brumik hocico proste nic nezje ona ani zemiakove pyre nechce jest :-/ tiez som sa naplakala trapila a sme na tom tak isto ako ked mala rok. A ked idu zuby to je konec trapime sa aj s mixovanym...Ale kazdy den skusam ponukat chlebik rozek sunky alebo nieco tuhe a,hadam sa raz dockam toho ze vsetko bude jest ale uz sa neviem toho dockat 🙂
@terezia1988 ,, do ruky jej nemozem dat nic lebo sa vsetkym dusí a nasledne vyvracia moji snahu hodinového krmenia pocas ktoreho dostanem do nej asi 3 lyžicky...už som proste unavená,nervozna ,,
v podstate tu si si odpovedala sama
- všetkým sa dusí a následne vyvracia = zlá skúsenosť
- hodinové kŕmenie = zlá skúsenosť ( prečo hodinu? skús pár lyžičiek......5minút...10
minút.....nechce....nechaj tak)
- si unavená, nervozna = zas len ďalšia zlá skúsenosť a ďalšia zlá asociácia dieťatka v spojitosti s jedlom
+ ročné dieťa fakt nemusíš uspávať 1,5 hodiny na prsníku.
a) materské mlieko už nepotrebuje
b) ako píšeš si potom unavená a nervózna
ak chceš dojčiť aj napriek tomuto, daj jej len jednoducho napiť nedudluj ju skoro dve hodiny......kúp jej radšej cumel 🙂
+ hladaj potraviny z ktorých sa nebude dusiť a vracať.....pre začiatok 🙂 postupne pridávaj nové
+pls netráp ju ani seba hodinovým kŕmením 🙂
+ hlavne! nebuď nervozna keď ju krmis toto dieťa veľmi vníma.
@terezia1988... vrát sa do manzelskej postele.
@terezia1988 ahoj moja skúsenosť je asi taká síce môj malý dobre je no od 4 mesiaca nespi.... Je to s nim masaker veľakrát si poplacem a nevládzem ako ty krmis 6 hodín ja ho bežné toľko uspavam po dedine sa mi ľudia smiali už... Žiaľ jedného dňa som si povedala dosť a začala som s malým cvičiť ja keď mal spať jednoducho pustila som mu hudbu ktorú mal rád dala ho do postieľky a odišla je pravda ze zo začiatku doslova išiel rozbiť postieľku ale zvykol si.... Spánku neublíži ani teraz ale krásne zaspí do 10 minút sám bez plaču a stresu začiatky boli strašne ja som reval v obývačke a on v spálni.... Ale vyšla som ako víťaz... S jedlom sme natom asi tak ma dní keď zje totálne všetko že ho až krotit musím aby mu zle nebolo potom nastúpia dní že moc neje... Začiatky som mala s nim veľmi ťažké nič nechcel jest no spravila som tak ze kým nejedol aspoň polku normálne stravy mlieko som nedala... Vtedy ho proste nechám však keď bude hladný naje sa.... Podľa mňa ju nechaj hladnu skus jej dat po 3 hodinách a uvidíš nechce kašli na ňu... Kamoška ma rovnako starého ako ja a ten keď nechve5jest veľmi zlý jedák tak ona to pomixuje a dá mu cez fľašu vtedy zje všetko
@terezia1988 poradit ti sice neviem, snad len povzbudit. Mam tri deti viacmenej hned po sebe. Prve dve som davala lavou zadnou. Myslela som,ze som uzasna, ale to deti boli uzasne. No a pri tretom som pochopila pojem ,,narocne,, dieta. Ide mat rok a ja od jeho narodenia mam pocit, ze absolutne nezvladam. Mal koliky, tazko zvlada zubky, ma hroznu separacnu uzkost, zle spi. No proste,bud ho mam na rukach alebo vrieska. Takze sa vobec netrap, ze niekto ma aj styri deti. Ja uz teraz verim, ze niekedy moze byt narocnejsie mat jedno dieta ako aj napr.tri, styri - zavisi od toho, ake su deti.
Podla mna ma traumu z teba, ze ju stale nahanas s lyzickou a jedlom 🙂 . Vytvor si pravidelny rezim, cca kazde 3 hodiny jej ponukni jedlo, ked nebude chciet nedaj jej, nevnucuj jej ho, aj tebe by to islo na nervy keby cely den za tebou niekto behal s jedlom 🙂. Trav s nou vela casu vonku, dbaj na to aby mala co najviac pohybu, nevoz ju iba v kociku. Telo si postupne zvykne na rezim a na presny cas kedy bude hladna. Prajem ti hlavne trpezlivost a vytrvalost, neustup a vytrvaj 🙂. Neboj bude lepsie 🙂.
Dievčatá každý príspevok som si pozorne prečítala ďakujem za každú radu pomohli ste mi a povzbudili zaroveň budem sa drzat vasich rad a určite sa ozvem po nejakom čase ako sme na tom 🙂
@kittykat22 malá zatiaľ prospieva niekedy priberie viac niekedy menej...važi 8950...vyvracia iba vtedy keď jej dám do ruky rozok chlebík atď.
@terezia1988 ja mam doma už tretieho nejedaka. Pri prvých dvoch som sa veľa naučila a aj tak ma vie poriadne vyťažiť aj tento posledný, je na tom dokonca najhorsie. Sama si teraz niekedy neviem rady, ale čo som sa už dávno naučila je, že nenutim do jedla. Snažím sa, aby čo najviac zjedol, ale určite by som nekrmila kvôli 3 lyzičkám hodinu. Treba prísť na to, čo dieťa zje a postupne objavovať nové jedla, čo zaberu. Sama som tu nedávno riešila to naše, nechcel nič okrem mm. Zrušili sme odporúčané zeleninové príkrmy, to som donho nedostala ani tie 3 lyzicky, namiesto to 2x denne vydatna kaša. A vidím obrovský pokrok, len sme museli nájsť niečo, na čom sa rozpapa. U nás to teda boli netradicne kaše. Po týždni sme skúsili rovno zeleninovo masový príkrm a spapal málo, ale dobrovoľne. Dnes zjedol toľko, čo minulý týždeň dokopy. Zachutil mu aj jogurt a dnes ráno mi zjedol polku syroveho sendvicu, moje ranajky. A je mi jedno, či to niekto odporúča, alebo nie, dám mu aj zajtra. Ti, ktorým deti aspoň ako-tak jedia príkrmy v štandardnom poradí, to asi nikdy nepochopia, ale ja už neriesim. Moja zásada je ale nenútit.
Odporúcam pyridoxin, tusim vitamín B6. Najstarsiemu sme dávali, vďaka tomu aspoň cosi zjedol. Keď sme vysadili, proste jesť prestal.
Čo sa týka toho zaspavania na prsníku, tiež dôverne poznám. Treba dať iba kým papa a zaspat musí sám. Aj s mojim to tak robím a tie noci, kedy večer zaspí sám, sa oveľa menej budí. Namiesto každej hodiny, iba 2x. Občas keď ho nechám viac nocí po sebe zaspať na prsniku, zase sklzneme do hodinového režimu, ale to dlho nevydržím, tak zase začne zaspávať sám. V začiatkoch si trochu poplakal, ale už je v pohode. Dnes večer sa na mňa vystveral a tak zaspal, spokojný a stastny. Včera sa sám odpojil, odvalil sa na bruško a zaspal pri mne.
ja by som na to jedla netlačila, pokiaľ PROSPIEVA. Ako bolo aj vyššie spomenuté, dieťa hladné neostane. Ale od mlieka by som ju neodstavovala. To mi príde také slovenské - tlačiť jedlo do dieťaťa, aj keď nechce :/ "A musíš, lebo som povedala! " (ach jaj)....
nechce, ok, nedostane... ale žiadne náhrady (materské mlieko nerátam) ako napríklad tak aspoň keksík, aby aspoň niečo zjedlo (často sa s tým nanešťastie stretávam).
Ona sa o jedlo prihlási sama, neboj sa. Netlačiť, ale mať vždy po ruke nejakú zdravú stravu.
Držím palce 🙂
Pre boha niektore rady co tu citam sa mi rozum zastavuje. Niektore mamicky konec, vy vobec viete nieco o dietati ako takom? Precitali ste si nieco? Rocne dieta mlieko potrebuje, preucat na um ked kojis je najvacsia somarina. Neodstavuj, koj a ked ti vadi dlhe uspavanie, skrat nejakymi vychytavkami ako fitlopta, satka, hacka......ja mam narocne dieta doma ma 13 mes a so spanim sa trapime od zaciatku a lepsie to nie je. Nie kazde dieta vie samo upadnut do spanku a vtedy uspava rodic. Po dalsie rocne dieta s tebou urcite necvici na to je totiz este male. Chudata deti tych, co pouzili vyplakavaciu metodu. Nastudujte si nieco o tom, dieta zaziva taky stres, co moze mat dozivotne nasledky na dusi. A posledne ohladne jedla si kukni metodu blw, skus ist tak. Sice uz je dost neskoro, ale za skusku nic nedas. Moja tiez nie vzdy papa, 2 dni nic, par dni pekne, par dni zle....ako kedy. Dieta vie co potrebuje a to si vypyta neboj sa nic. Chyba je len to, ze davas mixovane a ze moc riesis krmenie. Daj jedlo, nezabavaj, nech objavuje a chyta jedlo, olizne, vypluje, vyskusa, to staci ak viac nechce tak to ukonci a skusaj pri dalsom chode. Ziadne somariny medzi tym. Drzim palce a radsej si nieco nastuduj k danym temam zide sa ti to
Ahoj, moja mala je tiež dojcena na požiadanie a tiež spapa mlieka viac ako zje inej stravy, pokial priberá a je zdravá, zrejme jej to stačí. To, že nechce papať môžu byt aj zúbky alebo afty. Nevh zje, koľko vládze a chce. Zbytočne ju natisat nepomôže. Moja mala niekedy zje najviac vtedy,ak ju krmim zo svojej porcie, samozrejme uvarenej pre ňu, má pocit ze má moje jedlo a spapa. Niekedy dve lyžičky niekedy pól porcie ....
Ešte k dojčeniu, ja by som s odstavením asi počkali, stresovať malu teraz aj tým, ze nedostane mlieko...dojčenie je pre ňu aj forma upokojenia a odstavením on príde.
Držím palce
Ahoj, uplne ta chapem, tiez mam doma take dievcatko, co nechce papat, aj ked v roku mi zjedla aspon jogurt a predsnidavku ovocnu, ale normalny obed absolutne nie. Tiez sme boli na mixovanej strave dost dlho, asi do roka a potom zacala odmietat aj tu, a to uz bol problem, bola som z nej na nervy, ale cim viac som sa na to sustredila, tym to bolo horsie. Typ, ze nechaj ju, ked vyhladne, napapa sa, NiKDY u nas nezabral, kto take dieta nema, nepochopi😞 viem to porovnat, lebo mam 2 dcerky, v prvou sa trapime a druha zje vsetko, ale nevadi, co mne sa osvecilo, netlac na nu, je to velmi frustrujuce aj pre nu, hlavne by som neodstavovala od kojenia, tiez som moju prvu kojila do 19 mes, kludne vynechaj krmenie par dni a davaj jej len mliecko, kup nejake chrumky kukuricne alebo obycajny keksik, co sa v ustach rozpustaju a skus jej dat, chlieb aj rozok sa dost tazko prehltaju, aj moja malu neraz pri nich napinalo, ked chlebik, skusila by som narezat na take malinke kusocky a dat jej na tanierik, nech skusa,
Tiez by som ju nechala s jedlom sa hrat, su rozne napady na nete, sensory play with food daj do googlu, najdes tam vela, a to som s mojou robila casto, kazdy den nejaka hra, zoznamovacka sa s jedlom, ci cestovina, neuvarena, uvarena, ryza, rozna zelenina, ovocie,hocico, dost to pomohlo, dala som ju na dlazku v kuchyni a hrali sme sa, inac bordel je riadny, ale nevadi😊
Ked vy jete obed, dala by som jej na tanierik tiez malu porciu, posadila ku Vam, malu vidlicku, ak by chcela a nech sa hra, kludne s ruckou aj, pozor, nenutit, ochutnaj alebo nieco take, ak by sama chcela, ok, ale Nenutit, uvar jej napr mrkvicku,pokrajaj na pasiky a nechaj ju sa hrat s nou
Och je to boj, ale dostanete sa dalej, uvidis, hlavne sa na jedlo az tak nesustred, kludne s pokojom, hrajte sa a spoznavajte🙂
Moja ma teraz 3 roky, nezje toho vela, ale aspon niekolko polievok a jedal, maso vobec, tak varim strukovinove polievky, niekolko druhov ovocia a ja sa tesim, ze aspon to🙂 jogurty ma rada doteraz, aj mlieko normalne kravske, kludne mi napis, ak by si sa chcela nieco pytat
Este som chcela, ked moja zacala odmietat mixovanu stravu, uz som sa k nej nevracala, zacala som s normalnymi polievkami, vsetko nadrobno nakrajane, alebo popucene v nich, najprv nechcela, len lyzicku, potom to bolo lepsie😊
@terezia1988 a nevracia preto lebo to pazravo papa? Pokial prospieva tak to je ok. Skus jej davat vyvar a pomalicky jej davat vacsie kusky zeleniny a tak. Rohlik po kuskoch nech si zapije cajom. Nepodliehaj frustracii, na konikovi su tisice matiek ktore boli zrele na skok z okna zo zufalstva, ze ich ratolest cele mesiace nejedla alebo boli s jedlom problemy.

Nie sije neschopná, skôr by som ta nazvala príliš obetava mama ☺ dcérka s tebou cvičí, lebo cíti lásku a ze šéfuje ona. Okrem toho jedenia, buď si neskoro zacala s prikrmami, alebo nesprávne. Teraz uz to nenapravis, bud len trpezlivá, všetko to prejde. Nepoznám žiadneho dospelého, ktorý nevie prehltnúť tuhu stravu a živí sa mixovanym jedlom 😉 daj tomu čas, nedeptaj sa, neobvinuj.