icon

Neposlušná dcérka

doga666
25. jan 2017

Zdravím mamky, určite máte niektorá podobný problém ako ja..moja dvojrocna dcera je posledny mesiac uz nezvladatelna..cely den mi je v patach co by nevadilo ale chodi vsade za mnou s placom a chce ist na ruky..hlavne vtedy ked ja zacnem nieco robit - umyvat riad, varit, vesat pradlo atd..vydobija si pozornost, ked nieco nieje po jej alebo nedostane co chce tak klasicka reakcia- rev alebo sa hodi o zem a vala sa ako taky cudak maly..neoddychnem si absolutne pri nej, ked si na chvilku lahnem do postele v momente je pri mne a skace taha za vlasy a skriabe, navyse kope...do brucha hlavne aj ked jej milion krat vysvetlujem ze mamka ma v brusku male babatko ze to nemoze...uplne ako hlucha..mna uz chytia nervy potom po nej kricim a zase je rev..nepomaha vysvetlovanie, nepochodilo ani zaujatie ju niecim inym..uz som vycerpana z nej..ked ju chyti hysteria nepomaha ani ked ju dam do izby aby sa ukludnila..dobehne stale za mnou..kedze sme v byte stale to konci tak ze ju vezmem na ruky a je ticho. ( pre klid susedom ktori sa uz neraz boli stazovat ze mala hadze hrackami a ze sme hlucny..) a tak sa z nej stalo male mrzute detisko vecne nosiace sa na rukach..ako ste riesili nieco take? Ci len cakat kym ju to prejde a len si vytrpiet to obdobie vzdorovacne? Mam len strach co to bude o par tyzdnov ked sa narodi surodenec..🙂 nestiham ani vypisat vsetko co vyvadza a ako si neda dohovorit a absolutne nepocuva..ked daco poviem to jak do steny jakeby som rozpravala..a pritom..nikdy s nou taky problem nebol..bol to vzdy zivel ale tak toto uz...najhorsie je ze same sme doma, manzel pracuje v zahranici chodi domov na tyzden a potom je 3-4tyzdne prec...moja mama pracuje pomoze ked sa da ale tiez potrebuje oddychnut a svokra ta ma na haku..

sardinka32
25. jan 2017

@doga666 Zvykol si chlapec na s/pokojny zivot mimo rodiny. Taketo dlhe odlucenie od rodiny nikdy nerobi dobrotu. Ty robis obrovsku chybu, ze pana takto obskakujes..."cajicek do postele"...ako nehnevaj sa, ale pan si pride domov oddychnut a Ty ho mas tehotna obskakovat?! Pomaly ale iste si šijes na seba bič. Taketo rozmaznavanie chlapa sa Ti vypomsti...najma teraz ked o chvilu budes mat deti dve a co budes robit, ked nezvladas ani to prve?! Ked sa pojde panko prejst alebo navstivit rodicov, co mu nepribalis aj dceru??

cawes
25. jan 2017

@doga666 no ako moj maly ak hadze hracky o zem tak jednoducho mu ich zoberiem, raz bol taky usilovny ze nemal v izbe okrem nabytku ani jednu hracku par tyzdnov, odvtedy ked vidi ze je zle a berem hracky tak velmi rychlo premysla ci bude pokracovat, ked bol mensi tiez som ho mala za zadkom na kazdom rozku, a tiez sme spolu varili no prsty si popalil tiez par krat ale rak ked si nedal povedat, ked neposlucha tiez ho poslem do izby a ver mi ze som x krat stala z vonkajsej strany aby si ich neotvoril kym sa naucil ze nesmie ist von kym sa neukludni.

doga666
autor
25. jan 2017

@sardinka32 zase nechcem zo seba robiť manželku roka, ja mám tiež svoje muchy, tiež mu viem liezť na nervy a vela vecí vyčítať...on ked je v zahraničí, tak volá každý večer, pomaly mu už nemám ani čo povedať ale ked chce volať..asi mu aj chýbame,...no ked je doma....tak sú aj dni kedy vezme malú von, ked ide k mame tak bud malá spí alebo ide porezať drevo spraviť plot alebo neviem čo,takže tam ide pracovať. Zase mu nedám dieťa ked viem, že on je schopný ju nechať chodiť samu po dvore...Alebo ju šupne mame, ktorá mi potom plače že na ňu musela dať pozor..Ja neviem, možno je to fakt mnou, ked malá mi trucuje, manžel trucuje...a že je rozmaznaný? to mamka si ho tak naučila, mne je ťažko ho prevychovať....🤐

cawes
25. jan 2017

@doga666 mamka si ho naucila ale ty v tom nemas pokracovat.

doga666
autor
25. jan 2017

@cawes stými hračkami ma to tiež napadlo...skrývať...už som vela krat aj skryla ale to bolo nervačenia,...ked ona je schopna si hlavu trieskať všade hadzať sa pohrýzť ešte aj vlasy vytrhať...no...moja chyba to je že povolím lebo nemožem na nu pozerať...celý den by bol rev, mám strach že aj kvoli tomu mi zle spinká v noci, kedy sa budí s plačom...☹

maroskovamiska
25. jan 2017

@cawes tvoja dcérka nie je neposlušna,je to normálne dvojročné dievčatko... Fakt s ňou si len treba spraviť systém a trosku aj ju pochopiť,že je ešte veľmi malá nato,aby bola samostatná a posluchala na slovo 🙂 Tebe by sa zišla pomoc,hold si na ňu sama a tých pár dní,čo ti príde muž domov, to on bere ako oddych a nechce sa mu robiť doma nič..no treba mu vysvetliť,že starostlivosť o dcéru pre neho by nemala byť nutnosť či povinnosť,ale relax a tebe pomoc,ktorú celý mesiac nemáš,tak ako iné manželky,čo majú manželov doma.

hipuska
25. jan 2017

Vek plus príchod súrodenca. Netočí sa náhodou všetko okolo babetka? Keď príde babka, telefonojes s MM...Určite ti zneznie hlas, tešíš sa... Všetko to vníma. Keď ešte naschvál kopne do bruška.... Skús ju pripraviť na bábätko, nech sa tesi...Napr. daj jej napr.jednu poličku kde pripravi veci pre bábätko..Hračku, dajake obkecko...nieco zo svojich hračiek daruje do tej policky..A keď prídete z nemocnice pekné mu to dajte do postieľky...A stále jej opakuj že ju ľúbiš..Že bude veľká sestrička, niečo jej kup čím bude "ochraňovať bábätko"
Keď sa malé narodí, bude s mať ešte menej času nanu...

hettinka
25. jan 2017

@doga666 "Alebo ju šupne mame, ktorá mi potom plače že na ňu musela dať pozor..."

no a? To nerieš ... nech len svokrička vie, že ma vnúča. Ja by som ju a manžela nešetrila ... ak je pravda, čo píšeš, chová sa k vám hnusne, nezastávaj sa ho a seba neponižuj.
Asi by som na neho tlačila, nech si nájde robotu bližšie, lebo s 2 deťmi sa zblázniš, ak t tak pojde dalej.

cawes
25. jan 2017

@maroskovamiska si ozlacila zle, ja mam syna😂👍a celkom poslucha az na pr vychiliek

doga666
autor
25. jan 2017

@maroskovamiska určite od nej nechcem aby poslúchala na slovo..ale aspoň dačo by mohla...🙂 už je dosť velká na to aby vedela, že niektoré veci sa proste nerobia,a aj to vie len ona narokom robí naopak. Vie že do nočníka sa kaka, ale nie vždy sa danho vykaka..🙂 vie, že mamku sa nekope do bruška lebo tam je babatko ale bude narokom...vie že do umyvadla sa nehadžu hračky ale just...ešte ma sleduje pri tom či sa pozeram...ked ju ignorujem ,ide po dalšiu a drží ju nad drezom až kým na nu nepozriem....a x inych veci takto skuša na mna....vie že mamka sa hneva vtedy, že bude zle ale proste musi zrobiť napriek..viem že vtedy skuša čo si može dovoliť a stačí ked raz na niečo nezareagujem yakazom tak sa to pre nu už stava povoleným pravidlom....😒

maroskovamiska
25. jan 2017

@cawes prepaaaaac 🙂

cawes
25. jan 2017

@doga666 podla toho co pises vie ze sa to nema ale ako pises robi to naschval pretoze vie ze aj tak sa jej nic nestane. Moj vylial omylom vodu na koberec, naozaj to nebola jeho chyba lebo tu flasku somsi tam postavila ja sama. Hned nato ako sa to stalo povedal mami prec ja som nechcel, vravim mu to nic to sa utrie a ty vies ze si to nespravil naschval. Ako ono toto je obdobie ze kdo z koho a tvoja dcerka momentalne vyhrava.

doga666
autor
25. jan 2017

@hipuska práveže si neuvedomujem žeby sa toho tolko točilo kolo bábätka....ked som s dcerkou tak sa vačšinou hrajeme rozpravame..čitame knižky, aj rozpravky pozrieme kde všetko komentujem čo sa deje....hlavne je tam tá psychologická vojna - kto z koho...vlastne sa všetko kolo nej točí...večer ked si na chvilku lahnem, ona dobehne zamnou a robí zle, tak jej vysvetlujem...že v brušku je maly braček...že sa budeme onho starať...vela krát už priniesla oblubene hračky a davala brušku, že pre babatko...alebo flašu doniesla že dame babatku...vtedy je zlata..no po chvili už začne biť po bruchu..

doga666
autor
25. jan 2017

@cawes je to tak..vyhráva..lebo už niekedy neviem kudy kam

cawes
25. jan 2017

@doga666 a este ohladne toho kopania, maly ma raz posticoval tak som ho potiahla za vlasy aj ja, odvtedy vie ze nesmie. Samozrejme ju nemas zacat kopat do brucha ale stuchni ju prstom a spytaj sa jej ci to je prijemne alebo jej povedz ze ci by sa jej pacilo keby ju niekto kopal? Ja som vela veci riesila takymto rozhovorom ako by sa ti to pacilo? Myslis ze je to v poriadku, verim ze to ze nerozprava robi svoje, a urcite aj vidi ako sa sprava chlap ku tebe to robi podla mna tiez vela. Lebo nevidi ze by sa mala k tebe spravat inak kedze aj manzel je k tebe taky. No nemas to lahke a teraz si zober co budes robit ked sa ti narodi babätko, co potom ked budes kojit a ona ta nenecha?

cawes
25. jan 2017

@doga666 mala by si stanovit tresty, splnitelne a take ktore ty sama dokazes dodrzat. Napr ked ta bude bit po brusku tak si nebudete citat alebo sa hrat, kym sa to nezmeni. Bude sa hadzat o zem nech bude si trhat vlasy nech ved predsa teba to neboli a nato ak by neprestala by som ju zobrala a poslala do izby a aj 100x zavrela a jednoducho neodpustila prvy den to bude terno mozno tyzden ale raz to vzda.

doga666
autor
25. jan 2017

@cawes aj takto som to už skúšala,,,,za vlasky potiahnuť, štuchnúť..ale ona má z toho bud srandu alebo ju to vyprovokuje ešte viac aby robila zle. A to teda nechcem byť ja, kto jej ešte aj tých 5 vlasov čo má na hlave povytrháva...asi to bude proste tak že hračky budem skrývať a dávať na "trestnú lavicu" popripade ju v tej izbe nechavať samu...hned od zajtra začnem praktikovať, len čo s nou robiť ked budeme niekde vonku a začne vyvádzať...😒

doga666
autor
25. jan 2017

och ženy, dakujem za podporu a rady,aj sa mi trošku ulavilo,ked som zo seba dostala všetko von,vidím že niesom prvá ani posledná s takýmito problémami...🙂 držte palce, aby sa mi podarilo dcerku ( už ma otravuje stale pisať dcerka... nieosm na to zvyknutá heh :D volá sa Violetka ) spravne nasmerovať, a aj muža..🙂 dakujem ešte raz, ste super ❤

cawes
25. jan 2017

@doga666 nic pojdes dalej, vies kolkorat som isla z malym von vysmiata z kyblikom ze ideme na pieskovisko a boli sme tri metre pred cinziakom a zacalo divadlo, o 10minut sme boli spät doma on v izbe a ja pri kave. A keby sa hadzal o zem? Nech sa hadzem neriesim idem dalej.

doga666
autor
25. jan 2017

@hettinka svokra vychovala 5 detí..v jej očiach som len zjavne neschopna...že potrebujem pomoc s jedným..to su stare ženy z dediny..mali kopec detí, chodili do roboty a starali sa o statok doma...tak ako si ja zasrana možem dovoliť od nej niečo ešte chcieť? vnúčat má 7, z toho jedno najmenšie je moja Violetka a trojročný syn jej dcery zbytok su už dorastenci od 14 do 20) dcere vždy pomohla so synčekom ale to je prirodzene ..že mama pomože svojej dcere. To je strašne na dlhú debatu toto..🙂 ja som jej nejak skratka nesadla...asi si predstavovala k jej mladšiemu synovi niekoho...lepšieho..lebo ja som tiež natura, ked sa mi niečo nepači tak sa viem ozvať...ale to už je zle.🙂

doga666
autor
25. jan 2017

@cawes najhoršie je to v obchode, tam ju len nahanam a vyberam z ruk veci aby niečo nerozbila alebo neurobila nejaku neplechu...tam hocikedy dostane po rukach ked začne rozhadzovat jablka alebo z nich odhryzavať...ked sa hodi o zem a ja ju necham a idem dalej tak hned sa postavi a ide pokračovať v tom za čo sa hodila o zem...najlepšie je že pani predavačky len povedia šak ju nechaj...nekrič na nu....daj jej to....ešte ju aj odmenia pendrekom alebo čim....najlepšie bolo minule ked jej pani predavačka davala ovoniavať avivaže..vravim neotvaraj jej to lebo ruku tam namoči...ale nie....samozrejme Violetka ruku namočila čo som rychlo utierala aby neolizala, a milá pani len poznamenala že šak trošku avivaže sa napapa.....😠 teray ked ideme okolo aviváží tak už je valanie po yemi lebo mamka nedovoli....

lubicenka
25. jan 2017

Skúste jej vytvoriť pravidlá, ktoré budú nakreslené a vystavené napr. na chladničke a zaviesť si nejakú tabuľku kde bude dostávať pekné body keď bude poslušná (napr. hviezdičky) a škaredé body, keď nebude poslúchať alebo bude vyvádzať (napr. machuľa ) a odmeniť ju štýlom, že ak získa 5 hviezdičiek dostane obľúbenú odmenu - sladkosť, novú malú hračku alebo niečo čo má rada. Deti treba často motivovať aby pochopili, čo je správne. Učím deti s poruchami správania a často používame túto metódu. Takisto je fajn počítanie pr. do 5, ak neposlúchne nedostane to čo žiada. Je to náročné na trpezlivosť ale po čase sa to vyplatí. Raz som opatrovala jedno dievčatko vo veku 2,5 roka a tá sa hádzala o zem za všetko čo sa jej nepáčilo, v byte, vonku, v obchode proste hocikde... riešila som to tak, že som si ju nevšímala... aj som odišla z obchodu a ona ostala medzi regálmi na zemi revať alebo keď to urobila na ulici, sadla som si na najbližšiu lavičku a čakala som kým ju to prejde. Samozrejme ľudia okolo sa pozerali krivo na mňa, ale prestalo to a malá bola čím ďalej, tým pokojnešia.

jeennyv
25. jan 2017

@doga666 necitala som diskusiu, ale ako si ju pripravila na surodenca...jej spravanie mi pripada, ze vie co bude co ju caka, ze nebude len ona...preto si vyzaduje tolko pozornosti, kope taha ta atd..nezacinaj s tym ze lebo babatko... vadi to tebe, teba ta boli..lebo ked to bude lebo babo...nie je to dobry start do ich vztahu...a co sa ty zurenia atd..daj ju do izby nech sa ukludni, ked sa hadze o zem nechaj tak atd..

jajajaja2
26. jan 2017

@doga666 Ako si pisala v jednom prispevku: "svokra vychovala 5 detí.." to dalej nestoji za koment. ehm, ako to povedat, dieta potrebuje pozornost, o tom po tom. ALE!! odtial potial, ked sa nevie zmestit do koze, prosim, trhaj si vlasy, hadz sa o zem, rev, kric buchaj. ale vo vlastnej izbe, nie tu v kuchiny, obyvacke, chodbe, na letisku, vo vlaku...
Kedysi davno, ked bola zena este na materskej (rodicovskej) som sa vela krat cudoval, ako apaticky odpoveda a reaguje na krpcove vycinanie. Vela krat som sa s nou aj pohadal, ze takto si vychovu nepredstavujem. Ale dosiel na psa mraz. Ano ja som pes. Zena v robote, krpec som mnou doma po skolke. prve dni super, ale ked zacal vycinat, zmenilo sa moje spravanie ku nemu tiez. Ako som pisal uz v inom prispevku, pohar trpezlivosti ked pretecie, je zle. Teraz uz to vie aj on, na 50% pripadov chalan pochopi staci ked zvysim hlas. Toto som (sme) dosiahli iba opakovanim, odopieranim, ignorovanim a hlavne TRVANIM na svojom a neustupit aj keby ta to malo stat cokolvek. Od tvojho casu, az po hmotny majetok. Dnes ak krpec nechce upratovat? OK, hracka(y) idu do kosa. A on vie ze to spravim, zopar som uz hracky vazne zahodil. Teraz su len fukoty ako rychlo upratuje aby hracky neskoncili v kosi.

Tvrdo si stat za svojim, nepolavovat, nikdy, tie male potvorky to hned vycitia a zneuziju.
PS: ja toho krpca tak neskutocne lubim, ale viem byt aj pes.

pekny den

PS2: k tvoju muzovy sa vyjadrovat nebudem, len keby som ja taky ja, zena by ma zabila a rozviedla sa so mnou 😀

doga666
autor
26. jan 2017

@jajajaja2 Som rada ze zareagoval aj otecko, nie len mamicky 🙂 vasej manzelke len zavidim..ale nuz..mozno aj moj muz bude taky..sme svoji zatial len rok z toho 3 roky sme spolu..treba na vsetkom pracovat, tak snad najdeme sposob ako zit bez vacsich komplikacii..🙂 dvam tomu este sancu, aj ked ma uz chytali stavy na rozvod..:p zas nebude ju.mat donekonecna ale vytvat treba..tak ako pri dcerke..🙂 dakujem 🙂

libawet
26. jan 2017

@doga666 no neviem, ja som sa svojmu synovi stále prihovárala, pýtala som sa ho hocičo, a popri tom som stále niečo porábala, spievala som mu, rozprávala rozprávky, proste stále, stále niečo, všímala som si ho, aby som ho zaujala a on sa necítil akoby " odvrhnutý", a nevynucoval si moju pozornosť iným, práve takým spôsobom ako opisuješ. Áno, bolo to únavné, no zaberalo to a stálo to za to. Na dieťa, ktoré čakáš, asi malá žiarli, preto tie kopance do brucha a stále pýtanie sa na ruky = presviedča sa tak, že je pre Teba len ona.

doga666
autor
26. jan 2017

@libawet myslim, ze sa malej stale prihovaram a nieco do nej hucim, az si to ani neuvedomujem ze sa mi cely den usta nezastavia co jej stale nieco rozpravam a vysvetlujem. Komentujem vsetko co robim co robi ona, ake su hracky a kde..ona potrebuje proste kontakt neustale..

jajajaja2
26. jan 2017

@libawet : Prihovaranie a venovanie - vsetko z mierou. Ta miera je u kazdeho niekde inde. My sme napriklad zistili, ze cim viac sa malemu snazime venovat, ucit ho nieco nove, je to horsie.Taka zdrava ignoracia ho rozvyja ako jedinca viac, ako neustale mojkanie a nosenie na rukach. U nas zabera napriklad: krpec uz nevie co od dobroty, neustale je v patach, nudi sa, evidentne sa nevie (alebo nechce) vyhrat. Lozi jako taky prdik. V tom momente vstavam (ak som sedel 😉 ) a idem cosi robit, pradlo povesat, zvesat, zehlit, opravit to co nie je pokazene - ale po mojom zasahu uz bude, skratka robit nieco v blizkosti maleho a zrazu ked vidi ze nieco robim aj ja, zisti ze nema sancu ma zaujat, prehra sa niekolko hodin sam. Samozrejme mala kontrola ci je vsetko v poriadku, napit, najest je nutna 🙂
Mala bude raz velka, a tuto formu pozornosti bude vyzadovat stale v rovnakej miere, ak nie vo vacsej. Poznam take pripady, ked dieta ovlada rodicov ako na spagate, len aby dietatko neplakalo a nebolo mu ukrivdene. Viem ze dieta moze byt vymodlene, alebo inac vzacne. Ale nic sa nema prehanat. Zivot je pes a deti na to musime pripravit. Nikdy sa nic nebude tocit len okolo nich. Bodka.

@doga666 : mojej zene nie je co zavidiet, ja jej davam tiez dost zabrat, my sme spolu 8my rok, v manzelstve 5ty rok. Aj po tolkych rokoch ju viem nastvat dazdy den niecim novym 😀 😀 😀

libawet
26. jan 2017

@jajajaja2 každé dieťa je iné, to je predsa jasné. Ja som uviedla len svoj príklad a svoje dieťa, a možno tiež jeden z mnohých návodov ako na to, to je celé. Čo platí na Tvoje dieťa, nemusí na iné, že ? A propos, k tým veľkým deťom - môj syn má 22, takže Ti to poviem z prvej ruky - práve toľko veľa pozornosti a záujmu v detstve ho vyformovalo do šikovného a samostatného muža akým je dnes.
8 rokov ste spolu a hovoríš po - " toľkých rokoch" ? To je ešte veľmi málo...

jajajaja2
26. jan 2017

@libawet
8 rokov som myslel v porovnani z @doga666. Viem ze malo, ale aj tak to uslo...
Velke dieta som nemyslel 22 rokov 🙂 Ked vidim ako kvoly 6 rocnej rodicia skacu ako na ihlach, lebo mala princeznicka predsa nebude mat obycajnu hracku, nebude jest, nebude spat, nebude hocico....lebo vie ze jej rodicia sa pojdu potrhat aby splnili to co si ona zmysli a to kedykolvek. nie nie a este raz nie. Kazde dieta to bude skusat, niektore skor, neskor, dlhsie alebo kratsie obdobie...

Ja nechcem pausalizovat, ani poucat, len ukazat na mozny navod. Ano, co plati pre jedneho, nemusi platit pre druheho.
Uvediem na pravu mieru: ignorovanie nepouzivame ako sposob vychovy, ale len prave vtedy ked vsetko ostatne zlyha. Avsak stale si stoji za tym, ze neustale doprosovanie sa dietatu nepomoze tolko ako zdravy respekt jeden pred druhym.
Dieta MUSI vediet kedy a kolko si moze dovolit. Tu teraz nejde o lasku, tej ma maly pozehnane.

Pekny den