icon

Nevenovanie sa dieťaťu. Čo to znamená?

sasilka
4. apr 2012

Mile mamicky,
rada by som pocula vas nazor, co podla vas znamena "nevenovat sa" dietatu. Vsetci z okolia mi vycitaju - maja dcera zaostava v reci - ze sa jej malo venujem. Tiez ma zaujima ako sa vy konkretne venujete svojim detom a ako rozvijate ich rec - konkretne ma zaujimaju 2 rocne deti.

Strana
z2
martinka17
4. apr 2012

Najväčšia blbosť dnešnej doby je škatuľkovanie detí podľa štatistík 😝 . A to Ti vyčítajú, že málo papá, lebo má o 50gr menej ako by mala? Nerieš to, kašli na to, venuj sa malej, veľa je čítaj, rozprávajte sa a ona sa rozhovorí, keď bude sama chcieť. Ak na ňu budete tlačiť, len sa blokne a prestane komunikovať celkom 😉

rolak
4. apr 2012

ja ti napíšem svoju predstavu na základe osobnej skúsenosti,čo si predstavujem po tým,že sa rodičia málo venujú deťom: 1.nepúšťajú im žiadne detské pesničky, ani im ich nespievajú. 2.neučia ich žiadne detské riekanky,spojené s pohybom. 3. púšťajú im dookola rozpávky v telke,ale vôbec sa s nimi neporozprávajú,o čo ide v tej rozprávke,aké sú tam zvieratká. 4. kupujú im kopec hračiek,ale nesadnú si s nimi na zem a nezahrajú sa s polu s deťmi s tými hračkami. deti potom samozrejme nevedia,čo všetko sa s tými hračkami dá robiť, dá sa vymyslieť celý príbeh pri hre. 5. nekreslia spolu,nevymýšľajú spolu, 6. ke´d sú vonku, nerozprávajú sa s deťmi,čo vidia vonku, čo budú robiť,čo robia zvieratká v prírode, neopisujú im svet 7. minimálne s nimi chodia na výlety. 8. nevnímajú,čo by ich deti vlastne chceli robiť.

tilly
4. apr 2012

hmm, niekedy take nevenovanie sa dietatu len prospieva... 😀 ale tak je rozdiel totalne kaslat na dieta a nechat ho, nech je obcas samostatne... a recou sa nemusis trapit, v tomto je kazde dieta uplne ine... moj prvy zacal rozpravat relativne neskoro, ale za to hned celkom pekne a dnes nepotrebuje logopeda, ako vela jeho kamaratov, druhy zacal rozpravat relativne skoro, ale za to mu niekedy vobec nerozumiem 😀

kiwi82
4. apr 2012

Dnes sme stretli na ihrisku 2 ročného chlapčeka, ktorý nevie povedať úplne nič. rozumie všetkému ale rozprávanie mu vôbec nejde. boli aj na neurologii a všetko ok. jeho sestrička začala naopak veľmi skoro rozprávať a hneď vo vetách. takže podľa mňa je to individuálne, každé dieťatko je iné a každé má svoj čas. samozrejme terba sa s dieťatkom veľa rozprávať, opakovať, nechať ho nech opakuje, rečńovánky, pesničky, básničky a tak. neboj, určite to dobehne a naraz sa rozrozpráva 😉

ajca123
4. apr 2012

Ahoj ja mám tri deti 🙂
Pato začal skoro rozprávať a náš druhy syn má 2rocky a nie a nie rozprávať čo jedine vie povedat : mnam, ty(čaj), haf, cici, tata,mama,babo,to je tati vrmm. A to je vše
A to sa malému venuju veľa aj čítam a hráme sa avysvetlujem čo robi nebo ja. Ale nic viac slov nema :(
Záleží aj na samotných deťoch kedy sa im rozvaze jazyk 🙂
Neboj tvoje dieťa má čas.
Napr. moja sesternica má babu o pól roka mladsi a krásne rozpráva ale ta nez sa naučili chodit trvalo dost dlho a aj nema taku sikovnu motoriku ako náš maly..

tammika
4. apr 2012

Moja mala sa "rozrozpravala" v dvoch rokoch, a to vtedy, ked sa viac zacala hrat s ostatnymi detmi a zacala po nich opakovat. A nemyslim si, ze som sa jej malo venovala, vobec som z toho nemala traumu a nikto mi nic nevycital. V mojom okoli je viacero dvojrocnych deti, ktore nerozpravaju a nikto to neriesi. Zacnu vtedy, ked budu na to pripravene a hlavne ked budu sami chciet 🙂

eeffka
4. apr 2012

No nevenujes.... ja som sa nikdy dcere "nevenovala"tak systematicky ako pise Rolak, ale som na nu proste hovorila, dame kasicku, aha toto je kasicka, vezmeme lyzicku, toto je lyzicka.... a pod jak dement ale ked dieta nehovori tak sa musite porozpravat same so sebou 🙂 Mala zacala skladat take vety ako madar 18mesacna a na 2r rozpravala plynule. A doteraz neprestala a huci v kuse, uz ju velekrat aj "vypnem" lebo by som sa zblaznila. Ked sla do skolky na 2r 3m tak pekne rozpravala, poznala farby, vedela a chapala pocty do 5, ale nejednaôlo sa o nijaky sileny trening. V skolke mali deti co nevedeli poriadne hovorit a mali cez 3r, vacsinou chlapci, ucitelky neriesili ze su aj take deti... Ako si okolie predstavuje ze by mala mala hovorit?

adriana7
4. apr 2012

@sasilka, len ty vieš najlepšie a úprimne, koľko sa malej venuješ, či je to veľa alebo málo, je to len tvoja vec...vývoj reči však určite nie je závislý na intelekte ani úmerný času strávenému s dieťaťom...jasným dôkazom sú vysoko inteligentné deti, ktoré začali rozprávať až po treťom roku, deti hluchonemých rodičov, ktoré sa naučili rozprávať (veď nežijú v celkovej izolácii)...ja by som si pripúšťala ako relevantné len reči od ľudí, ktorí majú v tomto smere odbornú prax, inak pieskoviskové odborníčky ber jedným uchom dnu, druhým von...moje deti mám s jedným manželom 😀 a napriek tomu si syn vystačil do 5. rokov s troma slovami: mama, ham, čaj a dcéry sú také ukecané od roka a pol, že nechápem, neter a synovec do troch rokov nepovedali jediné slovo, len ukazovali a hmmmmkali...bratova dcéra od 15 mesiacov rozprávala všetky slová, aj trojslabičné a vyslovovala jasne r aj l...všetci sa deťom rovnako venujeme a komunikujeme s nimi...tak prečo sú také rozdielne? ...no ale o čom budeme klábosiť v domove dôchodcov???takto bude o čom 😵

dai
4. apr 2012

@sasilka - radim ti ako prve sa na takychto ludi vykaslat...je kopu deti ktore este ani v pomaly 3-och rokoch nerozpravaju - zalezi od dietata... moja dcera napr. rozpravala v 2-och rokoch plunule - pritom som s nou nic specialne nerobila - ona od narodenia bola ukecana... neterka isla do skolky a okrem tato nevedela povedat nic - neopakovala, nevydavala ine zvuky, svagrina sa jej pritom venovala velmi - boli u odbornikov s nou co sa deje... nakoniec sa v skolke v preiebehu tyzdna rozrozpravala priam neuveritelnym sposobom - zacala rovno hovorit v rozvynutych vetach... ziadne opakovanie, nic...

ja osobne si myslim ze to specialne trenovanie deti - tak si venovanie sa detom totiz niektore maminy predstavuju - je nanic - treba respektovat individualitu dietatka, samozrejme sa starat o to ci je zdrave - ak nie, treba to riesit... ale inak respektovat jeho tempo ...

cmulinko
4. apr 2012

ja som sa vzdy venovala podla potreby a podla moznosti ci okolnostiam ktore mi v danej chvilke boli k dispozicii......a priznam sa,ze zial niekedy potreby dietata presahuju cas,ktory som schopna sa mu venovat individualne...ale nikdy som nemala myslienky,ze je to u nas tragicke....a oneskorena rec je velmi siroky pojem hlavne ak oneskorenu rec tvojho dietata skumaju ine ''mudre'' osoby a zhodnotia to tak,ze nie si dobra matka,lebo sa nevenujes...neznasam taketo urcenie ''diagnozy'' z ulice ci po 5 minutovom stretnuti s inou mamickou ci inou osobou....ak si chces byt ista ako je na tom tvoja dcerka,tak rozhodne ti odbornik pomoze viac-a zhodnoti vasu situaciu odbornejsie ako niekto z vasho okolia...a na zaver len tolko,ze je plno domacich ''receptov'' na rozvijanie reci...ale u nas zabralo asi to,ze cim viac rozpravas,tym viac dieta pocuva a nahrava si to vsetko do svojej hlavicky....a raz necakane to zo seba zacne chrlit a uz sa mu usta nezastavia 😀

irriss
4. apr 2012

Venovat se diteti znamena, byt VZDY a ZA VSECH okolnosti "pritomen a na blizku", schopnost naslouchat a umet spravne porozumet.
Neprehlizet, nevymyslet si a z lenosti nedelat urychlene zavery, snazit se VZDY porozumet jeho pozadavkum...nesnazit se zadnou situaci podcenit ci odbyt. ☹ ...(udrzet trpelivost)
Jakmile se budeme snazit porozumet malemu diteti, budeme muset uplatnit velmi obsahly slovnik, aby jsme se dostali k jadru veci..ono nam pri naslouchani bude vdecne odpovidat, mozna se i vztekat, ale zaroven si bude rozsirovat slovnicek a jeho zaklad.
Tady se rika, ze staci ve dvou letech zvladat a umet pospojovat perfektne 25 slov... 😉

Podle meho zaklad je v umeni NASLOUCHAT 😉

zuzanka.h
4. apr 2012

každé dieťa ja iné. a každé začne hovoriť keď bude na to zrelé. A to venovanie sa ??? Ja tiež nesedím pri Jurkovi celý deň skrátka nechám ho nech sa trošku pohrá sám, nech si trošku pozrie napr. Spievankovo. (kým ja žehlím, upratujem)potom si s ním trošku popúšťam autíčka, skladáme puzzle, potom spolu varíme, chodíme spolu von. Pred spaním si listujeme v knižke. Kreslenie ho moc neberie.... dieťa sa musí naučiť byť aj samostatné....leebo to by sme nič nestihli a ono by sa nenaučilo spoliehať sa samo na seba...

lauricka
4. apr 2012

a vyjadril sa nejaky lekar, ze ma problem? mne sa nezda, ze je to nejaky problem, niektore deti zacnu rozpravat neskor, no a?

viki2912
4. apr 2012

no nijak specialne...moj mala ma 15 mesiacov,staci ak spolu hovorime,teda ja s nou,ona ma napodobnuje,sem tam opakuje...ked tak tak knizku pozerame,film....vonku cosi pochyti od deti...podla mna ma dobru slovnu zasobu na svoj vek...taku klasicku,ucebnicovu...nenutim ju

hoogy
4. apr 2012

osobne poznam osobu o ktorej viem ze dietata sa venuje minimalne. nikdy s nou necitala knizku a nikdy si sa s nou normalne nedokazala rozpravat.nehovorili si basnicky. je pravda,ze mala nevedela napriklad vsetky farby,ale v 2 rokoch rozpravala o sto tristo. moj maly? vela si spievame, hrame sa a pri tom sa stale rozpravame on si vymysli pribeh pri hre takze ma aj fantaziu uzasnu. citame si kazdy vecer. a predsa ta vyslovnost nie je az taka ako by mala byt aj ked sa stale zlepsuje a ako 2 rocny nehovoril skoro nic. takze ja taketo veci nechavam na dieta, hlavne pre mna bolo ze sa snazil.

lussy23
4. apr 2012

Ja síce nemám deti, ale mám synovcov a netere a na nich vidím, že každé dieťa je proste iné. Neterka v dvoch rokoch rozprávala veľmi málo a aj to vo svojej reči. Synovec rozprával v dvoch rokoch celkom dobre, mal slušnú zásobu a rozumela som mu čo tým slovom myslí.

Čo sa týka venovania a nevenovania. Podľa mňa je to hlúposť, čo si myslí Vaše okolie. jednoducho na tých ľudí kašlite. So zaostalosťou v rečo nemá venovanie s nič spoločné. Moja mama sa mi venovala až príliš a aj napriek tomu som v reči a v iných veciach zaostávala...
Nevenovanie sa je podľa mňa okrem toho , čo popísala veľmi pekne rolak aj napríklad to, že ke´d sa dieťa spýta, ako prišlo na svet, rodičia stroho odpovedajú, že prinieosl h obocian namiesto toho, aby mu to vysvetlili. všetko sa dá vysvetliť aj dieťaťu, ale to sa musí chcieť🙂

lubina
4. apr 2012

v dvoch rokoch niektore deti este len zacinaju hovorit, aj nasa starsia zacala rozparvat az ked mala dva rociky, aj ked potom to islo velmi rychlo a hovorila cele vety. Ale k veci. To ze nehovoria este nemusi znamenat, ze sa im mama a otec malo venuju. Podla mna, ak sa povie, ze sa niekto malo venuje dietatu je dost silne a znamena to, ze si dieta nevsima, necha ho vacsinou sa hrat same, nevysvetluje veci ako funguju a na co su, necita rozpravky apod. Na to, aby dieta zacalo hovorit, tak na to nema vplyv len to ako sa mu venujes. MOja mama stale hovorila, rozpravaj jej, citaj a spievaj, a aj som vsetko robila a napriek tomu mala az dva roky dcera,ked zacala hovorit. S mladsou sme tiez citali a spievali a vysvetlovali, ale mala som pocit, ze to ai nepotrebovala, jednoducho zacala hovirt ked mala 11 mesiacov a hned vety. Kazde dieta je ine.Nedaj sa osocovat, ak sa dietatu venujes a myslis, ze to robis dobre, tak sa nedaj mikym osocovat. Podpora reci to ano, ale dietatko sa musi rozhovorit same.

katarinamamina
4. apr 2012

ja osobne by som kašľala na to čo hovorí okolie. Podľa mňa sa treba s dieťatkom hrať či už kresliť, čítať, hrať s hračkami, alebo čokoľvek iné tak isto ako dať mu priestor na seba. Akurát mi dcérka podonášala plno bábik, plyšákov a po chvíľke utekala preč. Snáď nepobežím za ňou, keď bude chcieť, príde veď už má svoj rozum. Dieťatku sa treba venovať keď to vyžaduje a vždy keď nám to čas, prípadne práca dovolí. Moja dcérka tiež bude mať dva roky a povie tak 10 slov. To isté som mala pri synovi. Teraz bude mať 9 rokov a ústa sa mu nezastavia, takže mňa vôbec nezaujímajú názory iných. Na každé dieťa to príde, keď bude pripravené a my sa môžeme aj rozkrájať a ono nezačne skôr. Stačí ich trochu motivovať a pravdaže vysvetľovať, ukazovať, čítať a tak.
Veľa trpezlivosti a krásne strávených chvíľ s dcérkou

bubelko
4. apr 2012

no moj mladsi ma nieco cez 2 roky a rozhovoril sa pred nedavnom. co je tomu? mesiac? rec sme nijako specialne nerozvijali. odjakzikva som sa nim rozpravala normalne, nemaznala som sa a tak ako uz niekto vyssie pisal - popisovala som cinnosti, ktore budeme robit, co pouzivame a pod. u starsieho sme postupovali rovnako a rozpravala o mnoho skor.
a venovanie sa - keby som to brala tak, ako pise rolak, tak sa mojim detom absolutne nevenujem. chodim s nimi na vylety, ale podla pocasia a nalady. to iste - ked chcu ist von ideme, ked nechcu nejdeme. kym bol starsi mladsi, tak som stavala zeleznicu a lego pre neho ja, a on sa s postavenym hral. dnes stavia on a hra sa mladsi alebo sa hraju spolu. auticka som s nimi nikdy nepustala. celkovo sa vedia velmi dobre zabavit sami. knihy citame - obcas cez den, vacsinou ale pred spanim, take to trenovanie riekaniek a basniciek u nas nebolo. to iste detske pesnicky - pustam minimalne, v aute vobec. detske pesnicky si deti pustaju vacsinou na spanie a striedaju to s inymi zanrami - country, klasika, hudba z filmov - skratka vyberaju podla obalu, ako sa im pacia. niektore obaly uz poznaju a rovno si pytaju to ci ono cd.

podla mna sa to neda klasifikovat, co je to spravne venovanie sa. kazdy svoje dieta automaticky smeruje k tomu, co ma sam rad. je to podla mna ako s varenim. nebudem detom varit ryzovy nakyp, ked ho sama neznasam. a tak isto nebudem dieta prehnane tahat do lesa, ked som od prirody mestsky clovek a chodim radsej po pamiatkach a muzeach a to iste opacne, nebudem dieta brat do divadla, ked cas travim radsej na horach. takychto prikladov je mnoho, pretoze kazda rodina ma ine predstavy o volnom case, kazda ho inak rada travi. to co sa paci mne, sa nemusi pacit mojej znamej, atd. napriek tomu, ze nesplnam niektore hore uvedene kriteria, si myslim, ze sa mojim detom venujem dostatocne. 😉

dulkagabulka
4. apr 2012

ja tu vidim dva problemy
jeden, ze dcerka zaostava v reči - a to sa v jej veku skutočne stava i detom, ktorym sa mamy venuju
druhy problem vidim v tom,ze vsetci z tvojho okolia ti vyčitaju, že sa nevenuješ dietatu..a moja otazka znie, či naozaj všetci dedukuju iba z tej reči, alebo su tam aj ine dovody...
ale na tu druhu vieš odpovedat iba ty

😉

miriqa
5. apr 2012

Moj maly bude mat 3 roky a vie povedat iba zakladne slova. Od 2,5 roka chodime na logopediu, nedavno sme boli na precviknuti jazykovej uzdicky, ale ze by mu to nejak pomohlo. Dr. mi povedala, ze pokial vsetkemu rozumie a vie povedat aspon zakladne veci, ze sa nemam bat, proste ze len nenastal jeho cas. Od aprila zacal chodit do skolky, tak dufam, ze to, ze bude v kolektive mu pomoze. Ale so skolkou prisli aj "problemy" v podobe mamiciek, ze sa mu urcite malo venujem, ze som nieco musela zanedbat a tak. Tieto veci neriesim, najlepsie sama viem, kolko sa mu venujem. Trapi ma, ze nerozprava tak ako jeho rovesnici, dokonca sa mi uz o tom jeho rozpravani sniva, ale verim, ze raz zacne a dufam, ze ked zacne, tak sa mu tie ustocka nezatvoria. Logopedicka mi povedala, ze aj ked sa mu nechce opakovat alebo cvicit, ze nemam ho nutit a hlavne je, stale mu doplnat slovnu zasobu, vsetko opisovat napr. co mu obliekam, ked sme vonku, co vidime, co papa..... Drzim palce a z tych reci si nic nerob, ten kto nemal takýto problém tak len tazko pochopi.

luciferkax
5. apr 2012

Ja som s drobcom každý den čítala, básničky rozrpávky, knižky začal rozprávať pomerne skoro, v 18 mesiacoch - to nevedel ešte ani chodiť :D :D :D ale zas, jeho to bavilo :D nechceli né hračky, iba knihy, neskôr pastelky a papier :D teraz mám druhého syna, ktorý mi knihu bud roztrhne alebo otireska o hlavu 😉 😉 😉 každé dieťa je iné, čo má rado jedno dieťa, to druhé môže neznášať.. ak ti rozumie, je to OK... a čo znamená nevenovať sa dieťaťu? Ignorovať ho celý den, rozbiť čokolvek iné, len nie sedieť pri nom, hrať sa s ním :D

adahk
5. apr 2012

Dcérka počúva večer uspávanky, rozprávam sa s ňou, ukazujem jej v knižkách zvieratká,tancujeme a ja jej spievam, syn jej večer číta rozprávky, chodíme stále na vychádzky a ukazujem jej prírodu a rozprávam o nej atď........... a napriek tomu rozpráva veľmi málo, zato neterka, ktorá je len o 6 tyž. staršia rozpráva stáááááááááále, a to sme denno -denne spolu,. Ja by som si stým starosti nerobila, príde to samo.

4ocka
5. apr 2012

My sa s nimi rozpravame,teda s Nikolkou/2.5/ co zazila trebars na smykackach,rozpravky ked pustime,tak vysvetlujeme ze tam je zla macocha...drak...alebo ze nema otvarat dvere lebo tam moze byt zly vlk. Ucime ju nove basnicky,uz teraz vie- kom,kom,ide pesek okolo,anca kraca,anjelicku strazny,macko usko..kadeco...kreslime ci na papier,alebo na chodniky,farby opakujeme..co je toto,tamto..mala je strasne ukecana.. Syncek ma 1rok a dva mesiace uz teraz vidim ze on nie je taky ukecany ako mala..ale ukazujeme..otvor usta,tak takeeee otvoriii..kde mas ocko,nostek,pusinku...ako sa mas ukaz,...kadeco. Opakuj mama,mamina,tata,tatino,auto,dede/cd/,auto,...on je zasa pohybovo zdatnejsi. Chodi mi o 3 mesiace skoro skor nez Nikolka v jeho veku..z postele chodi dolu sam od 8 m co Nika robila az po1.3 roku...prostee,tam kde je rozpravanie minusom je pohyb plus..nerob si nic z ludi..niektore deti sa rozprozpravaju az po 3 roku,suseda bala dve deti a obe az po...a potom sme ich nezastavili..a preco toto,tamto...bla bla...kasli na ludi 😉

sssimi
5. apr 2012

Moja malá vedela v 2och rokoch len základné slová. Vedela napodobniť všetky zvieratká, ktoré nejaký zvuk vydavajú, ale proste tá reč jej nešla. Každý deň sme čítali knižky, moje monológy s ňou nemali konca, ale proste sa snažila maximálne niečo zopakovať, ale s desným výsledkom 😀 . Aktívne opakovať začala v 2 a pol roku, tak, že jej začalo rozumieť aj okolie. Teraz má 2 roky a 10 mesiacov a dokáže povedať všetko. Prišlo to z týždňa na týždeň. Krásne hovorí vety sama od seba. Občas ešte okolie nevie čo hovorí, ale podstatné je, že to viem ja 😀 . Vôbec sa tým netráp. Nepočúvaj blbé reči. A napr. čo sa týka básničiek, pesničiek. Mordovala som tým malú každučký deň cestou do škôlky, cestou zo škôlky, doma a doteraz nevie jednu básničku celú. Z každej vie útržky, pospevuje si ich, ale keď chcem aby ju povedala celú, tak nechce spolupracovať. Pri tom si pamätá strašne veľa. Je inteligentná. Ale hold na básnickú súťaž to nebude 😀

michaella7
5. apr 2012

Môj malý síce nemá žiaden problém z rozprávaním,je dosť bystrý na to,že ma rok a 7 mesiacov..Rozpráva básničky(niekedy po svojom),vie pekne povedať čo chce,ukáže a povie ked ho niečo bolí...Ale moja mama vravela,že ja som bola taká istá v jeho veku a môj manžel tiež takže ja si myslím,že to ma zdedené...Mne zase vravia,že sa malému až priveľmi venujem..spievala som mu už od narodenia,ešte ked bol bábo stále som sa s ním zhovárala a aj teraz proste ja som taká ukecaná a on tiež 😀 Ale každé dieťa je iné,moja sestra do 3 rokov nerozprávala okrem pár základných slovíčok (mama,tata,baba) nič,iba ukazovala čo chce...Poriadne sa naučila rozprávať až v škôlke..A nemyslím si,že sa jej málo venovali,proste s nami rodičia rozprávali tiež stále a spievali nám a sme dve sestry a úplne rozdielne sme začali chodiť,rozprávať 😉 Takže nikoho v tomto nepočúvaj..Drobec Ti ešte bude toľko rozprávať,že sa mu pusina nezatvorí 🙂

siminka12
5. apr 2012

Ja dieta zatial nemam ale mam 6 surodencov a 5 tich som videla vyrastat od malicka...... moj mladsi brat ktor ma teraz 4 roky zacal rozpravat po 2 alebo nieco pred jeho 2 rokmi... a doteraz mu to ide tak vseliako..... u nas to bolo u kazdeho take rozne niekto strasne skoro aniekto neskoro... ale nikd nas nasa mamina nezanedbavala..... aj ked nas mala dost a ma 7 deti je predsa chvali hodne a ja si ju za to cenim ale nikdy sa nam nemohla na stopercent venovat.... ale mslim ze je to aj v dietati ono naslucha a nejako si to tak vezme a len tak znicoho nic nejake to slovko vpadne... aj nasa mama sa k nam prihovarala ukazovala nam farb ale mslim si ze ked dietatko nehovori v dvoch rokoch vobec nemusi ist o zanedbavanie... viem to podla mojej skusenosti podla mojho brata.... a malinka urcite coskoro povie tolko slov ze tomu ani neuverite..... s tm sa nemusite trapit 😉

rainbow0508
5. apr 2012

Aj nas drobec ma dva roky...nevie povedat nic "normalne"...len "ha"...donedavna to boli vsetky zvieratka...pred par dnami to zacal rozlisovat: "HA" je pes a vsetko, co ma 4 nohy, "MA" (akoze macko) je vsetko co chodi po dvoch...a "PI" su vtaciky...inak vie len ham, mnam, nie, au, aok (co znamena ahoj) amahe - jeho oblubeny vyraz...to sy pyta jest...iank nic. A to hustim do neho, co sa da...ved by sa patrilo na ucitelku v skole, co ma za sebou niekolko rokov praxe...citame knizky, rozpravame rozpravky, a pod....a drobec nic. Co uz...a to sestrin maly uz v dvoch rokoch vedel mlet ako tetka na trhu...
Nelam si hlavu...kazde dieta ma svoj cas...a ze si okolie tvrdi svoje...skus bt nad tym, inak ta to bde neskutocne zozierat a oberat o pokoj a energiu, ktoru mozes venovat malemu. Nedaj sa...

pralinka25
5. apr 2012

necitala som predosle reakcie ale osobne si myslim ze to neni len o venovani sa. skratka kazde dieta je sikovne v niecom inom. nas maly vedel v roku rozpravat jednoduche vety. teraz nema este dva a hovori vsetky slova a vety hovori rozvite a dlhe. a nemyslim ze by som sa mu venovala nejak specialne ani som s nim nic netrenovala. uplne bezne zaobchadzanie. ale zas je motacik trebars v pohybe. je to take polienko.
a mame znameho chlapceka co je starsi o par mesiacov od nasho a nerozprava skoro vobec ale zato bol velmi sikovny v pohybe.
vobec neries taketo reci pre boha ako ti moze niekto povedat ze sa malo venujes svojmu dietatu. nech sa nikto nehneva ale toto moze povedat len idiot.
deti su rozne a nemusia vsetky vediet vsetko v tabulkovy cas. nech s tym idu vsetci do kelu mna tak nervovali vsetci ze v roku nechodi. zacal ked mal rok aj mesiac a zmytocne ma stresovali. maju cas. ono to pride. ani my dospelaci sme neni jednotky vo vsetkom rovnako. kazdy ma prednosti aj slabsie miesta. ja som blba v matike ale dobra v inych veciach a co sa mam zblaznit? nechaj jej jej tempo venuj sa jej podla moznosti ako to citis a verim uz len podla toho ze si sem napisala ze isto svoje dieta nezanedbavas

danteska
5. apr 2012

moj maly ma 2 roky-este pred 2 mesiacmi nevedel okrem "mama,baba" nic ine..tiez som uvazovala co som zanedbala,citali sme spolu knizky,chodili von,hrali sa-vetko v ramci moznosti,ale nechavam ho hrat aj sameho-nemoze sa stale hrat len s niekym..teraz konecne zacina troska opakovat apon nieco..neviem ci rec je az tak o venovani sa dietatu..ja som sa snazila,ale ked proste po mne nechce zopakovat slovo,ani sa nesnazi tak neurobim nic,ako sa da donutit dieta rozpravat??? to nejde,musi samo chciet..moj maly v podstate teraz zacina trosinku sa snazit,ale napriklad nezopakuje "havo",on ho len napodobni a pri tom je to jednoduche slovo..takze vyvin reci neviem v com je..urcite nie v tom ze voje dieta zanedbavas..

Strana
z2