Nezvládanie syna a úplná vyčerpanosť
Ahojte prisla som po radu ci robim chybu ja alebo uz neviem.co robit. Leba mam dojem ze vlasne dieta vycerpava zomna uplnu vsetko ci uz dobre alebo zle strasne som vycerpana.
Jedna sa o to ze je myslim normalny zivy chlapec len "obdobie" ma zle. Situacia isli sme autobusom po vymeny listok Dr. Cesta ok a vsetko pokym nenastal cesta naspat. Isli sme cez cestu a pustil sa kocika a utiekol a na 2stal ale bolo to umyselne rehotal sa. Ok vysvetlila mal s pekla ststie nebola to hlavna skor parkovisko ale pointa. Isla sme znova a uplne sa rozbehol a zase utiekol strasne som zamokovala kusok dalej bola rusna hlavna cesta. Najhorsi scenar na ociach a ja som sa videla v base. Schmala a spustila som krik ale nic som nerobila potom sme cakali na zastavke a dohovarala ahlavne vysvetlovala a este aj doma a vyzeralo to ze chape ze to nema ro it ysvetlila dvosledky ked sa ebude drzat . Dneska ukazkova situacia a to iste ale na ceste nebolo nic ale zase pointa a uplne poza auto a skoro sa stratil manzel je flegmatik a jeho nerozhadze nic. Uorimne kocik som kricala na .uza nech zobere a ja utekala za nim a hodila mu 3x na zadok lebo to spravil umyselne smial sa a isiel ako 1x. A potom sa to nabalovalo a nie a nie lrist domov vsetko na svete nebolo dobre. Hodil sa o zem alebo ponom na veceru hodil pribor na zem zato z3 muz muz nakrajal knedlu. Povedala som ena je som kym dcera 21m doje ma moznost jest s nami ako sa patri. Isli sme s dcerou pozerat amok ako keby mu uplne preplo. Ze on ide jest do obyvacky dalsi zakaz a zase krik plac vysvetle ie bolo nikto z nas ejedol tam ale kuchyni. Podotykam obyvacme velmi ynimocne jeme ale len dospeli bez pritomnlsti deti.
Proste stale strasne provokuje s dcerou uplne je kopne bezpriciny zatoze sa pozera a on povie nekukej sa namna. Alebo jen ukradne hracku ktoru si zobrala ona prva. Mna to neskutocne vycerpava venujem sa mu ako viem aj manzel. Ale mnatak vycucne o vsetko ze si posledne dni ako keby odfajknem dnen ze sombprezila. Alebo ked je strasne zle vyhrazam sa vareskou nikdy nimdy som nepouzila to uz je extrem ze ju spomeniem co robit. Boli sme aj u psichologicky a ona mi povedala co viem ale dalej neriesila. Ma rad sistem a kludne hry alebo co pozna. Baby ma. 2 deti nikde kde byvam muza postara sa ale vsetka vychova a ostatne je na mne kde brat energiu a mat svoje dieta rado. Ja by som ho nevimenila za nic nasvete proste prerasta mi jed oducho ako keby bol zakerny alebo presibany co robi. Kde a v com robim chybu. A dr. povedala ze to prejde ako sam mam k nemu chovat. Ked mi toto spravy co sa tyka cesty niekde kde uz auta pojtldu skoncim base v blazicinci. Co mam robit alebo spravit?!
@nelinka2009 ja nehovorím že mu ho kúpim otestujeme situácie a čas ukáže ja iné nevidím keď je dobrý chválim sak som písaná že je šikovný atd. A keď vyparádil dačo riešim
A ten tanier spravil lebo vymýšľal ale reakcia nebude ďalšie jedlo
Treba riesit pricinu takeho spravanie a nielen dosledky... A ak ho bavi ze ta vytoci tak mu chyba,tvoja pozornost a je mu jedno ci si ho vsimas pozotivne alebo negativne... Je mu treba ukazat ze o teba,s,malou nemusi bojovat a nemusi byt zmy aby si si ho vsimla...
@limenka nie, on si vo svojej hlavičke môže vykonštruovať - chcem, aby boli smutní, vybehnem na cestu. On musí pochopiť, že ublíži sám sebe, nie vám. Lebo bojuje so žiarlivosťou na sestru. A má počúvať teba, žiadne volanie policajtov, to už nerob. Ak nepočúvne trest, bez pardónu, vždy. A medzitým láskavý pokojný prístup. Nesmie ísť spať bez toho, aby si ho neuistila, že ho milujete, aj keď ste niekedy smutní z toho, čo urobil.
@maslenka
Je vytrvali dobre v tomto aj viac dni a vždy keď som vyčerpaná s iných veci ale bude týždeň nový deň nové pravidla a basta
@nelinka2009
Rozmýšľa som v noci lebo som čítala komentáre a niečo som vymyslela skúsim dať do praxe a sňať sa polepší nie je zle dieťa len takéto situácie by som ho už ani neviem čo
@limenka Mne ten tvoj synak pride ako ADHD, precitaj si o tom nieco. Mozno sa v tom najdes.
Adhd nie je pricina zanedbanej vychovy, ale neurologicka porucha.
Vzdy, ked ma matka pocit, ze jej to prerasta cez hlavu, prip.ze spravanie ovplyvnuje chod celej rodiny do takej miery, ze to zacina byt neunosne, treba navstivit odbornika.
@charlie1980 ach jaj... Ach jaj...
Poprosim autorku k tejto odpovedi
Velmi ta prosim uz,ak... TAK NAJPRV SI TO DAJ POTVRDIT PSYCHIATROM NEZ,SVOJE DIETA TAKTO ZBYTOCNE ZASKATULKUJES!
@limenka Vsetko je na chvilu, ked mu len slubujes, ukazujes "co bude". Vidim policajtov..hned sa pristavim, a porozpravam sa s nimi 🙂 Oni sa zabavia verim tomu, a maly sa hned zahanbi...ani ti nestihne robit sceny predtym, ze idete za policajtami.
Takisto tu snuru..ja by som mu nic neukazovala obrazky kks... Rovno vyskusat vonku, daco by som uz doma nasla na uviazanie.
Ono vies...niektore deti nie su na diskusie, ale na ciny. Musis jednat.
Nie sa opakovat ako papagaj dokola, bez 0 ucinku.
Osobne sa divim...ze v tvojom stave vycerpanosti, ta nenapadlo nic ine len sa dokola opakovat. Sak to je to najunavnejsie zo vsetkeho...
Pri jeho akciach treba okamzite reakcie, ciny a nie reci 🙂
Na vsetko co robi a co vam prekaza najdi akdekvatnu akciu, ktora ho zahanbi, aby si uvedomil, tu hanbu co robi.
Na to utekanie je super batoh little life, nám hodne ten batoh pomohol. Batoh má v predu poistku aby si ho dieťa nedalo dole a má "vodítko" čiže malý mi netečie, postupom času sa tak naučil na ten batoh, že teraz keď ideme aj na výlet musí ho mat.
@nelinka2009 Tu nejde o zaskatulkovanie 😉 Tu ide o to, Ze jeho prejavy spravania presahuju normu (Ked si urobim z toho vycuc). Cize....Pokial sa dieta "len" hadze o zem, je to v poriadku. No Pokial dieta ma vsetky tieto prejavy sucasne (a Aj v skolke), Tak to nebude len tak 😉 Ja teda aspon nepovazujem za standard, Ked dieta v 3,5r vykoti jedlo😉
Autorka pise, Ze : "zda sa, Ze rozumie"....co znamena zda sa, Ze rozumie ? Ze nerozumie reci, alebo Aj rozumie, Ale plnit nechce (nevie?)
@limenka Tiez sa pripajam k babam ohladne batozteku s voditkom - dcerka bola presne taka ako Tvoj syn a par-krat nas uz dostala do zivot ohrozujucich situacii na ceste. Tiez som mala maleho v kociku. Bola som z toho uz na nervy, nic nepomahalo. Dali sme batoztek, ci isla peso alebo bola na odrazadle, nosila ho asi rok. Nemala na vyber, zo zaciatku trochu strajkovala. Povedala som jej - bud batoztek alebo nikam nejdeme. Zvykla si. Teraz krasne zastavi, ked treba, posluchne na ceste na slovo - ma 3,5 roka. Batoztek vrelo odporucam 🙂
@limenka Tak pokial nebudete dodržiavat tresty obaja a nejak sa nedohodnete bude skúšať.
@charlie1980 vec osobneho pohladu... Podla mna je to uplne normalne dieta a ziadne adhd... Nie v zlom ale adhd je povacsine len skatulka pre nevychovane deti ... A tento naly ma len take obdobie ked bude mat 6 budu zas ine veci a cesta ho uz ani nenapadne... Nemusi mat preto hned poskodeny mozog.
Ja viem, ze yeraz ma tu kopec adhd mamiciek ukamenuje....
Len prosim autorku aby si to dala odborne potvrdit...
Adhd potvrdzuhe psychiater nie psycholog... Treba,sa,tam pytat od pediatra...
A su aj adhd prejavy, ktore sa,daju zvladnut bez medikamentov len zmenou pristupu rodicov...
@nelinka2009 to fakt len psychiater? Lebo jedna znama vyrukovala s papierom od psychologa, ze decko ma ADHD. Tak ma zaujima ci je absolutne odveci ten papier. 🙂
@kllamarka Psycholog moze doporucit na zaklade vlastneho pozorovania dietata na cielenu diagnostiku v spolupraci s neurologom a psychiatrom.
@kllamarka A teda....Ak sa tvojej kamaratky psycholog v sprave vyjadril a stanovil dg.adhd bez inych podkladov, povazovala by som to za neuplne (nesmerodatne?), nedostatocne.
@limenka no, neviem...to zdrhanie na cestu. Uvedomuješ si to obrovské riziko, tak ho sakra daj na vodítko, ak je nespratný a nič naň neplatí. Sú tie špeci vodítka pre deti, vídam to na letiskách a frekventovaných miestach. Iné poradiť neviem, len toto mi napadlo, aby bol aspoň v bezpečí.
@kllamarka Psycholog nemoze stanovit diagnozu moze len odporucit navstwcy psychiatra popripade odporucit volnopredajne lieky ani lieky nemoze prefpisovat moze len poradit ako s dietatom vychpvne postupovat dalej a ak ma podozrenie posiela k psychiatrovi
Ak stanovil diagnozu tak dieta musi absolvovat dalsie vyseyrenia u psychiatra neurologa,a co ja viem kde este
Okrem tpho adhd sa da relevantne diagnostikovat az vo veku cca 7 rokov po nastupe do zs... Zvycajne sa to stanovi v 1.-3. Rocniku... A nie pri 4 rocnom decu...
Ak fakt ten maly len ziarli... Ked sa mladsia narodila mal 19 mesiacov az tak si neuvedomoval Teraz ma 3 a pol a zacina v sestre vidiet konkurenciu... Tod vsjo
Nehladajte hned za vsetkym diagnozy vsak sme v dobe internetu... Knihy su k dostaniu na kozdom rohu... Trosku atidujte detsku psychologiu...
Poznam mamicku ktorej synovi psychiater stanovil adhd v 9 rokoch. Odmietla lieky a chemiu... Zmenou spravania a nastavenim pravidiel ma teraz dona 18 rocneho absolutne bezproblemoveho adolescenta.... Ako fakt nerobte tie deti chore... Su to deti!!!
Ako a maly navstevuje skolku? Ako sa,javi uckam ked je bez teba,a bez malej? Ci aj oni s nim maju problem? Ci je len doma,a chyba mu uz kolektiv? Nasa,sa,so mnou doma nudila uz ako 2 a pol rocna.
@nelinka2009 Ale Ved nikto netvrdi, Ze hned treba pchat deti liekmi. Ani tie Adhd.
Skor Ako informaciu, Ako take dieta pochopit a Ako sa k tomu postavit.
Pretoze.....sice pises, Ze v 6.rokoch to uz bude vyzerat inak....je to celkom mozne, Ze Uz nebude odbiehat na cestu, Ale bude robit ine, kedy sa dieta znova stretne s nepochopenim. Samozrejme, na urovni 6.rokov.
Preto by mal rodic vediet, Ako taketo spravanie eliminovat a Ako s takym dietatom pracovat.
Pretoze....Neviem si predstavit, Aby "normalne" 3,5r dieta kopalo do surodenca, Aby vykotilo tanier, Aby sa hadzalo o zem, provokovalo a vlastne cely Ten vzorec spravania pre mna nie je ok.
@charlie1980 skutocne je to len osobny pohlad... Je to uplne normalne spravanie trojrocneho dietata, ktore bpjuje o pozornost mami... V siestich jej ten pristup, ktory si teraz nastavi, bude na nic zas bude treba nieco ine... Inak najlepsie pre neho bude skolka... Rovesnici a menej casu s mamou a so sestrou... Navyse v skolke uvidi ako rovesnici prechadzaju cez cestu... Ako jedia a zmeni sa.. Mama mu uz nema moc co dat uz potrebuje ine podnety podla mna

@limenka nesľubuj, ale vak s vodítkom rovno kúp. Sľubmi sa on len baví. Nemusíš mu vysvetľovať, čo sa stane, ak vbehne pod auto, on to veľmi dobre vie. Ale ten nápad so zrazenou žabou sa mi páči, no nespomínať mu, že vy dvaja by ste sa pominuli od žiaľu, ale že ho to veľmi bolelo. Snaž sa naozaj aspoň pol hodiny, hodinu venovať len jemu. Žiadne také, že je malá naviazaná na teba. Na manžela si nezvykne, ak s ním nebude, šupni mu ju do kočíka, nech idú na ihrisko a ty sa venuj synovi