icon

Nezvládanie syna a úplná vyčerpanosť

limenka
26. mar 2017

Ahojte prisla som po radu ci robim chybu ja alebo uz neviem.co robit. Leba mam dojem ze vlasne dieta vycerpava zomna uplnu vsetko ci uz dobre alebo zle strasne som vycerpana.
Jedna sa o to ze je myslim normalny zivy chlapec len "obdobie" ma zle. Situacia isli sme autobusom po vymeny listok Dr. Cesta ok a vsetko pokym nenastal cesta naspat. Isli sme cez cestu a pustil sa kocika a utiekol a na 2stal ale bolo to umyselne rehotal sa. Ok vysvetlila mal s pekla ststie nebola to hlavna skor parkovisko ale pointa. Isla sme znova a uplne sa rozbehol a zase utiekol strasne som zamokovala kusok dalej bola rusna hlavna cesta. Najhorsi scenar na ociach a ja som sa videla v base. Schmala a spustila som krik ale nic som nerobila potom sme cakali na zastavke a dohovarala ahlavne vysvetlovala a este aj doma a vyzeralo to ze chape ze to nema ro it ysvetlila dvosledky ked sa ebude drzat . Dneska ukazkova situacia a to iste ale na ceste nebolo nic ale zase pointa a uplne poza auto a skoro sa stratil manzel je flegmatik a jeho nerozhadze nic. Uorimne kocik som kricala na .uza nech zobere a ja utekala za nim a hodila mu 3x na zadok lebo to spravil umyselne smial sa a isiel ako 1x. A potom sa to nabalovalo a nie a nie lrist domov vsetko na svete nebolo dobre. Hodil sa o zem alebo ponom na veceru hodil pribor na zem zato z3 muz muz nakrajal knedlu. Povedala som ena je som kym dcera 21m doje ma moznost jest s nami ako sa patri. Isli sme s dcerou pozerat amok ako keby mu uplne preplo. Ze on ide jest do obyvacky dalsi zakaz a zase krik plac vysvetle ie bolo nikto z nas ejedol tam ale kuchyni. Podotykam obyvacme velmi ynimocne jeme ale len dospeli bez pritomnlsti deti.
Proste stale strasne provokuje s dcerou uplne je kopne bezpriciny zatoze sa pozera a on povie nekukej sa namna. Alebo jen ukradne hracku ktoru si zobrala ona prva. Mna to neskutocne vycerpava venujem sa mu ako viem aj manzel. Ale mnatak vycucne o vsetko ze si posledne dni ako keby odfajknem dnen ze sombprezila. Alebo ked je strasne zle vyhrazam sa vareskou nikdy nimdy som nepouzila to uz je extrem ze ju spomeniem co robit. Boli sme aj u psichologicky a ona mi povedala co viem ale dalej neriesila. Ma rad sistem a kludne hry alebo co pozna. Baby ma. 2 deti nikde kde byvam muza postara sa ale vsetka vychova a ostatne je na mne kde brat energiu a mat svoje dieta rado. Ja by som ho nevimenila za nic nasvete proste prerasta mi jed oducho ako keby bol zakerny alebo presibany co robi. Kde a v com robim chybu. A dr. povedala ze to prejde ako sam mam k nemu chovat. Ked mi toto spravy co sa tyka cesty niekde kde uz auta pojtldu skoncim base v blazicinci. Co mam robit alebo spravit?!

Strana
z3
maslenka
27. mar 2017

@charlie1980 spravanie toho dietata vobec nepresahuje normu, iba skuda, kam az moze zajst. Dnes je vo velkej oblube dat dietatu nalepku, aby sa ospravedlnila zanedbana, nedosledna vychova. Tych deti, ktorym odbornik diagnosikoval ADHD vela nie je.

maslenka
27. mar 2017

@nelinka2009 deti s ADHD tu boli vzdy, len presne tak, ako pises, rodicia si nedali skakat po hlavach a malo to lepsi vysledok, ako ked ich teraz napchavaju liekmi.

limenka
autor
28. mar 2017

Ahojte babi dala som tomu 2 dni ako sa bude nas syn spravat uprimne mam hlavu smutku. Dndska som sa rozpravala s ucitelkou a velmi som bola smutna ako sa sprava. Skratke nehra sa vobec s detmi, hodi sa o zem a pritom ucitelmy su soku ze co je. Nekomunikuje odpoveda 3 alebo dvojslovne a nerespektuje co sa mu povie. Ucitelku pocuva na 10x alebo sa mu musi vyhrazat ze pojde edzi velke deti a ty to vedia a tedy to spravy. Dneska maju odele e zahradnu cast kde sa deti hraju a betonovu kde sa bezne rodicia prechadzaju k dveram do budovy. Bola brana otvorena a on skoro.vysiel von a to som kecla len chvilku a som naneho hucala. Ucitelky sa asi chytaju za hlavu. A co ma najviac trapi opakuju to aj ine deti alebo vymysla pri jedle lyzicku olizuje a pcha do ust a neje normalne. Ja neviem kde som spravila cbybu ale aj ona sama poveda je rozumny a vsetko chape co sa mu povie ale nie na 1x alebo amyselne vysla ako pri tu branu utekal s velkym autom. Co uz robil doma r9bi aj tam. Podla mna ADHD nema ako sa popisala lebo chape co Sa stat moze. A to drzanie za kocik finnta. Poviem len tolko ked sa aj na chod iku nebude drzat mna alebo kocika ideme rovno domov a nie na ihrizko a rozpravala som sa snim alebo budeme tu stat pokym nespravy co m7 poviem. Sama som si povedala budem prisna prejeho dobro a najnovsie hulaka bez priciny. Len tak a to aj doma ale to viem este ukocarovat. A zase chapem ucitelka ma zviazane ruky ako nejakym vyhrazanim ze varecha alebo pozadku. Ako postupovat. Je ako keby drzi. Boli sme na piesku cesta celkom fajn hrali sa s dcerou poesku ja pri nich. A prisiel tato ako s retaze az doslova vymyslal dvovod neviem povedat. Neviem preco ale ked mu aj dohovam posledne dni povie nekukaj sa na mna tak moja odpoved mozez sa otocit neni som zvedava na teba lebo sa zduje áko keby a ked to povie viac krat mu bezvysvetlenia poviem tam mas roh a tam mozez byt pokym nebude rozumny. On tomu vsetkemu chape dneska bola taka situacia doma a prisiel uplne vymene dieta. A co si uz sledujem pomaly vsetko dcera neskutocne sa opici po nom ale tomu neviem zabranit je mladsia a vidi co ten starsi robit. Co by ste doporucili mne este. Vidim ze pri je kludnejsi ako pri muzovy. Rozpravanie poriesime logopedickou. A co to sprava ie mi robi neskutocne vrasky na cele.

limenka
autor
28. mar 2017

Prepacte za nedokoncene slova preskakuju mi pismenka na.tel. a sa ponahlam ked jedia mam chvilku

charlie1980
28. mar 2017

@limenka Adhd neznamena, ze si neuvedomuje plne nasledky jeho spravania. Adhd znamena, ze hoc si tie nasledky ubedomuje, aj tak to robit bude, pretoze jednoducho "musi".
Cize.....mas vseobecny problem....v skolke, aj doma. A teda, ak by to pretrvavalo dlhsie ako 3 mesiace, navstivila by som odbornika.
Adhd je porucha....znamena to, ze bezne zdrave dieta uz davno instinktivne pochopilo "zdrave" spravanie, kdezto u Adhd sa moze zdat, ze trpi socialnou dyslekciou😉
Uzka slovna zasoba je tiez jednym z jeho priznakov, nakolko ich spracovavanie informacii je ine ako u bezneho dietata.
Cize...ak problemy budu pretrvavat dlhsie, skus vyhladat odbornika.

maslenka
28. mar 2017

@limenka nežartuj, učiteľky sú v šoku? To sa im ešte nikdy nehodilo dieťa o zem? Že majú zviazané ruky? Nemajú, sú profesionálky, majú si vedieť poradiť. Ich nerieš, v jeho veku sa s deťmi nemusí vôbec hrať. Myslím, že príčina jeho správania je aj v tom, že otec na neho pôsobí ináč, ako mama. Preto je ako odtrhnutý z reťaze, keď príde otec za vami. Keby ste mali rovnaké výchovné pôsobenie, dieťa by vymýšlalo menej.

limenka
autor
28. mar 2017

@maslenka
Nezvladaju ho ta konkretne co som kecla ma 2 deti a chalanou skor mi povie a nevedela mi sama povedat ale som si vsimla ze je iny a to mi ona povedala. Ona nevie ako naneho. Doma je to ine. To neni vsetko raz sa stalo tento rok spal a stazoval sa na bolest bruska nedalo sa mu rano skolke kakat tak poobede na spanok vstal revom ze ho boli brucho a mne volali fakt "dobre"ze si mam poneho prist zobudi deti a musia s nim byt kancelari. Mne nebolo vsetko jedno prisla som ako zbyti pes a mokra ako mys a deta vysmiate a bdele ako by mu nic nebolo. Mal potom problemi to uznam ale prisla som vcom bol jednoducho nema rad ak sa iekto na neho pozera ak kaka. A ja este aj dceru vlacila so sebou no mala som dost. Ano muz dovoli napr cvicit tzv blaznenie uz sa zvali ale neprinuti ho mozem s tebou cvicit len sa zvali a muz stalo sa nieco chytil a udrel sa a bolacka na hlave ale aj s nim sa rozpravam no niekedy je to fakt tazke ked som uplne sama na vsetko.

@charlie1980
Preto som tu psycholicicku sama na svoje podnet vyhladala lebo mne sa fakt epozdaval ale nasla som cez net centrum kde sa tym zaoberaju a zoberem ho tam nech viem v com je mozno problem. Co som ja citala tak neboli specificke priznaky naneho a co som dneska znamu stretla medzi recou chlapec o 9mes starsi tiez sa nehra s detmi a chodi do skolky ale nie kde mi. Tak neviem ale prevencia lepsie ako nic a dr. Povedala tazko ho zdetekovat je maly a vo vyvoji tak furt slapem na mieste ako keby

moischaaa
28. mar 2017

@limenka urcite by som zapojila manzela a to ze nieje c3ly den doma nieje ziadnw vyhovorka je otec a pravdepodobne chyba respekt takze sadnut s muzom a dat si jasne pravidla a byt jednotni vo vychove to je velmi dolezite ...maly nema hranice preto si robi co sa mu paci (pisem v dobrom)
Co sa tyka maleho fakt by som spravila hrubu ciaru a zacala odznova ...v prvom rade jasne pravidla ! Ismernit ak toto nespravis nebudes mat toto ...ak nebudes jest s priborom za stolom okamzite riesit vziat a odist do izby a budes hladny...proste ide o to aby vedel ze ked to spravi bude to mat nasledky...treba byt prisny ale hlavne nevypenit a s kludom ....viem je to tazke ale ked on vidi ze ta vytpci pravdepodobne to v nom evokuje dalsie akcie😅 takze fakt treba byt razni a chce to cas a hlavne s jasnou hlavou a manzela zappjit na 1000% to ze pracuje a nieje doma tak fungujeme skoto vsetky 😉

charlie1980
28. mar 2017

@limenka
Nie je maly. 3,5r je dost na to, ked sa na neho pozrie odbornik.
Vysvetlim ti to v skratke....ucitelka nemusi vediet, ako na neho. 3,5r dieta ide s davom a uz davno prirodzene pochopilo autoritu tj ucitelku.
Ked si to vezmes do buducnosti, v skole si nemoze vyberat ucitelky podla farby vlasov napr. Ale podla vseobecneho socialneho pravidla-ucitelka je autorita a vsetci ideme jednou liniou. Ale jasne, este vela sa moze zmenit, mozno to ustane, ine sa pridruzi, mozno bude o rok na nepoznanie. Len si na to treba posvietit, aby sa to nevymklo spod kontroly.

maslenka
28. mar 2017

@limenka to si bohužiaľ na to úplne sama, muž sa veľmi na výchove nepodieľa, brala by som k psychologovi aj jeho, aby pochopil, že strkať hlavu do piesku je k ničomu.

m_i_s_k_a
28. mar 2017

@limenka ja neviem ale z toho co som citala mna osobne ADHD vobec nenapadlo ... treba si uvedomit jedno, ze deti maju aj obdobia vzdoru ktorymi musime prejst raz je obdobie kedy je lepsie inokedy horsie ... vychova vobec nieje jendoducha a za dalsie od deti chceme v dnesnej dobe vsetko zaraz a ihned ☹ 6mes nech uz papa ovocie a zeleninu, dieta ma 2r nerozprava ooch moj boze problem a takto by som mohla pokracovat .. treba si uvedomit jedno, ze kazde dieta je ine, ma ine tempo, niektore posluchne hned na niektore clovek musi byt prisnejsi a za dalsie deti velmi radi skusaju, skusaju az kam mozu zajst a ak sa im necha prilis velka vollnost bohuzial oni to len vyuziju .. mam 3 deti a presli sme si naozajvselicim. prvorodeny zacal rozpravat az mal 3r dovtedy vobec a aj to len vdaka skolke, v skolke mal len urcitych kamaratov s ktorymi sa hral a ak neboli v skolke do skolky nechcel ani ist, jest nechcel, mladsiemu bratovi robil zle potom sa to vystupnovala az tak, ze vyslovene provokoval robil zle a este sa nam smial do tvare so slovami "ajtak mi nic nespravis" a pod, nakup v obchode? nieco nepredstavitelne ... (toto sme s nim prezili 2x .. 1x ked mal 2roky a potom ked mal 5r) .. druhorodeny? ten ma o mesiac 3roky a je uplne iny potrebuje omnoho viac casu, trpezlivosti, vsetko je ovela narocnejsie ... kazdopadne spravenie mojich deti bolo doslekdom niecoho: prvorodeny zle reagoval preto lebo muz bol v zahranici, ked bol doma bolo to uzasne dieta, predcasny porod malo casu na starsieho syna a pod ... vsetko spolu suvisi

u nas pomohlo toto: chvalenie ak nieco spravi dobre pochvalim ho, objatie, rozpravanie, ze ho lubime a prisny rezim/pravidla ktore musia deti dodrziavat a hlavne musi posluchat, akonahle deti zistili, ze nam po hlave skakat nemozu tak sa aj ich spravanie zmenilo, nas takemr 3r syn odmietal jest v kuchyni ... teraz? krasne papa za stolom napr. ... hlavu hore, kopa rodicov je na tom s detmi este ovela horsie, ja som si presla uplne presne cim ty prave prechadzas, treba len vydrzat a HLAVNE S MUZOM MUSITE MAT ROVNAKY POSTOJ K VYCHOVE, PODIELAT SA SPOLOCNE NA VYCHOVE DETI, AKO SA POVIE TIAHNUT ZA JEDEN POVRAZ

ja na tvojom mieste by som si sadla s muzom a spolcne riesili preco sa tak maly sprava, stanovili si pravidla ktore treba dodziavat a pod ... hlavne maminka nedovoli otecko ano krasny prikald toho ako deti skusaju .. nie jeden nepovili nepovili aj druhy .. si unavena? nech pomoze manzel ved su to vase deti a opacne. vyhovorka typu je unaveny z prace je hlupost lebo kde je vola je aj cesta. Ked si poriesite tuto zakladnu otazku a dohodnete sa s muzom skuste dat tomu sancu a ak neuvidis zmenu prichadza na rad lekar ... drzim palce

limenka
autor
29. mar 2017

@moischaaa
Rozprávala som sa s mužom len on si koľko krát ani sám neuvedovy že ho má len upozorniť keď niečo len banalita môžem táto a hlava nehlava ide.
Súkame sa venovať deťom obydvaja nech vidí že neni nijako hendikepovaný v súrodeneckej súperení. Čo si všímam ja zase keď mu poviem alebo vysvetlím pochopí ale muž ako keby nič

@charlie1980
Ja som si čítala niečo môže to byt s tým len všade dodané musí ho vidieť odborník tak mám hlavu s tých článkov ako balón

@maslenka
Máš pravdu dosť často to robí respektíve nechá to všetko tak a ja riešim a dr. Netuším že či ho dostanem má predsudky a nechápe že je to pre pokoj aj v rodine

limenka
autor
29. mar 2017

@m_i_s_k_a
Ahoj áno syn bol ako dieťa neskutočný už nervak a žiarlil aj na to keď má muž objímal strašne na mne lipoĺpotom tehu keď ani rok a ťažké obdobie pre mna probmemi nemocnica predčasný porodhrozil a následne ležanie dáma aspoň 3 mes. Mal opatrovateľku a tá ho nezvládala muž robil s domu a ja bezmocne a obdobie vzdoru mal no to bolo neskutočne ťažké ja som nevedela čo mu je a len vzdor o 100stupbom som sa otočila a bolo dobre.
Prišla segregovať a zvítali sme si všetci ako všade kde sú 2 deti.
A teraz má 3,5r škôlke sa čo ja kukať keď idem po jeho sám alebo nerád robí spoločenské hry. Keď niečo pekne správy ako večer pod spolu upaceme len knižky do poličky pochválim aký je šikovný ľúbim ho zakaždým keď je možnosť. Keď prídem aj pôdneho obymem ho a letí pre mna. Ja čo som všimla keby nemusel do škôlky by nešiel ale deti k socializáci potrebuje. Aj nášmu to dlho trvá zvlášť keď niečo má nejde aj teraz posledné len vyzliekanie nevie a ja že nie sám sa nech skúša jedával sa le spravil to a ja aký je šikovný. Aj banalitu pochválim.Adhd čo som písala potrebuje diagnózu doktora ale ja si neviem pomoc len vidím to že potrebuje zmenu a postoj k nemu. A som rada že si má "uklinila" aspoň coto. A mužom kecali sme a dvom zase tomu čas inak to jejde a zapájam ho kde sa len dá ja neviem či je len môj muž takýto.

trisp
29. mar 2017

Ahoj. Podľa toho, čo píšeš, sa mi tvoj syn vidí ako úplne normálny chlapec, čo len čiastočne žiarli na sestru a skúša, čo mu dovolíš. Ja to teda na adhd vôbec nevidím. S tým odbiehaním od kočíka - pozri si napríklad tento diel anglickej supernanny, v tejto rodine tiež chlapec odbiehal od kočíka na cestu:

https://www.youtube.com/watch?v=-FkepeJ8NYY

Ja ti radím, aby si naňho bola prísnejšia. Ale prísnejší neznamená kričať o niekoľko decibelov hlasnejšie alebo vyvinúť väčšiu silu. Znamená to byť pokojná za každých okolností - lebo keď budeš nerváčiť, bude nerváčiť aj on a hádzať sa o zem. Byť prísna znamená byť pevná v tom, čo povieš, trvať si na tom, byť konzistentná. Pokiaľ sa ti nepáči, čo robí, čupneš si k nemu, dívaš sa mu do očí, aby si videla, že ťa vníma, a s kľudom, ale pevným a prísnym hlasom mu poviem, že sa mi to nepáči, a ak to ešte raz spraví, nasleduje trest. A ten trest musí byť reálny a naozaj ho splníš. Problém vidím v tom, že ty sa nerváčiš, kričíš, sľubuješ trest varechou, ale k trestu potom nedôjde. A to chlapec vie. Skôr buď pokojná, s kľudom Angličana mu povedz, čo bude, ak neposlúchne, a navrhni mu taký trest, ktorý aj potom vykonáš. Ak nie si schopná mu potom tou varechou dať, tak sa mu tým nevyhrážaj. Povedz mu, že tri dni bude bez rozprávky alebo sladkostí, alebo bude 5 minút sedieť v kúte. A potom to naozaj splň, aj ked teba to bude stáť ďalšie nervy, keď bude tri dni žobrať o rozprávku. Ale o tom je výchova- je to náročné, ale nesmieš to vzdať. Buď pevná. Ty si rodič, ty rozhoduješ. Možno máš pocit, že si prísna, ale nemusí to tak byť, lebo len kričíš, ale skutočný trest - následky neposlušnosti nedotiahneš do konca. A k tej žiarlivosti - lebo je možné, že odtiaľ to vychádza - tráviš s ním čas aj osobitne? Písala si, že sa mu venujete, ale deti to vnímajú inak. Ak ste v detskej izbe ty, on a malá, a ty sa venuješ malej a on sa hrá s legom, to ešte nie je pozornosť jeden na jedného. Ja by som si stanovila, že denne pol hodinu sa budem venovať iba jemu, keď malá bude spať alebo ju vezme manžel. Ale naozaj sa mu venovať- to znamená, že zavriete sa sami dvaja bez malej do izby, sadneš si k nemu na koberec, odložíš mobil a spolu sa budete vy dvaja intenzívne hrať. A tiež by som bola v tom konzistentná- denne pol hodinu, nie raz za týždeň. Aj toto je náročné, ale stonásobne sa ti to vráti. Ja si myslím, že máš múdreho šikovného chlapca, len treba si stáť na svojom a byť pokojný. Treba samozrejme dbať aj na svoju duševnú rovnováhu a keď deti zaspia, dám si teplý kúpeľ, prečítam knižku, otvorím vínko. Veľa zdaru.

nelinka2009
29. mar 2017

👍👍👍👍👍👍👍

Strana
z3