icon

Nočné mory u trojročného chlapca

jaznr
25. okt 2016

Ahojte, som tu viacmenej novy, cize aktivne citam, pasivne diskutujem, ale predsa len nakoniec prislo aj na ziadost o radu. Mladsi syn, 3roky a dva mesiace, zacal mavat nocne mory. Vela som o tom cital, ale predsa len sa trochu bojim, alebo viacmenej mam riadny respekt po poslednej noci. Uz viackrat sa stalo, ze sa maly v noci prebudi a zacne kricat. Je to krik z celeho hrdla a je spojeny s placom. Cas od casu aj ukazuje na neurcite miesto. Docital som sa, ze by sa dieta nemalo tisit a iskat a zovierat v naruci, ale povedzte to rodicovi, co drzi dieta v naruci a to 15 minut krici z plneho hrdla a nieje mozne ho zastavit. Cital som rozne recepty na pebudeni,e od potretia tvare vodou az po ohlasovanie menom. To je ale uz riesenie faktickeho stavu. Chcel by som sa spytat, ci nemate niekto skusenost, ako tomuto stavu predchadzat.

Cital som rozne nazory a vselico o tomto fenomene, a ako iniciator moze byt zmena prostredia /pred pol rokom sme sa stahovali/, nevhodne rozpravky /tu neviem nijak zasiahnut nakolko mam aj starsieho syna o rok a pol a ten ked pozera, tak mladsi je samozrejme pri nom/, nezhody a hadky v rodine /pfu, tu tazko asi klamat, mali sme doma rusno, realne aj mame, ale to maximalnej miery hadky a konflikty riesime mimo deti/..

Niekde som cital ako preventivne opatrenie vela lasky, ale neviem ako na to. S manzelkou mame pomerne chladny vztah, ale ku detom sa spravame prijemne, vec ako iskanie, bozkavanie a podobne citaky su normalne bezne ako u rodicov milujucich svoje deti..

Cize objektivne mozem povedat, ze z pohladu deti sme normalna rodina, a tym padom tam nevidim povod.. Skor mam pocit, ze zle na maleho posobi skolka, alebo vlastne uz ani neviem co.

Rad si precitam akykolvek nazor niekoho kto mal s tymto fenomenom skusenost.
Dakujem.

majooocka
25. okt 2016

Neviem moja neter mala problém so spaním pri eke.zasuvke....nočný des a plač....akonáhle jej zmenili rozloženie nábytku v izbicke aby nebola pri nej tak blízko...prestalo to....neviem ci náhoda alebo co....

jaznr
autor
25. okt 2016

@majooocka Toto ma nenapadlo, ja nejak na tieto rozne fengšuje asi neverim, ale ako napad to nie je zle.. Nevies viac o tom rozlozeni?

btw: teraz ma napadlo, ale tie nocne mory boli aj v predchadzajucom byvani ... je pravda, ze nie take intenzivne

majooocka
25. okt 2016

Ja sa v tom tiež nejako nevyznám len píšem co urobila moja sestra v tedy keď sa to dialo u nich

jaznr
autor
25. okt 2016

@majooocka skusim o tom nieco pocitat .. ked by si mala chut sa spytat sestry na nejake know how ohladne toho, budem ti povdacny

liz_lemon
25. okt 2016

aj moj syn to maval zhruba od toho 3. roku, teraz ma vyse 4, a uz mame par mesiacov klud, preslo to same, tiez vrieskal ako nepricetny, az mi mraz behal po chrbte, z toho kriku
deti to mavaju, bavila som sa so susedou, ktora ma rovesnicku, a ze to iste mali

dominika6
25. okt 2016

@jaznr jediné z čoho majú deti mory sú TV,nevhodné filmy,seriály a PC hry..
je rozdiel ako vníma rozprávky starší syn a ako mladší..TV obmedziť úplne,maximálne len na rozprávky ktoré sú najvhodnejšie,alebo vziať malého vonku na vduch a venovať sa mu individuálne,pokým si starší pozrie to svoje oblúbené..
žiadne tablety a pc hry

lucinocka
25. okt 2016

@jaznr ja co som si zapamatala, tak deti by nemali nikdy spat oproti zrkadlu...neviem, ci je to vas pripad...nasa zle spava ked ma za den prilis vela novych vnemov...

jaznr
autor
25. okt 2016

@dominika6 mno, to je tazke, som byvaly ITckar, cize PC, obrazovky, tablety a podobne na kazdom rohu, susni to ovladaju uplne bezne .. na druhej strane casto su vonku na dvore, pes bicykel, kolobezka a hranie, cize ta obrazovka netvori gro volneho casu .. ale skusim to obmedzit viac teda ..

jaznr
autor
25. okt 2016

@lucinocka to zrkadlo nemam rad ani ja, takze v ich izbe nic take nieje .. na stene maju cez celu stenu akurat tapetu Avengerov .. aj tu som ale skompiloval aby nevyzerala ziva, ale ako kreslena, nech sa nahodou neboja

dominika6
25. okt 2016

@jaznr no moje deti to majú do teraz hoci sú veľké a sami povedia že sa v noci báli,lebo videli hrozné video alebo vo filme niečo hnusné,strašidelné...potom prídu k nám do spálni že sa boja...všetko je to z tv a netu

0silvia0
25. okt 2016

@jaznr zrkadlá, elektronika, televízor z izby, kde sa spí preč... pred spaním sa nehrať s elektronikou, treba deťom prečítať rozprávku. A pokúsiť sa napraviť chladný vzťah s manželkou na láskyplný, deti cítia aj to, čo my dospelí chceme skryť...

jaznr
autor
25. okt 2016

@dominika6 toto beriem, a to by mi ani nejak nevadilo, bezne sa stava, ze starsi precupita za mnou do postele, to je v poho, aj ja ako decko si pamatam ze som migroval do spalne ku rodicom .. nocne mory su ale nieco ine .. podla toho co som cital, tak je to pocas prechodu do najintenzivnejsej fazy spanku /uz si nespominam ako sa vola/, a vetdy dieta v podstate spi s otvorenymi ocami a vytvara si imaginarne obrazy /viacmenej strasidelne/, casto sa stava, ze ukazuje na neurcite miesto a v tvari je mu vidiet panicky strach .. cele je to sprevadzane nekontrolovatelnym krikom a dieta nereaguje na ziadne okolite vnemy .. neviem, ako ajtak mam nejak vyhraneny nazor na multimedialne zariadenia a ich celkovy vplyv, neviem .. porozmyslam

jaznr
autor
25. okt 2016

@0silvia0 plne suhlasim, vsetko toto je mimo ich spalne, na to maju hernu .. rozpravky ficali nejaky cas, tak skusim sa ku nim vratit .. s tou manzelkou to bude tazsie :(

0silvia0
25. okt 2016

@jaznr môj syn mal tiež tieto nočné mory a to sme nemali žiadne elektronické blbosti, takže nebol nejaký prestimulovaný určite... prešiel určitý vek a prešlo to. Ja som tiež mala taký pocit, že sa nevie preladiť z fázy spánku do reality. Hučal, plakal, na nič nereagoval, stávalo sa mu to pri poobednom spánku okolo veku 2 rokov, ale keďže tento spánok sme dosť rýchlo vynechali (syn už nedokázal poobede zaspať), tak zmizol aj sám problém...
keď sa chce, porieši sa aj manželka, treba si nájsť k sebe cestu a byť jeden tím, nie sa každý hrať na svojom piesočku. Keď začneš vnímať potreby toho druhého a začneš ich napĺňať, ten naplnený človek ti ich potom veľmi rád vráti...

ada274
25. okt 2016

@jaznr my sme mali to iste, ale skoncilo to cca do tych troch rokov. U nas nepomohli absolutne ziadne opatrenia. Zazivali sme podobne hysaky. Chodili sme nevyspati do prace lebo o druhej rano po hysaku a naslednom fnukani sme vsetci traja pozerali hodinu krtka alebo inu neskodnu rozpravku na upokojenie. Hroza to bola, jakot ako keby nam dieta rezali. Vsetko co som o tom precitala je ze ide o nezrely nervovy system dietata. Musi z toho proste vyrast.

Este si spominam, ze 1 kolegyna mi vravela, ze im lekarka poradila doplnenie zinku do stravy a vitaminu e. Vraj to u nich na 100 percent zabralo. Mne uz ta rada bola nanic vtedy, ale vy to mozete skusit.

0silvia0
25. okt 2016

@ada274 presne, u nás nezaberalo nič, len zapnúť detské pesničky (kedysi som mala natočené pesničky na videokazete), fňukal, fňukal a tie pesničky ho upokojili...

dominika6
25. okt 2016

@jaznr áno ale podstata je stále rovnaká...zo zlých vnemov získaných počas dňa..

ada274
25. okt 2016

@0silvia0 sranda, som si vtedy myslela, ze toto keby niekto videl...... Ale inak sa nedalo.

ada274
25. okt 2016

@dominika6 ja si toto nemyslim. U nas boli hysaky aj ked malo dieta krasne prezite dni. Vylucili sme vsetky pripadne vzruchy a houbeles, nepomohlo. Az jedneho dna to utlo a bol klud, spali sme do rana.

ibrunova
25. okt 2016

@jaznr Mali sme tento problém, trvalo to dosť dlho, rok a dlhšie, každú noc... Nepomohlo pekné slovo, krik, ani studená voda, ani medovka pred spaním, skrátka nič. Jediné, čo jej pomohlo, bolo sedenie u jedného liečiteľa, ja som tomu moc neverila, ale párkrát u neho bola a odvtedy bol pokoj...Povedal nám, že má v sebe nejaký nespracovaný zážitok, o ktorom reálne nevie, o čo ide, ale v noci ju to straší...

mimanr
25. okt 2016

@jaznr je to nocny des - pavor nocturnus a ako to uz niekto spominal, je to z vnemov... deticky su citlive..moze naraz vnimat stahovanie, skolku a vas chladny vztah s manzelkou -deti velmi sleduju rodicov, aj ked ti o tom nevedia.... skuste vytvorit co najpohodovejsiu atmosferu, pytaj sa, co sa mu paci/nepaci v skolke..pred spanim mu povedz peknu rozpravku...a zarad magnezium

dominika6
25. okt 2016

@ada274 prežité dni mohli byť ale stačí jeden dva zážitky a dieťa si to až v noci ,,uvedomí,,

eeffka
25. okt 2016

@jaznr klasicky nocny des, vyrastu z toho. Spustac: akykolvek vyraznejsi zazitok pocas dna. u nas ked bola oslava, nejaky vylet, radost, zlaknutie, vela deti, kupalisko....bola tutovka ze obe deti v noci vrestali ako najate. Vdaka tomu sme sa bali chodit isty cas na dovolenky do hotelov 😀
riesenie bolo zasvietit, potriast s dietatom, samozrejme jemne a prihovarat sa ale nie ze neplac, nekric, ale tu je mamka , ocko, a zabavit ideme na zachod, napit sa?
vyrastu z toho

ada274
25. okt 2016

@eeffka si pamatam, ako som sa bala mat okno v lete otvorene, ze co povedia susedia. Ci si decko netýrame.
A je to tak, nocny des sposobuju aj pozitivne zazitky.

stratenanajdena
25. okt 2016

@jaznr tu nejde o feng suej, ale o elektrosmog, celkovo zapnute spotrebice su v spalni ci izbe, kde dieta spi, zle. nase dietatko mavalo tiez take stavy, ako popisujes, aj 10 minut v krci, plac, na nic nereagoval, ani na svetlo, ani pit, ani prsnik, ani cumel, ani na meno, nic, mal to od malickeho babatka. neskor asi ako dvojrocny zacal vykrikovat a vykopavat nohami. nakoniec som nasla suvislost medzi podavanim liekov na inhalovanie a zaciatkom tych nocnych desov v dvoch rokoch. imuno alergologicka mu zmenila lieky a tie nocne priznaky akoby zo dna na den zmizli!no to, co mal ako malicke babatko cca od dvoch mesiacov, trvalo dlho, niekolko mesiacov, potom to akosi preslo same od seba tusim...
drzim palce nech sa co najskor vas syncek z toho dostane (ci uz najdete pricinu alebo nie).

katrinka8
25. okt 2016

Ahoj, ale je rozdiel, či ide o nočnú moru alebo nočný des - to sú rozdielne veci:
Nočná mora je niečo, čo si dieťa pamätá, keď sa zobudí, že sa mu snívalo - to môže súvisieť so zážitkami negatívnymi, nespracovanými strachmi a pod. Keď sa mu sníva a plače, kričí, a ho zobudíš, tak sa prebudí, upokojí, vie povedať, čo sa snívalo, príp. čoho sa bojí a pod.
Nočný des je niečo podobné, ale dieťa nie je možné zobudiť pri tom - proste kričí, plače, budíš ho, možno aj otvorí oči, ale nereaguje na to, čo rozprávaš, stále plače, kričí, môže aj kopať a pod. - a po čase proste zase normálne zaspí. Keď sa ho na to ráno opýtaš, vôbec si to nepamätá. Toto má príčinu v nezrelej nervovej sústave ešte, inak povedané, dieťa nevie spracovať podnety zo dňa, to, čo zažilo - môže to byť v podstate úplná "somarina", že mu niekto napr. v škôlke zobral hračku - a obvykle z toho proste vyrastie.
U nás to mala dcérka 1x, vyzeralo to brutal hrozne, kričala, akoby ju niekto týral, nevedeli sme, čo s ňou, ten plač bol strašný. Otvorila oči, kričala, plakala, kopala nás, ale absolútne na nás nereagovala, na to, že jej niečo hovoríme, nevnímala nás. Potom zaspala akoby nič. Tiež mala asi tak okolo 3 rokov. Vtedy som si to pozerala, čo to je. Už sa to u nej nezopakovalo.
Synček to mal asi 3x zatiaľ, naposledy pred 2 týždňami. Tiež taký istý priebeh, ale nekopal. Plakal, kričal len dookola: Mami, ja nechcem, mami, mami, maminka, nechcem... Aj sme zasvietili veľké svetlo prvýkrát, ale akoby nič, otvoril oči a len mami, mami, nechcem, a nič. Potom zaspal, ráno si nič absolútne nepamätal. Druhýkrát sme už nesvietili, len som pri ňom bola a držala ho, hladkala, ukľudňovala (možno aj zbytočne, lebo to asi nevnímal), a čakala, kým to prejde.

jaznr
autor
26. okt 2016

baby, diky diky, za rady za postrehy, za vsetko .. podla toho co pise katrinka8 je to skor ten des .. otvorene oci, ukazuje na miesto a akokeby pozeral ci odtadial nieco neprichadza, ale nas nevnima .. naposledy sme nakoniec plakali vsetci styria, maly zena ja a nakoniec sa zobudil aj ten starsi... co sa tyka lasky, nemozem povedat ze by stradal ci on ci starsi, decka netusia ze by nieco u rodicov bolo .. ze sa chytime za nejaku hlupost, to je nic, ziadne sceny pred detmi, mozno max dve tri co si tak pamatam ... na nejakom zblizeni pracujeme, ale je to tazke, my sme sa uz aj na sude stretli ale nakoniec sme sa nerozviedli .. ale nemyslim ze by deti co i len tusili problem ... bol to skor taky manzelkyn truc .. nesiapame sa po sebe, ale ja sa snazim, aby decka videli ako objimem mamu, vysvetlujem ze ich lubime a podobne .. mozno je to fakt strojene a decka to dokazu vnimat .. premyslim si to ..