icon

Nuda deti nezabije

16. feb 2026

Prepacte ale uz mi to neda a som fakt nasrata. vsade okolo seba vidim deti co nemaju ani sekundu pokoj. kruzky, aktivity, programy, animatori, neustale riesenie, zabavanie, vysvetlovanie. a potom sa cudujeme ze tie deti nevedia byt same so sebou ani pat minut. vcera som to zazila uplne nazivo a mam to stale pred ocami. boli sme u znamych, ich syn ma styri roky a cely cas niekto okolo neho skakal. ked sa na dve minuty nic nedialo zacal kricat ze sa nudi. mama hned tablet. otec hned navrh hry. nikto ho nenechal len tak byt. ... ked tablet zrazu nesiel, lebo dosla baterka, chlapec dostal taky zachvat ze hadzal vecami, krical, kopal do mamy a ona mu este povedala chudacik moj ty sa nudis. ja som tam len sedela a mala chut vybuchnut. lebo moj syn sedel vedla, zobral si lyzicku, kelimok a pol hodinu si s tym sam vymyslal nejaku blbost. nikto ho neriesil nikto ho nezabaval. a bol v pohode.
som presvedcena ze deti ktore maju nonstop program maju chudobny mozog. ano pisem to natvrdo. lebo sa nenaucia nic same. nenaucia sa premyslat, nudit sa, vymysliet si nieco vlastne. stale cakat ze niekto pride a zaplni im hlavu. a potom su rodicia unaveni, vyhoreni a decka neschopne byt same. mne uz lezie na nervy to vecne riesenie deti ako keby boli z porcelanu. nuda ich nezabije. nuda ich nauci rozmyslat. ale to by sme im museli dovolit byt chvilu same a to uz vela rodicov nezvladne.

Strana
z2
anonym_bc18bc
16. feb 2026

Opäť ďalšia tvoja téma? To sa nedá napísať do jednej?

hopatko
16. feb 2026

Co dnes varite na obed?

anonym_bc18bc
16. feb 2026
@hopatko

Co dnes varite na obed?

@hopatko akurát som dopiekla pečené zemiaky a k tomu grécky šalát. Pochutnávam si pri čítamí tejto témy. Jablkový koláč sa ešte pečie. A ty čo dnes varíš?

hopatko
16. feb 2026
@anonym_bc18bc

@hopatko akurát som dopiekla pečené zemiaky a k tomu grécky šalát. Pochutnávam si pri čítamí tejto témy. Jablkový koláč sa ešte pečie. A ty čo dnes varíš?

@anonym_bc18bc mame chvalabohu obed zo vcera a zamiesila som prave cesto na moravske kolace, uz davnejsie mam na ne chut

anonym_295898
16. feb 2026

@anonym_autor nechceš chodiť na návštevy ku známym, ktorí majú už pubertiakov? To ich počas celej návštevy neuvidíš a nemusíš sa zavzdušňovať.

anonym_bc18bc
16. feb 2026
@hopatko

@anonym_bc18bc mame chvalabohu obed zo vcera a zamiesila som prave cesto na moravske kolace, uz davnejsie mam na ne chut

@hopatko tie som dlho nemala. Dobrý tip, nabudúce ich spravím.

a0
16. feb 2026
@hopatko

Co dnes varite na obed?

@hopatko máme cestoviny na spôsob cezar šalátu. Je to super, odporúčam

hopatko
16. feb 2026
@a0

@hopatko máme cestoviny na spôsob cezar šalátu. Je to super, odporúčam

@a0 to sa mi pozdava, aky dressing robis k tomu?

a0
16. feb 2026
@hopatko

@a0 to sa mi pozdava, aky dressing robis k tomu?

@hopatko taká klasika, len dávam viac ančovičiek a menej oleja, než je v recepte 😅

biba_18
16. feb 2026

@a0 dobrý nápad, kuknem na to ...

viestta
16. feb 2026
@hopatko

Co dnes varite na obed?

@hopatko dojedli sme kacku zo vcera. Na veceru budu parky, nechce sa mi stat v kuchyni

renesance80
16. feb 2026

@anonym_autor chore , aj ja to pozorujem , hlavne skacu do reci , vyrusuju, nepoznaju zaklady slusnosti

anonym_f03849
16. feb 2026

Morčacie krídla pečené, zemiaky a brokolicovo-špenátová krémová polievka. Deti nechcú veľmi nové chute skúšať. Varím dookola 10 receptov.

svetlonos
16. feb 2026

@anonym_autor
vies, trosku pochopenia nezaskodi. Dam ti par prikladov...
Nas maly - bude mat teraz 6 rokov. Nenechala som ho plakat ako babätko az na par vynimiek. Vzdy ked zaolakal, bola som pri nom, hrala sa s nim - rozumej, s lezunom. On mal casom taku istotu bo mne, ze sa zacal osamostatnovat a vexel sa aj pol hodinu prehrat sam ako malinky. Ale hravala som sa s nim tiez a rada. On je dodnes kreativny. Jeho naj hracka je svihadlo - ma milion vyuziti, raz vysavac, vrtacka, mixer, pilka, varecha....🙂
Pointa - zboznuje hrat sa so mnou ale krasne sa prehra aj sam, teda teraz uz s malym bratom. Toto vedel vzdy. Dokonca asi od 1,5 roku vedel, ze rano ked pijem kavu nam klud a on sa hra sam - kludne aj pri mne.
Kamoska ma rovnako stareho syna, super sikovny, mudry velmi. Ale sam sa nezahral, vzdy potreboval dospeleho. Ona nebola taka, ze by mu nedala dichat, tiez by si rada vypila tu kavu aspon 15 minut v klude. No smola.
Druha znama rovnako - tiez velmi nadany chlapec, v dvoch roch uz krasne rozpraval a tiez vzdy potreboval komunikaciu pri hre.
Deti nie su cez kopirak, ty mas to svoje ake nemas skusenost ucitelky v skolke. Aj ta ti povie, ze deti su rozne. Niektori rodicia su extrem, ti ktori detom vsetko vybavia, robia za ne veci, ktore by v pohode sami zvladli, napriklad obliect sa, najest sa atd.
Ale kazdy rodic je rad, ak nemusi 24/7 robit animatora. Zial, nie kazde dieta je s tym v pohode. A dnes uz sa bohudik vychovava inak, nie ze bud ticho a hraj sa. Ake teda nasi ked maju obcas vybuch, ze chcu nieco pozerat v telke, tak just nie. Toto zase nehrozi evidentne to skodi, ked maju taketo reakcie. Ake ja tu nie som od toho aby som kamoskam davala nevyziadane rady o vychove, ked sama nie som chodiaca dokonalost. Kazdy robi ako najlepsie vie. A preco ma 4 r dieta tablet je uz na inu temu...

svetlonos
16. feb 2026
@renesance80

@anonym_autor chore , aj ja to pozorujem , hlavne skacu do reci , vyrusuju, nepoznaju zaklady slusnosti

@renesance80
o akej vekovej kategorii hovoris?

anonym_ea5d5c
16. feb 2026

@anonym_autor veľmi dobre si to opísala. So všetkým s tebou súhlasím. 👍

anonym_4dc90f
16. feb 2026

@anonym_autor vidím, že nie len znudené deti, ale znudení dospelí musia za každú cenu na seba trápne upozorňovať. U detí sa to dá pochopiť, ale čo vedie k tomu dospelých mi je záhadou, možno frustrácia z nezáujmu okolia preto sa realizujú na sociálnych sieťach??
Btw, súhlasím s tvojím postrehom.

svettii
16. feb 2026

Áno, takto to bohužiaľ v dnešnej dobe chodí. Nudiť sa nie je zlé, práve v týchto momentoch dieťa tvorí, vymýšľa, snaží sa zabaviť samo.

anonym_5d67f0
16. feb 2026
@anonym_4dc90f

@anonym_autor vidím, že nie len znudené deti, ale znudení dospelí musia za každú cenu na seba trápne upozorňovať. U detí sa to dá pochopiť, ale čo vedie k tomu dospelých mi je záhadou, možno frustrácia z nezáujmu okolia preto sa realizujú na sociálnych sieťach??
Btw, súhlasím s tvojím postrehom.

@anonym_4dc90f no presne si trafila

sss777
16. feb 2026

@anonym_autor
Tak ty si túto situáciu zažila včera a odvtedy si "nasratá"? Možno máš nejaký problém ty, keď ťa tak vytáča niečo, čo sa ťa žiadnym spôsobom netýka.
Nevyhovujú mi títo ľudia, nestretávame sa a bodka.

Na večeru bude segedín.

anonym_08b4fa
16. feb 2026

@anonym_autor mne zase nepríde.v poriadku tvoje dieťa. Pol hodiny sa hrať s kelimkom a lyzicou a nevyžadovať pozornosť dospelého? A koľko má 3? 2? Takto, tomu hovorím zanedbané dieťa. To jemu mozog krpatie, len s kelimkom a lyzicou. Aspoň nejaké puzzle si mu mohla dať, ale chápem, zastavaš tradičné hodnoty. Ešteže nie každý prijíma výchovné metódy z r. 1950. 🥴

anonym_afcab4
16. feb 2026
@hopatko

Co dnes varite na obed?

@hopatko dnes losos so zemiakmi z HF a uhorkovo jogurtový šalát 😋

anonym_5d67f0
16. feb 2026
@anonym_08b4fa

@anonym_autor mne zase nepríde.v poriadku tvoje dieťa. Pol hodiny sa hrať s kelimkom a lyzicou a nevyžadovať pozornosť dospelého? A koľko má 3? 2? Takto, tomu hovorím zanedbané dieťa. To jemu mozog krpatie, len s kelimkom a lyzicou. Aspoň nejaké puzzle si mu mohla dať, ale chápem, zastavaš tradičné hodnoty. Ešteže nie každý prijíma výchovné metódy z r. 1950. 🥴

@anonym_08b4fa vazne? Zanedbane dieta? 🤦

orta
16. feb 2026

omg, tak neviem, ci sa tu bavime o nude alebo o vareni, nejako mam pocit, ze kazdy druhy prispevok je iny...

brrunetkaa
16. feb 2026

Súhlasím a vidím to aj u malých aj starších deti. Ale tak keď rodičov baví robiť otroka, tak nech sa páči, ich vec. Keď to ich deti z nejakého dôvodu vyžadujú odo mna a ja mám iný program, tak smola nech si poplače, aspoň sa nebude nudiť 😀…

anonym_469660
16. feb 2026

@anonym_autor no a teraz si ešte zober extrémny vplyv na detsky vyvíjajúc sa mozog! Deti získavajú z pozerania tabletov, PC, TV poruchu vyplavovania neurotransmiterov. O tom, že im uniká skutočný svet a život v ňom nehovoriac. O pár rokov tu bude ešte väčší bum agresivity, depresii a spol. Dnes sme sa rozprávali s jednou pani, že kedysi boli tie rozprávky aspoň poučné a šli výnimočne, dnes tam je samá akcia, agresia hodiny a hodiny a rodičia ako vygumovaní len sa tomu blbo prizerajú a dieťaťu zapnú každú blbosť čo ide v upútavke. Čo mňa ako matku dorazilo, že učiteľky v škôlkach púšťajú rozprávky a dokonca pustia deťom hocijaké agresívne rozprávky a bez filtra.

anonym_469660
16. feb 2026
@anonym_08b4fa

@anonym_08b4fa dieťa s kelimkom a lyžicou v ruke nestratí schopnosť sa sústrediť, nie je prestimulované a nevyhľadáva v puberte drogy aby doplnil rýchly dopamin a serotonín, nie je agresívne. Zatiaľ čo dieťa na TV sa učí pasívne prijmať zábavu a neučí sa rozmýšľať, len vstrebávať každé zlo z podsunutého obsahu, ktoré ale žiaľ berie už za normu celý život lebo v prvé roky života sa dieťa najviac naučí pozorovaním, mozog mu krpatie v čase keď má najväčšmi rásť.

dadis
16. feb 2026
@anonym_469660

@anonym_08b4fa dieťa s kelimkom a lyžicou v ruke nestratí schopnosť sa sústrediť, nie je prestimulované a nevyhľadáva v puberte drogy aby doplnil rýchly dopamin a serotonín, nie je agresívne. Zatiaľ čo dieťa na TV sa učí pasívne prijmať zábavu a neučí sa rozmýšľať, len vstrebávať každé zlo z podsunutého obsahu, ktoré ale žiaľ berie už za normu celý život lebo v prvé roky života sa dieťa najviac naučí pozorovaním, mozog mu krpatie v čase keď má najväčšmi rásť.

@anonym_469660 🤡 uff to je uvaha
@anonym_autor Ako by som ti dala za pravdu, ak by sa mi nenarodila dcera, ktora bola extra narocna na pozorniat. Prve dieta sa aj polhodinu hralo s hrazdickou, s legom, pri kresleni a citani stravil hodiny a hodiby. Vedel sa zahrat aj sam 2h pri strome.. s palickami, a nejako sa tam zabavil. Dcera uplny opak - od narodenia az do dnes. Nie je to o vychove, je to o povahe a osobnosti cloveka.

mirage
16. feb 2026

@anonym_autor ano, mas pravdu, aj ja si to vsimam.

anonym_469660
16. feb 2026
@dadis

@anonym_469660 🤡 uff to je uvaha
@anonym_autor Ako by som ti dala za pravdu, ak by sa mi nenarodila dcera, ktora bola extra narocna na pozorniat. Prve dieta sa aj polhodinu hralo s hrazdickou, s legom, pri kresleni a citani stravil hodiny a hodiby. Vedel sa zahrat aj sam 2h pri strome.. s palickami, a nejako sa tam zabavil. Dcera uplny opak - od narodenia az do dnes. Nie je to o vychove, je to o povahe a osobnosti cloveka.

@dadis nie úvaha, ale fakty. Keď si dieťa naučíš na TV, darmo mu potom začneš ukazovať knihy lebo už ho nezaujmú. Nevyhovaraj sa na živé dieťa, ktoré si žiada pozornosť. Aj ja také mám, ale TV ide max 1-3 x týždenne maximälne polhodinu a rozprávky vyberám podľa obsahu ja a nie dieťa.

Strana
z2