Odkedy sa syn pretáča a leze, nevie zaspať 😭
Ahojte. Mám 6m chlapca, ktorý je nezničitelný. Keď bol mini, zaspával pri kojení. Od 2 mesiacov sa len najedol a cakal co bude ale zaspal vedla mna na posteli pri hladkani ALE od 3 mesiacov, odkedy sa zacal pretacat je to nemozna misia. K tomu sa pridalo uz lezenie a jednoducho zaspal len na rukach ked sa nevedel otocit a liezt. Uz to trva 3 mesiace ale posledny tyzden odmiets uz aj ruky. Vzpiera sa, je nervozny, no ked ho polozim, zas brucho, hlsva hore a leze. Skusala som uz asi vsetko.. nechat ho, ved sa unaví.. neunaví. Dopadlo to tak, ze bol hore vkuse 8 hodin a nevedeli sme ho uspat uz ani na rukach.. ani postel, postielka, nosic, zavesna hojdacka..nic!v kociku zaspi, no musi sa hybat a to mi vsetky spanky nevyriesi.. ide zima a musim ho vediet uspat doma 😐 taktiez prakticky od narodenia bojujeme s poslednym spankom pred nocnym..od 14-15hod jednoducho nezaspi uz ani v kociku ale je nenormalne unaveny.. uspavam v predstihu, nikdy necakam kym je uz velmi vycerpany. Pohybu ma cez den kopec. Tieto problemy sa tykaju kazdeho jedneho spanku , nie len vecerneho uspavania. Ak sa mi aj podari ho na rukach uspat, v momente polozenia je hore. Mala som uraz krcnej chrbitice a nevydrzim ho nosit tak dlho aby presiel do hlbokeho spanku. Tajtiez som mu skusila v posteli ,,obmedzit” pohyb, no akurat sa stupnuje nervozita. Polozit do postielky a odist je strata casu lebo on si ani nevsimne ze tam nie som, pretoze je taky zazraty do plazenia 🤦🏼♀️ Rada typu ,,ako si si naucila” nie je rada ale odpoved zeny, ktora nezaziva to co ja 🤣 a taktiez ziadne kontrolovane place a vyplakavanie neprichadza do uvahy. Ja som sa napocuvala placu dost, ked mal silne koliky a nevedela som mu pomoct, takze on uz nikdy nebude plakat, ak preto nieco budem vediet spravit. Kazdy den sa vzdy pokusam o uspanie na posteli predtym ako ho vezmem na ruky. Nevzdavam to po 5 minutach, no cim dlhsie ho necham tak, tym je komplikovanejsie ho vobec uspat. Kedze vydrzi v pohybe hodiny.. Mali ste niekto podobne temperamentne dieta a date mi nadej, ze sa to spravi? On sa nauci aj sediet, chodit, behat a stale vsetko bude chcet robit viac ako lezat.. nemozem ho na rukach uspavat do strednej 😆 ked uz aj pride par sekund ze lezi a vypada to ze zaspi, zachvilu sa trhne a zas na brucho, hlava hore a leze 😭ja viem.. vsetko je ,,obdobie” ale toto teva uz 3 mesiace co je fakt zahul. Dakujem za skusenosti
Nesuvisi to s tvojou stravou? myslim tym kofein atd. ?
Moja dcérka bola presne taka.. Od 11 týždňa sa pretacala na brucho a robila to vkuse. Problém bol v tom, že na brušku sa jej nepáčilo, tak vždy sa pretočila a rev.. Ja som ju otočila späť a ona hneď zase na bruško 🙈 Toto sme robili stále, takže keď bola hore, ani som sa od nej nemohla pohnúť.. Dokonca sa otacala aj v perinke, tak som ju musela zrušiť 🙈 Tiež vtedy nevedela zaspať.. Teraz ma 3 a pol roka a stále je taka akčná.. So spánkom bol vždy problém.. Najlepšie mi spala v aute, niekedy to bola jediná možnosť, ako ju uspať. Od 10m spávala 1 spánok a to akurát, čo sme išli autom z plávania, alebo inej aktivity domov.. Niekedy len 25 minut za celý deň.. Neskôr sa to upravilo a keď mala asi rok a pol, spala aj 2 hodiny ten 1 spánok. Zaspavala ale na posteli po hodine krutenia sa 🙄 od 2 rokov nespáva denný. Teraz, ako nastúpila do škôlky, tak tam spinka a ja mam potom problém uspať ju do pol 11tej 🙄 ona aj leží, ale nezaspí.. Nie je unavená. Teraz k veci.. Ak dobre spáva v kočíku, tak ho uspavaj v kočíku. Pri mojej som to vzdala v roku, lebo nezaspala ani po hodine a pol vozenia.. Stále ju niečo zaujímalo 🙄 Ale dovtedy bol kočík naj riešenie. Tam musela ležať, tak zaspala po nejakom čase.. Doma to trvalo dlhšie.. Pripadne sa treba obrnit trpezlivosťou a počkať, kým zaspi na posteli.. Aj moja sa mrvila asi hodinu, niekedy aj dlhšie, ja som sa tvárila, že spím a potom sa aj ona uložila a zaspala.. Je to boj mat akčné dieťa, čo nechce spat.. Držím palce, nech si nájdete svoj systém.. 🙂
Ahoj, keď čítam o tvojom malom, je to akoby som čítala o svojom šidle. Skoro na vlas rovnako 🙂
Teraz má 2,5 roka. Vyskúšala som asi všetko. Jednoducho zmierila som sa s tým, že mám doma malú duracelku.
Poobede si pospí skoro 2 hodiny a večer zalomí až okolo 21.30. Večer je najviac aktívny, jaší sa, behá, piští...
K tomu všetkému sme v plnom prúde v období vzdoru, ktoré riadne lomcuje s ním a hlavne s mojím nervami 🤭
Takže nepoteším ťa, jednoducho zmier sa s tým, že máš dieťa aké máš. Vždy si vravím, že lepšie mať aktívne dieťa ako žiadne.
Vďačná som za to,že ho mám aj keď je to s ním občas ťažké a hlavne, že sme všetci zdraví a spolu 🙏🙂
Zatni zuby, otvor dobrú čokoládu alebo víno a užívaj si ho pokým je malý 😉🙂
@kopka27 Mam 5 mesacneho syna a tiez je problem so spankom. Sam nezaspi. Obaja s mizom spe uz total KO z uspavania nasim sposobom ale zial iny nie je.
My sme si precitali knizku nejstasnejsi miminko vnokoli a tam je metoda na upokojenie babatka. A teraz sa asi budes smiat ale my este stale 5 mesacneho syna uspavame v zavinovacke alebo zavinuteho v plienke nakolko inak nezaspi. Budia ho vlastne ruky 🤦♀️
Vyskusaj ked tak nas postup. U nas ked nezaspi do 10-15 minut vieme ze je to marne a dame ho zas na bruho sa unavit.
Cize. A nesmej sa prosim 🙈...Syna zoberieme a dame do zavinovacky (ano vzpiera sa a obcas aj poplace ale to je kratkodobe, nelakaj sa a pokracuj dalej). Do zavinovacky alebo plienky ho dame normalne na chrbatik a ruky mevne k telu. Nohy trcia uz von nakolko mu je mala cize zavinujes len boky. My ju nesnurujeme iba prekladame naprv jednu stranu, potom druhu. Este som zabudla davame hned ako ho zaciname zavinovat do pusy cumel. Zobereme na ruky a pustime na mobile biely sum/white noise dost nahlas. Sadneme na fitloptu so synom na rukam a jemne si tam “poskakujeme a dotoho robime este aj ššššš... “ obcas treba vlozit spat cumel niekedy sa potrebuje on napravit. Obcas vystrci ruku. Ak sa moc nemece mu ju necham a polracujem. Nezvyknem sa v tomto momente na neho velmi pozerat lebo ocny kontakt ho zvykne prebrat. Takto sa poobzera po izbe zarazi si niekam pohlad a postuone zaspi. Ak sa prilis mece a prehyba do luku vtedy uspavame prilist skoro a este sa mu nechce. Jaaj a tiez mame zatiahnute zaluzie a pritmie v izbe. Ked zaspi, polozim do postielky, jedmne odmotam boky zavinovacky a tahnem ich v postielke naopak aby sa s nimi nemohol hrat. Zakryjem ho dekou, zapnem monitor dychu, kameru a nechavam nadalej pusteny biely sum a odchadzam.
Pripadne kamoska uspava v aute ked je velmi sle v autosedacke ale to je trosku bic na seba aj ked to nase nie je o nic lepsie.
@kopka27 Aj my mame 1 mesacneho, ktory je na baterky bec gombiku na vypnutie. Uspvam podobne ako @kika2810 ale namiesto zavynovacky ho len objimem ako anakonda a tuho drzim. Musi byt samozrejme unaveny min 3-4 hodiny bdenia a velmi aktivne vybehany a odstvornozkovany. Cumel do pusy, teply spaci vak, sadnem do kresla, dam do lona, jednu jeho rucku zasuniem pod svoju pazuchu, otocim si ho tvarickou k sebe, potom drzim pri tele jeho druhu rucku lebo inac by nou maval a nezaspal a pravou rukou mu objimem nohy aby nemohol kopat.
On protestuje a vzpiera sa a snazi sa z tohto objatia vymanit aj 3-4x (podla toho ako je unaveny) a aj reve ale tak asi 10-20 sekund. Potom to vzda a len pokojne lezi a cumi mi cez plece do blba a po 5 minutach zavrie oci a zaspi. Nechapem to.
@staskadexter to si nemyslim. Kavu si dam ale nie litre. Rovnako som ju pila aj kym bol mensi a uspavanie bolo okej. Toto ma suvis s tym pohybom 😐
@andreatytler Mam tam chybu... namiesto 1 mesacneho, mame 10 mesacneho
@andreatytler robila som presne to iste pri synovim , akurat ze my sme lezali v posteli 😀 pevne chytit, prelozit nohou, aby neusiel a za 5 minut spal 🙂
@ayanamirei no hej... aj nohami si treba pomahat ked treba. Oni maju strasnu silu. Ja som si uz aj myslela ze to nie je normalne co robim... aj som sa na to pytala tu na fore ze ci nema on nejaku poruchu ze takto nevie vypnut. On by aj chcel ale akokeby nemoze.
@andreatytler presne!!!! Tie nervy co ma a naberaju stale na obratkach su z toho, ze on par sekund ostane nehybny, ze by aj chcel hajat ale jednoducho to chcenie sa hybat je silnejsie jak on 😭
@kopka27 My sme pouzivali ulitky, napr. http://m.ulitka.sk/vacsie-ulitky-4-12/
Su az do 12 mesiacov. Nas bol v nejakom type ulitky az do 8 mesiacov. Ked mal volne ruky, tak ako hovoris ty, tocil sa a lozil a lozil. Po case ho lozenie prestalo az tak zaujimat, uz sa mu okukalo, potom si ale zase zacal kradnut cumel, nevedel si ho vlozit naspat a bez neho nevedel zaspat. Presne mi to pripadalo tak, ze aj ked bol unaveny, nedalo mu nevenovat sa tymto aktivitam do nemoty 🙂 V ulitke sa sice trochu vzdy jedoval, ale potom zaspal a krasne prespal do rana. Po case sa vsak naucil pretacat aj v nej, to mi prislo nebezpecne, tak sme este upravovali postielku proti pretacaniu. V tych 8 mesiacoch sa uz otocil aj tam, ale to uz nejako dozrel a bol schopny zaspat aj bez toho. Zo zaciatku si este trochu polozil, neskor aj vstaval, ale uz to bola v podstate nuda prenho, tak nakoniec zalahol, tak do 30 minut. Aj cumel sa naucil si vratit do pusinky. Teraz ma 10 mesiacov a vacsinou zaspi do 10 minut.
@marianarem Toto aj u nas presne. Pretocit sa dokazal aj zviazany v zavinovacke anto uz ako uplne male babatko.🙈 ... metal sa potom ako tulen. Tiez sme preto museli zaviest zmeny v postielke. Ako su take tie valceky proti pretoceniu. Akurat my ich vyrabame zo zavinovacky potom co ho prelozime z ruk do postielky tak z bocnic zavinovacky urobime akoby tie valceky proti pretacaniu 😅

@kopka27 neviem či pomôže ale môj malý najlepšie spal keď som ho naobliekaný a šupla do kočíka na balkón. Chvíľu som ho kočíkovala, keď zaspal, zastavila som ho a spal ďalej. Deti najlepšie spia na studenom vzduchu. 5 mesiacov tak spal, aj doobedu aj poobede.