icon

Odplienkovanie 4-ročného dieťaťa na noc

jaja23
18. aug 2022

Ahojte, prosím keď ste odplienkovavali na noc, ako dlho trvalo, kým si detičky zvykli, že majú ísť v noci na nočník? Syn má už 4 roky a týždeň skúšame, avšak kým ho ja nezobudim, tak sám nejde a pocika sa. Za týždeň a pol sa mu to stalo asi 5x,takze nič moc. Ďakujem.

tecko28
18. aug 2022

@jaja23 moja vlastna skusenost je, ze dieta same na to dozreje. Moj mal plienku na noc este 3 mesiace po 4. narodeninach a sam mi raz vecer povedal, ze uz nechce, nedala som a nepocikal sa. Bol si vedomy, ze nema plienku, tak sa uz dokazal na potrebu cikania zobudit a vypytat.

anjelicek26
18. aug 2022

Toto sa urychlit neda... on musi prestat v noci tvorit moc a nie ucit sa v noci zobudit a chodit cikat... moja mala tyzden pred 4.narodeninami, ked mala prvu suchu plienku v noci (a odvtedy vsetky dalsie), nehodu v posteli tym padom nemala nikdy, po tyzdni suchej plienky sme ju dali dole a bolo...nikdy som ju nebudila, nikdy som to neriesila, treba sa v hlave obrnit, ze "uz ma styri", nuz a co, ma na to cas odplienkovat sa v noci do sest rokov... niektore deti maju nehody este aj do desat rokov... len sa o tom mlci, lebo "hanba"...mna by zaujimalo, kto toto zadefinoval, ze hanba, ked je to podla lekarov uplne normalne u deti v tom veku a to celkom vysoke % este...sorry som sa rozpisala... ked s desat dni 5x sa pocika, podla mna este neni jeho cas...daj mu pull up stahovacie plienky, vedla postele nocnik, nocne svetlo, kadze rano, co tam bude nacikane - odmena... kazde rano sucha plienka - tiez odmena... rozumej nove razitko napriklad a za 10 razitok vylet... on to bude chciet sam - minimalne to ranne "pohodlnne" este sa vycikam do plienky ti odpadne... ale ak sa pocika uprostred noci, neni o com, musi dozriet... usetri si nervy, prezliekanie postele a nejaky stres za tym...kazdy sa to raz odnauci...

matullienka
18. aug 2022

Naša mala23 mesiacov keď bola už bez plienky na noc, a to ju už predtým celý mesiac mala suchú. On na to musí dozrieť tam si inak nepomôžeš. Zbytočne mu berieš na noc plienku pokiaľ ju nemá aspoň 2 týždne ráno suchu po prebudení

jaja1991
18. aug 2022

@jaja23 moja mala niečo cez 4 roky, keď sa prestala pocikavat. Tiež sme to predtým viackrát skúšali, ale kým som ju nezobudila, mala samé nehody. Tak sme to nechali na ňu samu, aby na to dozrela.

jexica
18. aug 2022

moja svagrinna mal rovnaky problem uz mal davno cez styri a zacala budit zo zaciatku bolo treba tri krat… potom dva a nakoniec raz a potom sam v noci zakrical ze cikat a teraz uz vydrzi celu nov

lilyianka
18. aug 2022

@jaja23 ja som syna 2,5r celkovo odplienkovala za pár dní. Najprv cez deň, potom som skúšala denny spánok a keď mal asi 3 -4 dní po sebe suchu plienku aj v noci tak už bol bez... samozrejme mu sem tam ušlo,ale stane sa. Keď potrebuje cikat, zavolá ma,povie a idem s ním na záchod.
Ale ako sa píše vyššie,musí na to prísť sám. Skúšala som odplienkovat aj skôr,ale nešlo to. Tak som ani jeho ani seba netrapila.

anjelicek26
18. aug 2022

Fakt je to velmi individualne, moji starsi traja nemali nocnu plienku od odplienkovania cez den - teda doslova 18-20 mesacny v noci suchy...ale ona bola ina... cez den v 17 mesiacoch bez nehod a v noci proste takto dlho... toto sa urychlit neda (nie bez nervov, stresu, zleho spanku a roboty navyse s pranim a nosenim)... a na co ten cely cirkus...

dzina007
18. aug 2022

totot neurychlis.. kadze dieta dozrieva inak... napriklad u nas mladsi sa na noc odplienkoval v 2 rokoch... starsi v 4roch dal dole plienku na noc ale este 3 roky sa stavali nehody, nebolo to vzdy ale este stale casto na to aby som povedala ze je za vodou... ale netrestali sme nekomentovali nehanbili, proste prezliekli sme postel, pyzamo a bolo... syn mal tak hlboky spanok ze on nieze ze sa nezobudil ze mu cikat treba ale ani ked sa pocikal...

Pomohlo nam dodrziavat pitny rezim... Dve hodiny pred spanim uz nepil vodu a kupal sa poobede nikdy nie tesne pred spanim... Takto sa to o dost zlepsilo lebo ako pise @anjelicek26 ono je to o hormonoch a tvoreni mocu... jedna vec je ze sa musi telo naucit v noci produkovat menej mocu a druha ze ak sa aj stane ze sa mocovy mechur naplni je potrebny reflex na zobudenie ktory tiez prichadza dozrievanim...

Ja som odmietala do 5 rocneho pchat lieky a hormony takze my sme naozaj sli formou upravy pitneho rezimu pred spanim a pocas dna a velmi to pomohlo, hned maval menej mocu a vydrzal do rana, uz sme potom mali nehody iba ked bol chorlavy nachladnuty a casom to prestalo uplne... Proste potreboval cas...

jaja23
autor
18. aug 2022

@dzina007 no presne aj môj spi tvrdo, ani nevie, že sa pocikal, iba ráno sa ma pýta, že prečo je prezlecena posteľ, že či sa pocikal. Lebo nie vždy to vy stihnem, že ho zobudím. Mame veľkú posteľ, som v noci pri ňom, tak ho len pregulam, dám druhu plachtu a spíme ďalej. Potom keď sa v noci začne točiť viem, že sa trochu prebral a treba cikat, tak mu poviem, nech sa ide vycikat. Treba mu to aj viackrat, lebo on sa neprebudi ľahko. On mal suchu plienku už viackrát, ale nie dlho za sebou, možno len 3 dní a potom zase zacikanu. Ale už mu vadila a keď som povedala, že ideme bez plienky, tak povedal, že dobre. Ale mam pocit, že sa trochu spolieha na to, že ho v noci zobudím.

dzina007
18. aug 2022

@jaja23 to neni o tom ze sa spolieha... on nema ako to ovladnut...

skuste ten pitny rezim upravit a nedavat pit 2 hodiny pred spanim... to by malo pomoct...

dzina007
18. aug 2022

Podporujte dieťa piť dostatočne a správne počas celého dňa – aspoň 1 liter denne (v lete a pri fyzickej námahe a športe aj viac).
• Väčšinu tekutín ponúkajte dieťaťu ráno a v dopoludňajších hodinách – dajte deťom nápoje do školy.
• Poobede a večer už obmedzte príjem tekutín. Po 17. hodine by už nemalo piť vôbec, v prípade veľkého smädu len 3 – 4 hlty čistej vody.
• Poobede a večer sa vyhýbajte nevhodným nápojom a potravinám: nápoje s obsahom teínu a kofeínu (kola, čierny čaj), sladené nápoje, korenisté, sladké a slané jedlá, polievky, kompóty, ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody (melón, uhorky).
Pozor dávajte na „skrytý“ príjem vody – napr. pri večernom umývaní zubov.

https://suchapostielka.sk/pomocovanie/

beata_k
18. aug 2022

Zbytocne si robotu pridavas a dieta si v noci budis. Musi sa rano budit so suchou plienkou. S tym nijak napohnes.

Ani neobmedzuj pitie. Je horuco. Ja mojmu dam vyslovene pred spanim napit a budi sa zo suchou.

luciaaaaa
18. aug 2022

@jaja23 moja dcera bola cez den bez plienky od 22mes. a v noci mala plienku do 4 rokov. A vobec nijako som to nesilila, ani ju nebudila. Ako tu mamky pusu, telo musi dozriet. Dbaj na to, aby pocas dna mal maly dostatok vody a vecer pred spanim uz nech nepije. Nas maly 3rocny sused cez den uplne odmieta tekutiny, max mlieko a melon a vecer na ex vypije aj pol litra vody. A suseda je prekvapena, ze rano o tretej je plienka pretecena a maly je mokry az za usami.

majka176
18. aug 2022

U nás to trvalo dva týždne, keď mala dcéra 3,5 roka. Nikdy som ju v noci nebudila na cikanie. Prvý týždeň som prezliekala plachtu 3-krat za noc, druhý týždeň už len 1-2 krát za noc a po dvoch týždňoch sa už začala sama budiť na cikanie, samozrejme že ešte sem tam nehoda bola možno raz za týždeň. No asi po 2 mesiacoch bola uplne bez nehody.
No každé dieťa je iné, môj syn má dva roky a budí sa suchý. Ja pozeram ako mucha puk, že aj niečo také je možné 🙂

jaja23
autor
18. aug 2022

S tým pitím bude problém keď začne chodiť do škôlky, dávam mu tam pre istotu 2 fľaše vody ale celkovo pije v škôlke malo. Tak pije doma hlavne, ale tu hodinku pred spaním skúsime. Teraz sa to dá kým sú prázdniny. Tak vydržíme a uvidíme, ďakujem.

dzina007
18. aug 2022

@jaja23 aj my sme mali problem v skolke s pitim, aj teraz v skole syn pije celkovo malo a prave vecer to skor dohanal... ale zvykol si rychlo na to ze 2 hodky pred spanim nepit - potom tym padom vecer pred spanim vycural vacsiu cast vody a vydrzal celu noc... 🙂

drzim prsty... 🙂