Otázky ohľadom starostlivosti o dieťa
Ahojte nechcem pri kazdej zakladat novu diskusiu, tak ak by ste mi sa vedeli pomoct bola by som rada 🙂
1.) Do ktoreho veku ste davali deticky spat na obed-po obede?
2.) Ako ste riesili zastavenie tvorby mlieka po odstaveni? (Kojim este 1-2x do dna)
3.) Aj vase deti vo veku 1,5roka mali take ,,stavy,, ze sa pre kazdu hlupost rozplakali a dostavali ,,hysaky,, nervy, hodili sa o zem a podobne? 🙂 maly vobec taky nebol a zrazu z nicoho nic ako vymeneny.
@alexandraalexandrova dakujem ... 🙂
@tinaslukaskom
1.moja staršia začala po 2 narodeninách štrajkovať s obednym spánkom - trvalo aj hodinu kým zaspala a potom sme zase boli večer hore aj do 22:00 čo sa jej nechcelo späť , tak som skúsila obedny spánok vynechať len sme si na pol hodku oddýchli a večer krásne zaspí okolo 19:30-20:00 čo je podľa mňa lepšie . Prespí celú noc až do rána 7:00-7:30 sa budí . Svagrinin chlapec spava ešte ako 5 ročný 😁 toto je podľa mňa veľmi individuálne a závisí aj od povahy dieťatka a koľko energie vydá
2.prave to riešim 😁 odstavila som pred 5 dňami . Nič extra nerobím len som trošku obmedzila tekutiny. 1. Deň som si musela pár krát odsať lebo som cítila tlak a malé hrudky som masirovala a prikladala som si asi dva dni studené kapustne listy - a keď aj mala pýtala tak som jej ukázala list v podprsenke a hovorím mliečko nieje teraz je kapusta 😁 zabralo to po 3 dňoch si na mlieko už ani nespomenula . No teraz je 5 deň a mlieko ešte je ale prsia už nebolia ani neodsavam len večer v sprche pomasirujem .sama som zvedavá koľko to bude trvať
3. Moja má 22 mesiacov a áno tiež to má a mala to aj staršia takže treba len vydržať ono ich to prejde 😁 ako to prišlo tak to odíde
@tinaslukaskom : ja to odpoviem len na poslednu otazku. Ziadne obdobie vzdoru neexistuje. Treba si precitat par knih vyvinovej psychologie, na ulož.to par je takych. V jednom komente ti to nevysvetlim preco to robi..
@momoika ja tiez velmi neverim na ,,obdobie vzdoru,, ... Rada si nieco prestudujem 🙂 prosim ta posles mi link?
@tinaslukaskom 1. Starsi ma 6 a este si obcas pospi, minimalne oddychuje, do skoly ide od septembra. Mensi skoro 4-rocny spi kazdy den, tak to maju aj vskolke aj doma.
2. Nic som nerobila, postupne sa kojil maly uz len pred spanin, potom zacal velmi hryzt, tak som ho odstavila ked mal skoro 2. Nikdy som nebola z tych, co im mlieko tieklo prudom, v pohode to prestalo same.
3. Isteze revali a vymyslali. Aj o zem sa hadzali. Mensi si stale vynucuje veci revom, ale u mna nepochodi (horsie je to s muzom, necha sa obmakcit casto a samozrejme to deti vyuzivaju). Je to uplne normalne. Starsi mava uz take predpubertalne stavy, ze sa ofuci, na ihrisku som videla aj jeho spoluziakov zo skolky tak isto sa fucat, takze tiez nejaka vyvojova faza. 😀
1. Dovtedy, dokedy potrebovali. Ved to sama vidis na dietati. U kazdeho to bolo inak. Chalani uz nespavali ca. od 2. narodenin, mala ma presne tri a este spava. Akurat v skolke uz nechce, lebo tam nik nespava (nezijeme na SK). Ale pravidelne o 4 cestou domov mi v aute zaspi. Cize ten obednajsi spanok, co len pol hodinu, potrebuje.
2. Nic som neriesila. Kojenie si redukovali sami, pytali stale menej a menej, cize aj mlieko sa tvorilo menej. Same to odznelo, nic som nemusela robit. ked sma neodstavis zrazu, tak sa telo prisposobi.
3. Nie, ani jedno a nikdy ani v nijakom veku. Hadzanie o zem skusil najstarsi raz ale to sme mu hned "zatrhli". Ani jedno nevrieskalo, nekricalo, nezurilo. Najmladsia ma cerstve tri roky a zatial sa vzdy dalo s nou dohodnut.
@tinaslukaskom ahoj mám prcka 2r a prestala som ho kojit cca pred mesiacom..1.) Spinkať ho ho dávam len cez obed od nejakého 15 mesiaca, sám už nechcel toľko spať a radšej spal v kuse 3 h ako po hodine s prestávkami a aj mne to bolo praktickejšie a spí tak doteraz ... 2.) Ono sa to mlieko straca samo čím menej kojis, ja som malého tak odstavila že keď chcel v noci mlieko dala som čaj/ vodu a nakoniec si zvykol že mlieko nieje a keď skúsil potiahnuť nešlo nič tak sa s tým zmieril, ale sú aj bylinkové čaje ktoré sú proti tvorbe mlieka, ale ak chces ešte kojit tak by som skúsila takto postupne, napr nám ešte zabralo že som vstala skôr ako on a obliekla sa a nelákalo ho to tak ...3.) hysterické záchvaty ešte len prídu 😁😁 ale to prejde, chce to len čas a hlavne keď povieš nie tak nie aj keby sa hádzal po zemi ... Čím starší tým rozumnejsi a dá sa aj vysvetliť prečo nie a prečo áno ...
@momoika Napíš prosím 2-3 konkrétne tituly, ktoré odporúčaš. Rada by som si o tom prečítala.
Ahoj 1. mam 3,5 rocnu dceru a od 2,5 roka nechcela na obed spat, tak 2 x do tyzdna sa podarilo, teraz je horuco vela sme vonku tak je unavena a 4-5x do tyzdna pospi.
2. Nijak, nejak sa s tym moje telo vysporiadalo, prestala som kojit ked mala dcera 2 roky z dovodu rizikoveho tehotenstva, prestali sme a bolo to ok.
3. Tieto nalady a zachvaty sme nejako obisli. Vela sa s nou rozpravam, vysvetlujem...obdobie vzdoru pozname tak na 10%

1. dokedy som na nom videla ze ten spanok potrebuje. To by mala vediet kazda matkaa si odsledovat na vlastnom dietati. Ked uz dieta zaspat nechce a iba sa prevaluje v postielke a nie je ani inak unavene do vecera, tak je cas ho viac nedavat poobede spat. Neexistuje vsak ziadny univerzalny vek, kazde dieta je ine a ma inu potrebu spanku.
2. Nijako. Kojila som kym dieta pytalo, ziadne planovane a vynutene odstavenie. A mlieko sa stratilo postupne samo, nebolo treba nic riesit.
3. Samozrejme ze ano, je to uplne normalna vyvojova faza kazdeho dietata. Uz si uvedomuje ze chce nieco ine nez mama, tak to dava najavo, vzdoruje. Je to normalne proste...