icon

Pes nemá rád deti a príchod dieťatka do rodiny

snazilka1983
3. mar 2013

Ahojte. Otvaram tuto diskusiu nakolko som hladala vo fore a nenasla som nic take v com potrebujem poradit. Dokonca som ani nevygooglila nic take co by mi pomohlo tak možno niektora mate skusenost osobnu. Mame doma nemeckeho maleho špica ma 3 roky akoli jednemu chlapcovi tu na sidlisku neznasa deti. ked bol Leo /nas pes/ maly ten chlapec stale nanho vykrikoval Leo Leo LEo a on odvtedy ma uplny amok na deti. Velmi ma to trapi lebo sa snazime o babo a neviem si predstavit ked sa zadari a narodi sa ze co so psom. prec ho dat nechcem ale je to vazne. minule k nemu prisiel jeden maly chlapcek pekne k nemu havinko moj a toto hento a Leo hned vystartoval zurivo po nom vravim ockovi ze hryzie nech ho nepusta k nemu a on si chlapca zavolal chlapcek zlaty leovi ze papa a leo este vacsi amok zlosti a neda si ani povedat ked ho napomeniem, vykricim, pacnem nezabera. je to proste tvrdohlavy pes a hlavne dominantny. toleruje len mna a manzela a iny clovek ked mu len daco povie mrzko alebo zazre tak je zle. neviem si predstavit ze by ho male dieta potiahlo za chvost alebo daco podobne. ☹ ☹ . nieje to pes ktoreho pri najhorsom len tak predate dakomu inemu nevydrzal by ani u mojich rodicov nieto este k cudzim keby sa dostal, cize jedine utratit co uz vobec nechcem. neviete niekto ako takehoto psa prevychovat, mozno si myslite ze preco to teraz riesim ked este nie som ani tehu ale proste chcem to riesit skor ako keby uz malo byt neskoro. Poradte ako ho to oducit. dakujem

denae
3. mar 2013

@snazilka1983 ....snazilka1983 @stardust veru som sa pytala a ich odpoved bola uzasna utratit....tak tomuto teda pri najlepšej vôli NEVERÍM...a ak ti to naozaj poradil skúsený kynológ, tak utratiť by bolo treba predovšetkým a v prvom rade jeho. Aj my máme doma špica, takže viem, aké sú to povahy. Mali sme ešte aj fenku, s ktorou bol ten istý problém po celý jej život. Ona sa detí vyslovene bála, bola to trauma z obdobia, keď ešte bola šteniatko a ešte nebola naša, k nej sa vonku cudzie deti nemohli ani priblížiť, reagovala nevyspytateľne, ale moje deti milovala od prvej chvíle pretože vedela, že tie moje deti nie sú cudzie deti a že patria ku mne.

emakiki
3. mar 2013

nechapem, prečo ju všetky tak strašíte... ja by som počkala, ako sa to vyvinie, ten psík, keď zistí, že bábo patrí k Vám, nebude na neho zlý...si myslím... zvykne si... a keď nie, potom by som to riešila... držím place...

irriss
3. mar 2013

@emakiki Pokud jsou pochyby o necem takto zasadnim...NEMUZE se cekat..
Napisu to drasticky..zdejsi kronika je dost prehlcena takovymi pripady, tudiz jsem ovlivnena.. 😠
Na co cekat? jestli si hlavicku "splete" s micem nebo ne??

Chce to odbornika..kompetentni osobu..neco jako clovek potrebuje psychologa....aby zjistil, kde jsou jeho hranice..a jak se vyvarovat ...

lenka311
3. mar 2013

@snazilka1983 Ja byť Tebou zatiaľ to nejak neriešim ale keď by som otehotnela dám ho preč, nie utratiť, ale do útulku, prípadne k známym, ak by ho niekto chcel...
Jedna rodina u nás mala vlčiaka, dohrýzol im obe deti a až keď jej matke dotrhal šľachy na ruke, konečne sa odhodlali dať ho do útulku... ☹ ☹ ☹ A to skúšali tiež všelijakých odborníkov na prevýchovu... /proste sa to nedalo, bolo to v ňom/
Vieš fakt si niekedy musíš vybrať... a psa si môžeš kúpiť aj neskôr keď sa malé narodí... je krásne keď obaja vyrastajú spolu 😀 - to si zase kamoška kúpila kokršpaniela zarovno s dieťaťom z pôrodnice a sú veľký kamoši, v jeden deň narodení... Obaja majú teraz 3roky.... a sú spolu úžastný...
No starého psa novým kúskom nenaučíš.... si myslím....

kacicka01
3. mar 2013

@snazilka1983 jasne, len problem je v tom, ze väcsina mamiciek ti napise nieco v tom zmysle ako , ze mas to chuda psa utratit.. Take rady si prosim neber k srdcu, kedze babo este nemate, mate vela casu na napravu poviem ti jedno, je ine cudzie deti na ulici a ine, ked ten psik bude vediet, ze ide o vase dieta, ale treba mu v tom pomoct a popracovat na tom, lebo nechat to cisto na neho, by nemuselo priniest uspech, zavisi to aj od toho aky vztah s nim mas ty, ci ta berie ako svojho psovoda a autoritu, alebo iba ako "kamosku", vsetko sa da ale riesit s dobrym kynologom, ktory ti poradi ako na to 😉

snazilka1983
autor
3. mar 2013

@vierkaha nuz keby to tak bolo ze aj moj hafan si lezka na brusku tak hej ale on sa nerad mazna na rukach cize donutit ho k tomu aby nacuval brusku bude asi nemozne 😅 kazdopadne dako to musime poriesit. ale dufam ze bude natolko rozumny ze pochopi ze to proste patri k nam. chodit s nim na vycvik poslusnosti a taketo to nema vyznam nakolko on je vycviceny. kazdy sa cuduje ze spic a poslucha ako vlciak 😀 vsetky povely a tak. ze to mam mamznat a nie tyrat cvicenim no moj nazor pes nieje dieta ked treba tak aj vycvik ako kazdemu psovi ci maly ci velky. unho to je len o povahe to nijak nevycvicim. bud si da povedat alebo neda.

horana
3. mar 2013

Podla mna je to porucha v chovani. Zial, take psiky do chovu dalej nepatria. Pes nemoze dostat averziu k detom len preto ze nan nejake dieta pokrikuje, to je absurdne. Pochopila by som keby ho nejake dieta brutal tyralo alebo tak, ze by mal traumu. Ale akekolvek provokacie typu ktore popisujes ze by viedli k prejavom ake popisujes u zdraveho (psychicky) psa jednoducho nepripustne.
Pes samec ma este viac ako samica mat zabrany voci mladatam, jedno ci ludkym, psim, cudzim, proste mladatam a pes vie co je mlada. Dieta ma byt prenho mlada. Je to na urvoni pudu, radsej si necha od nich akoby aj ublizit a nehneva sa za to. Mal by to mat v genetickej vybave, dieta nie je hrozba.
Keby teoreticky zil vo svorke psov, aj podla ich vnutornych instinkotov, zakonov, by ho pri prejavoch tohto povahoveho crtu zo svorky vystvali. Krute ale je to tak.
Pises ze nemozete dat prec, myslim k bezdetnym, ze vobec taka moznost nepripada do uvahy. Nuz, potom uz je na vas ci vam bude prednejsie dieta alebo pes.

snazilka1983
autor
3. mar 2013

@denae noo mne toto povedal veterinar. on mal tiez spica a pohryzol mu dieta tak si musel utratit vlastneho psa co ho mrzelo a povedal ze nepomahalo nic.

hyta
3. mar 2013

Ahoj snažilka, skutočne máš ešte dosť času na psíkovi popracovať. Utratiť psieho kamaráta mi príde kruté. My máme fenku, ktorá deti doslova neznáša, bojí sa ich. Pri našej malej po príchode domov sme si ku nej čupli, manžel ju pre istotu držal a ja som jej dala ovoňať maličkú v zavinovačke. Opakovala som jej, že to je naša, pričom som bábo pohladkala a vzápätí pohladkala havinu so slovami že aj ona je naša.Toto sme opakovali viackrát. Skutočne to zabralo, strážila malú tak, že si ľahla pod jej postieľku, alebo sedela prilepená pri kočíku, cudzie deti i naďalej nemusí, no tie naše úspešne toleruje, dokonca sa s nimi rada naháňa. Držím palce, aby si bola úspešná.

snazilka1983
autor
3. mar 2013

@horana tak zrejme moj pes ten pud na mladata nema bo nasi si kupili malu civavu dokonca sucku co on tie miluje ale je to steniatko a neznasa ju vyslovene od nej uteka a ked sa mala megi chce hrat tak do nej skoci ☹ on je fakt divny. psov neznasa ale to je normalne malo ktore psi sa znesu ale so sukami problem nema a kukam ze voci steniatku hej. resp nie ako ze steniatko ale to ze je rychlejsia ako on. nema rad prudke pohyby a megi je riadne sidlo ta sa zvrtne ani nevie clovek ako a hned zmeni smer. a ver ci never on naozaj ma to z toho chalana co vrieskal ja ti tu neviem udat toon akym ale tak si predstav ked na teba niekto reve Leeeeeeo leeeeeeeo leeeeeeo pisklavym hlasom a mava rukami pred nim. spicovi velmi netreba do utoku s tymto spravanim.

bosoriak
3. mar 2013

@snazilka1983 Necitala som vsetko, ale napisem, ako je to u nas. Nas pes tiez neznasa cudzie deti, ma z nich hrozny strach. Je to taky "najduch" z ulice a predpokladam, ze mu tiez deti nejako ublizili.
Na nase deti je ale uplne iny. Tie toleruje viac, nez som ocakavala. Chcem tym povedat, ze tvoj pes tiez moze neznasat cudzie deti, ale ked to bude jeho vlastny clen "svorky", moze to byt ine.
Praktickou radou je kastracia, ak nie je, moze to pomoct na upokojenie. Za pokus to stoji a je to menej radikalne ako uspat.

Radim ti, aby si to riesila az to bude aktualne. Inak vymrhas energiu a mozno uplne zbytocne.
Drzim palce.

ninison
3. mar 2013

@snazilka1983 my mame problemoveho psika - jacka russela, vzali sme si ho po 2 rokoch od niekoho, kto ho chcel dat do utulku. bol agresivny od zaciatku. pri nas sa vyrazne ukludnil, aj tak sme vsak riesili zopar kusancov ..po prichode z porodnice ked mala prvy krat zaplakala na mna zautocil, vyskakoval, roztrhal mi nocnu koselu a mal divny tik v papuli. v tom momente som ho chcela dat utratit, moj partner je vsak na nasich psov (mame dvoch, este kludnu priatelsku kokricu) fixovany. hned na to sme ho dali vykastrovat. pes sa ukludnil a malu akceptuje. nikdy ju vsak nenechavam samu v blizkost ( teraz mam vzdy oci na stopkach a som pri nej ak je v lehatku alebo kde.)a ked zacne lozit, kupim bezpecnostne zabrany a rozdelim byt na 2 casti. v jednej budeme my s malou, v druhej psi 🙂 dlhodobo vsak mame riesenie - svokra si ho chce vziat, zatial vsak ma svojho dominantneho 13r. labradora. drzim palce! da sa to zvladnut aj tak, aby ste odstranili rizika (nahubky, zabrany) a pravidla.

snazilka1983
autor
3. mar 2013

@ninison bozinku toto je brutal co si opisala ako ti potrhal koselu fuha to zas moj hadam by neurobil. ups. teda co sa tyka mna 😅 bude to tazke ale hadam zvladneme

kacicka01
3. mar 2013

@snazilka1983 potom, co som si precitala aj cast diskusie si dovolim este dodat, ze pytat sa veterinara na vychovu psa je blbost, ved na veterine sa studuje nieco ine, nie vycvik psov 😉 a este si pisala, ze vycvik by bol pre vas bezpredmetny, s cim tiez nesuhlasim, kedze si pytas radu a psik v tomto smere nie je spravne vychovany... 😉 a hlavne to nenechavaj na nahodu, ako ti tu podaktore radia, ze pockat ako to sam pes nakoniec vyhodnoti, dat psovi taku moc je to najhlupejsie riesenie, kazdy pes ma mat svojho pana, ktoreho poslucha... Drzim palec, ked napises tej vlcici, urcite ti pomoze...

adka22
3. mar 2013

@snazilka1983 uz ti to tu pisali niektore baby ale to ze nemusi ine deti neznamena ze to tak bude aj s tvojim.Pes je zviera naucene zit vo svorke.Pre neho ste svorka ty-tvoj manzel a on.Malo byt to byt aj v takom poradi.Ak sa narodi dieta treba dat psovi ukazat ze je tu dalsi clen ktory je ale vo "svorke" nad nim.Tazko hodnotit psa na dialku ked nevidime jeho spravanie,ci to ze utoci do deti ale ako pises aj do tvojich priatelov je prejav dominancie alebo strachu.Tak isto nevieme ci sa sprava dominantne aj k vam a tym nemyslim agresiu ale malickosti ako napr. ci dostava jedlo vtedy kedy urcis ty alebo ked si on prosi on,ci pri venceni taha on teba alebo ide vedla teba pripadne za tebou,ci vychadza z dveri ako prvy ale pocka kym prejdes ty,ci spava s vami na posteli a ak ano ci iba vtedy ked ho tam pozves alebo kedy sa mu zachce.Pretoze mozno si to ani neuvedomujes a sprava sa dominantne aj voci vam.Mozno robis chybu vo vychove a ani si to neuvedomujes 😉

snazilka1983
autor
3. mar 2013

@adka22 nuz takto ti poviem. nemyslim si ze je dominantny aj voci nam. teda voci mne urcite nie raz to na mna skusil ked volaco vzal zo stola a ja som ho chcela pokarhat zacal utekat a tym padom aj zacal vrcal no hned dostal uzemnenie a odvtedy to neskusil ani raz, nevezme si nic bez dovolenia, nechodi na postel bez vyzvania len ked je navsteva a raduje sa, spava na zemi na svojom vankusi v posteli len so svokrou ktorej skace aj po hlave ta si to necha ja nie. na voditku taha ale nie z domionancie ale z toho ze je pojaseny za sukami mna netaha ani z daleka tak ako svokru. z bytu vychadza zasadne druhy nie prvy. myslim ze mozem posudit ze do ludi co sa tyka dospelych utoci zo strachu / od malicka sa boji dospelych a nic mu neurobili neviem ako byvaly majitelia ale mam ho od 6 tyz./, a do deti a psov ide vyslovene z dominancie stoji panovacne stuhnuty pripraveny na utok. je to ine ako do ludi. pri ludoch stoji prikrceny s vyvratenym pohladom do strany a ked zjačí tak je to taky psiklavy brechot a vrcanie kdezto psi a deti je vysovene dominatne agresivne spravanie. nemam prveho psa chovam ich od malicka co to viem o spravani ci uz z netu alebo co sledujem znalca psej duse 😀 ak ste to videli niekedy dobra relacia velmi. takze viem rozlisit na jednotku ci je to zo strachu alebo dominancie.

kacicka01
3. mar 2013

@adka22 presne si to vystihla 🙂

snazilka1983
autor
3. mar 2013

@kacicka01 jj viem ze veterinar nemoze urobit hned zaver ja len ze jeho som sa to pytala. a v com mi podla teba ho mozu este vycvicit na vycviku? kedysi som nan chodila s vlciakom a to iste som preferovala aj u tohto maleho smradocha 😀 povely ovlada no agresivitu unho nejak nepomaha zastavit. viem ju predvidat ale odstranit sa mi ju nedari nech robim co chcem. nedostane sa do stavu vybuchu zlosti ale proste zuby cerý a vrci stale . chapes co myslim nie? videla si niekedy znalec psej diše, tam je jeden co takto naprava psov teda nezvladatelne psi no a on vravi treba psa prekvapit predvidat jeho reakciu. heh i ked viem kedy co proste furt musi aspon zavrcat ao co a neprestane s tym. skoda ze ten chlap je zo zahranicia hih

something
3. mar 2013

@snazilka1983 Ahoj. U nas je to podobne ale nie az take zle. Mame 4rocnu sucku Nelku yorkiho a maleho 7 mesacneho syna. Psika som si kupila ja ale po narodeni maleho ostala u nasich, lebo by si u nas nezvykla a tiez nema rada deti. nieze nema rada, ona sa ich boji. Ani neviem preco, nema zlu skusenost so ziadnym dietatom ale proste ich nema rada. Maly je za nou oke besny, chce ju stale chytat ale on vzdy vsetko do tych malych hrabliciek len zhrabne,nevie este pohladit. A ona vzdy vystartuje ked ju nahodou schmatne. Ale nehryzne ho, len naznaci kusnutie. No neverim jej a nenechala by som ju samu s malym ani nahodou. Treba davat velky pozor aby sa k nej doplazil a nechytal ju. Inak jej zvykneme podrzat hlavicku a on ju hladi, dokonca mu sem tam aj rucku oblizne a maly sa z toho strasne tesim, Verim, ze to raz bude lepsie , lebo ked bol bracho u nas s malou, tak Nelka si nechala vela robit. uvidime....

delica
3. mar 2013

@snazilka1983 ja zdielam tvoj nazor. vycvik nie je vsetko, aj ked je hroooozne dolezity. Ale aj pes sa narodi s nejakou povahou, niektori su agresori a niektori bojkovia, niektori pokojnejsi. A to sa nezmeni, len treba predvidat a usmernovat. Odporucam este dokument http://www.osud.biz/20-04-2012/1132/vyzkum/skry...
Tam je pekne popisany aj ten gen dominancie a agresivity.

snazilka1983
autor
3. mar 2013

@delica presne vycvik nieje vsetko moze byt pes dokonaly no vzdy je to v nom ze moze ublizit. nieje dokonaly pes ani ine zviera. dakujem za link idem studovat.

dais
3. mar 2013

Niekto tu pisal ze za pokus to stoji ale ja si myslim, ze nestoji. V pripade babatka by pokus, ci ho pes bude tolerovat mohol stat babatko zivot. Navyse moze tolerovat ked bude babo male, nechodiace aĺe moze sa to lahko zmenit bez varovnych signalov ked zacne babo chodit, prejavovat sa, volat na psa a podobne. Ja mam od malicka rada psov, ale pokial ide o bezpecnost dietata, ci uz mojho alebo cudzieho, pes zial prehrava. Nikdy by som neriskovala ziadny "pokus" pretoze pes je ziva nepredvitatelna bytost. Aj ked absolvuje vycvik, neda sa odhadnut ako sa zachova ked pride dieta. Ak ked sa jeho spravanie zlepsi, neustale trpnut, ako sa pes zachova, ked dieta urobi nieco nepredvidatelne... Ten pes bude neustale v strese, pretoze bude nuteny zit s dietatom, pricom ho deti stresuju a neznasa ich.. Raz mu mozu prasknut nervy uz len z toho ze sa stale musi ovladat.... Treba mu najst druhy domov co najskor, tak aby sa dokazal adaptovat na noveho pana.

bosoriak
3. mar 2013

@snazilka1983 Este som chcela napisat, ze KAZDY pes je len zviera. Nemozes sa nikdy spolahnut, ze nezautoci. Da sa len znizovat sanca (vycikom a vychovou), ale nikdy nikdy nie je mozne sa na 100% zarucit, ze obzvlast pri detoch nezautoci.
Aj nasa fenka sa zoparkrat ohnala po detoch, ale bola zahnana do rohu bez moznosti uteku a neublizila, len zavrcala a cvakla zubami ich smerom. Vzapati si z toho takmer cvrkla, ako sa bala mojej reakcie.

Podla mna to zvladnete, vidim to najma podla toho, ze to riesis prakticky a racionalne, co je super. Myslim si, ze sama uvidis, kedy to bude treba riesit radikalne a bude treba dat psika niekam prec. Samozrejme, ze ma dieta prednost pred psom, ale zas treba odhadnut aj konkretne situacie a vziat do uvahy kontext a ten poznas a vidis iba ty. Pes je tiez ziva bytost a nemozno ho len tak preventivne odhodit.

Kym dokazete (akokolvek) udrzat hierarchiu tak, aby bol pes vzdy posledny, tak budete v pohode. Ako povedal moj znamy chovatel "Pes ma byt v hierarchii bud na poslednom mieste, alebo mrtvy".

ninalondon
3. mar 2013

@kacicka01 Kde si vycitala ze chcem toho psa utratit?

kacicka01
3. mar 2013

@snazilka1983 no ak je dobry vycvikar, tak urcite vie poradit aj viac ako ohladne zakladnej poslusnosti, a teda aj pri odstranovani podobnych zlozvykov, ale musi to byt fakt clovek, ktory vie o com hovori.. lebo radit blbosti vie kazdy.. 😉 ja som si tiez zopar vycvikov uz prechodila (mala som uz viacero psikov) a tym, ze mam teraz komplikovaneho psa, tak som podebatovala a pokonzultovala uz aj so zopar odbornikmi, ktori sa tiez zaoberaju niecim podobnym ako pises o tom seriali, hlavne ta pani "vlcica" nam vo vela veciach otvorila oci.. Take veci na obycajnom cvicaku fakt neucia.. Ja osobne si myslim, ze ak sa budes riadit urcitymi pravidlami, tak urcite budete vediet existovat spolu s babom aj psikom, ale chcelo by to vazne konzultovat s niekym, kto poradi ako na to, vysvetli ako tomu psikovi dat najavo, ze sa zmenila situacia u vas doma, a ze to musi akceptovat, urcite to pojde 🙂

kacicka01
3. mar 2013

@ninalondon nieco v tom zmysle si napisala, ze sa treba rozhodnut, ci pes alebo dieta, tak som to pochopila...

ninalondon
3. mar 2013

Tak si to zle pochopila a je od teba velmi prizemne sudit moje rodicovske schopnosti a lasku bez toho aby si sa ma na to otvorene spytala co som tym textom myslela.Forum je na to aby sa tu vyjadril nazor a nie sa navzajom osocovat.Svojim prispevkom som myslela nech je psik umiestneny do dobrej opatery.
@kacicka01

dadli
3. mar 2013

ahoj necitala som celu diskusiu, ale vyjadrim sa ak mozem 😉
spice su take tvrdohlave maju to v povahe, avsak v hocijakom veku sa da so psikom pracovat. nemyslim si, ze utratit psika je to jedine riesenie.
pes berie rodinu ako svorku, podla toho co pises, sa vas pes citi ako vodca svorky, co je zle, vodcom musi byt vzdy clovek nie pes. no a kedze berie pes rodinu ako svoju svorku, treba potom ked sa babo narodi popracovat na tom, aby sa babo stalo aj pre psa clenom vasej svokry. napr. tym ze ho das onuchat psikovi.
netreba sa toho bat. suseda ma dvoch jazvecikov ktori nenavidia deti, aj inych psov, stale len stekaju a deti aj hryzu. cele sidlisko ich pozna ☹ no narodilo sa im do rodiny babatko (vnucka) a mala tam bola dmalicka varena pecena, teraz ma 4 roky a nikdy ju nepokusali, tak s nimi cvici, a ani si nedovolia zastekat na nu 😕
neboj sa, ono sa to nejak vyriesi, pes si zvykne ze mate noveho clena rodiny on to pochopi a este bude dietatko ochranovat.
ale samozrejme opatrnosti nikdy nie je dost. 😵

kacicka01
3. mar 2013

@ninalondon tak som ta zle pochopila, ale nikoho konkretne som nehodnotila, to vo vseobecnosti som myslela, na matky, ktore podobne uvazuju.. takze si vlastne teraz urobila to iste co vycitas mne, ohodnotila si ma privlastkom "prizemna" bez toho aby si sa ma spytala ako som to myslela ja 😀 hawk

ninalondon
3. mar 2013

@kacicka01 spomenula si len moje meno vo svojom prispevku a to ku urazke staci,nemyslis?