Piate dieťa
Ahojte chcem sa spytat ako je to u vas s okolim kto ma pat deti, lebo ja mam taku skusennost, ze vsetci zazeraju a komentuju ze tolko deti, hotova materska skolka. Clovek ktori ma 5 deticiek to ani tak hrozne neberie ako okolie, teda aspon u nas je to tak.
@zamilion to je vec názoru... Pokiaľ na to má a muž ich uživí a majú to, čo potrebujú a žena nemá nejaký kariérny cieľ len proste byť s tými deťmi tak v pohode. Ale zas povedzme si na rovinu- koľké si deťmi udržiavajú príjem a 6 detí vychovávajú v dvojizbáku a nemajú ani normálne oblečenie??? Ja takých poznám kvantum a nie len z radov našich spoluobčanov. Pre mňa si také obdiv nezaslúžia
@moniciak na jednej strane máš pravdu, že ten, kto si nemôže toľko detí dovoliť, nech ich nemá...ale čo to má s kariérnym rastom? Veď najskôr sa robí kariéra a až potom deti. Môj názor je, že kto je príliš zaťažený na kariéru, by nemal mať deti vôbec (poznám taký prípad, že mamina si robila svoje kšefty a dieťa bolo furt niekomu na krku). A naopak, poznám kopec žien, ktoré majú 5 detí a pritom normálne pracujú. Tu si skôr kladiem otázku, čo je kariéra? Pretože ja osobne vidím obrovský rozdiel v pojme kariéra a práca. Prácu vidím ako zamestnanie obyčajných ľudí, priemerných slovákov, čiže napr.upratovačka, čašníčka, učiteľka, technológ, laborant...proste stále zamestnanie v tých istých časových intervaloch, spravidla sú to dead-end joby. Kariéru vidím už v oblastiach ako je manažér, výkonný riaditeľ, právnik, lekár, IT. Niekto, kto sa musí vzdelávať a zisťovať novinky vo svojom obore aj počas práce, kto musí vybavovať množstvo telefonátov a objednávok aj mimo pracovnej doby a kto veľa cestuje. A to je pravda, že to sa s rodinou dá len ťažko skĺbiť...ale to sa dá ťažko skĺbiť už s jedným dieťaťom a nie tak ešte s piatimi. Hlavne si treba určiť priority.
@sophie753 okolie si nevsimaj, sama mam 5 deti,chalanov a nelutujem ani sekundu v mojom zivote,ze ich mam tolko,sme stastni,zdravi,ale to ini nepochopia!Nebudes to mat lahke,ale v prostredi kde budes citit tolko lasky a radosti,to zvladnes!A presne ako si napisala,sme vynimocne a taktiez nase deti,lebo cim viac deti mas tym viac lasky rozdavas a hlavne dostavas!
Pozri pokial mate na to majte aj 10deti, mne je to v podstate jedno kto ma kolko deti, pokial sa vie o ne postarat so vseetkym co k tomu patri....
co nemam ale rada ked ma niekto kopu deti alebo len jedno dve a len sa stazuju ze sa stat nestara....
a okolie si nevsimaj....poznam par rodin co maju po 6 deti a ziju...pomaha cela rodina aj babky...
je to vecou jedine toho páru, ktorý sa rozhodne mať či už dve, tri alebo viac detí. Ani ich rodičov, svokrovcov a súrodencov, už vôbec nie zvedavých susediek, kamarátiek a pod., ktorým oni nie sú povinní svoje rozhodnutie zdôvodňovať alebo sa zverovať, či deti boli plánované, alebo nie. Je podľa mňa drzé sa na takéto veci pýtať ľudí, ktorých sotva poznajú. Sama som si tým prešla, už som to tu písala - prečo nemáme dieťa hneď po svadbe, prečo ešte nemáme druhé....išlo mi to na nervy, lebo som bola sama nešťastná z toho, že sa druhé nedarí a keď sa konečne zadarilo, skončilo to potratom. Potom som sa naučila reagovať otázkou - na čo to potrebujete vedieť? A bol klud. Neuznávam, keď je to nechané len na prírodu, alebo ako pán Boh požehná, to mi trošku príde ako zbavovanie sa zodpovednosti, poznám deti z takej rodiny, ktoré teda vôbec neboli nadšené z posledných dvoch prírastkov, napriek vyhlasovaniu ich rodičov, aké je úžasné mať veľkú rodinu. Ak však sú rodičia zodpovední, zvážia svoje finančné možnosti, myslia aj na to, že živiteľa rodiny môže z práce vyradiť úraz, choroba, invalidita alebo sa môže stať aj to najhoršie, ak žena zváži, či bude schopná sa sama postarať o viac detí, ak by ostala sama, či už z dôvodov,ktoré som spomenula, alebo z dôvodu, že muž sa po rokoch rozhodne ísť za inou ženou, ak zváži, že jej dôchodok nebude stačiť ani na prežitie, ak nepôjde do práce a roky sa bude starať iba o deti, tak nie je dôvod,aby ich nemali aj šesť,sedem. A nemusia to nikomu zdôvodňovať, maximálne odpovedať úsmevom. 🙂
@mamulienka30 jeeeej super napisala si velmi pekny prispevok.. presne akoby som to pisala ja... tiez mam tri deticky a ja by som velmi chcela aj stvrte ale moj manzel ma uz 47 rokov tak neviem on uz nie je velmi za ale ja stale verim ze budem mat aj stvrte babo ja este mam cas aj ked mam rozne gynekologicke problemy len dufam ze tie sa napravia a este raz zazijem ten krasny pocit narodienia dietatka...Nic ma v zivote nenaplna viac ako uloha matky aj ked je to u nas casto dost zaujimave... Len si vsimam ze kazdym rokom si tie deticky vazim a vychutnavam viac a viac.. a strasne nechcem aby isiel cas tak rychlo ako ide....tak len dufam ze este jedno babetko mi bude dopriate 🙂)
@eevicka83 drzim palceky, nech ti to vyjde, ten nas maly zazrak uz stastne kopka v brusku 😵
@mamulienka30 no dufam ze to vyjde este.. zatial mame 1,5 rocnu najmensiu tak este trochu podrastie a dufam ze pride aj dalsie babo. vyslo vam to super. prajem vsetko dobre!!
deti su radosť či je jedno alebo pať ak s tým má niekto problém tak nech sa najprv pozrie na seba mám štyri deti a nelutujem dokonca som bola sama s troma detmi kým som sa nevydala druhý krát a teraz mám krásneho syna niekedy bolo bežné že bolo v rodine viac deti aj moja mama pochádza zo siedmich surodencov a nikto sa na nich nepozeral z vrchu pre mna je štastie ked počujem z každej strany mama
@ayvi
@zamilion
@moniciak Nie vzdy je vsetko idealne a nikdy nevieme ako sa bude nas zivot uberat a zase nemôzete odsudzovat ludi,ktory su v horsej financnej situacii...My si teraz zijeme dobre ale nikde nieje napisane,ze nemôze prist horsie obdobie ale to uz nie vzdy môzeme ovplyvnit....A dalsia vec je to,ze niekto zije v malom byte a nema znackove oblecenie ale svoje deti miluje a su stastny aj ked z mala penazi...Ja by som napriklad nikdy nedokazala ist na potrat aj ked moja svokra to omiela este aj doteraz,ze si nebudeme môct nic dovolit a mali sme si malinke dat zobrat!POdla mna je to chore a este si zoberte aj to,ze ani ten potrat nieje zadarmo,rovnako ako antikoncepcia,.....takze kazda minca ma dve strany...
občas mám pocit, že ideálne by bolo, keby mal každý jeden aj pol dieťaťa, vyhovel by zrejme väčšine 😝 😝 😝 😝 😝
@oravese
ano je tak, myslim tie komenty okolia. ja poznam jednu zlatu rodinku, maju 4 deti a myslim ze chcu planuju aj piate 😀 , su mladi a vzdelani a vzdy to takto chceli, takze ziadna nahoda ci nehoda. bolo to planovane. vsetci su spokojni a oni sa ozaj vyborne o tie deti vedia postarat, aj sa staraju. ale tie komenty okolia. no je to vela deti, malokto si to vie predstavit. ale pokial sa niekto rozhodne pre tolko deti a vie sa on ich postarat po kazdej stranke tak ostatni by to mali akceptovat.
@peneloppe že nikoho netrápia rodiny s jedným dieťaťom, ktoré sa len pachtia za tým, aby mali super, vilu, super auto, mamička aj dieťa dokonale nastailované, každý rok starostlivo vybraná dovolenka s ešte starostlivejšie vybranými foto danými na facebook, všetci žijú stále v kŕči, len aby nepretržite budili dojem, aká je to dokonalá rodina, dieťa chodí do súkromnej škôlky, školy, na tenis, hokej (aj keď ho to nebaví), lebo je to "in", babky sa rozplývajú pred susedkami, ospevujú nové auto a nikto z nich si nestačí všimnúť, že dieťa túži po tom, aby si k nemu do postele ráno vliezol súrodenec a lízali spolu jedni lízatko.....len rodičom nepasuje do rodinného rozpočtu a pohodlia.....
@sophie753 supeeer aj ja si myslim ze velka rodina je krasna a tie deticky to je uzasneee. aj ked ja som tiez casto unavena z nich ale hned na to sa na nich pozriem a som taka stastna.. Dufam ze este aspon jedno dietatko mat budem. Neviem manzel uz neplanuje ale dufam ze este sa to nejak zariadi....🙂 Prajem vsetko dobre !!
Moj kamarát má 8 detí 🙂 sám hovorí, že so ženou sú nepretržite 15rokov v puberte s deťmi 🙂 zvládajú to, makajú ako včeličky! Sú zdraví a happy! Bolo im dopriate krásneho života a to je hlavné....
aj ja chcem byť happy a mať viac ako jedno bejby a okolie nech nerieši čo ja riešim v posteli ;)
Ja som z piatich deti... Myslim ze nasi su velmi radi... Posledna je sice nahoda ale stalo sa🙂 vychovany sme vsetci, nemali sme vsetko co sem chceli ale mali sme to co sme potrebovali.. Skoro vsetci sme uz dospely a strasne radi ked sa stretneme spolu doma 🙂 je to strasna racost vidiet sa vsetci pokope, aj ked je kazdy rozutekany do roznych kutov svete... 🙂 maminka vzdy place ked nas vidi 😀 😝
@me_to_you to je najhorsie ze okolie strasne riesi.. pozera na nas uz aj teraz pri troch detoch a hovoria ze "dufam ze uz ste skoncili! a pododbne reci ... Ja nechapem co niekomu vadi ze kto ma kolko deti... aj dnes som bola na oslave a tam presne kamaratky co maju po dve deti ze joooj oni by uz dalsie ani za svet nechceli a pod... a na mna ze a " dufam ze uz ste skoncili" islo ma porazit...
Okolie najradsej komentuje inych a hlavne podla seba sudia ostatnych.Kazda matka ma moj obdiv,ale matku a otca,ktora vychova vyssi pocet deti si treba vazit a byt uctivi.Hovorim teraz o ludoch,ktori sa o deti staraju a snazia,nie o takych,ktori vyciciavaju socialny system.Obdivujem vas a prajem vela zdravicka.Je uzasne mat velku rodinu
@fidka79 no ved to ze ani ja by som nikomu si nedovolila povedat takymto sposobom ze dufam ze uz ste skoncili.... za to ze oni si to nevedia predstavit chcu uz mat pokoj a nie sa stale starat o male dieta.. mne to nevadi. no a je pravda ze ked su styri a viac deti uz je tazsie im dopriat vsetko po com tuzia ale zase niekedy neviem ci to nie je lepsie ked tie deti nemaju takmer vsetko... vidim to na svojich su tri a este doteraz sme im vzdy vedeli dat vsetko ale uz pri dalsom dietatku by sa museli uskromnit ale neviem ci by to nebolo pre ne lepsie.. lebo vidim ze si to az tak necenia a kazdy hracka alebo darcek skonci v kute za 1 den a potom sa aj tak nudia a pod... takto by nemali vsetko a mozno by si veci viac cenili...

@sophie753 mas moj obdiv, mne sa tiez paci mat viac deti ale tvoju odpoved si dovolim doplnit:
...kazda zena,ktora porodi a vychovava viac deti a NEZIJE LEN ZO SOCIALNYCH DAVOK STATU si zasluzi skôr uctu a obdiv ako odsudzovanie...