icon

Prevrátený režim spánku 9-mesačného syna

sonycobain
25. máj 2021

Dobrý deň, prosím o radu.. 9 mesačný syn má už viac ako dva týždne prevrátený režim spánku. Zaspáva o 5-6 ráno a budí sa o 14-15. Príčinou budú asi zúbky, nakoľko ešte žiadne nemá, ale trápime sa s nimi už pár mesiacov. Skúšala som ho budiť, aj som sa ho snažila už všemožnými spôsobmi udržať hore aby nezaspal, no márne. Keď chce spať, spí. Ale inak je úplne zlaté a poslušné dieťa. Neplače skoro vôbec, hraje sa sám, no prakticky ma potrebuje iba na výmenu plienky a na kŕmenie.. Lenže my už sme s priateľom úplne vyčerpaní. Ďakujem za každú radu 🙏

lenuska9999
25. máj 2021

@sonycobain nám toto tiež robil syn , že si to prehodil a zaspaval mi o 3 ráno a spal do obeda. Skúšala som ho aj budiť skoro ráno , no stále mi potom zaspal kedy nemal a takto to išlo skoro 3 mesiace... Nám pomohlo sťahovanie 😀 ako nevravím, že sa máte presťahovať. Ale v byte , kde sme boli pred tým boli veľmi malé izby a bol tam zlý vzduch. Teraz bývame v tehlovej bytovke , kde sú veľké izby a tiež vysoké stropy, tak ten vzduch mu asi robí lepšie, lebo od kedy sme tu tak spí normálne. Tak skúste možno poriadne vetrať pred spaním, možno kúpiť zvlhcovac vzduchu , ak máte suchý. To robí tiez veľa. Inak dajú sa kúpiť sirupy na spanie na prírodnej báze , ale nám veľmi nepomohli.. no a rozprávala som sa s jednou doktorkou, tak povedala, že treba dodržiavať každý deň večerné rituály. My napríklad každý večer o tej istej hodine malého kúpeme, potom mu urobíme mliečko a dáme ho do postele a on už vie,že je čas na spanie. To treba dodržiavať, aj taký jeho režim. Teraz napríklad vstávame ráno o 8 a na obed mi ide zasa pospat a večer o tej pol 8 ideme kúpať. Nedávno sa mi špunt malý naučil vyliezať z postieľky , tak bol zasa problém so spaním.. ale teraz uz viem, že keď vymýšľa a nechce spať musím si ľahnúť k nemu, pozhasinat svetlo, trochu sa pomrvi , ale nakoniec zaspí.. držím palce

lenuska9999
25. máj 2021

@lenuska9999 A hej tak isto som sa naučila, že keď ide maly na obed spať, tak máme byť vtedy jednoducho doma, lebo v kočíku mi nechce spať, ledva v ňom vydrží sedieť. Takže sme prispôsobili všetko jeho režimu. Jednoducho nejdeme vtedy na nákup, má ihrisko alebo kdekoľvek ak je čas na spanie.. to som sa naučila , že treba dodržiavať

hailey1
25. máj 2021

@sonycobain ja by som mu na vasom mieste nedovolila takto spat. Nas mal tiez podobne pokusy, ale nasilu som ho zobudila a drzala hore. Reval jak tur prve dva dni, ale prestavil sa. Aj my sme mali tragediu so zubami posledny tyzden - od 4 nespal, ale ja som ho skor ako o 9 neulozila a viac ako 50 minut nenechala spat. Naozaj treba dodrziavat ten rovnaky cas napr.na kupanie, papanie - detom vyhovuju ritualy. Lebo vas to znici, ked je celu noc hore.

liliana363
25. máj 2021

@sonycobain a co robite ked je hore celu noc? fungujete akoby bol den - ze sa hrate, alebo lezite v posteli?

elizabet173
25. máj 2021

@sonycobain snaž sa ten spánok postupne poposúvať, nemusíš ho držať násilím v bdelom stave, ale ho uložiť o pätnásť, dvadsať minút neskôr, na ďalší deň aj keď len o desať a počas dvoch týždňov to môžu byť aj tri hodiny. A postupovala by som tak ďalej, až sa dostanete tam, kde chceš byť. Ty spi s ním vtedy, kedy spí on, manžel predpokladám pracuje, potrebuje sa vyspať. Buď s dieťaťom v kuchyni, v inej miestnosti, ako manžel spí. Ak sa dostanete aspoň po piatu hodinu večer, už mu nedovoľ zaspať a v noci, aj keby sa zobudil, neprihovárať sa, nezažíhať, pohladiť a spíme

sonycobain
autor
25. máj 2021

@liliana363 to vôbec nie! Museli sme kvôli tomu začať spávať v obývačke.. Malý tam má väčšiu cestovnú postieľku. My normálne okolo deviatej večer zhasneme svetlo, stíšime jas na TV a aj zvuk (malý má postieľku úplne mimo TV, ani na ňu nedovidí), ľahneme si. Všetky hračky mu z postieľky vyberiem, má tam iba mojkáča a takú penovú žitafu. Chvíľu je ticho a zrazu počujem výkriky radosti, smiech, no proste malý má párty aj v úplnej tme. To pokračuje až do 1 a vtedy si vypýta jesť. Samozrejme svetlo stále zhasnuté (aj pri prebaľovaní😅). Vypije fľašu a znova to isté pokračuje do 4-5 hodiny ráno a potom ho len vypne. My zatiaľ ležíme na gauči resp sa nonstop prehadzujeme až pokiaľ nezaspí.

sonycobain
autor
25. máj 2021

@liliana363 skúšali sme to zo začiatku tak, že sme v noci fungovali ako cez deň a naopak cez deň sme to dospávali.. Ale to sa nedá tak fungovať. Celý deň prespať, nič nestihnem vybaviť a okolo domu kopa práce a to sa nedá robiť v noci.

sonycobain
autor
25. máj 2021

@elizabet173 toto sa mu stalo už v 5. mesiaci, že to mal prehodené.. Trvalo to dva týždne, ale nebolo to také extrémne ako teraz. Chodil spať maximálne o 1 v noci, takže to sa dalo pomaly posúvať. A od narodenia má rovnaký režim, večer kúpanie, fľaša a spal skoro celú noc. No teraz mi ten režim úplne ignoruje. Večer ho okúpem, dám mu fľašu a on mi začne poskakovať v postieľke ako surikata a rehotať sa.

sonycobain
autor
25. máj 2021

@hailey1 ako ste ho držala hore prosím vás? Lebo mne pri všetkom zaspí. Nosenie, kočík a auto, to zaspí behom pár minút. Aj keď sa s ním hrám a je unavený, ľahne a spí. Dokonca máme chodítko, ktoré sme dostali a nepoužívame ho, tak som ho skúsila dať tam.. Zaspal aj v tom chodítku.

elizabet173
25. máj 2021

@sonycobain tak ho zobuď poobede skôr, ak spáva do 14-15, tak ho zobuď o 13,30. Zajtra o 13,20 atď. teda choď na to opačne. Ešte sa mi nepáči, že spíte v obývačke, muža by som tam kľudne nechala, ale dieťa by malo mať na spanie stále a nemenné miesto - teda spálňa alebo detská izba. Nepomôže stíšiť zvuk a jas na TV, stále to nie je miesto na spanie. Večer rituály, ktoré počas dňa nerobíte, aby mu bolo jasné, že sa ide spať.

hailey1
25. máj 2021

@sonycobain nosenie, kocik, auto = najlepsie uspavadla. Dam ho na brucho, hram sa s nim, rozpravam, nedovolim sa mu ulozit. Zaspi? Zobudim ho po 2 hodinach a znova drzim cim dlhsie hore. Tiez si myslim, ze obyvacka nie je riesenie. A telka proste nesmie ist - znova vlastna skusenost. Cim bol starsi, tym viac ho vyrusovala telka - hoci ako podmaz. Do svojej postielky, ticho a skusit na bocik ulozit, cumlik a uspavat na noc.