Problémy so spánkom 16 mesačnej dcérky
Viem,ze nie som sama,co ma take dieta,preto prosim o radu tie,ktoreuz tym presli,aby mi poradili alebo napisali svoju skusenost.Skusim zhrnut,v com je problem.Moja dcerka je od narodenia cert.Ked bola babo,jej "spanok"-co bolo 20min. 3x za den a v noci kazde 2h hore,tak som to brala,ze je mala,casom to prejde.Ale je to vsetko horsie a horsie.Ked bola mala,mala reflux,zaspavala len na rukach,potom som ju chcela oducitod toho,ale postielka ani postel nefungovali,tak len kocik.Dnes ma 16mesiacov a aj ked som asi 1000x skusala uspat ju tym,ze si s nou lahnem,zapnem hudbu,precitam rozpravku,spievam,hladkam,nic nezabera,proste nechce takzaspat,zlieza z postele,ked ju nepustim,kope,trucuje a huci tak,ze je az bordova.Skusala som ju uz akomalu nechat aj vpostielke,odist,prist pohladkat,odist-ani tato metoda nezaberala.Do teraz zaspi len v kociku,apotom ju prekladam do postielky,kde spi max.2h v noci a potom sa zobudi a dokaze prerevat aj 2h vkuse,az kym ju zas neuspim v kociku.Zacala som si ju davat aj do postele pri seba,problem je,ze spi,ale tak,ze sa kruti po celej postely a doslova ma vytlaca,som taka "dolamana"ze uz neviem,co so sebou,ale to bynebolo zle,az na to,ze sa zo spankustrhnem na jej plac,doslova rev,pritom oci mazavrete,a posledne3tyzdne je kazdu noc 2,5-3hodiny hore,nechce sa hrat,len place,aj drieme,ale huci.Ked som povedala Dr.povedala,ze take su deti,su to zubkyalebo zle sny.Lenze aby mala zle sny kazdu noc uz 3mesiace je podla mnablbost a zubky-ma uz 14 zubov a viem aka bola ked jej isli,trvalo to tak 4-7dni a dost,ale toto jejchovanie je nanervy.Cez den sa s nicm nezahra,mota salen za mnou a nech cokolvek zacnem robit ine ako sediet pri nej,zacne sa hadzat o zem a trucovat ,aby som ju vzala na ruky.
Dalsi problem okrem spanku je kupanie.Ako malasa rada kupala,dokonca aj baby ring sme mali a tesila sa,ked bola vo vani.Potom ako rastla asi od 7mesiaca zacala trucovat pri umyvani vlasov.Okupat sa este dala,namydlit,aj vlasy napenit,ale splachnut ich bola makacka,lebo sa pretacala,kopala a revala ako diva.Ale posledny mesiac zacala revat uz len ked ju vyzleciem do hola,uz vie ze sa ide kupat a nie anie ju vziat a okupat,sponuje sa,kope,vizera ako by mala fobiu z vody,inak to nazvat neviem jej chovanie,vzdy ju musimkupat s niekym,kto ju drzi,aby somju apson oplachla a valsy nie a nie umyt,place tak,ze sa az dovraca a zacne hykat.Nepomohlo ani to,ked som ja alebo muz vosli s nou do vody,alebo pustili sme jej tablet s rozpravkami,nic nezabera,je to proste katastrofa a ja si uz neviem dat rady.Je normalne,aby 16mesacne dieta bolo tak trucovite,aby sa takto chovalo?!Prerasta mi to cez hlavu,a je mi do placu,ked mi niekto povie,ze je rozmaznana-lebo ju nijak nicm nerozmaznavam,neni jej povoli,nedovolim aby napriklad nejakeveci nicila,robila zle,vzdy jej capnmem po zadku alebo ruke,ked nieco zleurobi,aby vedela,ze je to zle...poradte,ako na tenspanok a co s kupanim?
@stejja9 dakujem
@mischell0110 moja dcerka tiez od narodenia malo spava,pokial som ju kojila,tak bola v noci hore kazdych 45-60 min.Posledny mesiac,to uz bolo tak,ze ked som sa od nej otocila bola hore(kojila som 14 m)Teraz ma 2 roky a celu noc este nespala.Cez den spi 30-60 min.Ale dodrziavame režim,vzdy zhruba v tom istom case ranajkujeme,ideme von,obedujeme,obednajsi spanok,olovrant,ideme von,večera,umyt a spat,stereotyp,ale deti ho potrebuju,aby sa citili bezpecne a isto.Nasa mala sa tiez sama nezahra,potrebuje našu asistenciu,ale beriem to tak,ze je este malicka.Ked si potrebujem nieco porobit,tak ju s niecim zabavim,napr.dam ,aby sa hrala na popolusku,sice je potom sosovica vsade,ale chvilu ju to zabavi 🙂.S kupanim,,sme nemali ziadny problem,vodu zboznovala,v lete aj bazen..potom utalo a z nicoho nic,robila cirkus pred kupanim,vlasy umyt bol hororovy zazitok,a zase utalo a na kupanie sa teši.Teraz riesime to,ze vonku sa nechce drzat za ruku a stale by utekala...☹.Len jej musis ukazat,ze ked sa pre nieco rozhodnez,tak to myslis važne a necuvnut vtedy,ked robi cirkus,lebo oni vedia ako na nas.A ked,vie,ze cirkus u mamy nevyvolava reakciu,tak to uz nebude take zaujimave.neboj to prejde a vyspime sa 🙂,pevne nervy.
@mischell0110 , podla mna problem je v tebe a nerespektovani jej prirodzenych potrieb. skus si pozriet nevychova.cz a su ta aj free videa a rozhovori napr s naomi aldort a teda pochopis, co zle robis. ( inak dieta je zrkadlom rodicou. ( ja riez nemam idealne dieta, ale ucim sa pracivat s nim a teda hlavne so sebou, vela sa nam zlepsilo)
@ena1903 inak aj u mna to tak je ze deti co su narodene cisarskym v okoli viac spia,su kludnejsie. Moja sesterka ma znamu a ked porovnala moje vtedy 3mesacne dieta s jej , vravela ze jej stale spalo a moja bola stale hore. Do nejakeho obdobia u nas neexistoval nejaky trvaly spanok, mozno do polroka len dva chvilkove plus vacsina dna premrncaneho, tiez som rozmyslala ze to moze byt z porodu.
@lulistek Mne ani nenapadlo to doteraz porovnavat a vyvodzovat z toho nejake zavery, to az teraz som si to tak uvedomila. Ale podla mna to bude nahoda, preco by malo prirodzene narodene dieta byt nespavejsie a umravcanejsie? Myslim, ze to je vec konkretneho dietata, nie porodu. Ktovie...
Chcem vás všetky veľmi podporiť, dievčatá. Lebo ako to tu čítam, tak ja mám asi "zázračné deti". 😉 V živote som nepozerala videá a ani nečítala knižky ako vychovávať deti, extra pevný denný režim nemajú - teda myslím, že presne v tú istú hodinu robíme to isté. A syn je narodený prirodzeným pôrodom, dcérka cisárskym. A obe moje deti do 3 mesiacov sa budili len na kojenie - cca každé 3 hodiny, po 3 mesiacoch som kojila cca cez deň každé 3-4hodiny, nakojila večer okolo 20.00, zobudili sa raz a potom až ráno, no a od 5.mesiaca obe spia celú noc.
@ena1903 clovek premysla nad vsetkym preco je co tak. Ja som mala porod vyvolavany a dost narocny, preto moze byt aj dieta nervoznejsie, uz som sa stretla tu na MK s podobnymi pripadmi, ale urcite to nemusi tak byt na 100%. moja kamoska tiez takto rodila a jej maly krasne spinkal
@egiginka preco by mal byt problem v mne.Nebudem pozerat a studovat clanky ako deti vychovavat a riadit sa nejakymi tabulkami,kedy kolko zje,kedy spat a kedy sa hrat.vidim predsa nadietati,kedy jehladne,kedy ma naladu a ideme von a kedy je mrzuta a chce spat,co mi pomozu videa.skusam co sa da,ayb som zistila,co namalu zaberie a len som chcela nazory tych,kotre tym presli alebo maju podobny problem,ako to riesi,ze skusim este to alebo tamto,ale nie sledovat videa a teoriu akodeti vychovat,nemam 15,ze nemam ponatia co s dietatom
,ale dakujem za nazor
@mischell0110 moj maly ma 19 mesiacov a viem o com hovoris. Mame to podobne. Naucila som ho spavat v postielke tak ze som mu spievala a to dost hlasno a tlapkala po zadocku. Niekedy som mu musela aj nozky pridrzat. Dlhe prechadzky peso pred spanim aby sa unavil. Pred pol rokom sme boli u dr., krora nam povedala ze ma rozsirene dasienka a ze mu idu zadne stolicky. Doteraz mu nevysli. Takze podrazdenie moze byt aj zo zubkov. Nam zobrala aj krv a urobila mu komplet vysetrenia. Vyzaduje si to veeeela trpezlivosti a poviem ti ze odkedy sa nam drobec narodil, neviem co je to spat celu noc a ked sa zobudi "len" 4 krat v noci tsk som stastna ako blcha 😉
My sme spolu v junovkach... mojej velmi pomaha chodenie na cvicenie s inymi detmi,hudobna, jednoducho ine deti.cely den doma je velmi narocny.
@mischell0110 , ked toto pises , asi mas:(.. nie tie vide nie si prave ako vychovavat, ale ako pochopit s komunikovat.
No ja neverím vlastným očiam čo čítam. Akoby ste opísali môjho syna. Bude mať rok a osem mesiacov. Mal tiež reflux. Čiže, neustály rev a nespokojnosť. Uspávanie na rukách, kočíkovanie celé hodiny vonku v každom počasí. Zaberalo aj hojdanie v takom tom kresielku od Fisher Price na baterky. Potom sme sa uspávali v ergo nosiči. Keď už bol väčší a ťažký tak som ho naučila zaspávať večer so mnou v posteli a potom som ho preložila do postieľky. Takto fungujeme do teraz. Sú to len 3 mesiace čo som ho odučila od poobedného spánku v kočíku. Spím s ním v posteli. Jeho spánok od narodenia bol a je katastrofa. V noci sa zobudí aj 3-4 x. Cez deň spí max. hodinu a pol. Aj teraz pri mne stojí a tak ručí, že už má zatiahnuté hrdlo. Je vytrvalý a ja zúfalá a unavena. Je vzdorovitý. Keď nemá po vôli hádže sa na zem a kričí, plače, dupká. Boli sme s ním u detskej psychologičky. Už je naozaj neúnosné znášať to jeho ustavičné plakanie. Povedala že má znaky hyperkinetického syndrómu, lebo v tehotenstve nebola dostatočne vyživovaná mozgová kôra (placenta praevia marginális) a tým pádom ma viac dráždivejšiu nervovú sústavu. Na všetky podnety reaguje citlivejšie. Práve pre to sa v noci strháva zo spánku a plače. akoby tie momenty prežité počas dňa prežíval znova. Vekom sa to vraj všetko stratí, lebo nervová sústava bude zrieť. Zostáva len vydržať a čakať kedy príde ten čas a prejde to. Držím palce 😉
@salome51 dakujem
Niaky je cechyzmus ... 🙂 a v takejto komunikacii sa moze pouzivat a neni to podstatne by the way. A ptesne pre toto sa radsej vyhybam koniku, lebo niekto sa nudi nema sajnu o danej teme, ale bude rypat ... skoda:(

U nas to bolo podobne. Dcera tiez malo spala a v noci sa budila casto, na zaciatku kazde 2-3 h na kojenie, po roku zase na caj, alebo mliecko z flase. Do dvoch rokov sme nespali celu noc bez toho aby sme sa v noci nebudili. Tiez som bola z toho na prasky, k tomu skola, stresy, skusky, prebdene noci... teraz ma 5 a pol a spi aj teraz velmi malo, v skolke je to skor boj, cez vikend je bezne so mnou hore do jedenastej a nechce sa jej spat a ani rano nevyspava .. my sme skusali medovkovy caj, presunut postel na ine miesto, u nas tiez na zaspavanie fungoval len kocik a len cez nieco, aby s nim nadhadzovalo 🙂 od roka sme spali cez den iba raz, vela sme boli vonku, chodili, aby sa unavila. dakedy som mala pocit, ze som viac unavena ako ona.. :D chodili k inym detom, k babke, .. aj ked sme vsetko zaspinili, bolo mi to vtedy uz jedno, ale velmi skoro sme zacali malovat s farbami.. toto ju velmi zaujalo a dokonca aj vonku sme bravali papiere, stetce a farby 🙂 a psik, ten ju tiez vtedy zaujal, a ked uz velmi plakala a chytila svoj amok, len som sa spytala, "kde je havo"" a aspon trosku spozornela 🙂 myslim ze aj ja som bola prilis nervozna aj zo skoly aj z prebdenych noci, cely ten kolotoc, a dieta to vyciti, a pri kojeni obzvlast. mala som pocit, ze mala kopirovala moje nalady. aj ked clovek sa uz tazko premaha, ale treba skusit len tou trpezlivostou. ked sa uz nezmestila do kocika, tak zaspavala sice v svojej postielke ale hned pri mne a pocas zaspavania sme sa drzali za ruky, lebo hladenie ju skor znervoznovalo (ani teraz nie je na objimanie sa) .. to fungovalo asi do cca 4 rokov. a vlasy? ten isty boj. casom sa to zjemnilo"" 🙂 teraz sa len opyta, ci musime aj vlasy umyvat, uz je to lepsie, aj ked pri tatikovi si plakat nedovoli, pri mne aj teraz poplace, ale jednoducho si uz plac nevsimam.. ten u na patri ku vsetkemu a tiez nemam pocit zeby bola mnou rozmaznana, asi to bude v povahe.. 🙂 vela sil prajem, urcite to bude lepsie.