icon

Pupočný pahýľ u novorodenca: Ako sa starať?

abcdefgahc
14. aug 2026

Dobrý večer,
milé mamičky, žiadam vás o radu. Mám 12-dňové bábätko a mám neskutočné obavy z pupočného pahýľa. Mám pocit, že nevyzerá dobre a veľmi ma to trápi. Boli sme v pondelok na bežnej kontrole u pediatričky. Povedala, že to vyzerá úplne v poriadku, že len máme maličkú každý deň kúpať a pupoček jej ponárať do vody, aby jej čo najskôr odpadol.
Lekárku som bez slova poslúchla a od pondelka som ju kúpala každý deň s tým, že ten pahýľ som jej ponárala do vodičky. No nedá mi to pokoj. Včera som jej poslala fotky, ako to vyzerá, a že ešte stále neodpadol. Povedala mi, že vyzerá dobre a že sa nemám báť. Budúci utorok sme objednaní na ďalšie preváženie a že dovtedy určite spadne, a ak nie, tak to v utorok vyriešime. Povedala mi tiež, že s ním mám prípadne pokývať zo strany na stranu, aby sa rýchlejšie uvoľnil. (Nerobila som to, lebo sa bojím, že jej ublížim.)
Noo, teraz čítam na nete, že by sa pupočný pahýľ vôbec nemal umývať a mal by sa udržiavať v suchu a už vôbec nie namáčať. Som z toho úplne hotová. Prosím vás, dievčatá, čo mám robiť?

Pupočný pahýľ u novorodenca: Ako sa starať?
anonym_4d28d8
14. aug 2026

Normálne som bábätko kúpala, keď som bábätko prebaľovali, tak som pahyl pretrela lekárskym alkoholom a nechala vetrať
Keď sa to bude hojit mesiac, tak mesiac nebudeš kúpať dieťa?

anonym_2b7397
14. aug 2026

Aj u môjho dieťatka to vyzeralo takto divoko, ale dalo sa to do poriadku 🫣 čistiť naďalej s tým alkoholom a sledovať… keď to na poradni nebude ok, určite ti dr povie. Chápem tvoje obavy, to malinké vyzerá také krehké a pocity matky, ktorá sa oň bojí a ho potrebuje chrániť, to už nikdy nezmizne ❤️

anonym_219cc9
15. aug 2026

Vyzerá ok
My sme zakaždým nenamacali
a ani určite nepretierali alkoholom

eli3k
15. aug 2026

Na vaticku spiritus dilutus alebo lepsie peroxid vodika jemne prilozit na pupcek niekolko krat za den a po kupeli prilozit dlhsie a odsat vodu, nech jej to tam nemokva. Ma to dost kratke. Nasa lekarka to vzdy potiahla a povytierala okolie. Ja som sa tiez bala to toho sprtat.
Inac naco kupes kazdy vecer? Pokial nie je nejako dogrcana alebo nieco, tak to vyslovene nie je nevyhnutne. Pri kako sme doma vzdy oplachovali ritku vodou, ziadne vlhcene utierky, a tym sme nerobili kupel kazdy vecer. Teraz pri nezahojenom pupceku by som to zvazila, aby bola vo vode co najkratsie.

gaia14
15. aug 2026

My sme aj v nemocnici aj u nasej pediatricky dostali instrukcie nerobit s pahylom nic 😀 drzat v suchu, vetrat, ohybat plienku pod neho aby to dychalo. Pokial nejak nesmrdi alebo nemokva, nestresovala by som, pediatricka uz ich videla tisice, urcite vie co hovori. Ale chapem ze po porode, plna hormonov a uzkosti, sa to tazko pocuva, pamatam si tie stavy. Neboj bude dobre 🙂

ludmilka2407
15. aug 2026

No ja viem tak, zeby to malo byt v suchu a nemal by sa namacat...a potieram ho dcerke liehom, ako nam odporucali

anonym_b00696
Včera o 15:41

Biely íl okolo pupka, krásne vysuší a zahojí

abcdefgahc
autor
Včera o 20:53

Ahojte, v sobotu sme boli na pohotovosti, povedali nám, že preto to má také, aké má, lebo sme ju kúpali a ponárali pupok do vody (že to máme robiť, nám povedala naša pediatrička). Dali nám lieh Spiritus dilutus, že jej to máme potrieť raz na deň a už viacej jej ten pahýľ nenamáčať a že sa jej to vysuší a odpadne bez problémov. No mám pocit, že je to stále horšie a horšie a dokonca začal nepríjemne zapáchať. Neviem vám ani len opísať strach a beznádej, čo cítim. 😭 Zajtra sme už objednaní ku pediatričke.

dixitka
Včera o 21:08
@abcdefgahc

Ahojte, v sobotu sme boli na pohotovosti, povedali nám, že preto to má také, aké má, lebo sme ju kúpali a ponárali pupok do vody (že to máme robiť, nám povedala naša pediatrička). Dali nám lieh Spiritus dilutus, že jej to máme potrieť raz na deň a už viacej jej ten pahýľ nenamáčať a že sa jej to vysuší a odpadne bez problémov. No mám pocit, že je to stále horšie a horšie a dokonca začal nepríjemne zapáchať. Neviem vám ani len opísať strach a beznádej, čo cítim. 😭 Zajtra sme už objednaní ku pediatričke.

@abcdefgahc zbytočne stresuješ, bude to ok. Ten pahýľ vždy vyzerá hnusne, ale s tým sa nedá nič robiť, skôr či neskôr odpadne. Mne v pôrodnici oba razy povedali, že pri kúpaní sa pahýľ kľudne môže namočiť, takže som ho namáčala. Kázali čistiť liehom 2x denne, pri prvom som to aj robila, pri druhom som čistila asi len 2-3 x do týždňa (keďže sú aj názory, že ten lieh je skôr na škodu, tak som ako kompromis dala lieh len občas ;)). A teda prvému odpadol po 18 dňoch a posledné 2-3 dni veru aj smrdel, ale nebol tam zápal ani nič, po odpadnutí to mal krásne už. Druhému odpadol po 13 dňoch, síce bez smradu, ale ešte asi týždeň to trochu krvácalo - no aj to bolo v poriadku.

Skôr sa mi zdá, ako by tvoje bábo malo pupočnú herniu, keďže ten pupček ide veľmi do priestoru. Po odpadnutí to bude lepšie vidno, len to treba sledovať.

anonym_a33dd7
Včera o 21:15

My sme ani pri jednom dieťati pupok nenamáčali, na to nás upozornila aj pediatrička,mali sme to len raz denne po kúpaní natrieť s liehom, v lekárni nám na to dali tiež lieh Spiritus dilitus. Dcére lekárka dala dole po 2 týždňoch, teraz pri synovi druhá nechala a odpadlo mu to po 6 týždňoch.