icon

Púšťate dojčatám TV?

14. aug 2022

Ahojte,púšťate svojím dojčatám TV alebo máte pred nimi zapnutú telku počas dňa? Moja ma 7,5m a odkedy začala vnímať,tak som nikdy pred ňou TV zapnutú nemala. Pár krát to videla u rodičov ale to len napr. keď sme išli okolo obývačky. Nikdy sme ju cielene nenechali pozerať. Kedy ste začali deti oboznamovať s TV?

Strana
z2
mogaa
14. aug 2022

@stanislavicenka ja netvrdím že je ok dávať deťom stále len sladké a ani že treba mať zapnutú TV ako kulisu....je to rovnaký extrém ako striktne nedávať deťom nič sladké alebo vždy ak sú v miestnosti vypnúť TV.....chcela som tým len povedať, že vždy existuje zlatá stredná cesta a akýkoľvek extrém je zlý....

kuko55
14. aug 2022

@mogaa ale ale, aké sebavedome vyhlásenie..

😋😋😋Takže, zdravý sedliacky rozum sa rozhodne nespája s nonstop pustenou tv ako kulisou *technicky vzaté ak je dieťa v tej miestnosti cca 5 hodín a z toho každých 10 min pozrie ma minútku tv lebo zvučku a pod tak to robí ani nevieš ako 30 min sledovania tv* myslím, že je múdrejšie zapnúť rozumnú vekovo primeranú rozprávku ci pesničku ako ma dieťa pozerať reklamu na kosačku, či usek z Kostí čo bežne beží poobede na Narkóze-čo mu viacej dá??

Autorke:
Do roka som absolútne nepustala tv, nič
Do 2 rokov večerník max 15 min
Po 2 roku už aj 2x 20 min niečo čo som vybrala vhodné
3 -4 roky max hodinka rozprávka, spievankovo....

stanislavicenka
14. aug 2022

@kuko55 presne tak. A ja ani nie som za detske programy. Ked som videla 1x lala tv, tak mi prislo zle, tonema ziadnu vypovednu hodnotu, proste nic. Mam dve deti, pozeraju vecernicek, ale nie cely, ved cely blok rozpravok ma 1,5 hodiny, takze max.30 minut, alebo menej. A ked si nieco chceme pozriet, radsej nieco o prirode, zvieratach.

janka_266
14. aug 2022

Do roka nepozeral takmer vôbec, po roku sem-tam pozera na YouTube pesničky 😃to malé dieťa to vníma, aj keď sa hra, a Rusi ho to. 🤷‍♀️

euka210
14. aug 2022

Uz ked lepsie vnimalo co sa jede...presne nepamatam...mozno od 1,5r...v 2r uz urcite pozerali detske.

vilma7
14. aug 2022

Nie, pozerali až keď boli väčší. To je podľa mňa veľmi skoro.

bambi2121
18. aug 2022

Ano,pesnicky a basnicky,on si pri tom tancuje ,tapka,tesi sa,a potom sa aj ja tesim,lebo uz si vsetky tie detske pesnicky nepamatam,tak som rada ,ze si na ne tancuje

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lennytka84
18. aug 2022

@stanislavicenka o tej nadváhe pomaličky , niektoré deti za to nemôžu aj keď sú male.. (choroba atď)

kiki234
21. aug 2022

Ano pozerame aj telku, resp rozpravky a aj pesnicky. Nevidim dovod preco nie. Deti maju 9m a 21m. Starsia pekne zacina rozoravat, spievat, tanvovat, napodobnovat zvieratka a tesi sa z toho ked v telke uvidi konika, urobi konika a ja ju pekne pochvalim. 🙂 ja som tiez vyrastala na telke a som tu ziva zdtava bez nejakych problenom 🙂

gleep1
21. aug 2022

Ja telku nepozerám nikdy.
Dcérke som dávala od roka a pol mobil s YouTube Kids, väčšinou anglické alebo slovenské pesničky počas cesty autom.. Časom si niekedy vypýtala aj mimo auta a keďže som videla, že sa z toho uci anglické slova, nemala som s tým problém. Do 2 rokov mala limit mimo auta nastavený na pol hodiny, od dvoch rokov ma na hodinu. No ma 2 roky a mesiac a keď poviem ze rozpráva 50 anglických slov a rozumie možno 3-4 krát toľko, tak neklamem.
Bola som dosť silno proti pozeraniu na obrazovku, vlastne vo vnútri tak trochu stále som, ale až keď som na vlastne oci videla že bude mat (podľa môjho hodnotenia) viac z toho že si pozrie niečo po anglicky než z toho že sa mi bude stverhat po nohe a snažiť sa upútať moju pozornosť naplno počas toho ako varim (do varenia ju zapajam veľmi často, ale nie vždy sa dá), tak som svoj názor poupravila.
Pozornosť, nižšia slovná zásoba.. áno, o týchto veciach viem a preto ich riešim inde- knihy čítame spolu minimálne hodinu denne, keď ma dobrý deň tak aj 2 hodiny- a teda pozornosť jej nechýba, vydrží citat naozaj dlho- a rieši to aj problém so slovnou zásobou. Už používa aj take slova ako šapitó, poniklec.. čo im ani jej otec nerozumel 😀
Čas strávený za obrazovkou nesie nejake rizika, ale ak si rozumná, vieš tieto rizika znížiť na minimum. Naopak, nesie aj nejake pozitíva- napríklad ja si som ista, že ak bude dcéra pozerať anglické veci hodinu denne, tak v 6 rokoch bude rozumieť (možno aj vedieť rozpravat) po anglicky- teda apson to, čo obsahuje detský žargón, vedecké veci určite rozumieť nebude 😀

adya
21. aug 2022

dcera ma 1r9m a telku jej nepúšťame. My pozeráme TV až večer, keď ona zaspí, ako podmaz nám nikdy doma nešla. Mobil pozerá keď videohovorujeme so starými rodičmi a potom večer 2 minúty pesnička k umývaniu zubov :D veľa si čítame, takže vie krásne rozprávať, aj slovnú zásobu má. pesničky si púšťame z youtube, ale mobil je na stole, takže nevidí obrazovku. počas dňa, keď potrebujem niečo porobiť, tak ju buď zapojím alebo ju cielene nechám nudiť sa - nie som jej animátor 24/7 a z tej nudy vznikajú najlepšie kreatívne nápady a zábavky 🙂)

Strana
z2