icon

Rečový vývin bilingválneho dvojročného dieťaťa. Máte skúsenosť?

eli60
Dnes o 17:02

Ahojte mamičky, viem, že podobných diskusií je tu viac, ale aj tak sa spýtam na váš názor. Dcéra bude mať o mesiac a pol 2 roky. Je dvojjazyčná, chodí 5 dní v týždni do jaslí, kde sa hovorí po anglicky.
Nie som si istá, či nie je s rečou trochu pozadu. Po slovensky povie približne 20–30 slov, ale vôbec ich nespája. Koľko slov vie po anglicky, presne neviem, ale niektoré výrazy používa aj doma iba v angličtine, hoci doma hovoríme len po slovensky.
Viem, že bilingválnosť by sama o sebe nemala mať negatívny vplyv na vývin reči. Rozumie všetkému, čo jej hovoríme, a vraj aj v jasliach rozumie bez problémov.
Veľa mamičiek píše, že u chlapcov sa reč niekedy rozbehne neskôr. Je to podobné aj u dievčat? Máte s tým skúsenosti?
Okrem toho je posledný mesiac či dva veľmi výbušná. Keď niečo nie je podľa nej, začne veľmi plakať alebo sa hnevať a ja už niekedy neviem, ako na to reagovať.

anonym_84814b
•
Dnes o 17:14

Ty si vedela kolko slov v 2 rokoch, recitovala si Hviezdoslavov Kubin? 🙂 Za mna vsetko v poriadku.

anonym_05aae6
•
Dnes o 17:21

@eli60 Ja teda s bilingválnou výchovou nemám skúsenosti, ale spomínam si, že niekdajšia speváčka Misha vychovávala svoje dvojičky - dcérky, bilingválne a vo veku troch rokov takmer nerozprávali. Vo veku 5 rokov už vraj plynule komunikovali v oboch jazykoch.
Kamoškin syn mal mamu slovenku, otca čecha a chodil do jaslí/škôlky v Nemecku a on rozumel slovenčine a češtine, ale odpovedal výhradne len v nemčine.

anonym_1f45bf
•
Dnes o 17:23

neter bola tiež dvojjazyčná - plynule začala až v 3 rokoch.

januska12323
•
Dnes o 17:29

Máš úplne normálne skorodvojročné dieťa.

euka210
•
Dnes o 18:43

@eli60 v pohode slovna zasoba.

anonym_88ab86
•
Dnes o 18:52

v skole na vyske nas ucili, ze bilingvalne deti maju trosku oneskorenu rec prave kvoli tomu ze spracovavaju 2 jazyky, tak isto si v prvom obdobi pletie jazyky a poziva na niektore pojmi len jeden jazyk na ine pojmy druhy jazyk neskor si osvoji postupone oba a nauci sa prepinat medzi nimi lepsie. to ze dieta hovori slova je super, ale medzi slova sa rataju aj citoslovcia ako haf, mnau, pa pa, au... tiez si myslim, ze ak rozprava je to ok, postupne zacne spajat slova. rec nabieha stadiovo t.j. chvilu ide vyjadrovanie a chvilu porozumenie tak sa to strieda takze teraz mozno nabieha porozumenie obom jazykom apreto vyjadrovanie stagnuje

anonym_5ba399
•
Dnes o 19:16
@anonym_88ab86

v skole na vyske nas ucili, ze bilingvalne deti maju trosku oneskorenu rec prave kvoli tomu ze spracovavaju 2 jazyky, tak isto si v prvom obdobi pletie jazyky a poziva na niektore pojmi len jeden jazyk na ine pojmy druhy jazyk neskor si osvoji postupone oba a nauci sa prepinat medzi nimi lepsie. to ze dieta hovori slova je super, ale medzi slova sa rataju aj citoslovcia ako haf, mnau, pa pa, au... tiez si myslim, ze ak rozprava je to ok, postupne zacne spajat slova. rec nabieha stadiovo t.j. chvilu ide vyjadrovanie a chvilu porozumenie tak sa to strieda takze teraz mozno nabieha porozumenie obom jazykom apreto vyjadrovanie stagnuje

@anonym_88ab86
Naša vnučka má 4 roky a je trojjazyčná – hovorí po francúzsky, anglicky a švajčiarskou nemčinou . Po slovensky zatiaľ nevie, ale na Slovensku nechcú bývať. Jazyky prepína bez problémov.

eli60
autor
•
Dnes o 19:19
@anonym_5ba399

@anonym_88ab86
Naša vnučka má 4 roky a je trojjazyčná – hovorí po francúzsky, anglicky a švajčiarskou nemčinou . Po slovensky zatiaľ nevie, ale na Slovensku nechcú bývať. Jazyky prepína bez problémov.

@anonym_5ba399 waw sikulka a kedy zacala rozpravat, myslim skladat jednoduche vety?

anonym_88ab86
•
Dnes o 19:20
@anonym_5ba399

@anonym_88ab86

@anonym_5ba399 ano to je prirodzeny vyvin. ale tu sa bavime ani nie o 2r dietati, oni to dobehnu tie deti ale chce to cas

vevesh
•
Dnes o 20:19

@eli60 su deti a deti. Moj syn napriklad odmietal veeelmi dlho ine jazyky ako nemcinu. Teraz nieco zvlada, ale nie je to bohvieco. A rozpravat zacal ako 3,5 rocny - cize uplne prve slova. Jedna moja dcera zacala uz blabotat v 1,5 roku a z youtubu sa naucila spanielsky🫣🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️takze mixovala 4 jazyky. A najstarsie dieta je momentalne plne 5 jazycne, tomu jazyky vobec problem nerobia....takze vyckat a uvidite. A ano, je to mozne a dost caste, ze rozpravanie nastupuje neskor oproti rovesnikom. Jednoducho pozorovat a dalej co najviac s dietatom rozpravat....

anonym_5ba399
•
Dnes o 20:35
@eli60

@anonym_5ba399 waw sikulka a kedy zacala rozpravat, myslim skladat jednoduche vety?

@eli60
Oni majú doma inú situáciu. Mama komunikuje len po francúzsky, je C2, otec podobne je tiež C2 v angličtine . Malá je od šiestich mesiacov v jasliach a teraz v škôlke kde sa hovorí swiss deutsch, ja som si myslela, že bude koktať. 😄
Ja mám tiež C2 z angličtiny, takže nemám problém komunikovať s ňou, keď nehovorí po slovensky. Malá má veľkú výhodu v tom, že nemá žiadny čudný prízvuk.
Už si presne nepamätám, aká bola v dvoch rokoch, ale teraz v kuse kotkodáka. 😁
Ja by som to neriešila v dvoch rokoch, ako už niektorí komentovali.

anonym_7f39cc
•
Dnes o 21:06

Ono je to velmi individualne. Niekto potrebuje informacie dlhsie spracovat, tak ta rec naskoci neskor, iny to tak mat nemusi. U nas syn tiez v tomto veku hovoril len par slov v slovencine a dost nezrozumitelne. Rozhovoril sa az okolo tretich narodenin, oboma jazykmi. Doma sme hovorili slovensky, v skolke hovoril inou recou. Akoby mu zrazu v hlave cvaklo nieco a v podstate takmer zo dna na den ta slovna zasoba vystrelila a zacal to hned aj spajat do viet. Aktualne ma 10 rokov, je nadpriemerne inteligentny a nema absolutne ziaden problem s recou, automaticky prepina + v skole sa uci este dalsi jazyk.
Dcera zase opacne, ta ide jak pila a huba sa jej nezavrie. Ma aktualne dva roky a dva mesiace. Hovori vo vetach, aj slovensky, aj inym jazykom (zatial nerozlisuje, stava sa velmi casto, ze zacne vetu v slovencine a dokonci ju v cudzom jazyku). Este chodi do kruzku pre najmensich, kde ma dalsi jazyk a vidim, ze aj tam sa chyta a par veci uz vie pomenovat.
Daj tomu asi cas, este chvilu pockaj, ci sa chyti. Dieta je zatial fakt malicke, v tomto veku je normalne, ak nerozprava ani dieta, ktore nie je bilingualne.