icon

Reťazové tehotenstvá áno alebo nie?

a_da99
21. nov 2019

Ahojte ženy, riešim v sebe momentálne takú dilemu. Tie, čo máte viac deti, z vlastnej skúsenosti odporúčate mat ich reťazovo alebo sa vrátiť do prace, zmeniť prostredie na nejaký čas a mat ďalšie až neskôr? Mám 29 a moja malá má 8,5m, takze myslím že stále stíham oba scenáre (ak by to neskôr nešlo, som zmierena s tým že by som mala “len” jedno dieťa). Ak pôjdem do prace, chystám sa skôr - ked bude mat 2-2,5 roka ak to okolnosti dovolia. Len by som chcela poznať názor tých čo si tým už prešli. Urobili by ste to aj druhýkrát tak isto, alebo nie? Ďakujem 🙏

alby2014
21. nov 2019

Je to individualne. Mozem ti popisat len moj pripad. Ja som mala prveho na 32, druheho na 34 je medzi nimi 18 mesiacov. Riesili sme to tak, preto, lebo vieme, ze chceme este jedno, ale ja sa chcem vratiti do rpace aspon na rok a zaroven mam taku hranicu na otehotnenie, ze 38... Popravde mne retazova materske vyhovuje. Prvy rok bol peklo...ale zaroven dnes uz to ma len vyhody hraju sa spolu, vela veci som s nimi riesila naraz a to som mala starsieho do 4 rokov doma, az teraz zacal chodit do skolky. ALE, ja som mala okolo seba kamosky, co sme naraz isli na matersku, moj muz chodi do rpace az na 10tu a zaroven som vzdy chodila na 2h do tyzdna do skoly ucit som ucitelka. Cize rano stiham aj sa dospat, aj behat, ked chcem, socialna izolacia u mna nikdy nenastala plus nemali sme problem financie. Zaroven vieme, ze sme lenivi rodicia a proste mali sme dalsie dieta, kym sme tzv vo svungu. Lebo mam kamosky, co mali prve, to druhe odkladali, prv praca apodobne, ale to dieta je kazdym rokom samostatnejsie, zivot lahsi a tebe sa uz nechce vracat ku plienkam, zubom a nespatiu.

lula313
21. nov 2019

Podľa mna čím menší vekový rozdiel medzi detmi, tým si lepsie rozumejú, takze skôr by som sa poponáhľala s druhym, ak Vám finančne nevychadza byt 6 rokov doma.. navyse, nie je jednoduche vratit sa do prace. To dvojročné dieťa das do jasiel a môže byt každý druhý tyzden doma kvôli chorobe, takze by som to nechcela absolvovať s oboma detmi

siska53
21. nov 2019

@a_da99 ide o to, ci sa podari to retazovo.. za mna ano, mam 2 deti s 2r.rozdielom.. nam sa to podarilo a vyhovovalo mi to takto.

dopolbokaodrata
21. nov 2019

Ja mám 1.5 r. rozdiel, syn išiel do škôlky v 3r a 3 mes a dcéra o rok pôjde to bude mať 2 r. a 9 mes, ja si zatiaľ budem hľadať prácu, keďže do pôvodnej roboty sa nevrátim a do decembra budúceho roka mám ešte RD, čo by som vykryla ešte prípadné škôlkarske časté choroby aj u nej. Takto mi to celkom dobre vychádza, ďalšie deti už v pláne nemám.

lenka2710
21. nov 2019

@a_da99 ahoj ja som mala prvé v 24, teraz mám 29 a čakáme druhe, veľa sme zvazovali ci neostaneme len pri jednom
Ale chcem,aby malá mala aj súrodenca
Všetko ma za aj proti, keď je malý vekový rozdiel,všetko robia spoločne, matka pri jednom vypiple aj druhé! Na druhej strane,keď je jedno staršie dozrie na mladšie,uz je samostatnejsie! Ale jedno ti poviem,ťažko sa vracať od zabehnuteho zasa k plienkam a okrem iného ja si veľmi rada pospim,takže nevyspate noci su pre mňa nočná mora 😁

lenkatroj
22. nov 2019

A čo tak mať deti relatívne krátko po sebe a stihnúť medzi tým trocha roboty?
Naša malá bude mať 2 roky, keď sa jej narodí súrodenec. Keď mala 10 mesiacov, manžel išiel na materskú a ja na čiastočný úväzok, ktorý som postupne zvyšovala podľa toho, ako sa znižovali požiadavky na kojenie. Keď mala 20 mesiacov, začala chodiť na pol dňa do jaslí, kde sa teší a pýta aj cez víkend. Je veľmi sociálna, aktívna a nebojácna, za čo, podľa mňa, vďačíme do veľkej miery tomu, že s ňou bol manžel doma. On ju nechal skúšať veci (vykladať umývačku, naozaj blbnúť na ihrisku a pod). Ja by som sa stále bála, že si niekde ublíži...
Teraz už odrátavam týždenne do ďalšej materskej pričom do roboty budem medzi materskými chodiť presne rok. Miestami to bolo veselé, keď sa nakopili termíny v robote v rôznych rolách, ktoré zastávam a dcéra do toho ochorela (chcela sa furt kojiť/túliť k mame). Ale zvládli sme spolu traja všetko a s druhým bábom je plán podobný...

Čo sa týka vekového rozdielu, chcela som deti "za sebou". Ja som o 4 roky mladšia od sestry a bratia sú ešte starší. Ako dieťa/dospievajúca som ten rozdiel vždy cítila (aj keď vzťahy sme mali dobré, len neboli úplne, hmm, "rovnocenné") a zmizol, až keď som bola na výške. Keď moji rodičia zvládli 4, my tie 2 nejako dáme 🙂 aká bude realita, to sa uvidí...

luccija
22. nov 2019

@a_da99 ísť do práce a potom si vychutnať druhé.Vekovy rozdiel nerieš vôbec nevieš aké povahy budú mať deti...pri 2 malých ide všetko rýchlo mám pocit, že si ich žena neužije až tak

zuzuxxxx
22. nov 2019

Za mňa áno.. Ked som porodila druhého za mesiac mal starší 3 roky.. Len len ale stihla som to. Cele tehu som sa so starším rozprávala že bude babo, ako sa budeme on starať, kŕmiť, s predstihom som chystala veci tak aby sa s nimi stihol on prehrať a potom maleho nevyhadzovať z postieľky, z kresielka atď. A super 👌 zo začiatku žiaril len keď som kojila ale to sme si vysvetlili. Výhoda bola že starší papal sám, bol. Odplienkovany, nekojeny, a prespal celú noc. Bolo to niekedy divoké ale išla by som do toho, nemať cisársky možno aj skôr

a_da99
autor
22. nov 2019

Ja mám sestru ktorá je o 3roky staršia a nemyslím že sme boli “partacky” , skor som jej vo všetkom ako mladšia sestra zavádzala, pamätám si aká bola nahnevaná keď sme boli staršie a mama povedala že ma na mna dávať pozor keď sme niekam šli lebo ma brala ako kotvu. Áno, keď som bola malicka tak ťahá o mna starala a tak, ale casom keď ona bola v puberte a ja ešte nie tak to nebolo take super.
Priatel na materskú ísť nemôže, je vrcholový manažér a ma na starosti veľa ľudí, nevedeli by ho nahradiť na 6m.
Ja sa chcem vrátiť do svojej pôvodnej prace, ale ta sa nedá robiť z domu (teda dala by sa, ale nebolo by mi to umožnené) a ani na polovičný úväzok.
Skôr mi ide o to ako vy, ženy, ako ste to vnímali...čisto sebecky. Ja som totižto jediná z mojich kamarátok co ma dieťa, takze som relatívne dosť izolovaná a preto nad tým rozmýšľam. Len každý si tak nejak mysli že je to “automatika” mat minimálne 2 deti a mat ich za sebou 🤷🏻‍♀️ A cela rodina mi nadáva že by som mala ísť do prace skôr ako po 3r lebo to vraj budem ľutovať...ale ja sa nevnímam ako človek ktorej poslaním je “byt matkou”...znie to asi divne, ja moju dcérku milujem, ale jednoducho nikdy som sa nevidela ako matka na plny úväzok 😓 to okolie je niekedy hrozne, to mi dáte snáď za pravdu...človeku dávajú chrobákov do hlavy a robia zbytočne výčitky

balkica
22. nov 2019

Ja mam deti s rozdielom 22 mesiacov a urobila by som to tak zase 👌👍 Na niektorych kamoskach co maju rozdiel viac ako 3 roky uz vidim, ze sa tazsie vracia zase k tomu babatkovskemu plienkovemu obdobiu 🙈🙈 Za 5 rokov som mala vybavene a teraz uz len robit a robit 😁 Cim skor deti vychovame k samostatnosti, tym skor si mozeme uzivat manzelsky zivot 👌 Keby sme cakali 6 rokov na druhe dieta, tak mam teraz doma babatko a este asi 15 rokov vychovy, a takto este 10 rokov a mame vybavene, moze sa vyletovat 😁(my sme nestihli vela uzivat pred detmi, tak to potrebujeme dohnat) 😁😁😁

siska53
22. nov 2019

@a_da99 rob tak, ako vyhovuje tebe (vam). Okolie vždy dačo bude riesit.

lenkatroj
25. nov 2019

@siska53 - to je uplna pravda!
@a_da99 - uplne chapem to s poslanim byt matkou a nechcenim ostat doma 3 roky. Asi by ma svihlo. A urcite nie som zla matka. Tiez svoju dceru lubim a keby som mala pocit, ze jej tymto konanim ublizim, tak by som to nespravila... Cize opat - ako vam trom vyhovuje... Skoda, ze sa partner nevie uvolnit. Zo zakona ma na to narok. Zamestnavatel mu nemoze zakazat ist na matersku. Druha vec je, ak eby to malo nasledky, lebo niektori zamestnavatelia nie su taki otvoreni, ako ten moj (a tiez nie vsetci otcovia chcu ist na matersku/otcovsku, co respektujem)