Režim bábätka
ahojte baby, zaujima ma aky mate rezim den aj noc pri malickych babatkach, od narodenia, myslim tym nejake ritualy, ktore mi pomozu aby malo moje male babo nejaky rezim a bolo spokojne a aj ja 🙂 mam celkom dobre babatko, skoro cely den spi a to je ten problem, ze potom cez noc vstane aj 3krat a chce sa hrat, neplace nejak extra len chce aby som bola s nim a venovala sa mu, doteraz sme nemali nejaky rezim, ritualy, ale viem, ze mamky to tak zvyknu robit tak ak budete ochotne podelit sa o vase ritualy a rady budem vdacna 🙂 dakujem a tesim sa, ze si nieco osvojim a vylepsim tak nase spolocne chvile s mojim syncekom 🙂
ps: maly ma 1 mesiac a kojim ho na poziadanie vzdy ked zacne plakat a v noci ho aj dokrmujem nutrilonom kedze mam pomenej mlieka.
predpokladam, ze nemas problem si nieco precitat o babatkach a detoch? treba to urobit, aby si nemala potom nerealne ocakavania a nerobila zbytocne chyby. Mesacne babo nema ziadny rezim, nemozes ziadny ocakavat. Pride, neskor. Tak cca od troch mesiacov. Uprimne si ani neviem predstavit, ako sa mesacne babo zobudi a chce hrat, ale viem, ako si to myslela...mam doma teraz podobne stare babo a dalsie dve uz su velke. Asi len este nema ustaleny den a noc, takze nevie, ze je noc a ma sa akoze spat. Dodrzuj tlmene svetlo, tichu rec, pokoj a ziadne vyrazne podnety. Aby pocitilo, ze v noci je klud a nikto sa "nehra". To chce cas . Ritualy su fajn, ale aj tam treba byt trpezlivy.Zenam sa tvori mlieko zvacsa v noci viac, po celom dni vecer pomenej...ale ak nemas nejaky zavazny problem, nemala by si ho mat pre babo malo, ze by bolo treba davat este mlieko. Tak si to prever s laktacnou poradkynou.
@bielavila - máš maličké bábätko, tam je ešte ozaj na režim skoro. U nás fungovalo pri oboch deťoch v takom veku jediné pravidlo - vždy tá istá hodina ukladania na večerný spánok a s tým spojené rituály - okúpať, nakojiť, spinkať. Takto to funguje u našich detí doteraz, navečerajú sa, okolo pol ôsmej (plus - minús, už tých 15 minút hore - dole podľa situácie, obvykle však plus 😀) sa idú okúpať, 😀 teraz, keď sú už väčší tak aj rozprávka, kým boli takí malilinkí, tak nakojiť a spať. V noci tlmené svetlo pri prebaľovaní, žiadne zbytočné reči, proste aby hneď vedeli, že je noc a spí sa.
Také malilinké bábätko Ťa potrebuje cítiť, v noci sa môže budiť nielen kvôli hladu, ale aj kvôli pocitu bezpečia, proste si overuje, či si tam, potrebuje ukľudniť na prsníku - ozaj je ešte malilinké, nečakaj, že Ti prespí celú noc. Dojčené deti sa zvyknú budiť dlho (ale ani nemusia, nie je to pravidlo, takisto sa môžu budiť aj deti na UM - dojčená dcérka sa od narodenia budila 1x až do odstavenia v cca 2 rokoch, pritom až do toho veku odmietala jesť večeru, kašu v ústach nikdy nemala, nechcela ju. Dojčený synček má 15 mesiacov a budí sa aj 3x - 4x, pričom pred spaním zje misku kaše na večeru a potom sa ešte aj dojčí. To aby si videla, aké to môže byť rôzne pri dojčených deťoch.
V Tvojom prípade by som asi kontaktovala laktačnú poradkyňu kvôli tomu dokrmovaniu, Ako vieš, že máš menej mlieka? V noci sa práve tvorí viac mlieka ako cez deň. Ak kojíš na požiadanie aj v noci a nemáš veľkú prestávku medzi nočnými dojčeniami, nemala by si mať v noci menej mlieka.
U nás sme cez deň zavádzali režim približne v čase, keď sa deťom jasne vyprofilovali denné 3 spánky, čiže keď už vydržali dlhšie bdieť a bolo jasné, kedy asi bude nasledovať spánok. Podľa toho som ich ukladala, medzitým len kojenie na požiadanie, hranie a prebaľovanie (a hlavne nosenie - keďže naši boli zvedaví a aj nosenia chtiví. Druhý synček sa už musel prispôsobiť aj režimovo staršej dcérke. Preto u nás top pomôcka na nezaplatenia ergonomický nosič zumbucca.
Veľa radosti s bábätkom, veľa mliečka 🙂 a nosenia prajem. A spokojnú maminu a bábätko 🙂 Uži si to, ani sa nenazdáš, budeš kupovať prvé topánočky a potom sa už "len 3x vyspíš" a budeš roniť slzy pred budovou škôlky. Rýchlo to ujde, to bábätkovské obdobie 🙂
dakujem vam pekne, ja to moje prve babo, cize neviem presne ako to funguje, ale podla toho co pisete je vsetko v poriadku a asi ho este do rezimu tlacit nebudem a necham ho nech sa pokusi vytvorit si casom vlastny rezim, ktory potom budem korigovat aby vyhovoval aj maminke aj babatku 🙂 co sa tyka nocneho kojenia si myslim, ze mam malo mliecka lebo ho kojim asi pol hodinu a potom este stale vypije polovicu flasky, mam problem s kojenim od zaciatku lebo kojim iba 2 tyzdne kedze som ho skor nemohla kojit lebo sa narodl o mesiac skor a bol velmi slabucky a chuducky a kojenie ho vycerpavalo, takze teraz si iba na to kojenie pomalicky zvykame, doteraz som si mliecko odsavala a krmila ho nim z flasky.
@bielavila - a tú fľašku mu dáš automaticky potom, ako vystriedaš oba prsníky celé - že z oboch vypije všetko? Či plače od hladu po tom, ako vyprázdni oba prsníky? Také malilinké bábätká bývajú na prsníku aj hodinu, aj viac. Skús naozaj kontaktovať laktačnú poradkyňu, aby si nezvykol na rýchly prúd mliečka bez námahy z fľašky a nezačal odmietať prsníky (tam sa musí namáhať a ťahať). Ale si super, že ste sa takto "rozkojili" - ste šikulkovia obaja 🙂

@bielavila mi sme od zaciatku zaviedli ze po kupani sa ide spat mame 0schodovy dom a kupelna a spalne su hore to znamena ze ked lezeme hore vie ze sa ide kupat a spat