icon

Režim štvormesačného dieťaťa

lenkamiskova
26. máj 2014

Ahojte, hladam tu radu presne druhykrat. Mam 4-mesacneho syna a zacinam mat problem s jeho rezimom. Vlastne je tam toho viac, tak pekne poporiadku.
Ako sa oteplilo, zacal horsie spavat. Nie ze by to doteraz bolo uplne idealne, ale ako tak si pospal dvakrat za den, a to vzdy v kociku na prechadzke. Minuly tyzden ale udreli tepla a v kociku to bol horor, zaspat na 10 minut a potom rev. Evidentne bol unaveny ale teplota a svetlo mu zrejme nerobili dobre. Vratili sme sa domov a prespal tri hodiny uplne v inom case ako zvykne spat. A namiesto dvoch spankov bol jeden. Rozhodla som sa teda, ze ked je von teplo, nebudem ho uspavat von a pomaly sa naucime zaspavat doma na posteli. Problem je, ze ani to sa mu velmi nepaci. Dam mu napapat, hned zaspi ale po pol hodine sa zobudi, treba ho znova uspat. Potom znova pol hodka atd...nebavi ma to a hlavne sa mi nezda ze by to bolo spravne. Co mam robit??? So spankom je to teda jedne problem. Druhy je, co s rezimom teraz ked sa meni pocasie (horucava atd...) Moja mama stale tvrdi (a tiez som sa to docitala) ze dieta potrebuje pravidelnost, lebo mu to dodava istotu. Toto si ale nedokazem celkom vylozit. Je to pravidelnost v tom, kedy bdie a kedy spi (a vsetko ostatne. kupel, hranie, jedenie..) bez ohladu na to kde sa to deje alebo mam trvat ze urcite cinnosti robime na urcitom mieste? Teda ked ideme spat tak spime v tmavej izbe a ked bdieme tak ideme vonka do kocika alebo ako???Nebude zmagoreny, ked ho niekedy zoberiem spat von? Mozno riesim hluposti, ale posledny cas som taka zmatena ze uz som si nie ista v nicom. Hlvane by som chcela malemu vytvorit pohodli a istotu. Poradte mi prosim. (Plus nehovorim o tom, ze mama to mna tlaci nieco, svokra do mna tlaci, plus x dalsich ludi vyjadri svoj nazor a ja sa v tom stracam...okrem toho ze ako prvorodicka som plna neistoty, ostatni mi velmi nepomahaju a je to len horsie...) vdaka za rady/nazory..

kikuleenka
26. máj 2014

@lenkamiskova myslim, ze by si mala prestat citat a pocuvat cudzie rady a zacat sa riadit svojim srdcom a potrebami syna 🙂 a myslim to v dobrom...usetris si vela stresov (preco nespi, ked ma spat, preco doteraz spal v kociku a uz nechce a pod.). Proste potreby dietata sa menia, nic nie je iste. Treba ho sledovat a prisposobit sa mu. Ono aj ten "rezim" sa casom sam utrasie, len je lepsie dat tomu volny priebeh 🙂

siska53
26. máj 2014

@lenkamiskova suhlasim s kikuulenka. Rezim v tomto veku je nemozny,nechaj to na,neho,riad sa nim a svojim srdcom,pocitmi. Ja som zaviedla rezim az zavedenim prikrmov,az vtedy to slo,aj to postupne..smerom k,roku sa ustalili v spinkani,papani a tak. Dovtedy papali a spinkali ako potrebovali oni,nie knizky ci nazory dakoho (nastastie mne do toho malokedy dakto drdlal). ( Ja som sa teda prisposobila im. Trosku inak to bolo,ked som mala malu a maly mal len dva rocky,tam som sa snazila,aby v case,kedy on spinka poobede,spinkala,i,ona,ale nie vzdy to slo a maly poobedny spanok uz aj vynechaval,takze ked to neslo,tak to neslo,tak nespali a mala si,pospala vtedy,ked potrebovala).

hlavne bud v klude,nestresuj,babo to citi. Uzivaj si cas,ked spinka,nech je to kedykolvek a akokokvek dlho.

(moj maly casto spaval len po polhodinkach,dcerka zas vedela potiahnut i 4hodiny,takze i kazde babatko je ine..)

a este k,tej zmene,je teplo,aj moji teraz horsie spavaju,menej papaju.
mala istu dobu zaspavala u mna na posteli na prsniki (myslim poobedny spanok). Jedneho dna nie a nie ju uspat. Hladala som sposob,ako ju uspat,miesto..a nakoniec som zistila,ze v kociku zaspinka. Tak uz hadam aj tristvrte roka spi poobede v kociku,doma v tme. Ale vonku v kpciku predpi ledva 40minut,ked nahodou musime ist v case jej spanku prec. Doma je schopna,prespat tam i 3hodiny. (ale dakedy vstane uz po hodine,neriesim,i ked by mi bodlo,kebyze spi dlhsie,ked uz jeden nespi. 🙂)

lenkamiskova
autor
26. máj 2014

@kikuleenka
presne toto si stale hovorim, kaslat na vsetkych a vsetko a riadit sa instinktom. len ako som povedala, v poslednej dobe som sama neistota..btw snazim sa toho vela necitat presne kvoli tomu zmatku, len ludom okolo sa nevyhnem...vdaka sa radu🙂

kaktusik
26. máj 2014

@lenkamiskova kasli na rezim, ja som si tiez myslela, ze bude super, ked Taminka bude mat nejaky rezim - a nebolo to na nic dobre - poviem ti takto - pol roka som sa jej prisposobovala, ked chcela spinkat po hodine, tak som ju dala, ked po dvoch tak tiez - spavala mi len pol hodinku, takze nic moc. A dokonca som ju musela uspavat na rukach, inde nezaspala ani za nic. A zrazu bum - z jedneho dna na druhy prestala chciet byt na rukach, dala som ju do postielky, prituli si hracku a spinka. A spi aj dve hodiny v kuse. A tiez mi kdekto hovoril, ze to tak nema byt, ze predsa dieta musi vediet, ze teraz sa spinka, teraz to ci ono... Asi proste potrebovala moju blizkost a teraz ked vie, ze tu naozaj som vzdy pre nu, tak spinka sama a v klude. Treba len vydrzat, naozaj sa u 4 mesacneho babatka neda hovorit o rezime..

ajana1
26. máj 2014

Sice nas maly ma iba 3 mesiace ale aky taky "rezim" mame zavedeny. U nas to ale neplati o casoch a mieste ale aktivitach. Riadime sa jednoduchym spinkat, zobudit sa, napapat sa, pomaznat, pohrat spolu, pohrat sam a ist znovu spinkat. A je jedno v akych intervaloch. S tym ze mame 3 kratke spanky a jeden dlhsi ale aj to nie vzdy. A samozrejme vecerny ritual ktory dodrziavame zakazdym aj ked sme niekde von. A aj vdaka takejto pravidelnosti vydrzi spat pocas noci 10 hodin a to je kojene babatko 🙂 Ale hlavne do nicoho ho nenutime. Taky rezim babatka sa este tolko krat zmeni ze nema vyznam sa upinat na cas alebo miesto

gabinecka_
26. máj 2014

ja musím povedať, že mám obidve deti zrežimované od malička a neviem si to vynachváliť. Medzi dievčatami mám rozdiel 17 mesiacov a nepomáha mi s nimi nikto a keby sme nemali režim, tak by sme zažívali denne kopec stresu..takto deti vedia čo v ktorú hodinu nasleduje sú kľudné a spokojné a na druhej strane ja všetko stíham porobiť a venovať sa deťom. Ja som si režim zaviedla odkedy sme prišli z pôrodnice, dojčili sme sa na požiadanie, obidve zaspávajú samé, spia vo svojich postieľkach a o siedmej večer je u nás už ticho a deti spinkajú, či je u nás návšteva alebo nie je. Takže určite sa to dá. Hlavne musíš byť ty kľudná a nerobiť z toho vedu. Aj režim sa mení podľa toho ako bábo rastie, spánky sa redukujú.
Opíšem ti jeden náš deň . Ráno vstane mladšia medzi 5:30-6:00, nadojčíme sa, potom sa hráme v posteli, kým sa nezobudí staršia, potom sa ešte chvíľku váľame a vstávame. Zvyčajne je zhruba 7:00 keď jedia raňajky. Mladšiu medzi 7:30-8:00 uložím do postele, zobudí sa cca o 9:00, dojčíme sa, so staršou sa hráme, varím a robím čo treba doma. Zhruba 9:30 je desiata, potom ideme von na nákup alebo na ihrisko, domov prídeme o 11:30, dojčíme sa, potom je obed, staršia ide do postele hneď, mladšia cca o 13:00-13:30 , zobudia sa zvyčajne spoločne cca 14:00-14:30, nadojčím mladšiu, staršia zje druhé, ideme von - do parku, na ihrisko.., vonku jeme olovrant, potom sa vrátime domov cca o 18:00. Baby večerajú, kúpu sa, potom mladšiu nadojčím a ukladám do postele pred siedmou. Staršia pozerá zatiaľ rozprávku, potom jej prečítam a ide do postele o siedmej.
Teraz ale mladšia napr. prechádza na jeden spánok, takže teraz to niekedy je aj tak, že ráno nejde spať, lebo proste nezaspí, tak ju vyberiem a hrá sa. Ide potom spať súčasne so staršou na obed. Ostatné všetko na rovnako. Teda tiež sa dojčíme aj inokedy keď malá potrebuje.

monicm
26. máj 2014

@lenkamiskova režim detí sa mení.ja ked som si konečne uvedomila,že máme nejaký režim,tak o dva dni bolo po ňom a učili sme sa na nový.no čo,aspoň sme sa nenudili 😀 😀 ako radili niektoré kočky,zabudni na to,čo sa kde píše,zabudni na to,čo ti kto radí a nechaj sa viesť inštinktom.uvidíš,aký budete šťastní a spokojní.

sabina1975
26. máj 2014

@lenkamiskova ahoj ja mam 6,5 mesacnu a spava mi este 3x za den rano vstava cca 6.30 a ide spinkat 8.00 - 8,30 spi asi hodinu az hodinu pol potom ide spat okolo 14.00 spi zase hodinu a potom este okolo 17.00 zase na hodinku a vecer ideme do postele o 20.30

janikes
26. máj 2014

ahoj, moj maly bude mat 5M a od 3T ma zavedeny rezim, kazde tri hodiny jest a 2hod. byt hore. Ja som mu ho nevymyslela, len som sa prisposobila jemu 🙂. Vyzerato asi tak, ze okolo 6 rano vstane, vypije mliecko a hrame sa 2hod. po zobudeni, ide spinkat a takto je to az do vecera. Niekedy spi hodinku, niekedy len 30 min. a obcas sa podari 2hod, takze podla toho sa tie casy trochu posuvaju, ale pred 18tou zaciname vecerny ritual: masaz, kupanie, papanie, prebalit a spat...v posteli je okolo 19. To spanie je u nas cez den tiez problem, spi 3xdenne a z toho ak je dobre pocasie, tak 2x vonku v kociari a raz teraz ako je teplo tak cez obed vnutri. Ten spanok nemam rada, lebo jeho uspavanie vyzera, tak ze ho kocikujem po byte kym zaspi a casto po 20min, je hore, tak pokracujem v kocikovani 😀 . Ale je to lepsie ako pred mesiacom, lebo to spal vylucne na rukach a drzat 6kg hodinu - no zabava, ked som ho isla polozit hned bol hore. Takze sa tesim, ked bude spavat len raz denne 🙂. Cize mame sice rezim, ale nieje 100%, lebo to sa neda...ale to spanie vonku je super, omnoho lepsie spi a lahko aj zaspi...sice nic ked spi neurobim, ale beriem to tak, ze aspon sa prejdem, lebo ked zastavim s kocikom tak je hned hore 🙂

zimmi1
27. máj 2014

Ahoj, my mame zavedeny rezim od nemocky, teraz ma 2 mesiace a stale pekne fungujeme. nas rezim sa odvija od papania a zacina jeho rannym prebudenim- cize nie je fixovany na konkretne hodiny. Vyzera to asi tak, ze rano vstaneme, papame, prebalime, hrame sa (prip. kupeme, ideme von atd..), a ked vidim ze je unaveny- co byva vacsinou priblizne v polke cyklu, ide spat a takto stale dookola. Zo zaciatku to bolo v 3 hodinovych cykloch (od zaciatku prveho papania do zaciatku dalsieho) s tym, ze takme nebol hore, stale zaspaval..postupne ale sa jeho fazy ked je hore predlzuju a my postupne predlzujeme cyklus z 3hodinoveho na 3,5-4 hodiny. Cez den maleho budime na krmenie podla tohto cyklu a v noci nie- to ho nechame spinkat (teraz sa nam budi raz za noc na papanie). dva razy sme skusili ze aj cez ho nechame prespat, kolko chce-pod tlakom reci rodiny, ale vtedy si prehodil den s nocou, spal cez den a v noci bol hore, tak sme to zatrhli a vratili sa k nasmu rezimu 😉 samozrejme ratame s tym ze ako bude rast, bude viac hore a menej spat a tak isto nie sme uplne striktny co sa tyka casovych intervalov, ale prisposobujeme to potrebam dietata, cize, ak sa mi zobudi na hlad skor, akoby mal, tak krmime, ak je navy skor, alebo neskor ako v polke cyklu, prisposobujeme spanok k tomu, ked mi niekedy zaspi polhodku pred dalsim krmenim, tak ho nebudim podla hodiniek, ale necham ho pospat dlhsie, sme v tom taky viac flexibilni- ale to su skor vynimky, nestava sa to casto, maly je cyklu prisposobeny 🙂

ajana1
27. máj 2014

zimmi1 a vasho krpca kojis alebo je na umelej? my mame 3 mesiace ale dlhsie ako 3 hodky mi malokedy cez den vydrzi

upam
28. máj 2014

@lenkamiskova neviem ci je to teplom alebo vekom alebo cim lebo my mame 4 mesacnu babulu a uz 2 tyzdne bojujueme so zaspavanim... predym mi spavala cez den malo ale zaspala lahko a vecer na rukach to tiez celkom slo ale zo dna na den katastrofa uspavala som 2-3 hodiny do 11 vnoci a pod ruky po zem ohucana ako sa mala branila spaniu... uz to neriesim uplne som zmenila zvyk z ruk a tmavej tichej izby na obyvacku kde lezi na sedacke pri stisenej tv a hrame sa s nou kdetu kukne telku pomrnci ale zaspi.. cize rezim je lupost u nas asi vyvolal tie nocne boje lebo spat nechce a ked zisti ze ju uspavam o to horsie :D krmiaci rezim je tiez ako sa vyspi vnoci nebudim ju cize kazdy den iny.

zimmi1
28. máj 2014

@ajana1 krmim flaskou (problemy s bradavkami) ale materskym, odsavam 😉
@upam my mame teraz ten isty problem poslednych par dni so zaspavanim- myslim ze to bude asi fakt tym teplom, ale rezim krmenia nam stale pekne funguje, len sa pri zaspavani viac natrapime ☹

zimmi1
29. máj 2014

@ajana1 este som zabudla dodat, ze teraz, ako nastupili teploty, tak okrem mliecka davam drobcovi aj medzi krmenim vodu. pokial chces mat dieta cisto len na mliecku, tak hlavne s nastupom tepla, budes musiet prikladat castejsie, aby mal dostatok tekutin, on si to aj sam bude s najvacsou pravdepodobnostou vyzadovat 😉

althejka
29. máj 2014

Co su to pre malickeho tvora 4 mesiace na svete aby mal nejaky rezim? :o) kaslat na rady,to je prve. mamina a babo si sami tvoria to,co im vyhovuje, v tomto veku skor teda babo. ja som si tiez naivne predstavovala,ze ako ja si to vsetko nastavim a vecer kedy bude zaspavat aaaa nic z toho nevyslo. ja nervozna,maly nervozny. ked bol malicky, nosila som ho, zapaval na rukach. ked zacal dosahovat vahu maleho slona, zacala som ho uspavat v posteli, lahla si k nemu a robila sa ze spim. ked zalomil, potichu sa vztratim, funguje to doteraz :o) super metoda zaspavania ze v absolutnom tichu nula bodov, Danko aj doteraz najlepsie zaspi tak mimochodom, ked pocuje zvuky bytu, tak uz neriesim , necham pootvorene dvere. do roka sa mu tie zaspavania menili hore dole, ale odkedy som to prestala skumat a proste ked zaspal tak zaspal, zacalo sa to zlepsovat, teraz bude mat o chvilu dva roky, do osmej vecer je v posteli, on sam od seba zacne uz o pol sa pytat na ruky a ukazuje postielku.
kazda choroba,kazda zmena vplyva na tych nasich drobcov a preto my musime byt v tomto flexibilne. co plati dnes nemusi zajtra :o) verim,ze postupne sa to utrasie a teraz neostava nic ine ako vydrzat a zachovat klud . drzim palce. o par mesiacov si budes sama citat temy o tej istej co si zalozila ty a povies si, jeeej jasne, to si pamatam. :o)

ushuaia
29. máj 2014

@lenkamiskova budes tu mat vela nazorov co sa rezimu tyka...kazde dieta je individualne, co funguje v jednej rodine, pravdaze nemusi v dalsej, som vsak toho nazoru ze je dobre dietatu zaviest ,,rezim,, alebo nazvime to ritualy...ja som maximalne spokojna, zacali sme cca po 2 mesiacoch, napr. vediet oddelit den od noci, nechat spat cez den pri hluku, nezatahovat zavesy, cez den sa hrat, rozpravat...v noci pri prebalovani a papni iba tlmene svetlo ,bez zbytocnych komentarov, dietatko bude vediet ze je cas na spinkanie...pred spanim ritual ako vecera-kupel-trosku sa pomazlit a spinkat, ukladat na nocny spanok vzdy v rovnaky cas...,nasa mala spi od narodenia v postielke ad cca 6 tich mesiacov sama vo svoe izbicke, samozrejme vsetko postupne...deti su velmi citlive ale tiez velmi inteligentne... 🙂 , nasa ma pomaly 8 mesiacov a nemozem sa stazovat, samozrejme treba brat do uvahy obdobie zubkov a chorob...

ajana1
29. máj 2014

zimni1 tak v Holandsku nikdy take teplo asi ani nebude 🙂 Ja ho aj tak prikladam na poziadanie teda az kym nepojde do skolky 🙂