icon

Skoro trojročné dieťa nenávidí spánok

diana_81
11. aug 2014

Ahojte zienky, chcem sa poradit ohladom zaspavania mojej dcery. Neriesim ani tak zaspavanie osamote ako zaspavanie celkovo. Moja dcera totiz spanok akoby nenavidi... Vzdy len spusti "Nie haji, prec, idem dole" a podobna atmosfera nas sprevadza kazdy obed a kazdy vecer. Minule dala rekord ze od 19:30 nezaspala do 22:30, cize tri hodiny. Celu dobu sa mrvila a rozpravala a vrtela... Nie a nie vypnut hlavu, nie a nie zaspat. Podla mna by i zvladala zaspavat sama keby jej to slo rychlo, ale kedze to tolko trva zacne nas volat a kedze je unavena tak zacne byt stale viac umrncana.

Mame problem odjakziva, neviem ci ma nejaky "zdravotny" problem, je to uzasne dievcatko ale z tohoto niekedy nevladzem. Uz sme skusali posuny casov (ten rekord bol ked som ju skusala vedome ulozit skor, inokedy sme ju davali tak 20:30 ale chcela som skusit ci to nie je prilis neskoro a uz je pretazena). Zvazujem i zrusit poobednajsi spanok uplne, ale byva unavena, chyba jej. Zmoli si oci a nie a nie zavriet usta a oci a poddat sa spanku. Zacalo to uz davno, ked sme sa este uspavali na prsniku, vtedy ju aspon ten udrzal v posteli. Ale postupne jej nepomahal zaspat, potom sa pridal vzdor, ale nech som dosledna akokolvek jej spravanie sa nemeni a aj ked z vymyslania "nic nema lebo nepovolim" aj tak nevzdava boj. Unavena vsak je, vidim to na nej.

Zazili ste nieco podobne? Co vam pomohlo? Doteraz sme boli dosledni a snazili sa nepovolit, ale niekedy mam chut ju nechat tak a pockat kym sa sama pride pritulit a zaspi. Pride mi nezodpovedne nechat ju ponocovat, ale nervy, hadky a jej kopanie v hysaku ked jej nedovolime ist z postele lebo je uz pomaly noc tiez nie su moc vychovne. Ked uz raz zaspi spi vacsinou celu noc. Zobudi sa na cikanie ci smad, otoci sa na druhy bok a spi dalej. Chcem byt jej opora, prajem si aby sa tesila na oddych a po nasom rituale spokojne a uvolnene zaspala. Momentalne je to utopia.

diana_81
autor
12. aug 2014

@0silvia0 dakujem Ti velmi Silvia. Nemam teraz cas si precitat vsetko, az vecer ked mala zaspi ale velmi si mi pomohla 🙂 rozumiem presne co sa mi snazis povedat a budem sa snazit byt silnejsia a podporit ju formou akou ma potrebuje. S porozumenim, mne je preto to po riti a podobne proti srsti. Citim, ze to herobi schvalne, ze jej treba pomoct. Este raz dakujem. O indigovych detoch som este nepocula ako pojem, som zvedava co je v tvojich linkoch 🙂

diana_81
autor
12. aug 2014

@0silvia0 toto u nas sedi uplne

- Pokud rodiče a učitelé nedovolí těmto dětem jednat podle jejich přesvědčení, vyvolají u nich prudkou negativní reakci. Mají potíže s disciplínou a autoritami. Na neopodstatněný výchovný nátlak nebo fyzické tresty reagují agresí. K podřízenosti je nedonutí žádný, ani sociální nátlak. Nelze je donutit udělat něco, čemu nevěří. Neakceptují vedení od lidí, kteří nemají stejné etické názory jako ony samotné. Nesnáší, když se s nimi jedná jako s dítětem.
- Jsou přecitlivělé na potravu. Sami nejlépe vědí, co právě jejich tělo potřebuje a co ne a jasně si o to řeknou. Trpívají atopickými ekzémy a alergiemi.
- Potřebují velmi málo spánku, právě tolik, aby zregenerovaly své fyzické tělo.

Uvidime ake to bude vekom, ale na jej inteligentny rentgenovy pohlad si pamatam od narodenia. Nikdy na nas neplatil ziaden rezim, nikdy som ju k nicomu nedonutila, nedokaze sa poddat... Musela by som ju zlomit ale neohnem ju! Zaujimavy koncept, idem si nastudovat viac 🙂

diana_81
autor
12. aug 2014

@bubelko so synom nemas celkom pravdu. Teda menej riesim ale jeho i treba menej riesit. Rad papa a spinka uz teraz... Urcite je to v mnohom i to, ze sa uz teraz uci ze musi pockat ale myslim, ze je to o povahe. Velmi ma zaujalo co pisala teraz 0silvia0o indigovych detoch. Nikdy som ten pojem nepocula predtym ale vela to s povahou malej akoby suvisi. Neberiem ze mam teraz zazracny recept, ale znie to zaujimavo. Ona bola podobna ako moja dcerka a v jej radach citim porozumenie, intuitivne citim, ze by zabralo viac sa na nu nastavit, neutocit na nu uz tym, ze sa ju pokusam preonacit. Zo strachu aby sa mi nevymkla z ruk to niekedy mam tendenciu robit, lebo je vel i silna, svojhlava a ja mam pocit, ze som asi nieco nezvladla ked sa tak sprava, ale vidim ze to nemusi tak jednoznacne byt.

Inak rezimu nas nefungoval nikdy!!!! NIKDY! Mohla som sa roztrhat a dodrziavat cokolvek, moje dieta sa nikdy na nic take nenastavilo.

0silvia0
12. aug 2014

@diana_81 som rada, že som trochu pomohla, som rada, že ťa indigové deti zaujali, na tých stránkach máš aj návody ako takéto deti vychovávať.
Ja som tiež nikdy nedostala žiadne po riti, ani ja svoje deti takto nevychovávam, tiež sa ich snažím pochopiť.
Inak, ja som tiež prvorodená, mám ešte dve mladšie sestry 🙂 Nenávidela som tiež režimy a keď som niečo musela robiť, lebo to niekto povedal. Vždy som nad všetkým rozmýšľala, veľa som čítala a vždy som mala bujnú fantáziu.
Veľmi sa mi páči ako na to ideš, ako sa snažíš porozumieť svojej dcére. Si úžasná mama a veľmi ti držím palce. S tvojim pochopením z tvojej dcéry vyrastie úžasná bytosť. Ona nie je iná, nemá žiadny problém, ona je výnimočná a teraz možno trochu nepochopená. Celý život som sa cítila nepochopená, až keď som našla sama seba samú a pochopila, že naozaj sa nemusím meniť podľa ostatných a môžem fungovať v tomto svete aj podľa svojich pravidiel - vtedy to pre mňa bola úžasná úľava a až vtedy som začala skutočne žiť. U mňa to bolo žiaľ až okolo tridsiatky. Od momentu pochopenia získal môj život úplne iný rozmer.

diana_81
autor
12. aug 2014

@0silvia0 mam syna, ma 2 mesiace a je spokojny papkos a smejko zatial, spi ako dudok... Neviem este ci to je i tym ze na neho mam menej casu a uz teraz sa naucil s tym pracovat... Ale nikdy nebol taky pozadovacny ako dcerka, nikdy sa tak nedozadoval pozornosti, nekompromisne nosenia a podobne. Viem, ze sa vsetko moze vselijako zvrtnut ale su velmi rozdielni. Ono ked citam su tam i duhove deti, krystalove deti... Indigove su skor ta starsia generacia z 80rokov... Musim si viac precitat.

bubelko
12. aug 2014

@diana_81 beriem. ked nezabral, nezabral.
inak presne to, som mala na mysli - neriesis v zmysle, ze skratka sa nemozes rozdvojit, tak musi pockat... pri jednom dietati ma clovek tendenciu riesit hned... tym padom, nemusi cakat 😉

diana_81
autor
12. aug 2014

@bubelko no ale starsia vzdy cakala s revom 🙂 on si po case povie, ze mu to nestoji za to... Len si pomrnci. Spi vo svojej postielke, ma rad svoj klud. Mozno sa uz naucil ale skor je to povaha plus jeho reakcia na realitu okolo neho. Vies ako som sa stym rezimom tyrala a skusala? Inak chodi do jasiel cize rezim mame. Vstava najneskor o 7:15. Od 8:00 jasle, tam rezim maju co sa programu, jedla, spanku tyka, poobede idem pre nu, ideme na vzduch kde sa jej venujem, potom doma ja robim veceru a ona sa hra okolo mna. Veceriame. Manzel ju vychysta na noc a ide sa spat... Mam pocit, ze ten rezim je relativne stabilny.

diana_81
autor
12. aug 2014

@bubelko a presne, pri synovi nemam zly pocit, ci vycitky lebo robim maximum, viac sa neda. Ked som mala jednu a mala som chut robit nieco ine mala som zly pocit, ze ju pre svoj komfort necham plakat. Teraz komfort nemam, ked nemozem za malym je to lebo mam plne ruky starsej

0silvia0
12. aug 2014

@diana_81 áno, sú aj kryštálové, aj dúhové deti, tie sú vyspelejšie ako indigové deti. Ale každopádne tieto deti majú svoje poslanie, treba ich brať ako vyspelé, vyzreté duše v detských telách, častokrát svojou duchovnou vyspelosťou prevyšujú svojich rodičov 🙂 Detstvo a pochopenie/nepochopenie zo strany dospelých býva často zaťažkávajúcim obdobím pre ich vývoj. Ale ty máš úžasný prístup, pre tvoju dcéru je to obrovské plus. Ešte by som ti dala do pozornosti stránku www.nevychova.cz je to o výchove pre vnímaných rodičov 🙂

magdalenkami
12. aug 2014

necitala som celu diskusiu,mam 2r.syna a chodime spat 20 30,vstava 6 30hod,mam odskusane,ze pred 20 hod nezaspi,skor naopak,potom dlho zaspava,nam funguje pravidelnost a uspavanka-svetelno-hudobna,mam aj o 1rok mladsieho syna-ten zaspava sam-odmala-kedze nebola ina moznast-nerozdvojim sa

bubelko
12. aug 2014

@diana_81 ked ma prepustali z nemocnice, tak mi lekarka dala dobru radu... nemyslite len na potreby dietata, ale aj na vase (myslim teraz fyzicke). ak vam treba na wc a dieta v tom momente place - chodte na wc, to dieta tu minutu vydrzi, ved tam nejdete na 20min citat noviny 😉 tak isto s jedlom - ranajkujete a dieta zacne plakat... dojedzte to susto v klude a potom vstante, nemusite hned vstat, div, ze vam nezabehne. na uspokojenie vasich potrieb mate pravo, nemusite mat kvoli tomu vycitky... toto mne osobne dalo vela, pretoze som potom neriesila to, ze ked som na wc a moje dieta zrovna vtedy spustilo, ze jeziis, musim rychlo a div, ze nie so spustenymi gatami som utekala ku postielke 😉

25daniela
12. aug 2014

@diana_81 no prve, pokusne 😀 uz pocas tehotenstva s nou boli problemy 😀 😀 😀 😲 a ja si vravim, ze to dieta ma testuje...

25daniela
12. aug 2014

@bubelko no pekne, keby mne niekto takto prehovoril do duse ale pred desiatimi rokmi, zilo by sa mi lahsie 😀 😀 😀 ja som si naucila dieta ze som ako na spagate okolo nej, ale teraz je to v pohode, pretoze sme zaobstarali surodenca, potom dalsieho a uz sa ukludnila a zacina chapat, ze nie iba ona je na svete a ze aj ja sa uz sem tam staram aj iba o seba a napriklad ranajky moze urobit aj ona alebo nabrat navareny obed aj surodencom ci vybrat si jogurt z chladnicky alebo dat caj ci vodu sebe aj mne...

25daniela
12. aug 2014

@bubelko ja som klasicky hocikedy na obed zistila, ze som sa nestihla naranajkovat... a na wc, iba s baby na rukach, ved by ju roztrhlo, keby nebola pri mne 🙂

asimama
12. aug 2014

@diana_81 moj maly ma pootvorene dvere..a ked vylezie uz aj treti raz..tak mu poviem,ze ak vylezie este raz..tak mu zavriem dvere..rozmysli si to..tak uz nevychadza..a poobede mam taku fintu,ze na poobedny spanok mu zatvaram dvere..ale na klucku dam poharik..tak akonahle otvori dvere.poharik padne a on vie,ze je zle..nema sancu vybehnut von..tak este medzi dvermi pochoduje naspat do postielky..potom videl,ze to nema zmysel vybiehat..tak uz nevybieha..sem tam ano..ale to musi byt.. 🙂

bubelko
12. aug 2014

@25daniela toto som si vzala za zaklad a potom knihu od remo.h.largo - babyjahre. nie je to kniha o vychove, ale o vyvoji dietata do 2 rokov. a je tam vyborna kapitola s nazvom "schreiverhalten" - skratka o silnom placi. a tam je napisane, ze to kolko a ako dieta place nie je dosledkom starostlivosti /vychovy rodicov, ale vlastnost dietata 😉

kristina39
12. aug 2014

@diana_81 no najedia sa umyju sa ulozim ich do ich izby pustim rozpravku a bud pozeraju alebo sa este hraju a zaspia sami..ten mladsi zaspi skoro hned a starsi potom pozera az kym nezaspi...u nas nutenie nema zmysel..aj teraz je akoze ulozeny spat ale spat nechce..aj on byva potom okolo tej 17-tej mrzuty a je vidiet na nom ze by spal ale to ho uz zas nemozem nechat lebo by sa zobudil o 19-tej a spat by siel aj o polnoci..ale pozorujem na nom ze mu ten poobedny spanok prestava chybat..vacsinou prespi celu noc tak ma vela energie a poobede to uz nepotrebuje..

0silvia0
12. aug 2014

@kristina39 no neviem, či je vhodné deti uspávať pri telke a tiež myslím, že telka v spálni nie je vhodná (zbytočná dávka elektrosmogu navyše)
Ja osobne si myslím, že uspávanie detí rozprávkou alebo rozprávaním je vhodnejšie aj na budovanie vzťahov medzi rodičmi a deťmi. Je to také osobnejšie ako televízor...
http://detsky-spanok.com/zle-zvyky-ktore-robia-...

sendy182
12. aug 2014

@diana_81 ahoj......ja by som pouvažovala o detskej jóge....meditácii, masáži, niečo na relax.......a potom ak by sa to nezmenilo určite by som navštívila neurológa....pre moju istotu že je to v poriadku....uistila by som sa že je to obdobie vzdoru a pod...........držím palce........ešte ma niečo napadlo.............čo objatie......u nás zabralo stále...... 🙂....

diana_81
autor
13. aug 2014

@0silvia0 priznam sa, ze sa neviem s tym celym konceptom indigovych deti stotoznit. Pride mi i tu v diskusii co existuje take zvlastne ako maminky vyhlasia "mame doma male indigo" a ked potom adresuju ze preco ide o to, ze maju proste jedno zive dieta so silnou osobnostou. Kde je nejaka hranica k pouzivaniu noveho pojmu mi z tych diskusii unika. Ale naucit sa z toho da vela. Mne sa mlada zdala skor odjakziva splnajuca kriteria na high deman child podla Dr.Sears-a (v anglictine: http://www.askdrsears.com/topics/health-concern...)... Su extra citlive, vecne nespokojne, casto sa dojcia, su intenzivne, uplne Ta vysilia, vymikaju sa rezimu ci rutine... Aj ked na druhej strane sa mi vidi, a to som chcela adresovat napriklad i @25daniela ze sme to urcite i podporili. Bola som taka ista ako ona, s velkym pocitom zodpovednosti voci dietatu ktore bolo vzhladom na zivot v zahranici len so mnou a tatino vela cestuje, ze musim vsetko zvladnut ja, ze som tu pren a moje potreby sli skor bokom. Utekala som k nej akonahle bola nespokojna, dojcila som na poziadanie, spinkali sme spolu - vztahova vychova ako vysita, ale mam dojem ze v kombinacii s povahou dcerky to nenarobilo len dobre. Ale spatne sa neda zistit, kde je kluc, treba ju ako si ma povzbudila pochopit a pristupovat k nej s otvorenostou a laskou. Syn je ine kafe - dobre spi, pribera ako valibuk, spi vo svojej postielke a sam v nej casto i zaspava... Ale i moj pristup sa zmenil a tak ktovie ci narocne deti nie su casto tie prvorodene, ktorym sme sa ako nove maminy prilis obetovali a nedali im od malicka sancu trosku pocitit, ze sme tu ale nie sme na spagate... netusim...

diana_81
autor
13. aug 2014

@bubelko pisala som to v prispevku vyssie, ja som kedze zijem v zahranici mala strasny pocit zodpovednosti voci malej a snazila som sa na nu reagovat. Nedalo mi nedat jej prednost a tiez som obcas behala v pyzame a nenajedena pol dna, lebo raz ju bolo treba prebalit, potom nakrmit, potom zacala byt ospala a ja som mala stale pocit, ze ked to zvladnem bude chvilku klud a vtedy to dozeniem... Ale potom nesla ulozit a zase sa to nejako skomplikovalo... Myslim, ze je to i cast problemu, aj ked myslim si ze to suvisi mozno s tym preco nechce spat sama ale nie preco tak dlho zaspava a nevie sa upokojit.

diana_81
autor
13. aug 2014

@asimama u nas toto vobec neplati. Ak poviem, ze jej zavriem dvere ona s placom a vreskotom ako keby ju trhali z koze k tym dveram pribehne a otvori ich, bude kruzit po byte ako furia a plakaaaaat. Prvy krat ked to urobila som zostala ako obarena, hovorim si pockam kym sa upokoji a potom pokracujeme kde sme skoncili... No dokazala revat ako tur a nemalo to konca kraja. Minule ked este mala vaznejsie obdobie vzdoru sme boli na ihrisku a nieco sa medzi nou a inym dievcatkom stalo, zastarala som sa a ona pribehla mi capnut po ruke (akoby nevedela dat najavo a zbavit sa frustracie zo situacie ktoru nezvlada) tak som jej zabranila v tom aby ma udrela a vysveltlila co a ako. Nasledoval plac asi 40 minut. Nepomahalo ignorovanie, nepomahalo vysvetlovanie, nic...Najprv sa valala a plakala v piesku a druhy polcas stravila v malom kriku schovana. Kamoskina reakcia na zaciatku bola ved ju nechaj a nevsimaj si, upokoji sa a bude dobre, neskor na mna pozrela, ze nemas to lahke. No ale nepomozem si. Nikdy som si nemyslela, ze sa bude takto dlho upokojovat. Ak by se mali podobny scenar pred spanim neupokoji sa ani za hodinu a nezaspi ani za dve. Netancujem podla jej pistalky ale takymto situaciam sa uz vyhybam, lebo u nas natlak vobec nefunguje. U nas pomaha ratanie do troch, ale to pri veciach ako obliekanie ked mi odbieha a podobne. Rada robi veci sama tak jej poviem, ze bud to spravi sama ale naratam do troch a urobim to ja. Na tri velkoryso pribehne a dokonci to sama.

0silvia0
13. aug 2014

@diana_81 priznám sa, ja som si tiež o indigových deťoch čítala, pretože sama mám takého syna, ale tiež som to ďalej neriešila ani som sa s tým nestotožnila, pretože tú správnu cestu na jeho výchovu musím nájsť aj tak len ja sama. Nikto mi na 100 percent nepovie, čo je pre neho správne, pretože každé dieťa je iné. Aj indigové deti musia žiť v tomto svete a nikto nikdy nebude brať do úvahy ich indigovosť. Tebe som linky dala len preto, aby si to skúsila brať ako fakt a aby si sa tým veľmi netrápila...
Ja som citlivá matka, a ty tiež, takže sa snažím nájsť tie správne prístupy k náročnému dieťaťu, ale je kopa rodičov, ktorí majú svoje zásady, dajú na zadok, nezaoberajú sa potrebami dieťaťa a neriešia jeho citlivosť a špeciálne potreby. Pri takýchto rodičoch to majú tieto deti náročné, sú na všetko samé a nepochopené.
Tiež môj starší syn bol ako píšeš - silne na mňa naviazaný, neustále mi visel na prsníku, dožadoval sa krikom mojej prítomnosti atď. a tiež ja sama som mala silný pocit zodpovednosti. Dcéra bola úplne iná, samostatná, usmievavá bez príčiny, spokojná so životom, nechápala som, prečo sa ona nedožaduje takého neustáleho kontaktu... Niekde som čítala, že najstaršie deti to majú najťažšie, že razia cestu tým mladším a všetko negatívne sa na nich ako na prvorodených zosype. Tak neviem, už ani neviem kde som to čítala alebo počula...
Inak, ja som dojčená vôbec nebola a neznášala som dotyky... mama mi hovorí, že som bola už od detstva odťažitá, ale ja som skôr vnímala jej hlboké nepochopenie. Aj dnes máme chladný vzťah, ten, kto bol pre mňa prijímajúci rodič, je môj otec.
Uplynulý rok bol pre mňa veľmi náročný čo sa týka synovej puberty (bude mať 13), ale môžem povedať, že napriek všetkým problémom, tá väzba je veľmi silná, akoby neotrasiteľná... dcéra je úplne iná, akoby nepotrebovala tak veľmi čerpať z väzby, je taká vyrovnanejšia sama so sebou a samostatnejšia...
Tak skutočne neviem, či je tam príčina aj prvorodenosť, aj neskúsenosť prvorodičky alebo všetko spolu...

25daniela
13. aug 2014

@0silvia0 vsetko spolu 🙂

betunka39
13. aug 2014

Ahoj, napíšem Ti z mojich vlastných skusenosti, ale aj z toho že mám 5 deti a každe je ine. To ,že Tvoja dcerka nemože spať, to ma asi v sebe. Netreba ju preto nutiť. Ja sama som typ ,že večer nezaspím pred 23,00, ale rano o 4,30-5,00 už nespím. Možem byť neviem ako unavena. A to ako niektore si dokažupospať pri babatkách, alebo len tak poobede v nedelu lahnuť a pospať ako napr. moj muž to nehrozí. V školke som nikdy nespala, vždy som len ležala. To iste aj moj najstarši syn, mohla osm ho hombať aj 2 hodiny, ked nechcel spať, tak tam ležal, ked som prestala vykukol s usmevom. Tak som to prestala asi v jedho 10-tich mesiacoch riešiť, jednoducho šiel spať vtedy ,ked chela. Po čase si vybudoval takysystem, že poobede nespal, ale večer zaspaval okolo 22,00. Ostatne deti už spali on pri nich ležal, ked bol vačši tak si pozeral knihu. Netreba na dcerku kričať, ani ju nasilu nutiť spať okolo pol osmej. ju to len viac vyhecuje k odporu.Kedže ju rano budite do jasli, aj to prispieva k tej nepohode. Ako píšeš v jasliach zaspi do 20 minut. Moja mala presne to iste, ak nie som doma poobedny spanok je bez problemu, zaspi do 5minut. Ale ked som doma, tak je problem, preto ju nedavam v tie dni spať, ked je unavena zaspi aj okolo 16,00. pospi hodinu a potom nemam problem večer ju dať spať vo zvyčajnom čase. Skus preto nenutiť ju do ničoho. Ono to chvilu potrva, ale časom si najsde svoj rytmus, ktory jej bude vyhovovať. Ani tebe by sa nepačilo, ak by ta niekto uložil do postele a kazal ti spať, aj ked by sa Ti nechcelo. Ale ty si dospela tak by si tam aj vydržala ležať, ale dieťa to nevie a ja som proti nejakým striktným pravidlam, Ano deti maju mať pravidla, ale v ramci ich možnosti a nie predstav nás dospelých. Lebo to sa potom všetko osdzrkadli nesskor vo vzťahu k nám rodičom. To si niektore mamy neuvedomuju pri malych deťoch. Jednoducho moja rada, ak večer nechce spať, nedavaj, ju nechaj ju v izbe nech sa pohra, alebo aj pri vas nech sa hra, čitajte si spolu, ona potom sma niekde lahne a zaspí. Ja viem, že chcete mať aj vy chvilku pre seba, ale čim viac to budete siliť, tým to bude horšie. U nas to pri všetkých deťoch tak fungovalo a vždy po pol roku si našli svoj čas, kedy šli spať a bolo po probleme. Tvoja dcerka je jednoducho taky typ s tým nič nenarobiš. Držim palce,aby ste to spolu zvladli ,hlavne psychcicky, lebo je niekedy to najťažšie. 🙂

diana_81
autor
13. aug 2014

@betunka39 dakujem ti za nazor i za rady. Moje snahy ukladat ju pramenia i z nazorov, ktore som pocula o tom, ze mozno ma problem zaspat aj preto, lebo ten svoj moment praveze uz presvihla. Vela mamin pise ze maju vecer deti ako vystrelene z rakety a ze ked ich zacali ukladat podstatne skor vysvitlo, ze spanok potrebovali len zaspat nevedeli z vycerpania. Telo preslo na rezervu a nasledne sa uz duplom nevedelo vypnut. To sa podla mna pozna zrejme i podla toho, ci je dieta s tym mensim mnozstvom spanku v pohode a len ja ako dospelak tvrdim, ze ma o 20:00 ist do postele. Alebo je ocividne precitlivele, nehra sa ale robi prieky, dozaduje sa pozornosti. Skusim sa porozpravat s manzelom a dohodnut sa na pravidlach.

Momentalne ju uz par dni ukladam skor, uz okolo 19:15 a zaspi okolo 20:30. Predtym sme ju ukladali okolo 20:15 a zaspala po 22:00, casto okolo 22:30. Ale sama nechcela ist ani v jednom pripade. Znamena to ze tie 2 hodiny co sme ziskali novym pristupom nepotrebuje? Lebo zase keby som ju "nenutila" a nechala to na nu, tak strasi okolo do noci a tak spi denne 2 hodiny menej, hm?

diana_81
autor
13. aug 2014

@betunka39 cim dalej mam ten dojem ze u nej ta vypinacia faza dlho trva, ten prechod do kludoveho rezimu. Tak si skusim dat rezervu, ulozit ju a odist nieco robit a povedzme prvu bdelu cast ju nechat samu si citat knizky v posteli a ked uz potom zacne zhanat maminku, si k nej na to finale prist sa pritulit nech zaspi ak to vyzaduje. Inak sa zblaznime obe z toho dlheho procesu. Len uvidim, ci bude spolupracovat 🙂 ale mas pravdu, u nas ani nutenie ani zvyseny hlad ani po zadku nefunguje. A uz je starsia, uz si vie citat obrazky a ten obednajsi spanok potrebuje menej ako ked mala rok a pol.

bubelko
13. aug 2014

@diana_81 tiez zijem v zahranici 😉 a prave preto som sa drzala tej rady, co mi dala lekarka v nemocnici... tu chvilu placu dieta prezije. na vsetko je clovek sam, stari rodicia pridu raz za cas a potom zas dlho-dlho nic. nie som stroj, mam svoje potreby - fyzicke aj psychicke. nie som len matka, som aj zena, kamaratka, manzelka 😉
tento pristup som pouzivala pri oboch - pri starsom aj pri mladsom. skratka - ked musim, tak musim... mladsi dodnes nevie pockat, ked trebars telefonujem a hoci teda nemam problem prepinat reci, tak sustredit sa na telefonat v jednom jazyku a na dieta v druhom nedokazem. takze ked telefonujem, kolkokrat som telefonujem zavreta na zachode alebo v izbe, opreta o dvere so zapchatym uchom, aby som rozumela, lebo dieta huci... a sorry, ked dohadujem termin s lekarkou, bankou, elektrikarom, nemozem im povedat, prepacte, pockajte, vybavim dieta... oni maju tiez svoju pracu a potrebuju aj ine robit, ako visiet na telefone... takze ychlo vybvavim a potom som sa venujem dietatu 😉

simca06022011
13. aug 2014

@diana_81 ako keby som o mojej divocine pocuvala... a veru skusala som uz vsetko.. nepomaha nic. Proste zaspi ked sa jej chce... zrusit obedny spanov VOBEC nepomoze, lebo to dieta je unavene aj o tej 20tej (o tom, ked poobede nespi ani nehovorim - nenutim ju, odnesiem ju poobede do postele a ked nezaspi do hodiny tak koniec, ide sa von... ),ale napriek tomu ze vidim, ze ledva stoji tak NEBUDE lezat v posteli. Zacali sme ju nosit na plavanie, gymnastiku, chodi na bicykel, prechazky, aby sa vyblaznila... Ulozime ju a v momente ako odideme je von z postele.. cize uz potom ide o preteky a robi si z nas srandu, ked vbehneme do izby preco vyliezla z postele. Ak s nou ostaneme v izbe lezi tak minutu a uz je pri mne v posteli... CDcka, knizky... nic nepomaha, kedze ona MUSI vsetko komentovat, diskutovat, skakat pritom... ja to uz proste neriesim, vyblaznime sa s nou, okupeme sa, pustim rozpravku, lahnem si k nej s knihou a necham ju nech sa tam kruti v posteli kolko chce az kym neodpadne ak zacne vyhadzovat hracky a robit neporiadok tak ju nasackujem spat do postele.. niekedy je to 20:30, inokedy 22:00... vacsinou az ked je vonku tma...
v skolke lezi... zaspi... dokonca na obed zaspava aj v pripade, ze mozeme ist doobeda von ovela lahsie ako vecer... a je uuuplne fuk, ci vstane o 8mej alebo o 6tej... Aj to ze som ju nechala dlhsie samu a potom prisla som skusala, nepomohlo.. iba pri tom "citani knizky" doslo k tomu, ze sme mali izbu ako po atomovom vybuchu :P
No neviem ako to riesit, dufam ze z toho vyrastie (mimochodom spavala mi do 3 rokov v pohode).... ak to vyriesite dajte mi typ u nas nepomahalo vysvetlovanie, rozpravky, prehovaranie, krik ani bitka... nic..

betunka39
13. aug 2014

@diana_81 presne ako píšeš toto robil moj najstarši ,ale ked som ho potom nechala tak, nech ide spať kedy chce, asi po pol roku prešiel na režim, že chodil spať okolo 20,30-21,00. Dnes ma 23 rokov a je spachtoš taký ako nikdy, cez vikend by ležal aj doobeda.Viem ,že vela rodičov prezentuje, že dieťa ma o osmej večer spať, ja takýto postoj tiež zdieľam, ale vo veku, kedy dieťa už ma aj nejake povinnosti a potrebuje si oddýchnuť, t.j dieťa ,ktore už ma 5-6 rokov ,xchodi do školy a nema poobedny spaniok.Moji chlapci napr. všetci traj od 1,5 roka poobedny spanok vobec nemali a večer chodili spavať okolo 20,30-21,00- rano vastavali okolo 7,00. Avšak ,ked prišla škola a vstavali o pol šiestej na autobus, tne čas večerny sa zrazu posunul na tu 20,00 hodinu. Aj dieťa čim je vačšie tie jeho potreby spanku sa menia. Ano ak prešvihne čas na spanok, potom prepne na rezervu a ide dalej to poznam, a vtedy je najlepšie ho nenutiť do spanku,skor nejakou činnosťou unaviť, na moju v takom pripade zabera prechdzka, alebo kupeľ. Ano ,kolko krat sme boli na prechadzke večer o osmej ,aj v zime. a zabralo to. Nuž musite si vy sami najst sposob ako ju uspať, ale určite nie nasilim, aleob nejakou presnou hodinou každý deň, u nas tonikdy nefungovalo. pritom mala sdoteraz pravidelne chodi spavať okolo 20,00, ked ju vtedy nemam ,tak potom je hore aj do 22,00 ,ale nema problem zaspať.