Slušné správanie detí - výchova/nevýchova z pohľadu rodiny a ostatných
Ahojte,rada by som si vypocula vase skusenosti ako vychovavate deti(2 a viac idealne) a co na ne zabera.Mam dve dievky 2 a 6 rocne a snazim sa ako viem.Mam pocit ze aj ked to ideal nie je,vedia sa spravat,nemusim sa hanbit napr.v obchode a na verejnosti.Aj ked som si niekedy davno predsavzala ze na dieta neskricim a nedam po zadku,opak je pravdou.Nie som idealna matka a niekedy mam pocit ze doma len blacim.Obe su dost zive a obe sa snazia presadit svoje miesto. ALE pride svokra alebo starka a uz pocuvam ze no ale ved sa nevedia spravat a takto sa predsa nemozu saliet a najviac zabila svokra minule-ze ja zom si myslela ze to len mna nepocuvaju akoze som babka ale ony ani teba nechcu ved s tym daco rob.No hej ked sa saleju hodinu potom ich dat do poriadku jednou vetou aby sedeli a pocuvali je tazke.Zacinam rozmyslat ze naozaj je niekde chyba a urcite zvlast doma a pred navstevou sa predvadzaju a na prvy raz malo kedy pocuvnu.Ak teda viete ako na to-prosim poradte lebo ja uz len ocami gulam ked mi toto zadru a musim ppdotknut ze ja som ta prisna a "hlava"rodiny
@lucka227 Ja osobne dúfam, že sa budú moje deti šalieť 🙂 však sú to deti. Treba určiť limity, odtiaľ potiaľ čo môžu, čo nemôžu. Som učiteľka v MŠ, vlastné dieťa je ešte len na ceste, takže možno moje tamojšie "praktiky" na mojich deťoch fungovať nebudú. 😁 Ale zas ja som toho názoru, že deti treba nechať deťmi. Jasné, nieže rozbombarduju celý byt, alebo aby ignorovali to čo rodič povie, to nie. Bežne použivam malé "vyhrážky" ale také, ktoré sa v prípade neposluchnutia dajú aj ozaj dodržať. Kašli na to, čo si myslí svokra alebo ostatní. Ak to ty cítiš tak a vies, že ťa poslúchajú, tak to, že si s nimi nevedia spraviť poriadky ony, to nech potom seba hodnotia a nie vás - teba a deti. A zas odporúčam, nie veľa kriku na deti. Lebo si potom na to zvyknú a po čase už krik budú mať na háku. Raznym hlasom niečo povedať, pokúsiť sa vysvetliť to čo od nich chcem a skúsiť nejak to uhrať hravou formou. Pokiaľ nespravia vyslovene niečo zle. :D skúsiť im to vysvetliť tak aby pochopili čo je kedy správne. Rozprávať sa s nimi, byť im kamarátka ale zároveň aby vedeli, že si ty tá autorita. Neviem či to celé dáva zmysel, mám veľa myšlienok bežne, nie to ešte teraz keď som tehu :D tak nech sa darí, a nezabudni hlavne ľúbiť deťúrence také aké sú 🙂
@lucka227 a ozaj. U mňa zaberá keď im poviem, že tak toto sa mi veľmi nepáčilo čo ste spravili. Alebo naopak keď mám z niečoho radosť, že sa správali pekne tak ich v tom povzbudim, že to bolo parádne, že takto to má byť. Alebo keď ma už ozaj hnevajú, tak skúsiť, že kde sú moje poslusne deti, že asi ich musím ísť pohľadať, lebo tu očividne nie sú. Poprípade to dieťa ktoré posluchalo tak sa spýtam či ide so mnou.... Alebo zvolanie "halooo" decká, uši máte? Kde ich máte? Načo ich máte? Tak počúvajte. A podobne "hry" 🙂
Vzchovala som tri deti a s odstupom času môžem napísať-treba im nechať detstvo,voľnosť a radosť kým sa len dá,o chvíľu príde dospelosť,povinnosti ,zodpovednosť a bežný život .Nech sa šalia a hrajú bez ohľadu na babkine reči,len nech nezdemolujú byt.Čo najviac im treb arobiť program vonku mimo bytu,výlety,akcie,dovolenky,tam dieťa nasáva ako špongia,nielen vedomosti,že vidí oravský hrad a pod.a ale aj správanie iných detí aj ľudí dookola v reštike,v zoo,na hrade v bežných situáciách.Nechci byť ideálna matka,toto sa nedá,vieš,že robíš-vychovávaš najlepšie ako vieš a to nech ti stačí
Deti potrebuju hranice. Bringing up bebe kniha napr. Doslednost. Dat im time out cas ked neposluchaju napr. To je jedna z technik co skusit napr
Ja mam doma 2 besnoty-7rocnu a 5,5 rocnu....takisto zive,blaznive,zdanlivo neposlusne,tiez som pocuvala ake neposlusne... aj ja mam niekedy ten pocit,vtedy aj skricim,aj zatrhnem alebo zoberiem nieco...ale hovorim si, ze je to lepsie akoby mali byt leziace,s hadickami odvsadial,kolke maminy co maju postihnute deticky bu neviem co dali za to,aby deti behali a kricali a blaznili sa...viem ze sa vyblaznia za urcity cas,potom sa skludnia,pohraju...Ked su kruzky, su menej blaznive-maju pohybove,ked nie su,ideme von alebo na zim.stadion,na lyze alebo do herne-ak ked je 45km....podstatne je,ze deti su zdrave,spokojne,dobre sa spravaju v skole,skolke....a doma su uvolnene tak si dovolia viac samozrejme.A ver mi,kazde je blaznive,patri to k veku,len kazda mamina ci okolie to preziva inak... Zasiahnut treba ked uz je to za hranicou domacich pravidiel
A co je velmi dolezite to je deti pocuvat a vela sa rozpravat aj ked vas to neviem ako nezaujma.Ja mam teda chlapcov ale.velm radi a velmi casto sa chodia len tak tulit a lubkat ked som napr.chora tak pomozu.Myslim ze su dost empaticky.Ale niekedy na nevydrazanie tiez maju svoje dni a su jak z divych vajec ale su to deti a som rada ze su zdrave a behat mozu.A treba ich chvalit aj za uplne "blbosti" nasi su vtedy strasne pyšní na seba .
Ja mam doma 3 synov (10,7,2), su to tae besnejuce zivly 😉.A ano, kricim a aj po zadku dam, lebo ak dohovorim 3x a nic, tak pride trest, bud nieco zakazem, alebo vyfasnu po zadku. Pred mojim mm maju samozrejme vacsi respekt, aj ked ja viem byt tiez tvrdsia. Niekedy su v pohode, ale niekedy chytia "rapel", hlavne starsi dvaja. Maju aj kruzky sportove, vela su vonku s kamaratmi, ale niekedy su ako blaznivi, aj ked inteligentni su dost a dokaze im uz clovek nejake veci vysvetlit ako sa to robi s dospelym. Ja niekedy lutujem nasich susedov 😉 Ale kazdym rokom je to lepsie, za chvilu sa zase budi riesit problemy ineho levelu, ako to, ze z domu spravia "kulnicku na drivi" 🙂
Ahoj. Ja som zažila presne to isté čo ty s dvoma chalanmi. Už z toho vyrástli, niekedy som rada a niekedy mi tá sponntánntosť chýba. Mám ešte dve menšie, takže nás to ešte čaká. Ako písali baby, deti sú deti, nech sa bláznia, vyradtú z toho. Určite si dobrá mama, na názory babiek odpovedz, že z toho vyrastú. Aj moja mama u nás sedela vždy ako na ihlách, lebo chalani sa predvádzali a ja som sa cítila presne ako ty. A s veľkými riešim teraz iné veci a také bláznenie je už za nami a chýba to niekedy.
Spomienkový optimizmus našich babiek .... ach jaj... 😂
Babky nerieš, deťom stanov hranice a aj sebe, čo je pre teba neprijateľné, to neakceptuj, zakaž, dohovor, potrestaj podľa veku. Mladšiu možno treba odniesť z miesta, presmerovať na inú aktivitu, staršej sa už asi dá vysvetlit. Z nás platí zákaz PC a tv, keď prešvihne syn hranice.
U nás to iste.Dcekra skoro 6rokov a synček 2roky.Poobede niekedy nevedia čo so sebou,ale som rada ze su taký živí.Dcérka je doobeda v škôlke,takže poobede si to nahrádzajú.V škôlke je kludna,poslusna,šikovna.Ja sa stále držím vety,že deti,ktore sa môžu doma vyblázniť sú v spoločnosti kludnejsie.A to hovorím z vlastnej skúsenosti z rodiny.Tie co doma musia sekat dobrotu,na návšteve nevedia čo so sebou
Uplne ako by som citala o nas. Len moj otec stale tvrdi, ze som ich nevychovala. On ma pre nich prirodzenu autoritu, ja si ju musim vyblacat. Mam to o to tazsie, ze manzel od nich malo kedy vuzaduje poslusnost, vobec ho neposluchaju a je ochotny 100 krat zopakovat to iste. Ja na to cas nemam, takze 3x a dost. Tiez som myslela, ze to pojde bez kriku a bez vychovnej po zadku, ale pri tvrdohlavej starsej pekne slovo absolutne nezabera. Potom mam vycitky, ze som zla mama, ale ked sa pridu 100x za den pomojkat, tak si to nejak skusam prepacit. A som rada, ze sa blaznia a su zive, ale tiez v mediach zdravia a ohladuplnosti k druym, nie ze vypustili zverinec a cez mrtvoly, hlavne ze si energiu vybiju.
@lucka227 Akoby som o sebe citala 😁
Niekde je chyba, rozhodne- v svokre a "starej" generacii, ich spomienkovy optimizmus je "uzasny"...
Mna takto se.ie svokor, ale on riesi vsetko- ja zle varim, mam zle deti, som leniva.... A ja sa zial neviem velmi odosobnit, stve ma to. Niekomu neulahodis nicim. Esteze druha nevesta sa mu vydarila 🙃
Kazde dieta je ine a plati nanho nieco ine
Mozes sa aj rozkrajat a vsetkym nevyhovies
Svokru neries, ak uz mas pocit ze nieco robis zle tak kludne sa spytaj psychologicky ona na zaklade spravania aj moze dat par tipov predsalen niekto zvonku odosobneny
..
Ale hlavna je doslednost ak sa niecim vyhrazas tak to aj dodrz a neustupuj ak raz ustupis je.koniec
Ale kazdy clovek moze mat sem tam zly den a nemusi vtedy reagovat ako reaguje inokedy. Drzim palce nech toto obdobie vsetci prezijeme v zdravi
Ja si skôr myslím ze naša staršia generácia si už zo spomienk vymazala to zle a ich predstava vnúčat je predstava milunkeho maznacika co len poslušne sedia s babičkou a čítajú si knižku a poslušne kráčajú za ručičku do parčíku kde si pekne posediacky na lavičke a ked babička zaveli ide sa domov tak dietko poslušne za ručičku hned kráča vedľa babičky domov a vecer poslušne ľahne do postieľky a spinka bez zobudenia až do rana bieleho 🙂
Mam dvoch synov - 3,5 a 8 - su to nase neriadene strely ;) vedia pekne pozdravit, poprosit, podakovat, spravat sa ked je treba... No na druhej strane su doslova vsade 🙂 a ked sa hraju, tak kriku, vreskotu ako v ZOO. Ved raz z toho vyrastu.
A k posluchanie - ked skriknem, vedia ze je zle a musia sa skludnit. Ak moc vymyslaju, separujem ich kazdeho v inej izbe. A ratam aj do 5, ked treba ;) bitku nedoststaju, ani cez rit mladsi. Tym by sa nic nevyriesilo

Ja mam dvoch chlapcov školáka a skolkara a toto iste mame.Doma strasne a v skole jak anjelici su slusny pocuvaju na slovo atd.Doma si to potom dobehnu asi.Ale tiez mam niekedy dilemu ze co robim zle,aj ked uz je velmi zle a narobim krik tak presne vedia zrazu co chcem a posluchaju aj doma.Snazim a byt hlavne kamaratka ale zase aby mali aj respekt.