Spánok trojročného dieťaťa
Ahojte maminky, potrebujem poradiť . Máme 3 ročnú dcérku, ktorá má od narodenia nie moc dobrý spánok. Mysleli sme, že sa to bude zlepšovať ale mýlili sme sa! 😒 Od jej narodenia prestala asi len tri noci tak, že sa zobudila prvý krát na pitie mlieka až okolo 5:00, no obvykle je to tak, že ide spať o 21:00 a začne sa budiť o 23:00 na cikanie, dám ju vycikať, uložim ju a pokial jej nedáme fľašu s trochou mlieka tak sa prebere a kričí že si prosí mliečko a keď píšem, že kričí tak to je slabé slovo! A potom sa to opakuje ako u novorodenca každé 2 až 3 hodinky až do rána, čo už o 6:00 musíme vstávať , lebo ona je už vyspatá. Je proste závislá na mlieku, denne vypije liter mlieka, bez flašky s mliekom ani len nezaspí. Nemá dudlík, ale má svoje ,,mliečto" a ja neviem ako ju to mám odnaučiť, je veľmi tvrdohlavá a nedá sa obalamútiť rečičkami, v januári ide do škôlky a ani na obed nezaspí bez mliečka, tak neviem či bude v škôlke vôbec spávať 😅 Nevadí mi, že pije tak vaľa mlieka, ale tie noci sú strašné, skoro vždy sa s mužom povadíme, keď si postavím hlavu a nechcem jej to mlieko dať, keby to bolo iba raz-dva krát za noc, ale niekedy je to aj 5-6 krát čo treba nabrať aspoň 80 ml mlieka a vstávať o 6:00, niekedy som s toho na nervy. ☹ Má prosím tiež niekto takúto skúsenosť, čo by som mala s tým spraviť , ďakujem za každú jednu radu. 🙂
@jarmila123 chlap nech sa do toho nemontuje,povedz že nieje normálne tak velké dieťa aby sa budilo jak kojenec..
to že pije vela pred spaním tak sa zobudí na cikanie a potom už len vymýšľa zo zvyku..
nauč ju postupne len na mlieko pred spaním,ale ozaj len od chuti nie pol litra..cez deň,nech pije vodu alebo čaj..povieš jej že proste mlieko nieje..a za tým si aj stoj..
a v noci sa napiť trocha vody z pohára ´1x po vycikaní a spať do rána..
v prvom rade zrusit mlieko...s tym mlieko je to cele zle 3rocna vobec nepotrebuje tolko mlieko to je uz fakt ako sama vravis zavislost uz bez toho nevie spat....proste nejaky cas by som vobec mlieko nekupovala do chladnicky a flasu z ktorej pije vyhodila do kontajnera pred nou a povedala ze mliecko ani flaska nie je a hotovo....budes musiet byt nekompromisna a mat pevne nervy a stat si za tym nech sa deje cokolvek....rataj ze mala bude mat abstaky ale ked si zvykne bude uz dobre a vyspite sa obe....
a niekde je najhoršie stáť si za tým a vyhádať sa s mužom lebo oni nemajú nervy počúvať to v noci a vopchajú radšej flašu do úst nech je ticho..
Cele zle. To kto videl, aby tak velke dieta este pilo v noci mlieko a dokonca tak casto. Mlieko sa nepije od smädu, mlieko je potravina. Ak ma v noci smäd (ano moze mat, aj ja mam pri posteli vodu), tak jej daj vodu k posteli, ked sa zobudi, nech sa sama obsluzi a znova zalahne. My sme si takto deti naucili. A po case uz ani tu vodu nepili. NAsa najmladsia ma 14 mesiacov, v noci nepije uz veeeeelmi dlho (nakojim pred spanim), v posteli ma sosakovy pohar s vodou ak by bola smädna (sama sa obsluzi od jedneho roka).
Ono, to co tvoja mala robi, to nie je ani hlad, ani smäd, to je tak naucena a teraz s vami kyva. Viem, ze to nie je jednoduche, ale musis s tym razne skoncit ak sa nechces zblaznit. Nedat a basta. Ano, par noci bude vrieskat, ale to nie je male babo, pre ktore taketo revanie nie je dobre.
A muzovi povedz, nech sa nestara. A ak sa mu paci, dobre, dosane tu jej flasu ale nech on vstava kazdu noc a zakazdym. Uvidis, po par nociach ho to omrzi a zacne inak uvazovat.
Cim skor s tym seknete, tak lepsie pre vsetkych. Ide uz len o zvyk a nie o potrebu. Poznam pripad ked dieta v noci vypilo dennu davku mlieka. Tiez s tym sekli lebo to bolo neunosne. Par noci budete bojovat ale inak to nepojde. Vecer vysvetlit ze v noci papaju iba babatka a ona uz je slecna. Chce to trpezlivost.
Suhlasim s yanni, taketo velke dieta v ziadnom pripade nepotrebuje pit mlieko v noci. Podla mna jej velmi skodite, lebo sa zacina vytvarat oralna fixacia a moze prerast do poruchy stravovania (akoze bude riesit svoje problemy jedenim). Urcite co najskor a razne a jednoznacne prestat. Ze vrieska, ved prestane. A bojis sa, ze sa nevyspis? ved sa nevyspis tak ci tak, cize nie je co stratit. Ja take velke dieta nemam, takze neviem ako to odkomunikovat. Ale moj maly ma 2 roky av pohode sa mu da vsetko vysvetlit. Takze vecer si pekne sadnut a povedat, ze v noci mliecko nebude a hotovo (mozes dat flasu z vodou k posteli ako nahradu, ale nemusis). mozes napr. zaviest odmenu, ze ak v nocinebude pytat mliecko, rano dostane svoje oblubene jedlo, alebo lentilku, hrozienko, ... v kazdom pripade jediny sposob ako za nohto zlozvyku zbavit je, ze to stopnete raz a navzdy.
drzim palce
no to je uz pomaly zavislost...rada, dve tri noci vydrzat a uz nebude ani pytat ani kricat ci mat hystericke zachvaty kvoli tomu.... a ak ma muz s tym problemy nech sa paci nech muz stava v noci k malej a nech jej mlieko nosi a po par nociach ho to omrzi
Naucit na pohar, flasu spolocne odlozit alebo vyhodit. A v noci sa na pohar nepije. Treba trpezlivost a hlavne nepovolil.
@jarmila123 pred par dnami tu presne taka tema bola.
Jedine riesenie - nedat a vydrzat zopar noci.
Ked je smadna,nzch ma pri posteli vodu. Ja tiez,ked idme v noci na wc,citil zaroven potrebu sa aj napit. Mlieko je vsak potravina a telo si potrebuje v noci oddychnut,aj zaludok i oblicky. Na nocne jedenie ci mlieka pitie,zvlast niekolkokrat v noci,je uz velka. Nepomohol by nejaky maznacik-plysova hracka,ktoru by si tulila?
@jarmila123 moja teta to mala také isté silce to bolo už 10 rokov dozadu.Stale pil a potom stále cikal až to jednu peknú noc uja nasralo zobral fľašu a spálil od jedu týžden fňukal a odvtedy bol pokoj.
@jarmila123 a u nás to bolo z cumľom keď chlap odišiel na služobku a malí mal afty tak som sa rozhodla že je cumľu koniec .Zobrala a vyhodila týžden plakal potom prišiel tato ale hold smola cumeľ nebol tak odplakal aj druhý potom už neplakal ale prestal spávať na obed no po mesiaci sa všetko dalo doporiadku .už pekne zaspí aj večer aj na obed.
aj ja suhlasim so vsetkymi mamickami, co tu pisu... zobrat flasu raz a definitivne, chvilu to bude drsne, treba vydrzat, deti rychlo pochopia 😉 prajem pevne nervy 🙂
@jarmila123 moj drobce má 2,5 mlieko v noci nepije ale dost casto sa budi. Ak by chcel mlieko, myslím si, že by som mu ho jednoducho nedala. Má síce cumel na noc, ale to neriešim, nech si cumla... Nedavaj mlieko, musis byt tvrda! Skus sa tvariť že spíš. Ved ty musis byt aka nevyspata... 😲
Ahoj, čítam rady od ostatných a sú veľmi dobré. Treba to naozaj radikálne zrušiť, ukázať prázdnu fľašu, mlieko proste nie je a nedať. Ale nesmieš povoliť, ani ustúpiť, lebo to bude márna snaha a bude skúšať aj pri iných veciach. U detí sa mi to osvedčilo, vysvetliť, že je už veľká, povedať, že mliečko už nie je a nedať. Vydržíte dva , tri dni a bude pokoj. Uvidíš. U nás to tak bolo vždy, keď sme niečo riešili.
@jarmila123 ja mám niečo podobné,ale s tým, že nieje závislá na mlieku ale na mne, nezaspí bezomňa ani keď sa na hlavu postavím, plače, vzlyká, kryčí, stojí v postielke a kým neprídem doslova REVE a je celá zasoplená, až keď prídem sa ukľudní a zaspí, no keď zdrhnem do svojej postele do spálne tak sa zobudí a zasa to isté, nepomáhalo nič, ani svetielko, ani rečičky, dohody, čítanie rozprávky, proste maminka musíš somnou spinkať, ja spinkať sama nechcem a tak som skončila tým, že som spávala na karimatkách pri nej ale už sa to zlepšilo, keď zdrhnem tak sa vyspím aj 3 x do týždňa vo svojej posteli, nebudí sa už tak často a neodhalí ma, že som spala v spálni, samozrejme, stále jej rozprávam, že je už na toto veľké dievčatko a spáva sama, že ja už chodievam do spálne, a psychologička mi povedala, že to je manipulovanie, treba len vydržať a nástojiť na svojom a to mlieko jej proste nedaj a nech je červená ako paprika, treba sa postískať, pohladkať, dať obľúbenú hračku a nepovoliť!držím palce!
my sme mali tiež závislaka na mlieku, nevyspana som bola, celé zle! nakoniec som ho odnaučila ale poplakala som si aj ja, tu je opis toho (zverejnene v rámci inej diskusie):
1982zuzka Takže dievčatá náš príbeh s odnaúčaním:
Malý je na flaške od 3t. Prvý rok som si hovorila že ok, druhý rok som si hovorila že hádam ho to nočne pitie časom prejde až nakoniec sme oslavili dva roky. Boli noci kedy mu stačila jedna flaša, inokedy zas aj každú hodinu by pil. Nič nepomáhalo, vodou ani čajom sa nedal oklamať. 27 mesiacov som sa poriadne kvôli mlieku nevyspala. Minulý týžden som si po "vyplachu žaludka" od susedky a jej povzbudí povedala "a dosť".
Prvá noc: katastrofa, od pol noc do pol siedmej ráno hysterické revy, zvíjanie sa ako pri abstaku - nepreháňam fakt, to bol určite absták, aj som si poplakala ked som ho tak videla. ale neustúpila som
Druha noc: o pol noci hysteria asi 45min, potom zaspal, o pol tretej ráno hysteria a boli sme hore do šiestej
Tretia noc: polnočná hysteria už len pol hodinu, o štvrtej hodinová hystéria
Štvrtá noc: neskutočná hysteria od pol 4 do piatej
Piata noc: jemné pomrknanie okolo pol noci, jemne pomrknanie okolo štvrtej
Šiesta noc: jemne pomrkanie okolo pol noci
Siedma noc: PRVY KRAT OD PORODU SOM SA VYSPALA, SPAL OD POL 9 VECER DO POL OSMEJ RANO
Osma noc: DRUHY KRAT OD PORODU SOM VYSPALA, 12 HOD NON STOP SPAL
Deviata noc: uvidíme 🙂
po cca 4-5 noci som bola uplne na dne baby ale som rada že som nepolavila, syn naozaj trpel, videla som že je to prenho neskutočne psychicky naročné a som hrdá nanho a aj na seba že sme to zvládli
držím palce a Vám 🙂
baby dobre radia, treba seknut. My sme mali nieco podobne, ale s 2-rocnym, len uz nas to tak hnevalo, ze sme sa nasrali a povedali dost. Najprv sme mu postupne znizovali davky (len nas sa budil 1x, max.2x za noc), zo 100 ml na 80,50,30 a potom prisiel na to, ze koli takemu malemu mnozstvu sa mu neoplati vstavat a flasu sme celkom zrusili, pred spanim vypil pohar s mliekom a uz bol odvtedy klud. Chce to len pevne nervy a nepolavit. Potom uz bude dobre a konecne sa vyspite 🙂
@jarmila123 jasné že sa budí ako novorodenec keď ju ako novorodenca každú chvíľu napájate niečím čo musí jej žalúdok spracovať a jej močový mechúr vylúčiť.
začnite sa k nej správať ako k 3ročnému dieťaťu a bude spať ako 3ročné dieťa.
🙂 ľahká večera 🙂 večerníček 🙂 vycikať, umyť zuby 🙂 a šup do postele 🙂 žiadne mlieko! 🙂 nasledujú raňajky 🙂
3ročné dieťa vás toto nenaučí, to musíte naučiť vy jeho, od toho sú tu rodičia, aby z miminka vychovali schopného samostatného človeka.
Tu pomoze len vyhodit vsetky flasky a nedat mlieko. Ako 3 by uz z flasky pit nemala ved Nie je miminko. A skusit posunut vecierku Na skorsi cas nakolko asi je uz tak unavena ze sa sama neuspi
@mimac spávať na karimatke? To ako fakt, alebo si z nás robíš srandu? Nezaspí bez teba? To mi chceš napísať, že keby ťa náhle odviezla sanitka do nemocnice napr. s prasknutým slepákom, tak tvoja ratolesť nezaspí týždeň? Ale zaspí, poreve si a zaspí. Psychologička ti povedala dobre, je to manipulovanie. Ja by som ju naopak pripravila na to, že ja pôjdem spať do spálne, bola by som pri nej kým nezaspí, ale postupne by som odchádzala. Rozprávka, pomojkať, idem tam a tam, prídem sa na teba pozrieť - to aj dodržať.A neustúpiť.
@1982zuzka baby, ja sa vám fakt divím, 27 mesiacov sa nevyspať, potom sa týždeň pozerať na dieťa, ktoré ma doslova absťáky, ktoré trpí len preto, lebo mamina bola mäkká a nevydržala pár nocí mrnčania. Čím neskôr sa dieťa odúča, tým je to ťažšie. Niektoré deti skončia s týmto zlozvykom samé, ale spoliehať sa na to teda nedá.
@jarmila123 3,5 roka a prespaté noci asi 4. Mlieko už v noci nepýta. Ale...o 22.05 každý deň od narodenia plač. Hodinky sa dajú nastaviť podľa nej. Ďalšie prebudenie okolo pol noci také, že mi stojí pri posteli a hľadá ma. Spíme v jednej izbe na 2 posteliach nie vedľa seba. Ďalšie orebudenue okolo 3.00 ráno, potrebuje porozprávať mi čo sa jej snívalo. Ďalšie o 5.00, to by už hádam aj vstávala. Mlieko sme na nočnom kŕmení odbúrali v 3 rokoch. Skús aspoň to. Inak v škôlke je v pohode, neplakala tam nikdy (chodí od 2,5 roka), takže to nebude v tom, že je nejak navuazaná na mňa. Musíme len vydržať, bolo horšie. Do 2 rokov každých 20 min.hore.
@jarmila123 moj maly bol presne taky zavislak na mlieku ako tvoj...fakt najlepsie je stym seknut...ale u nas sa nedalo..lebo sme mali male babatko.. a by ho placom zobudil..takze sme mi dAvali mliecko ale davala som mu potom do flasky cistu vodu...keby bol v noci smadny. ...tak uz si zvykol na vodicku.....a aj ked sa zobudi tak uz nepyta mlieko...a myslim ze nam pomohlo aj to ze chodieva skor spat ..cez obed nespi a o 19tej ho ulozim.. tak pekne spinka ..uz sa tolko nebudi...tak skus ho davat skor spinkat.. 🙂neviem teda ci ti spava este cez obed...
@jarmila123 a pardon...mas dievcatko.. tak teda ju a nie jeho...
@timea7 však som to tam aj písala, že som zdrhávala a aj tak na mňa prišla, teraz je to už oveľa lepšie, ono nieje to jednoduché keď ti do toho aj partner kafre a on nevydrží ten plač a začne to riešiť, potom celkovo tá situácia nieje zachránená ale práve naopak, a nie, keby ma odviezla sanitka tak by to riešil predsa jej tatik, keď idem niekedy von na vínko s kamoškami tak robí to isté mužovi, ale zaspí, proste je taká a čo, už som si zvykla, teraz je to už oveľa lepšie a chodím k nej tak raz za týždeň, verím tomu, že za pár týždňov už nebudem k nej chodiť vôbec. z nikoho si srandu nerobím, snažila som sa ako som len vedela a hlavne cítila, že je to potrebné pre ňu!
@mimac júj, tak potom je väčší problém s tatíkom, ale s malou, to vínko s kamoškami plánuj častejšie, okrem toho pravidelného koníčka, aspoň dva krát týždenne večer odídeš z domu, ak bude uspávať on, veľmi rýchlo zmení názor. A to zdrhávanie je práve chyba, dieťa sa v noci zobudí a reve práve preto, lebo podmienky nie sú také, ako keď zaspávalo, je jedno, či je to prsník, mama pri ňom alebo že zaspávalo v rodičovskej posteli a teraz je v postieľke. Je už veľká, zaspávať bude vo svojej posteli s tým, že ty chvíľu pri nej budeš, potom jej povieš že ideš tam a tam a o chvíľu sa prídeš na ňu pozrieť. A dodržíš to, plač odignoruješ. Inak super na takéto nácviky je pobyt mimo domov (teda bez muža) - starí rodičia, sestra...lebo muži nemajú nervy na mraučanie detí a dajú im aj žiletky,len aby bolo ticho 😠

@jarmila123 Tak tu je asi iba jediná rada. Proste je to mlieko nedať a vydržať, nech si vyvádza koľko chce. Žalúdok si tiež potrebuje v noci "oddýchnuť". Od cca roka by už dieťa nemalo v noci piť mlieko.