icon

Súkromné jasle pre 1-ročné dieťa, riešila to niektorá z vás?

lenkav1981
11. feb 2020

Baby uvazujem dat svoje dieta v roku do jasli sukromnych. Riesili ste niektora? Ako ste boli spokojne?

adamadent
11. feb 2020

Dala som a už by som to neurobila... Večný kolotoč chorôb, stresu... Vydržala som tri mesiace. Potom šla od 2r a aj keď bola chorá už to bolo iné lebo už nemala plienku vedela rozprávať rozumela chodila aj ten sociálny kontakt bol iný. K ročnému dieťatku by som riešila opatrovateľku... Ale to je môj názor na základe vlastnej skúsenosti.

oslo1
11. feb 2020

My sme dali od roka, byvame v UK, trebalo ist do roboty.
Jasle su super, syn si rychlo zvykol, ucitelky su velmi mile. Chodi od rana 6,50 do vecera okolo 5-6, zatvaraju o 19.00.
Odkedy nastupil, tak je furt chori, a my s nim, v jasliach ale sople nikto neriesi. Mozu davat AJ paracetamol a AJ antibiotika/ine lieky, v case nudze.

kittykat22
11. feb 2020

@lenkav1981 ahoj, viedla som sukromne skolku/jasle, a ucia mi tam kamaratky. Po skusenosti co som videla by som nedala. O dieta je postarane co sa tyka zakladnych potrieb - prebalit, najest, uspat. Ale po citovej a emocnej stranke 0%. Tam na to nie je cas. Samozrejme ak nemas na vyber, tak to chapem. Ale ak mas moznost zostat s dietatom doma, tak mu tym spravis velku sluzbu. Vyhoda je socialny kontakt - tie deti su ostrielane, pretoze v kolektive vyrastaju.

simca06022011
11. feb 2020

Podla mna skoro, pockala by som este ten pol rok urcite a odporucam nastup na jar/v lete, rataj s chorobnostou urcite (a to je jedno ci nastupi teraz alebo o dva roky, len inak sa zvlada choroba s rocnym dietatom a inak 3 rocnym ), ja som malu davala v 1,5 roku v septembri, chora bola hned a stale... uplne som ich zrusila od decemrba do aprila a potom nastupila do novych jasli, cize mala 2 roky a uplny obrat. Chora bola ako kazde deita, ale uz nie stale.. myslim, ze to bolo aj tym, ze sme nastupili na jar a to obdobie sept-december je plne chorych deti. Vyber si dobre zariadenie, vzdusne, slnecne, hygienu sleduj.. prve boli otras.. sice mali dvor atd. Ale 10 deti bolo v miestnosti vo velkosti panelakovej obyvacky, tam ich prebalovali, krpcov aj krmili (mali tam aj 8mes dvojicky! ), uz rano to tam ziadnu sviezost nemalo, viem si predstavit ako to mohlo vyzerat ked sa tam deti 2-3 hodiny hrali... nove jasle mali obrovksy priestor, cisto, vsetko nove... ja som tomu neprikladala vyznam, ale vela to urobilo... Pozri si aj zostavu deti, ak maju vela batoliat, tak zabudni na venovanie sa deitatu, budu len prebalovat, utierat a krmit... tam mali len dve a zamestnali uplne tie vychovavatelky. V novych jasliach boli deti tak skroo 2 rocne vsetky az do 3,5 roka, vedeli sa spolu zahrat, neskor sa aj ucili atd... ale

kp7333
11. feb 2020

@lenkav1981 Moja dcera chodila do jasli par mesiacov - od dovrsenia 3 rokov az do septembra, kym ju nezobrali do statnej skolky. Bola som tam s nou pocas adaptacie a po tejto skusenosti som rada, ze som s nou bola do 3 rokov doma a nedala ju do jasli. A to z toho dovodu, ze v kolektivnom zariadeni sa neda individualne venovat kazdemu dietatu, nech sa ucitelky akokolvek snazia. Darmo robili s nimi rozne aktivity, deti plakali za mamou a velakrat aj od unavy, lebo predsa rocne dieta ma ine potreby spanku ako dvoj- alebo trojrocne. Malicke deti potrebuju individualny program a hlavne maminu naruc. O vysokej chorobnosti v tychto zariadeniach ani nehovorim. Potom to konci tak, ze dieta je kazdy druhy tyzden doma chore a rodicia platia zbytocne skolne. Ak by som musela nastupit skor do prace, asi by som to riesila radsej opatrovatelkou. Tiez nie idealne, ale vzdy lepsie ako jasle.

h2
11. feb 2020

@lenkav1981 Ahoj, strašne, strašne záleží na jasliach samotných. Môj syn išiel do jaslí ako 1 a pol ročný. Zvykol si rýchlo, lebo jasličky boli úplne super! (Bohužiaľ, už neexistujú.) Boli to malé súkromné jasle, chodilo tam len zopár detí. Učiteľky boli mladé, ešte ich nestihlo opustiť nadšenie. Často som videla, ako majú tie deti na kolenách, alebo v náručí. Dali nám týždňový adaptačný program, takže syn si krásne zvykol. Jasné, že občas aj plakal, ale zďaleka nie toľko, koľko zvyknú iné deti plakať v škôlke. (Ináč, tým, že chodil do jaslí, som si myslela, že škôlku už zvládne ľavou zadnou. Ale práve naopak, v jasliach si zvykol oveľa rýchlejšie, než v škôlke, kde bolo veľa detí a učiteľky "postaršie" a nervné, často po deťoch vrieskali.)

kikulienkadd
11. feb 2020

Ahoj,osobnú skúsenosť na vlastných deťoch nemám,ale poznám pani,ktorá má domáce jasličky pre 4-5 detí a stretávam sa s ňou už roky na prechádzke a na ihrisku keď idem s mojimi chlapcami. Aj by som potrebovala dať niekam dieťatko do 3r,tak určite do takéhoto malého kolektívu. Skús pohľadať v okolí. A táto naša "teta Edita" má úplne normálne ceny a detí stále dosť...

louise
11. feb 2020

Obe moje deti išli od roka do jasličiek. Vyberali sme veľmi pozorne a vybrali sme dobre. Deti boli delené na mladšie a staršie, takže opatrovateľky im robili aktivity primerané ich veku a schopnostiam. Každé z mojich detí má inú povahu a inak sa prispôsobuje, ale v týchto jasličkách (vďaka prístupu) si rýchlo zvykli obaja a chodili tam veľmi spokojní. Mám šťastie, moje deti nebývajú choré vôbec, takže s týmto sme problém nemali. Obaja boli radi v kolektíve, veľa sa naučili a v škôlke si ich chválili, akí sú samostatní. Takže naozaj je to individuálne, na aké zariadenie človek natrafí a ako túto zmenu dieťa príjme.

anna_orchid
11. feb 2020

Obaja moji synovia isli do jasli od jedneho roka. Vybrali sme jaslicky s takmer rodinnou atmosferou, obe majitelky boli aj zaroven ucitelky v triede. O oboch chlapcov bolo dobre postarane, aj po emocionalnej stranke - ucitelky deti postiskali, utisili pri placi, aj sa s nimi vyblaznili. Chlapci sa po tyzdni adaptovali, v kolektive si zvykli. To, ze chodili do jasli, bolo na nich vidno hned po prichode do riadnej skolky. Rychla adaptacia, samostatnosti pri jedle aj pri obliekani, krasne sa vedeli vyhrat aj sami s hrackami, nepotrebovali stale iba behat, nevyvolavali konflikty. Starsi syn je uz tretiak a mozem povedat, ze ziadny emocionalny vykyv ani postihnutie z pobytu v jasliach nemal ani nemá. Ani na mladsom synovi, ktorý už chodí do riadnej škôlky, nevidím žiadne poznačenie. Asi to veľa závisí aj od postoja mamy. Dávala som dôraz na to, aby po príchode z jaslí som sa mojim jasličkárom dôkladne venovala a užili si aspoň večer dostatočne aj mamu.
Takže nech ti tu napíšu mamky čokoľvek, sama sa rozhodni, vyrovnaj sa s tým a sprav si podľa seba. Ak dáš dieťatku dostatok lásky a pozornosti, určite zvládne aj pobyt v jasliach od jedného roka.

ledgerka
11. feb 2020

velmi zalezi co za jasle, kolko je tam deti a kolko opatrovatelov na skupinu. Moj ide na 6 mesiacov, skupina maximum 7 deti vo veku od 4 mesiacov do 2 rokov. Na celu grupu su 4 opatrovatelia. Venuju sa im, nie je to len prebalit, nakrmit a dat spat.

dzejsik
11. feb 2020

@lenkav1981 robila som v jasličkách a ak potrebuješ dať takého drobca nutne do jasiel, hľadala by som skôr niečo súkromné, kde nebude vo veľkej skupine starších samostatných detí ... známa má čosi také ako domoškôlka, kde má menšiu skupinu detičiek a stíha sa pekne venovať... a ak to nie je nutné, ostala by som s ním ešte doma, minimálne do 2 rokov

vikusjk
11. feb 2020

@lenkav1981 ja som mala malú v jasliach od roka, pretože som musela. Ak musíš, tak musíš a dáš to, ale ak máš možnosť nechať dieťa doma, tak by som určite nedávala do jaslí.

matapo
13. feb 2020

@oslo1 ...stoji to za to? tak male dieta a cely den mimo rodicov? Keby na cast dna, ale pises ze doslova cely den od skoreho rana. Ja viem je to normelne aj v UK, aj v IE, my tam tiez zijeme, ale teda toto som nedokazala. Ostala som doma, mam ale 3 deti a trebalo by potom zabezpecit cely den vsetky tri, takze radsej im robim pestunku, do prace na polovicny uvazok sa uz tesim, ale kludne az kym bude mat maly tri roky, ten cas straveny s nimi sa neda zaplatit, roky rychlo utekaju, deti rycho rastu...Neodcudzujem, je to tu vsade okolo mna, ale pochopit nemozem a kedze je tu velka slovenska komunita vacsina zien tiez nemoze, ostava minimalne do tych dvoch rokov doma, ale aj dlhsie, tam kde je deti vela tak aj dlhodobo...Neviem kde je ta existencna hranica ze preco treba ist tak rychlo do prace, pretoze z jedneho prijmu a socialnych davok sa tu da celkom v pohode vyzit celej rodine...alebo preco nie len na ciastocny uvazok ked je dieta tak male...

matapo
13. feb 2020

@anna_orchid ...da sa ale, neverim tomu ze ked prides z prace sa dokazes venovat uz len dietatu a vsetko mu vynahradit. pokial nie si stroj tak to nejde, viem velmi dobre co je to za kolotoc chodit do prace a po praci sa starat o dieta a o domacnost, clovek pada do postele vycerpany ze az, neviem ci to vobec stoji za taky kolotoc, jasne caka nas to vsetky, v podstate je jedno ci ma dieta rok alebo tri, akonahle ide zena do prace tak cas zacina plynut zavratnou rychlostou ☹ a fungovanie rodiny upada do nekonecneho kolotaca a rutiny na celkom slusny cas ☹ To ze dieta v jasliach neplace a venuju sa mu, je fajn, ale mama je mama. Tebe hlavne budu chybat vsetky tie okamihy s tym dietatom stravene naozaj v pohode pocas dna nie len po praci. ine osoby ho naucia mnohe veci, nie ty,.....ale chapem ked sa neda tak sa neda a musi sa ist...

oslo1
13. feb 2020

@matapo ano, stoji to za to, mne uz doma na materskej hrabalo, tesila som sa do roboty. Pracujem ako junior sister, kazde 3 roky musim dokazovat NMC, ze mam odpracovane hodiny, nastudovane co to, aby ma preregistrovali.
Syn chodi do skolky 2 x do tyzdna. V triede je 12 deti a 4 ucitelky, do skolky chodia iba deti zdravotnickych prac, tymto neodsudzujem socky, ale mam v zivote urcity standard.
A prepac, to, ze muz dobre zarobi a plus benefity k tomu nie je pre mna dovod zostavat doma.
Co sa tyka toho, ze som mohla ist na part time, sefka nesuhlasila, som rada, ze mi dala flexi time a nemeni ho kazdu chvilu.
Mas 3 deti, tak si v jednom kole. Ja mam jedneho vytuzeneho chlapceka, skolka mu velmi pomohla, rad tam ide a ja si ho tym padom ked som doma vuchitnavam.
Nie som financne zavisla na muzovi, muz nemusi robit fusky na viac, aby nas uzivil.
Je mi jasne, ze je tu Vela slovenskych rodin, led je zmena roky doma. Ja som na seba tvrdo pracovala, mam viacero specializacii, ucim osetrovatelstvo, chodim na rozne kongresy.
Ked niekto robil predavacku za minimalku, tak jasne, ze sa mu nechce ist do roboty. Ja som uz niekde inde.

bibiana0
Odpoveď bola odstránená