icon

Tipy na šetrenie pri výbave pre bábätko

Včera o 19:23

Dnes tu bola jedna téma, aké je dieťatko drahé a ako sa zníži komfort mamičke, keď zostane na materskej. Áno, je to fakt, ale práve preto som založila túto tému, aby sme možno pomohli nastávajúcom mamičkám, ktoré sa nevedia ešte orientovať... Samozrejme, rešpektujem mamičky, ktoré si chcú kúpiť všetko nové, chápem, že nie každý chce mať veci z druhej ruky.
Ja mám po dlhšej dobe štvrté dieťa. Po starších deťoch som všetko dala preč, buď predala, ale väčšinu darovala, to znamená, že všetko som si musela zháňať nanovo.
Kočík som kúpila od kamarátky, trojkombinaciu za 300€, perfektný, moderný, žiadna haraburda. Postieľku mám z bazosa za 40€ aj s matracom, pani mi k nemu darovala aj periny a obliečky. Všetko oblečenie som zohnala zadarmo cez internet, oprala, pretriedila, väčšina veci vyzerá ako nových. Čo som nepotrebovala, posunula som ďalej. Ohrievacku na fľaše som nepotrebovala, ohrievam v hrnci, odsávačka mlieka mám tiež od kamošky. Stále sledujem internetové bazary, naposledy som napríklad zohnala úplne zadarmo detskú kuchynku, hojdacku, odrážadlo. Veľmi veľa ludi sa zbavuje veci, len treba sledovať. Viem, že toto nie je univerzálny návod pre všetkých, ale pre mňa je dôležité aj ekologické hľadisko, nakoľko dieťatko toho naozaj veľa nepotrebuje a je mu naozaj jedno, či je oblečené v novom alebo nosenom oblečení. Ušetrené peniaze radšej dám starším na to, čo potrebujú.
Ak máte ďalšie tipy, ako a na čom ušetriť, sem s nimi😉

thirstymonk
Včera o 19:25

@anonym_autor My napriklad dostavame plno oblečenia od inej mamičky, ktora ma o 4 mesiace staršieho chlapca. Ona dáva nám a my zas posuvame potom inej mamičke, ktorá má o 3 mesiace mladšieho. Ona to zas posúva ešte mladším. Takto jedno oblečenie prejde cez 6-7 chlapcov a berieme to úplne v pohode. Pre posledného syna sme ešte nič nové nekúpili. Jedine čapicu.

anonym_86b277
Včera o 19:29

Tak existuju na FB darovacie skupiny, asi kazde mesto ich ma a tam sa da splasit takmer vsetko. Plus aj tu na MK, alebo inych mamickovskych skupinach na FB su casto darovania. Oblecenie sa da do 2 rokov skoro vzdy kupit za minimum, alebo dostat zdarma, ked chceme. A kopec inych veci tiez.

My sice kupujeme vsetko nove, ale posuvame potom po rodine. A pre mladsieho surodenca mam pocit, ze sme nekupovali takmer nic, ze sa nam bud vratili veci co sme poziciavali, alebo este boli doma. Jedine plienky kupujem vkuse :D

anonym_21e057
Včera o 19:46

Môj názor je mozno kontroverzný, ale nech si nikto nerobi deti, ked na ne nemaju. Ano, na bazáre a kočíku z druhej ruky nie je nic zle, ale ked mam mindset, ze kde najviac ušetriť na dietati, ktoré UM ci plienky su najlacnejšie aby som ušetrila, dieta si nerobim

autor
Včera o 19:51
@anonym_21e057

Môj názor je mozno kontroverzný, ale nech si nikto nerobi deti, ked na ne nemaju. Ano, na bazáre a kočíku z druhej ruky nie je nic zle, ale ked mam mindset, ze kde najviac ušetriť na dietati, ktoré UM ci plienky su najlacnejšie aby som ušetrila, dieta si nerobim

@anonym_21e057 tato téma nie je o Tom, či si dieťa robiť alebo nerobiť, ale načo kupovať zbytočnosti, ktoré využijete par týždňov, možno mesiacov. Na sociálnych sieťach na mňa vyskakuje kopec mamičiek, ktoré deti obliekajú tip top do značiek a vozia v drahých kočíkoch a možno niektoré prvorodičky majú dojem, že dieťa stojí mesačne tisíce. Samozrejme, ak sa človek takto nastaví, tak to naozaj tak aj môže byť. Chcela som len poukázať, kde sa dá ušetriť materiálne, aby to rodinu nezruinovalo. Samozrejme naše dieťa nemá všetko nové, ale zato má toľko lásky a pozornosti od nás a od starších súrodencov, že mu absolútne nič nechýba😉

anonym_b9749a
Včera o 19:53
@anonym_21e057

@anonym_21e057 ja zas nepoznám jediný dôvod prečo by som mala kúpiť dieťaťu čisto nový kočík,čisto nový fusak,čisto novú postieľku, čisto novú stoličku na kŕmenie,čisto novú ohradou, a mohla by som pokračovať . Tak isto sa dá kočíkovať a spať v zábavnom.
Samozrejme keď má niekto na rozhadzovanie nech rozhadzuje Ekológia a udržateľnosť ti veľa nehovoria

anonym_b9749a
Včera o 19:57
@anonym_b9749a

@anonym_21e057 ja zas nepoznám jediný dôvod prečo by som mala kúpiť dieťaťu čisto nový kočík,čisto nový fusak,čisto novú postieľku, čisto novú stoličku na kŕmenie,čisto novú ohradou, a mohla by som pokračovať . Tak isto sa dá kočíkovať a spať v zábavnom.
Samozrejme keď má niekto na rozhadzovanie nech rozhadzuje Ekológia a udržateľnosť ti veľa nehovoria

@anonym_b9749a malo byť v zánovnom

anonym_3197bf
Včera o 20:06

Dobrá téma ale prečo ľudia kupujú zbytočnosti nielen pre dieťa ale hlavneeee pre seba😅

anonym_405b60
Včera o 20:09

Wow. Veci pre dieta sa daju kupit na Bazosi. Objavenie Ameriky🙄

autor
Včera o 20:21
@anonym_405b60

Wow. Veci pre dieta sa daju kupit na Bazosi. Objavenie Ameriky🙄

@anonym_405b60 no predstav si, že pre niekoho to môže byť novinka. Načo takýmto zbytočným sposobom prispievas do témy?

anonym_ee36cb
Včera o 20:32

Moje rady: drahšie je niekedy lepšie. Mám kamarátky, ktoré kúpili lacný kočík. Bol zlý. Kúpili druhý lacný. Potom druhé dieťa a kupujú ďalší. Kúpila som jeden a mám vystarané pre 2 deti. To isté rastúce body z lindexu. Mesiace mi dieťa nosilo jednu veľkosť. Ale okrem toho počkať a nakupiť čo bude treba potom. Dnes sú dodacie lehoty eshopov krátke. Nekupovala som toho veľa dopredu.

anonym_21e057
Včera o 20:39
@anonym_b9749a

@anonym_b9749a posli mi v ktorej vete hovorím, ze je zle kupovať z druhej ruky. Vdaka.

anonym_e286a5
Včera o 20:54

Ja som vela nakupovala vo vypredajoch a akciach a tiez vinted. Stale tak kupujem a kopec penazi som tak usetrila.

mia667
Včera o 20:58

@anonym_autor Nehnevaj sa, ale aby som mala deti ako na páse a žobronila handry z internetu tak nie ďakujem. Moje dieťa ma rôzne diagnózy. Peniaze obraciame ako vieme, ale aby mi nosilo oblecenie po 3 4 detoch to ozaj nie. Kazda domacnost je iná a hygienicke navyky su tiez rozne, cize radsej kupim tricko z vypredaja za 2€ ako po 3 detoch dopotene, preprate, ogrcané sem tam dosoplene... Ruku na srdce ktore dieta si neutiera sopel do rukava ? Spodne pradlo detto. Teplaky ? Kolko chlapcom ujde sem tam kvapka do nohavic ? A teraz si predstav 4 deti a jedny teplaky.
Takže namiesto čokolady alebo kavy v kaviarni kupim synovi teplaky za 5€ sem tam vychytam aj za 3€ 🙂

anonym_496085
Včera o 21:08

Baldachyn bola pre mna blbost,lebo som nevidela na maleho.Dala som to prec a len zdvihla hlavu kukla ci je vsetko ok.ale tak chcela som ho,ved co.Blbost pre mna,kocik z bazosa sa da kupit v pohode,oblecko tesco,pepko,ci ine nie su vôbec drahe a ma to na chvilu tak vela takemu malemu netreba.Nebalila som na siroko,tak ani klasicke plienky som nedavala.Perinky z netu,tiez nie su drahe.Jaj,no prebalovaci pult pre mna bola tiez blbost,lebo staci postel a muza,co vsetko poda.

autor
Včera o 21:17
@mia667

@anonym_autor Nehnevaj sa, ale aby som mala deti ako na páse a žobronila handry z internetu tak nie ďakujem. Moje dieťa ma rôzne diagnózy. Peniaze obraciame ako vieme, ale aby mi nosilo oblecenie po 3 4 detoch to ozaj nie. Kazda domacnost je iná a hygienicke navyky su tiez rozne, cize radsej kupim tricko z vypredaja za 2€ ako po 3 detoch dopotene, preprate, ogrcané sem tam dosoplene... Ruku na srdce ktore dieta si neutiera sopel do rukava ? Spodne pradlo detto. Teplaky ? Kolko chlapcom ujde sem tam kvapka do nohavic ? A teraz si predstav 4 deti a jedny teplaky.
Takže namiesto čokolady alebo kavy v kaviarni kupim synovi teplaky za 5€ sem tam vychytam aj za 3€ 🙂

@mia667 pozri, nehnevám sa. Ja vravím, že toto je moje nastavenie, nikomu nevnucujem svoj štýl. Hneď v úvode som napísala, že rešpektujem mamičky, ktoré chcú mať všetko nové, ale ja to proste robím inak. A očividne je nás tu takých viac... Nikde nepíšem, že moje deti nosia cudzie spodné prádlo, ale tepláky po niekom, či použitý kočík pre mňa nie je problém.
A len tak mimochodom, ak si už niekedy bola v hoteli, použila si ich uterák a spala si v hotelových oblieckach? Vieš kto tam všetko pred tebou spal a čo si do uteráka utieral? Zamyslela si sa aj takýmto spôsobom? Či si všetko nosis vlastne alebo kupuješ nové aj v hoteli?

mia667
Včera o 21:31
@anonym_autor

@mia667 pozri, nehnevám sa. Ja vravím, že toto je moje nastavenie, nikomu nevnucujem svoj štýl. Hneď v úvode som napísala, že rešpektujem mamičky, ktoré chcú mať všetko nové, ale ja to proste robím inak. A očividne je nás tu takých viac... Nikde nepíšem, že moje deti nosia cudzie spodné prádlo, ale tepláky po niekom, či použitý kočík pre mňa nie je problém.
A len tak mimochodom, ak si už niekedy bola v hoteli, použila si ich uterák a spala si v hotelových oblieckach? Vieš kto tam všetko pred tebou spal a čo si do uteráka utieral? Zamyslela si sa aj takýmto spôsobom? Či si všetko nosis vlastne alebo kupuješ nové aj v hoteli?

@anonym_autor Musím ťa sklamať ale presne toto sú dôvody prečo nenavštevujem hoteli ani reštauracie 🙂 (nikdy som nebola v hoteli ani nikde kde by som musela spat v cudzich perinach 🙂 a pri mojom dietati obzvlast )
Kočík a veci tomu podobne ok ale oblecenie po xy detoch nie.

anonym_8c8b8e
Dnes o 05:24
@mia667

@anonym_autor Musím ťa sklamať ale presne toto sú dôvody prečo nenavštevujem hoteli ani reštauracie 🙂 (nikdy som nebola v hoteli ani nikde kde by som musela spat v cudzich perinach 🙂 a pri mojom dietati obzvlast )

@mia667 no tak to aby si nenavstevovala ani bazeny, kupaliska, mhd. Sadnes si tam, kde sedel predtym clovek s inkontinenciou a mas to na gatiach.

anonym_405b60
Dnes o 05:32
@mia667

@mia667 No ja by som ani MHD necestovala, na tom sedadle niekto sedel pred tebou😏🤦‍♀️
Najistejsie bude doma sediet a pre istotu sa do igelitu zabalit😄😆

anonym_836f98
Dnes o 05:34
@anonym_8c8b8e

@mia667 no tak to aby si nenavstevovala ani bazeny, kupaliska, mhd. Sadnes si tam, kde sedel predtym clovek s inkontinenciou a mas to na gatiach.

@anonym_8c8b8e clovek s inkontinenciou snad nosi pomocky na to, aby mu to nepretieklo na gate…toto su extremne priklady, nie?

anonym_8c8b8e
Dnes o 06:37
@anonym_836f98

@anonym_8c8b8e clovek s inkontinenciou snad nosi pomocky na to, aby mu to nepretieklo na gate…toto su extremne priklady, nie?

@anonym_836f98 no snad nosi, verme tomu. Alebo bezdaci, stari ludia, co si peru oblecenie raz za rok.
Akoze takto prehanat s vypratymi vecami po 2 malych detoch, aby sa nam mia666 nahodou nezblaznila

maryetta
Dnes o 06:46

Absolutne suhlasim. Mame 4deti. Kocik posluzil vsetkym 4. Kopu veci sme aj dostali. Parkrat som kupila balik z druhej ruky. Napr najmensia ma 2roky a realne rozmyslam ci okrem topanok a plienok som jej nieco kupila. (Jaj ano. Cumel a flasu).
A tym ze existuje susicka. Rano vyperiem vecer to moze obliect znova. Nemusim to susit 2dni. To je pomoc ze nemusia mat plne skrine oblecnia.
Napr aj starsia dcera ma niekolko siat-len jedny oblubene ktore nosi dookola. To iste rifle. Ma minimalne 3nosi stale jedny lebo su jej oblubene.
Niektore veci su pre mna absolutne zbytocny konzum.

anonym_836f98
Dnes o 07:00
@anonym_8c8b8e

@anonym_836f98 no snad nosi, verme tomu. Alebo bezdaci, stari ludia, co si peru oblecenie raz za rok.
Akoze takto prehanat s vypratymi vecami po 2 malych detoch, aby sa nam mia666 nahodou nezblaznila

@anonym_8c8b8e tak kazdy ma nieco svoje. Neverim, ze clovek, obzvlast ked ma deti, si nikdy nesadne na lavicku v meste alebo na sidlisku, nikdy nikde s tym dietatom nejde na vylet, pripadne ani do pieskoviska, ktoee je tiez znacke spinave. To musi mat potom hardcore v skolke a tiez v skole ked pojde dieta do skoly v prirode. Mozno mu zamedzi zivot mimo domu a doma bude v bublinke.

saxana000
Dnes o 07:05

Aj ja som priaznivcom recyklacie.takmer celu vybavu pre druhu som zoh ala na bazari za asi 1/4 cenu povodnej a este neskor som posunula takmer za rovnako ako son kupila.oblecenie si posuvame s kamoskami ja im po starsej oni mne pre mladsiu viem ake su to zeny v akom stave tie veci ku mne pridu.spotrebny tovar ako tricka a leginy nakupim v pohode v pepcu alebo sinsay po 2 mesiacoch idu aj tak do krabice alebo ich baby stihnu zlikvidovat.a vela veci zozeniem aj na bazaroch hlavne oteplovacky a zimne bundy za par eur. Susicka je neskutocna pomoc velmi sa nam zredukoval pocet oblecenia akurat topanky teda vzdy kupujem nove hlavne vo vypredajoch niekedy za tretinu povodnej sumy.Rovnako bicykle kolobezky odrazadla.drevenne hracky su neznicitelne.pokial neprestanu deti rast naozaj nedam 400e za novy bicykel ktory bude za dva roky maly.. vybava pre babo je na par mesiacov a viac deti uz neplanujem nemam to kde skladovat ani pre koho odkladat.

anonym_496085
Dnes o 07:21

Ja som si vybavicku kupovala pri prvom,schovala pre 2,3.Ale vzdy som kupila aj nieco nove,dalsie pre radost.Pri 4tom islo vsetko nove,cela vybavicka ruzova,kocik,postielka ale aj pri 5tom po rokoch.
To samotne nakupovanie je radost takych malickych veci,ked sa zena pripravuje na prichod maleho babätka.Ale ako som pisala,pri kazdom som si nieco splnila,co som teraz napr.uznala ako blbost.Ale tehotnej,to clovek nevysvetli ani to nechce vidiet.Chce to mat a hotovo.
No je ine,ked zena nemoze takto bezhlavo nakupovat a uzit si toto nadherne obdobie,vtedy z bazara,bazosa,tu na mk usetri kopec peniazkov.

zmrzlinka2021
Dnes o 07:23
@mia667

@mia667

Ano, handra za dve eurá plná chémie, proste ekologický odpad 😂😂

Väčšina vzdelaných žien, čo tie peniaze majú, sa orientuje na veci z druhej ruky. Čím chudobnejšia, aj vzdelanostne, tým skôr haraburdy a la Pepco a spol. Ale hlavne že akože nove

bluka2
Dnes o 07:33

Ja poradim počkať skoro do 40tky, potom majú v okoli už deti ti čo chceli a potom človek nemusí kupovat absolútne nič, lebo to ide z každej strany 😀
V dnešných časoch je skôr otázka, ako sa tých veci ekologicky zbavit.

bluka2
Dnes o 07:37
@anonym_496085

Ja som si vybavicku kupovala pri prvom,schovala pre 2,3.Ale vzdy som kupila aj nieco nove,dalsie pre radost.Pri 4tom islo vsetko nove,cela vybavicka ruzova,kocik,postielka ale aj pri 5tom po rokoch.
To samotne nakupovanie je radost takych malickych veci,ked sa zena pripravuje na prichod maleho babätka.Ale ako som pisala,pri kazdom som si nieco splnila,co som teraz napr.uznala ako blbost.Ale tehotnej,to clovek nevysvetli ani to nechce vidiet.Chce to mat a hotovo.
No je ine,ked zena nemoze takto bezhlavo nakupovat a uzit si toto nadherne obdobie,vtedy z bazara,bazosa,tu na mk usetri kopec peniazkov.

@anonym_496085 Čo presne ti robí radosť na spotrebných veciach? nič v zlom, len ma to zaujima odkiaľ prichádza potešenie, najmä keď to nie je ani nejako užitočné.

anonym_8bef06
Dnes o 07:47

@anonym_autor nie každý má čas a chuť sledovať darovacie stránky.
A ber to aj tak keby neboli ľudia čo si kúpia, tak by si ani ty nemohla sledovať stránky čo ti kto dá zadarmo aby si usetrila

gaia14
Dnes o 07:49

Pre tych z Bratislavy mozem odporucit KOLO. Postielky, vanicky, hracky, aj nejake oblecko, knizky... Za par drobnych.

anonym_b9749a
Dnes o 07:52
@anonym_836f98

@anonym_836f98 by si sa čudovala, svokra nevieme viac ako rok presvedčiť aby šiel na urológiu do svojím problémom, som si istá že nie je jediný