icon

Uspávanie na prsníku

diana_81
22. apr 2013

Ahojte, zaujima ma vas nazor na uspavanie odmalicka. Nakopla ma kamaratka, ked sme rozoberali knihu "Kazde dieta sa vie naucit spat". Ja som reagovala, ze ake kriticke reakcie vyvolava, ona oponovala, ze nerozumie preco. Po rozhovore som pochopila, ze ona vacsinu z tych problemov nepozna a preto do nejakych extremnych vyplakavani (tvrdi ona) nesla. Nebolo treba dieta lamat, ani nemuselo rezignovat. Podla nej je zaklad tej knihy, ze co dietatu ukazes to ocakava.

Moja otazka je (a zaujima ma i nazor mamin co uspavaju na prsniku, ked pozru retrospektivne, ci to nemohli robit inak) - je podla vas uspavanie na prsniku v konecnom dosledku pomoc, ci si nim pletieme na seba bic? Je to ako mnohe laktacne poradkyne tvrdia a mnohe maminy instinktivne citia potrebna vazba, potreba dietatka a treba ju naplnat? Alebo je to urcity, aj ked pochopitelny zlozvyk? Urcite je dojcenie viac ako potrava a splna nespocetne vela funkcii, ale neda sa tym, ze skratka dietatku (jedine!) zaspat na prsniku od zaciatku nedovolime predist kopcom problemov a vychovat dieta, ktore so samostatnym zaspavanim bude spokojne? Kamaratka tvrdila, ze ona malu nakojila vzdy na poziadanie, ale ked chcela dcerka zaspat tak ju chvilku zabavila a vzdy bdelu dala do postielky vo veku, ked zaspavala casto a rychlo. Bola pri nej ale trvala na postielke. Pamatam si, ze i moja ten vek mala, kedy odkvecla sama, ale odtrhanie od prsnika bolo spojene s placom, ja som to nedokazala,... Mne vsak kamaratka hovori, ze si velmi rychlo zvykla a tym padom ju nikdy nemusela oducat neskor, nechat vyplakat atd - jej dcera to povazuje za normalne a tesi sa do postielky. Prespi jej celu noc a dojcia sa napriek tomu ze v noci nedojci.

Ja sa akosi vnutorne neviem rozhodnut, ci to len u nich prebehlo tak hladko, alebo ci je to fakt nieco co funguje celkovo?

Ku mne - ja uspavam na prsniku, mala je s nami v posteli po tom co sa v noci prvy krat zobudi. Uzivam si to, ale vadi mi obcas to dlhe uspavanie. Myslim, ze je logicke, ze dcerka nevie inak zaspat kedze nic ine nepozna a na oducenie by som ju musela nechat vyplakat, co nechcem. Ked sa rozpravam s laktacnymi poradkynami hovoria, ze na prsnik som ju nenaucila, ze je to prirodzene a potrebne. Ked vravim s maminami co deti striktne naucili na postielku tvrdia, ze je to len mojim spravanim a ze som tu zavislost vytvorila ja. Urcite su i deti, co v malickom veku dobre zaspavaju a neskor sa to pokazi, ale opat by bolo pravidlom, ze im pomoct, ale neuspavat dojcenim.

Viem, ze kadze dieta je ine a pravda je niekde v strede, ale ako to vidite vy?

Strana
z5
diana_81
autor
24. apr 2013

@terezka1947
@filmuska18

inak ja to beriem i co sa manzelstva tyka vlastne ako "spolocny cas", je to nase dieta, sme rodina a tym padom ten cas co sa venujeme malej nas este viac spaja, vidime jeden druheho s manzelom v uplne inom svetle. Riesime spolu problemy, tesime sa z pokrokov, sme hrdi a zaroven strasne vdacni, ze mame zdrave dieta a ked je chore spaja nas to este viac... Toto je teraz nas zivot a toto je teraz jeho napln. Ale musia to tak vnimat obaja aby sa jeden necitil na vedlajsej kolaji. Som stastna, ze ma manzel podporuje, na dieta v posteli neziarli, ani na to ze moje prska su zrazu "nam-nam" a okupovane malou pijavickou 🙂 Obcas mi chyba taky ten riadny vecer vonku, koncert, vecera, popijanie... ale ja verim, ze sme spolu navzdy tak si toho este uzijeme neskor 🙂

katka1981
24. apr 2013

@terezka1947, hehe a ja ze ty si zalozila temu 😀 prepac, ale dieta mas uzasne 😀

susan1904
25. apr 2013

@kattrin5 dakujem za pozbudive slova

susan1904
26. apr 2013

nemas za co
neviem maleho prinutit aby sa riadne v noci napapal,papa len cca 10 min,a vacsinou pri tom zaspi
ako som uz pisala,
myslim si ,ze keby sa riadne napapal,asi by dlhsie v noci vydrzal nie
budim ho pri papani,ale nepomaha
dnes bol hore 4x,som grogy
budil sa uz aj po hodinke a pol
no co uz
teraz si krasne odfukuje,poklad jeden......je zlatunky
paaaaaaaaa

inull5
26. apr 2013

@diana_81 neviem či ich budem dojčiť tandemovo, ak by sa sama neodstavila kvôli chuti mlieka v druhej polovici tehu, tak by som to skúsila. Sa tak trošku spolieham na to, že sa odstaví keď sa mlieko bude meniť na kolostrum, aspoň mi tak povedala laktačná poradkyňa..no uvidíme. Skôr ma trápi čo bude keĎ BUDEM 4 DNI V PôRODNICI, alebo aby z toho nebolo 10 ako pri prvom..že sa narodila až 6 dní po vyvolávačkách. Mne bolo počas prvého tehu zle 9 mesiacov, teraz je to ok, ani neviem zatiaľ že čakám druhé..Každý deň riešim ako ju môj muž uspí bez prsa a že mu bude plakať a on bude na nervy z toho...

diana_81
autor
27. apr 2013

@inull5

Ja sa tak trochu obavam toho odstavenia v tehotenstve, lebo by to bolo predcasne. Mrzi ma, ze sa mala mozno bude musiet vzdat dojcenia kvoli babatku. Aj ked zaroven sa tak nemusi stat... Plus mozno by to bolo lepsie - jednoduchsie. Ale az cas ukaze. Inak mne pre zmenu vravela laktacna ze taketo tie obavy ohladom toho, ze ako bude spat ked budes v porodnici / u babky / v jasliach / s opatrovatelkou atd su zbytocne, pretoze ak tam nebudes tak dietatko vacsinou bez problemov prijme, ze nemoze zaspat na prsniku. Ine je keby si bola doma a snazila si sa jej ho odopriet. Maminy si robia starosti dopredu, dopredu oducaju lebo ved pojde za mesiac do skolky a podobne a nakoniec zistia, ze to mali nechat tak, nestresovat zbytocne seba i dieta. Ona to isto zvladne 🙂 ale v kazdom pripade vam prajem bezproblemovy porod a pobyt v nemocnici. I my sme boli tyzden, dufam ze s druhym to bude kratsie.

lenyy
25. sep 2013

ahojte. nemam priestor precitat si celu diskusiu preto sa chcem len opytat na vas nazor: mam skoro 7mes dievcatko,vecer zaspavame tak ze ju dojcim,ona postupne pri tom zaspinka a ja ju prelozim do postielky.co je vsak problem ze v noci sa mi budi aj 5x - vtedy ju prilozim,niekedy sa naje ale zvavsa len chvilu pocuca a ja ju bez scen a placu presuniem opat do postielky. je to sem tam vycerpavajuce tolko x vstavat ale da sa to zvladnut.co ma vsak trapi a zaujima ma vas nazor-co sa stane ked prestanem v dohladnej dobe kojit /mam k tomu dovody/,myslite ze nas cakaju noci plne placu a uspavania na rukach?lebo taku noc sme vdaka psnikom a kojeniu zatial este nemali a mam az hrozu pomysliet ze taketo uspavanie by ma cakalo.ako malu pripravit na rakuto zmenu ze uz nebudem kojit?vdaka

andelok
25. sep 2013

@lenyy Tiez mam podobny "problem", akurat ze moja dcera ma uz 21 mesiacov. Ja si osobne myslim, ze prve noci bez mliecka budu dost zle (plac a pod.), ale onedlho si zvykne a bude sa dat ukludnit aj inak...napr. pohladkanim, pritulenim a pod. Okrem toho, vela mamiciek hovori, ze ked prestali kojit, deti sa im prestali v noci tolko budit. Na to sa celkom tesim, ak sa to stane 🙂 PS: Ja som to vecne presuvanie z postielky k nam do postele a naspat uz davno vzdala a spime spolu...je to praktickejsie, vacsinou ani neviem, ze kojim 😉 Drzim palce.

lenyy
25. sep 2013

@andelok tiez sa obavam ze to bude dost krute prve noci lebo nasa mala je svojhlava uz teraz v 6,5mesiaci a len tak ju neobalamutim nicim;). a mne viac vyhovuje v noci chvilocku v sede nadojcit a presunut do postielky lebo to by som ju potom navyse musela este ucit aj spat vo svojej postielke. a tiez by mi nevyhovovalo mat ju medzi nami lebo to by som sa uz vobec nevyspala🙂.tiez drzim paste!

siska53
25. sep 2013

@lenyy
@andelok jaj, no.. My budeme mat coskoro tiez ten problem, kedze zvazujem moju coskoro 18 mesacnu dceru odstavit.
Syna som odstavila v pohode, zaspaval na prsniku s mojim "spevom ", bala som sa, ako to prijme a na pocudovanie, v poho, jedine, co som na uspavani zmenila, bolo, ze namiesto didika dostal flasku s UM ( kedze bol po vecernej kasi, dostal maximalne 120ml) . Neskor sme si nasli ine uspavacie ritualy.
Uvidime, ako mala, ona je taky uz zavislak a ani nejde o uspavanie na prsniku, lebo napr. poobede teraz spi jedine tak, ze ju dam do kocika, zaspievam jednu pesnicku a idem prec a aj vecer sa uz stalo, ze nakoniec zaspala bez prsnika, len som ju musela nosit na rukach a hojdat.
Tak si drzme paste.

petraan
26. sep 2013

@andelok
@lenyy
ahojte, ja mozem za seba pridat osobnu skusenost, moj stari syn bol kojeny do cca 2,5 roka a vzdy az do konca zaspaval na prsniku. Mal ale skaredy ekzem a nevedel sa inak ukludnit, iba na dudke. Tak mu to vyhovovalo a v podstate aj mne, bola som rada, ze sa vyspim aj ked sa vela budil, kvoli svrbeniu. Nechcel nikdy spat nikde inde, jedine v posteli a pri mne, tak som to po par mesiacoch prestala riesit a spali sme spolu aj cez den aj v noci. Ked mal dva roky, ekzem bol chvalabohu zazehnany a pomaly som ho zacala pripravovat na to, ze v noci uz mliecko nebudeme pit, zvykol sa budit raz dva krat, vacsinou nad ranom, alebo ked mal nejake zle sny, a vzdy chcel pritulit a prsnik do pusy. Vela sme sa ale rozpravali o tom, ze v noci sa nepapa a ze ani ja a taik v noci uz nepapakame, lebo brusko si musi tiez oddychnut a vyspinkat sa. Vymysleli sme si rozpravku o tom, ako vsetko v telicku v noci spinka, len zaludok a crievka sa hnevaju, ze su unavene, ze stale musia pracovat aj v noci, ked cele telo spi a oddychuje 🙂 Viem, ze to tak celkom nie je, ale pre dvojrocneho krpca to na pochopenie stacilo, celkom rychlo to pochopil a protestoval asi len dve tri noci, ale neplakal, len tak mrncal a dozadoval sa mliecka, ale ja som ho len hladkala a vzdy som mu pripomenula, ze je noc a v noci sa spinka, ze mliecko bude rano a on sa rychlo utisil a zaspal. Ked sme takto nocne kojenie vylucili, vratil sa mi menzes a ja som hned po prvom otehotnela 🙂 To som este stale kojila pri poobednom a vecernom uspavani, ale v stvrtom mesiaci sa mi celkom prestalo robit mlieko, maly len jedneho dna zahlasil, ze " nejde mliecko" a bolo... Odvtedy zaspaval vecer bez problemov akurat cez den uz prestal spavat uplne, akoby sa nevedel ukludnit, ale on je uz raz taky, vsetko ho zaujima a nema predsa cas na spanok... Teraz je to uz 3,5 rocny nezbednik a vecer mu to chvilu trva, kym konecne vypne a stale chce, aby s nim niekto pri zaspavani bol, potom ale zato spi celu noc az do rana bez problemov. Od jeho troch rokov ho uspava manzel, kedze sa nam narodila dcerka a s nou spim opat ja 🙂
Vsetko je to len docasne, deti sa ucia a prisposobia, samozrejme niektore zvyky sa rusia tazko, ale ide to. Hlavne treba pomaly a citlivo, starsim detom sa to uz da pekne vysvetlit, u mladsich to je mozno zlozitejsie, ale zase vraj si rychlejsie zvyknu... Ja som si vzdy vravela, ze do nicoho nasilu svoje deti nutit nebudem, obcas to je zlozitejsie, mala napr. tiez ignoruje kocik a postielku a dokaze tam prerevat aj hodinu, takze zaspi len v posteli alebo v satke. Kazdopadne treba posluchat materinske instinkty a ked nieco nejde teraz, mozno to pojde trochu neskor...Vsetko je len faza... Drzim palce!

babika131
4. okt 2013

@diana_81
Hej,každé dieťa je iné. Ale skúsim ti opísať môj prípad. Malý má 29 mesiacov a kojiť som ho prestala pred dvoma týždňami. Prsník sme mali aj namiesto dudla,proste bol fakt závislý,aj lekári už kývali hlavami,že by bolo vhodné prestať. Ja som sa toho strašne bála,presne z dôvodu,že ma veľa mamičiek vystrašilo tým,že to budú noci a dni plaču,tak som to odkladala. No až jedného dňa,ani sama neviem prečo,som sa rozhodla ho odstaviť. Povedala som mu,že mám veľké au. Cez deň to pochopil hneď,chodil mi hladkať prsia.:o) Ale v noci som ho zo začiatku dávala ešte na prsník,ale potom som skončila aj s tým. Na môj podiv to bolo oveľa jednoduchšie,ako my všetci tvrdili. Zo začiatku pri odstavovaní trvalo dosť dlho než zaspal bez prsníka,ale netrvalo to dlho a zaspával do pol hodiny až hodiny. A ešte jedna vec,keď som ho prestala kojiť,prespí celú noc,dovtedy sa budil aj 5 krát,a to už má cez dva roky. Takže asi toľko z mojej skúsenosti,a to bol krpec naozaj závislý. Ja si myslím,že je to jednoduchšie,keď už sa to dá dieťaťu vysvetliť,prečo to nesmie. A malý to pochopil teraz,skôr nevedel,prečo ma to bolí,prečo nemôže. A začal mi aj lepšie jedávať. Ale stále mi chodí hladkať prsia a hovorí pri tom moooj.:o)

diana_81
autor
15. júl 2014

@babika131@petraan Dakujem za riadky. Az teraz som ich objavila. My sme sa uz medzicasom odstavili. Resp. Ja som dojcila dcerku cele tehotenstvo, kedze jej sa dojcit "na sucho" vobec nezdalo neprijemne, tak sme sa dojcili i bez mliecka. Musim povedat, ze som z toho celeho mala niekedy zmiesane pocity. Boli momenty ktore sme si uzasne uzivali, tulili sa a podobne. Ale boli i take kedy natahovacky nemali konca kraja, napriklad ked si vypytala prsnik po zobudeni a nie z neho ani podobrotky, ani pozlotky dole... Len lezat, krutit sa v posteli hoci i hodinu...

Odstavila som pre mna (a i malu) necakane, lebo som bola pripravena dojcit tandem, citala som si i knizky, radila sa so skusenejsimi... Syncek bol vsak prve dni velmi spavy a slaby a ked dcerka prisla do porodnice so (ako casto odkedy je v kolektive) zelenou "svieckou" pod nosom povedali nam lekari, ze bude pre zaciatok dobre na jeden prsnik ich nepustat... Az na prvy krat kedy boli i slzy to prijala fantasticky. Zrazu objavila ze ma tatina, a vzdy ked pozera po dojciacom bratovi vymenujeme si co vsetko skvele a chutne moze jest lebo je velka a ten chudak moze len to mliecko. Ale prsia mi tiez este casto pohladka a ja vnutorne citim, ze keby som jej ponukla skocila by po mne. Vaham najma ked je chora, ale zaroven citim, ze jej to osamostatnenie prospelo a bol to spravny moment.

siska53
15. júl 2014

@andelok ahoj,ako dopadlo odstavenie? U nas nakoniec nenasilne,postupne som odstavila,ked mala 23m. a 18 dni. 🙂
ale chyba mi to..asi viac,ako jej...to ranajsie podriemkavanie aspon...

andelok
15. júl 2014

@siska53 Ahoj, no u nas velmi pohodovo, az som to necakala....posledny krat som ju kojila par dni pred jej 2. narodeninami. Cez den uplne v pohode, ona uz vela rozpravala a takisto si dala vela veci vysvetlit, v noci o niec horsie, tam nejake dohovaranie nepomohlo...ale zvladla to na jednotku a naozaj zacala postupne prespavat cele noci, co si my matky kojace v noci 10 krat urcite zasluzime 😀

siska53
15. júl 2014

@andelok tak super..moji sice prespali celu noc,resp.len jedno zobudenie maximalne,ale zas moja cez den,chodila aj 20x,tam,som to obmedzila od 1.decembra na,dojcenie rano a vecer a od 24.12.sme sa uz len rano.tiez v pohodicke,odstavili sme takmer v rovnakom veku deti. 🙂)

petraan
16. júl 2014

@diana_81 No to je veru skvela sprava, ze sa vam to obom tak dobre a hladko podarilo zvladnut. Urcite je dobre, ze sa mala osamostatnila, ja som presne to zazila pri mojom synovi, ked prestal s mlieckom, to mal skoro dva a pol roka... On to tiez prijal akosi celkom v pohode a uz si po troch dnoch ani nespomenul, ze kedysi pil mliecko od mamky. Sranda bola, ze ked mal tri roky a narodila sa mu sestricka, tak ked videl ako papa z prnika, tak prisiel, ze aj on chce. Tak som mu so zmiesanymi pocitmi dala, nechcela som ho zase samozrejme zacinat kojit, ked uz raz prestal, ale zase som mu to nechcela odmietnut, ze nech sa neciti odvrhnuty kvoli sestre hned v zaciatkoch 🙂 Na moje prekvapenie, uz sa ani nevedel prisat, normalne to za pol roka uplne zabudol, a ked som mu trosku odstriekala, tak sa len hihnal a vypluval ho, ze vraj moje mliecko chuti smiesne a ze uz ho nechce. To som bola celkom rada, ze to nebral ako nejaky problem, ze babo moze a on uz nie... Zato rucka mu do vystrihu stale sem tam zabludi, najma ked kvoli niecomu place a tiez ked zaspava, a neda si to vysvetlit nijakym sposobom, ze proste nie, ze mi to prekaza...ale pracujeme na tom, hadam z toho vyrastie...
Ale to som odbocila 🙂 Vela zdaru vo vychove a peknych chvil s detickami zelam...

makromolekula
16. nov 2014

@briketa viem ze je to starsia diskusia ale velmi sa mi paci tvoj nahlad. prosim Ta ako si svojich v roku odstavila od nocneho dojcenia? preco prave v roku? moja bude mat pol roka, to je asi skoro ze? dakujem

dadulajda
6. aug 2015

Neviem ci pisem do spravnej temy, ale chcela by som radu. Svojho 16.mes synceka kojim,aj zaspava na prse. Nevadi mi to,odmala kojim na poziadanie 🙂 len to uspavanie mi zacina vadit. Chcela by som vediet,ci s tym ma niekto skusenost,ze stale kojim,ale naucim ho zaspat sameho.berie mi to hrozne vela casu z dna a potom nestiham nic.v case keby zaspaval sam dokazem vsetko stihnut a ked sa zobudi,mozem sa s nim aj hrat co teraz neni.ledva dobieham s dietatom motajucim sa mi popod nohy.a vecer je aj tazke sa po hodine zdvihnut a ist robit robotu. Volny vecer ani nepoznam.a to je uz zlate dieta,prvy bol narocny a doteraz jeto s nim tazke...ale sklbit ich oboch da makacku. Dakujem pekne 🙂

timib
6. aug 2015

@dadulajda Neviem, či pomôžem, ale popíšem vlastnú skúsenosť. Od momentu, keď sa mi narodila druhá dcéra, sa jej nezatvorili ústa... vkuse revala... a ticho bola len vtedy, keď som ju kojila. Ponúkala som jej aj dudel, ale ten letel 3 m od postele, ako ho vyplula. A keďže som v nemocnici nebola na izbe sama a nechcela som spolubývajúcu s jej malou terorizovať revom mojej dcéry, tak som ju NONSTOP kojila - teda, mlieko sa mi roztieklo az nejake 3 dni po porode, takze asi bola stale hladna (tak som si to vysvetlovala). Z pôrodnice som prišla domov k manželovi a staršej dcére a aby bol v dome pokoj a oni sa mohli vyspať, tak som kojila takmer stále. 16 mesiacov som každú!!! noc kojila každých 1,5 hod, samozrejme, malú som mala v posteli pri sebe (postieľku nemohla ani cítiť). Dovolím si o sebe tvrdiť, že som tvrďas, ale kým bola taká malá, tak som jej ustupovala. Ale, únava a vyčerpanosť urobili svoje, začala som byť opakovane chorá (prechladnutie...) a keď mala malá tých 16 mesiacov, stalo sa, že namiesto pitia ma už začala hrýzť. Pohryzla do prsníka raz, povedala som si... stalo sa. Keď to ale urobila znovu, povedala som si - dosť, stačilo. Nielenže som vyčerpaná, chorá, ty ma ešte aj hryzieš! Ešte v tú noc som malú dala do postieľky (ktorú nechcela od narodenia ani vidieť, nieto ešte v nej spať) a odstavila som ju od prsníka. Hučala - už neviem ako dlho, ale vydržala som. Plakala aj druhú noc, ale nechala som ju v postieľke a už vôbec som si ju na prsník nedala. Tretiu noc prespala CELÚ!!! Bez prerušenia. Od toho večera som ju už nekojila ani cez deň a tak som ju vlastne razantne odstavila. Spätne premýšľam nad tým, že asi už ani nedostávala výživu, len ma cuckala na upokojenie. Ale aby som to zhrnula - stačilo vydržať dve noci a nastala taká zmena, že som si nadávala, že prečo som to neurobia skôr, že som sa nezaťala a nenechala ju vyrevať sa už dávno predtým (ale nemala som to srdce).

dadulajda
6. aug 2015

@timib ahoj, no tak to rozhodnutie uplne chapem. Ja na tom sice niesom tak zle,aj ak u mna zacinaju zdravotnetazkosti,lebo stale je dieta dolezitejsie ako ja.... zuby si neumyvam,zacinaju boliet.kojim vykrutena,stavce a chrbat mi seka.nosenie stale,zaludok ma velke problemy.nedokazem sa najest a bla bla bla....uz som si to celkom slusne zariadila lebo starsi chodi aspon na polden do skolky no aj tak nemam pocit ze som v pohode. Castokrat som ho uz nechala revat,aj v ohradke a tak sameho,ten rev mi az tak nevadi,ja minule v noci hodinu reval.problem je,ze jemu to nepomoze.neprestava ani po tej hodine..cez den nepyta cecok velakrat.je to len tak,mlieka tiez vela neni,len o zvyku.ale to zaspavanie je des.lebo ked sa mu nechce,ale je cas,45min dudluje,mna uz setko boli,a on sa zdvihne a zacne hrat...ide ma porazit!na prsia som uz taka hakliva,ze mi muz nemoze na ne ani siahnut!tiez.newem ako co,lebo spime vsetci v jednej izbe.kde dat starsieho kym mladsi reve.tak ma maly vzdy cecku ked zamrnci..

timib
7. aug 2015

@dadulajda Každá situácia je iná, každé dieťa je individualita... ale asi bude niečo na tvrdení, že deti budú robiť len to, čo im dovolíme... asi to u teba tiež nepôjde inak, len tým, že jednoducho neustúpiš a celý rituál uspávania sa bude musieť zmeniť. Možno by bolo dobré, keby si mohla na nejakých pár dní odísť a nechať malého len s ocinom, aby ho ten uspával (a keď sa vrátiš, tak nezačať so starými spôsobmi). Dieťa síce môže byť priorita, ale odtiaľ potiaľ, všetko musí mať svoje hranice. A 16-mesačné dieťa už nebude o nič ukrátené, ak by ste aj s kojením úplne prestali, veď výživu už dostáva cez normálnu stravu. Takže asi je to len o tvojom odhodlaní vydržať a nenechať sa vydierať a byť ochotná zaplatiť cenu - ktorou určite bude hnev malého a možno aj druhého syna a manžela - lebo to bude zaťažkávajúca skúška... Zákon akcia reakcia musí platiť aj tu... ak budeš naďalej robiť veci tak ako predtým, zmenu nečakaj. Ak si ale dupneš a povieš, tu som rodič ja, nenechám sa zneužívať, tak sa veci MUSIA zmeniť, malý musí vidieť, že to myslíš vážne... (Ja viem, ľahšie sa to napíše, ako urobí... ale inak to nepôjde...) Držím palce a daj vedieť, ako napredujete 🙂

leila2015
28. jún 2017

@briketa nadväzujem na starsiu konverzáciu. Ale zaujimalo by ma, ako si naučila spat v kočíku? Moja ho odmieta - myslím, ze prave preto, ze ma necíti. Tiez je na mna moc naviazaná, chce byt casto na rukách. Taká je od narodenia, narodila sa o 3 tyzdne skor cisárskym, ku mne sa dostala az po 2 dňoch..tak si myslím, ze preto je taká..

Strana
z5