Výpomoc k dcére - áno či nie
Ahojte, chcela by som Vas poprosit o nazor a hned na zaciatku chcem napisat, ze nie sme "zbohatlici".
Dcera zacala 9.ty mesiac a uz asi 5 mesiacov sme sa poriadne nevyspali. Poriadne znamena,ze spime asi 2-3h v noci s manzelom. Zacalo to tym, ze dcera asi cca v koncom 5. mesiaca zacala odmietat spat cez den v postielke. Skusali sme vselico, tak hold, cez den spavala vonku v kociku, alebo v nasej posteli a nakoniec cez den spi v kocari v jednej izbe. Je to jedine miesto, kde zaspi, ale aj tak nedokaze prespat napr hodinu vkuse, musim ako psychopat pozerat na monitor, ci sa nahodou nezobudila, lebo zvykne presne po 30min sa zobudit a ak neutekam, uz ju neuspim. Niekedy sa zvykne zobudit aj po 15min, 20min. Samozrejme, takto s mojimi uspavaniami prespi cca 1h-1,5h ale druhy spanok ma vacsinou kratsi. Proste moj den sa toci okolo cumenia do monitora, LEN NECH SPI ! som vedľa v izbe, nemôžem ísť napr variť do kuchyne, lebo kuchyňu máme na prízemí a kým by som dobehla, už ju neuspim. Nestalo sa zeby prespala napr hodku,dve bez toho aby som ju nemusela douspavat.
Noci su priserne, ano idu teraz zuby, ale sem tam sa budila 1-2x, vcera napr bola hore asi 15x. Momentalne 3dni je upistana, od rana do vecera, zacina mi odmietat jest a pri krmeni musim robit opicky, spievat, a kym ju nakrmim som spotena az za usami. Kym sa jej venujem ,alebo sme vonku je to usmievave dievcatko.
Ale dostanem sa k meritu veci, nezvladam ju...ked napr videli ludia ako fungujeme, vsetci ma len lutovali, ze si nemozem ani na 30min sadnut, najest sa, nic...lebo bud si ma vyzaduje alebo cumim do monitora, len nech spi...svokra mi nema kedy pomoct, ma dalsie dve vnucence a chodi do prace a moja mama uz je z malej hotova, aj fyzicky aj psychicky...povedala,ze ju boli cely clovek z nej, samozrejme lubi ju, ale povedala,ze na tak narocne dieta ona uz nema fyzicku, takze max 2x za tyzden mi s nou pomoze na par hodin, nech si napr mozem navarit alebo upratat. momentalne som chora a neprisla mi pomoct ani na chvilku, ze ona je z malej unavena....preto rozmyslam nad vypomocou, nemame si to moc z coho dovolit, ale ja som tak unavena aj psychicky aj fyzicky, ze uz sa mi aj dcera vzdaluje, ale aj moje city k nej su ako keby ochladene, lebo som neskutocne vycerpana a ona ani ako keby netuzila po objati...ked ju objimem tak to s nou nic nerobi, ale napr ked si ju zoberie tato alebo babkovci je cela happy.... neviem ju uz ani utisit, hned sa odtahuje.. napr ked som ju zobrala do narucia na posteli v noci, co som bola uz na odpadnutie,zacala plakat...asi citi, ze som z nej hotova, neviem, ale takto som si materstvo nepredstavovala, tento neustaly stres, napatie, hukot, nespanie....rozmyslam nad opatrovatelkou, len napr na 3x do tyzdna na 2h, ale zaroven sa obavam, co ked si s nou dcera vybuduje vztah a ja skoncim uplne odpisana? uz teraz mam pocit,ze idem ja hlavne preto lebo MUSIM (napr momentalne som chora) a neuzivam si materstvo a mam pocit, ze dcera ma len toleruje....
Bola som u psychologa parkrat a povedal, ze dcera ma berie ako sucast seba momentalne a berie ma v podstate ako samozrejmost a ze moje pocity nie su spravne. Ze on vie, ze mame velmi narocne dieta a potrebujem pomoc, lebo sa mi moze aj nieco stat. ale zeny, preboha, tie co mate narocne deti, odkial cerpate energiu? Ked vam dieta nespi a nevie sa samo poriadne hrat, odmieta jest (obdobie).
Dakujem a prosim nesudte ma
tvoje dieťa má separačnú úzkosť...Okolo prvého roka tento stav zvykne končiť... Ja by som s opatrovateľkou zatiaľ nešpekulovala...
moje prvé dieťa cez deň nespalo poriadne, od roka vôbec... ale noci boli fajn
aj tak to bol zaberák :( potrebuješ oddych, mať čas aj na iné veci, na tvojom mieste by som skúsila tú výpomoc. Budeš vidieť ako to pôjde.
A odpísaná neskončíš, neboj sa
@pracujucazienka ďakujem pekne, len mame taky režim,že ona mi spí len v Tom kocari v izbe a potom už príde manžel domov okolo 17 a sme spolu, samozrejme keď je po prvom spánku, je 3-4h hore ale do ilavy a spat je pre nás ďaleko.
Byť na tvojom mieste tak kludne, za tie 2 hodinky, čo bude s malou niekto iný načerpas energiu a potom sa jej budes venovať ešte viac. Ty si poupratujes navaris- pre mna je to taka psycho hygiena a som ovela spokojnejsia. Spokojna mama= spokojne dieta
@deti95060810 ale ona za mnou neplače, akoze niekedy keď idem na wc začne plakať ale napr keď ju moja mama stráži a idem do obchodu,ani nemukne. keď ide a ňou muž von, je šťastná tiež, neplače za mnou. v posteli nad ránom so mnou už nezaspí, musí tam byť aj muž ...a poobede vôbec nehrozí,žeby sme spolu zaspali. rozmýšľala som nad separacnou,ale nič na to nesedí...
Ja by som ti ju kľudne postrážila keby si bývala v PE🙂
Viem že otazka bola iná, ale skusila by som zmenit rezim...skusat posunut casy vstavania, uspavania...
Za prvé - obdivujem ťa, že to dávaš vôbec tak ako dávaš, ja už by som sa zrútila, našťastie náročné dieťa nemám ale obdivujem každého takého rodiča, pretože pár takých detí poznám🙏
Za druhé - skúsila by som výpomoc, za skúšku nič nedáš a tebe tie 2 hodinky za deň doslova prospejú, aj keby si ich len presedela s kávou v ruke ;) ... veď zrušiť výpomoc môžeš hocikedy
@daren1 najala som si poradkyňu spánkovu a povedala že máme super rezim, napr vstane 6:30 a o 9 ide spať, potom je 3-3,5h hore a ide spať ...doteraz to fungovalo ale za posledný týždeň poobede spat je utrpenie, uspavam ju skoro hodinu a potom spí 30-45min...a potom ide spať okolo 19-20h
mala som podobneho maleho, co sa tyka toho spanku - on spal od 4m do roka x krat denne, ale vzdy len 30-50 minut, nikdy nie viac. bolo to hrozne, hlavne ked bol este maly, uspavat ho 4-5x denne. robila som to potom tak, ze obcas som sla kocikovat (napr. 2x denne) - to spal tych svojich 30 min, a zvysne spanky som si lahla k nemu a tiez som oddychovala/spala. obcas ho brali kocikovat nasi alebo muz.
ked je hore, nevydrzi na zemi na deke, ze by si si nieco popri nej porobila?
vie ti pripadne pomoct muz? (je v praci, alebo robi z domu, alebo ako to mate?)
co sa tyka nocneho spanku, to je peklo. niekto to riesi tak, ze spi s dietatom na prse (aj my sme mali take obdobie okolo pol roka), nebolo to sice idealne, ale aspon som nemusela vstavat x krat za noc.
mojmu malemu sa to upravilo po roku, ked presiel na 1 spanok, ktory si natiahol na 30 + 50 minut, takze spaval na minutu presne 1h 20 min. a v noci som mu prestala davat jest. potom sa to uz dalo zvladnut.
este by som odporucila ineho psychologa, podla mna ti nemoze jeden psycholog povedat, ze tvoje pocity nie su "spravne".
co sa tyka opatrovatelky, ak to tak citis, pokojne to skus a nic si nevycitaj, sama uvidis. dolezite je, aby ty si bola pokojna, spokojna a vyrovnana, potom bude aj mala s tebou pokojnejsia. drzte sa.
@aschkimka ja som takéto problémy riešila tak že som chodila pri oboch deťoch 2x denne s kočíkom na prechádzku keď spali vonku boli spokojnejší. Tak nebolo upratané a navarené len na rýchlo niečo. Deckam väčšinou polievka hustejšia a hotovo. Pred spaním som im dávala mlieko syn vypil aj 2 fľašky za sebou. Tiež niekedy nechcel spat ale to boli obdobia co trvali len počas splnu, reaguje veľmi na fázy mesiaca. Čo mala jedáva ? Kojis ju? Keď spí máte zhasnute či zasvietene ?
No su take narocnejsie babatka a cim viac pozornosti maju, tym viac si jej pytaju.
Len mi tak udrelo do oci, ze tak tlacite na pilu,co sa tyka spania. Nemozes sa s nou chodit prechadzat? Nemusi obedny spanok byt nutne v postielke, alebo vnutri. Moje deti takto spali vzdy dlho, 2-3 hodiny, v postielke tak 30 minut, maximalne hodinku. Az okolo 1.5 roka uz vedeli aj vnutri pospat poobede. Dovtedy som iba kocikovala.
A v noci, priznam sa, ja som nocne vstavanie k detom nikdy nezvladala, preto spali so mnou a bolo to znesitelnejsie. Aj tak sa budili, ale castokrat sa len pritulili a spali dalej. Skuste mozno viac nacuvat potrebam malej a sa jej prisposobit, zladit sa s nou. To myslim, bez urazky. Ja som si vzdy ulahcovala zivot s babatkami, chceli sa nosit v nosici? Nosili sa. Chceli kociar? Tak som kocikovala kilometre cele hodiny a navarene nebolo. Mam len 2 deti, nemam zvery, ani zahradu a muz nevyzadoval denne veceru na stole. Mohla som si teda dovolit byt takto oddana ich rezimom.
moja dcéra spávala do cca 1,5 roka 2x denne po 20 minút. mohla si si nastaviť hodinky. revala takmer vkuse. mala reflux, zrejme ju pálila záha, stále zvracala. vešala a štverala sa po mne do minimálne 2 rokov. nepohla som sa ani na krok bez nej. všade s ňou (áno, aj k svojmu lekárovi, keď som ochorela, som šla s ňou). nemal mi kto pomôcť, boli sme v meste samy. jej otec - môj ex.... pomlčím radšej. no a musela som. v noci spala asi tak, že zaspala (ešte ako bábo) okolo 22 hod. a už o 4 vrešťala. potom zaspala okolo 6 (ja už nie) a spala ešte 2-3 hodiny. nik mi neveril (okrem mamy), že ona cez deň takmer nespí. ani jej vlastný otec mi to neveril - ex. čo už. to všetko prejde, neboj sa. len pevné nervy.... a ak takto "trpíte" len týždeň, to nie je až také zlé, aj keď tebe sa to zdá ako hotová katastrofa. človek prechádza kdečím a učí sa celý život. tiež som bola z toho na nervy, čo som mala doma, iné matky kecali celé dni vonku na lavičke a deti im chrneli.... a ja som s malým urevancom dogrcaným doslova niekedy bojovala, aby zaspal aspoň na tých 20 minút. keby som mohla vrátiť čas, celé by som to robila úplne inak a s oveľa väčším pokojom. jednoducho si ľahni k dieťaťu a odpočívaj s ním. možno ty zaspíš, ono nie, ale určite ti to dá viac, než nerváčenie, ver mi. držím palce, nech to čím skôr pominie 🙂
@aschkimka mali sme podobne prvú, mne veľmi pomohlo nezblaznit sa nosenie, najskôr v satke, potom v nosiči. Fakt som s malou na chrbte vysavala, varila a pod. Stalo sa ze mi tam aj zaspala... Bez nosenia by som už bola dávno na prášky..
@panelacikova trvá to mesiace, ale toto poobedne spanie doondene trvá týždeň, inak toto psycho trvá cca od jej 5m
@aschkimka citam že nespi v kočíku. Ani moje nespali... Kočík ako novy nepoužívaný, stále som nosila a tam si aj pospala...
@marzuz89 u nas tato teoria so spankovymi cyklami vobec nefungovala, mam to nastudovane a vyskusane :( napr. absolutne ticho v lese, zaspal v pohybujucom sa kociku, po 30 min rovnako sa pohybujuci kocik a krpec oci ako taniere. osem mesiacov som to "skumala" a nic som nevyskumala :D
@deedol vie sa sama zahrať 15min Max 30min ale potom ju to nebaví...muž pomáha ako sa dá, hneď ako príde z práce a dokonca sa striedame v noci, lebo ja by som ju nezvládala celý deň...len aj on je už hotový, proste obaja sme hotovi a stále sa pýtame kedy zase začne normálne spat v postieľke aj cez deň,aj v noci kedy sa napr zobudí len 1-2x,ale nie 10-15x...stále dúfame ale stále je to horšie...
@aschkimka ja som ti zabudla dodať, že moje dieťa spávalo so mnou v posteli. a aj popoludní (po tom 1,5 roku), keď už konečne dokázala spať 1-2 hodinky, tak len tak, že som bola tiež pri nej a držala ma celý čas za malíček. akonáhle som sa pohla, bola hore 🙂 tak som sa s tým zmierila a ležala-spala som s ňou popoludní. a stalo sa mi nie raz, že ja som zaspala, ona zliezla z postele a hrala sa v inej izbe 😀
Ahoj,nesudim ťa, potrebuješ pomoc. Mám deti z kategórie "náročné",mladší syn spával ako bábo 3×30 min. Proste psycho, medzitým manžel odcestoval na 2 týždne na služobnú cestu a starší syn bol prvák v škole. Paráda...
Za mňa: ak máš možnosť nájsť si niekoho na výpomoc,určite to skús. Oddýchneš si a získaš nadhľad nad všetkým. Mama ostaneš, aj keď dieťa nie je na tebe zavesené 24hod. Spoločné chvíle ťa budú viac tešiť, lebo si ich budeš vedieť vychutnať keď si dovolíš aj vypnúť, relaxovať, riešiť niečo iné... Prajem ti všetko dobré 🍀
@elisebah91 zaspí Iba v kočíku ale v dome v izbe, vonku nie
@panelacikova čo by som za to dala, keby zase spala so mnou v posteli, ale ona proste na posteli nezaspí, neviem ju tam uspať, je ako z divých vajec a jedine ten kočar to hojdanie ju uspi...preto keď sa budí, utekám k nej a začnem hojdat
problémy so spánkom sme mali pri jednej dcére... vrieskala celé noci , miesto priberania chudla, k lekárovi sme chodili pod chvíľkou - podľa neho dcére nič nebolo...a pritom dieťa nechcelo ani spať ani jesť...
Po roku to prešlo...., aj keď dokonca ešte aj v škole sa sťažovali že je upišťané decko čo pre všetko reve a piští pre každú blbosť...

@aschkimka keď si privezies malú do Ilavy kludne ti ju opatrim a ty sa mozes dať dokopy..mám doma trojročného a malú osem mesačnú a sme zvyknutý byt s deťmi malými