Výpomoc k dcére - áno či nie
Ahojte, chcela by som Vas poprosit o nazor a hned na zaciatku chcem napisat, ze nie sme "zbohatlici".
Dcera zacala 9.ty mesiac a uz asi 5 mesiacov sme sa poriadne nevyspali. Poriadne znamena,ze spime asi 2-3h v noci s manzelom. Zacalo to tym, ze dcera asi cca v koncom 5. mesiaca zacala odmietat spat cez den v postielke. Skusali sme vselico, tak hold, cez den spavala vonku v kociku, alebo v nasej posteli a nakoniec cez den spi v kocari v jednej izbe. Je to jedine miesto, kde zaspi, ale aj tak nedokaze prespat napr hodinu vkuse, musim ako psychopat pozerat na monitor, ci sa nahodou nezobudila, lebo zvykne presne po 30min sa zobudit a ak neutekam, uz ju neuspim. Niekedy sa zvykne zobudit aj po 15min, 20min. Samozrejme, takto s mojimi uspavaniami prespi cca 1h-1,5h ale druhy spanok ma vacsinou kratsi. Proste moj den sa toci okolo cumenia do monitora, LEN NECH SPI ! som vedľa v izbe, nemôžem ísť napr variť do kuchyne, lebo kuchyňu máme na prízemí a kým by som dobehla, už ju neuspim. Nestalo sa zeby prespala napr hodku,dve bez toho aby som ju nemusela douspavat.
Noci su priserne, ano idu teraz zuby, ale sem tam sa budila 1-2x, vcera napr bola hore asi 15x. Momentalne 3dni je upistana, od rana do vecera, zacina mi odmietat jest a pri krmeni musim robit opicky, spievat, a kym ju nakrmim som spotena az za usami. Kym sa jej venujem ,alebo sme vonku je to usmievave dievcatko.
Ale dostanem sa k meritu veci, nezvladam ju...ked napr videli ludia ako fungujeme, vsetci ma len lutovali, ze si nemozem ani na 30min sadnut, najest sa, nic...lebo bud si ma vyzaduje alebo cumim do monitora, len nech spi...svokra mi nema kedy pomoct, ma dalsie dve vnucence a chodi do prace a moja mama uz je z malej hotova, aj fyzicky aj psychicky...povedala,ze ju boli cely clovek z nej, samozrejme lubi ju, ale povedala,ze na tak narocne dieta ona uz nema fyzicku, takze max 2x za tyzden mi s nou pomoze na par hodin, nech si napr mozem navarit alebo upratat. momentalne som chora a neprisla mi pomoct ani na chvilku, ze ona je z malej unavena....preto rozmyslam nad vypomocou, nemame si to moc z coho dovolit, ale ja som tak unavena aj psychicky aj fyzicky, ze uz sa mi aj dcera vzdaluje, ale aj moje city k nej su ako keby ochladene, lebo som neskutocne vycerpana a ona ani ako keby netuzila po objati...ked ju objimem tak to s nou nic nerobi, ale napr ked si ju zoberie tato alebo babkovci je cela happy.... neviem ju uz ani utisit, hned sa odtahuje.. napr ked som ju zobrala do narucia na posteli v noci, co som bola uz na odpadnutie,zacala plakat...asi citi, ze som z nej hotova, neviem, ale takto som si materstvo nepredstavovala, tento neustaly stres, napatie, hukot, nespanie....rozmyslam nad opatrovatelkou, len napr na 3x do tyzdna na 2h, ale zaroven sa obavam, co ked si s nou dcera vybuduje vztah a ja skoncim uplne odpisana? uz teraz mam pocit,ze idem ja hlavne preto lebo MUSIM (napr momentalne som chora) a neuzivam si materstvo a mam pocit, ze dcera ma len toleruje....
Bola som u psychologa parkrat a povedal, ze dcera ma berie ako sucast seba momentalne a berie ma v podstate ako samozrejmost a ze moje pocity nie su spravne. Ze on vie, ze mame velmi narocne dieta a potrebujem pomoc, lebo sa mi moze aj nieco stat. ale zeny, preboha, tie co mate narocne deti, odkial cerpate energiu? Ked vam dieta nespi a nevie sa samo poriadne hrat, odmieta jest (obdobie).
Dakujem a prosim nesudte ma
@luciad7 vieš čo pevné nad tým rozmýšľam, lebo ona keď vstane o tej 6 tak o 9 hučí a zaspí ....a potom keď vstane, napr teraz sa mi zobudila po 30min fresh....tak viem že ona by kľudne potiahla ale okolo 16 už by tak hucala že viem že nevydrží s jedným spankom. proste doobeda isto musí spať, to si pretiera oci, ziva, je nekludna....teraz som ju dala do jej postele, nech si tam robí čo chce...mám teplotu a potrebujem si polezat aspoň na 30min
@luccija spávala s nami do 5m v postieľke jej, ale potom sa začala často budiť v noci a cez deň tak spávať nechcela a vlastne takto to všetko začalo a skusali sme všetko....a už ju nechceme zase späť dávať, lebo ju už popletieme úplne...či ty by si ju vrátila s postieľkou zase k nám? len vieš kde je problém? ju zobudí v noci hocičo,aj to že manžel zachrape,alebo si prdne alebo že ideme do postele a matrac vydá zvuk...takto má v jej izbe ticho
@aschkimka moj sa presne tak tvaril, ze ten prvy spanok potrebuje - vstaval o 6 a uz pred 9 zival. skusila som ho vtedy vziat von na denne svetlo, posediacky do kocika, nech kuka na svet, a nezaspal - potom zaspal okolo 11-12 a tak sme presli na jeden spanok. ale on uz mal vtedy cca 12-13m, nie 9.
@aschkimka ahojky, ja ti nebudem radiť, ale poviem ti tak,aj môj malý bol taký, ale nepoddavala som sa tomu. Lebo čím viac to budeš riešiť tým horšie. Prijmi to tak ako to je, teš sa z toho že je zdravá, že sa usmeje, robí pokroky. Ja tiež v noci vstávam k malému aj 5 krát, ale ráno prosto fungujem, a tiež som si všimla, že čím.viac ftflem že som nevyspana tak je to horšie. Jednoducho ži a užívaj si že si mama a uvidíš do roka bude lepšie 😆 mne pomáha aj to, že ideme preč z domu, či k rodičom, do obchodu a tak.
@deedol veď práve že aj poradkyne vraveli že ona pre jej vývoj rozhodne potrebuje za deň cca 2-3h spánku a 2x denne nech si pospi ...čo u nej nehrozí, alebo neviem ako to docieliť, teraz som si ľahla lebo mám horúčku a ona sa v kocari zobudila po 30min,tak som ju dala do jej postieľky a už.30min sa tak rozpráva..ale ďakujem ste zlata
Prva dcera bola uplne genialnd dieta - to bola reklama na decko.. okolo 9 mesiaca vstavala okolo 7.00, vecer chodila spat o siedmek, zaspavala sama po nakojeni v postielke... Ale chodila spat okolo pol 11 a spala 1x. Kazdy, vratane mamy, ze to ma spat este aspon 2x a to malo spi... Lebo my sme chodili spat okolo 9. Ale vstavali sme o 5 alebo 6.. decko spokojne, ja spokojna. Mladsia uz bola horsia so soankom, ked sa naucila dvihat a tocit, tak v postielke robila vsetko mozne, len nespala... Takze som ju uspavala nacucnutu. Okolo roka pri prvych stolickach to bol des, nespala, nejedla, revala. Ked bolo neunosne vstavanie v noci okolo roka a pol, tak som kojenie zrusila - revala 1 noc a od dalsej spala celu noc... Najmensi bude mat o chvilu 11 mesiacov a poviem ti, ze jeho spanok je katastrofa... Na zaciatku v noci 3 hodiny hore, co som sa ho snazila prelozit do postielky, aby som mohla spat. Potom mal etapu, kedy spal vecerny spanok 45 min a zobudil sa a nic... chodil neskor spat... K tomu 2 starsie, mladsia vkuse chora, behacky po dr... Este asi 2 tyzdne mal take obdobie, ze presne ako u vas po 30 min sa zobudil. Niekedy som ho douspavala, niekedy nie... Niekedy spal tych 30 min za cely den. Lenze medzitym som musela zaniest starsiu do skoly, mladsia zase chora, takze je viac doma... A samozrejme, ze varit, prat... Ale v noci spi so mnou na posteli, kozy venku a uz si ich len nahmata a nacucne sa... Lebo som nezvladala vstavat tolkokrat. A ked idem spat okolo 11, to sa zobudi okolo toho casu, tak ho uz neviem uspat tak, aby siel do postielky... Takze rovno ku mne a spime spolu...
Zaplat si niekoho, kto ti ho postrazi a ty si lahni a spi... Ak by sa nieco stalo, tak si doma, len ta zobudia... Zrutis sa a ublizis bud sebe alebo malej. Vyser sa na tabulky, ze kolko by malo spat decko... Sleduj potreby malej. Ak bude chciet spat o 4, tak ju ulozis a pojde vecer neskor... Mas 1 decko, nemusis riesit skoly, skolky... Sleduj ryrmus a uvidis. O chvilu mas pohodove decko zase naspat... Len sa ti treba uklud it a dat do poriadku
Snáď nebudem pôsobiť premúdrelo. Súcitím s Tebou, zažívala som s dcérou rovnaký scenár... Len s tým rozdielom, že dcéra absolútne odmietala kočík a naše uspávanie sa odohrávalo na prsníku, na rukách alebo v nosiči a rovnako vždy po spánkových intervaloch. Vyskúšali sme všetko možné, prečítali sme všetko možné, radili sme sa s kým sa dalo. Skúsim ale aspoň niečo, čo pomohlo mne: v priebehu dňa sa mi veľmi osvedčili zatemňovacie závesy, myslím, že to je taká univerzálnejšia rada. Ja som rezignovala na to, že počas dcérinho spánku niečo urobím a popoludní spávam s ňou. Spíme v jednej posteli, máme veľký a pohodlný futon 2x2 m. Keď spíme spolu, prespí 2-3 hodiny, aj keď sa preberie po spánkovom intervale cca 45 min., bez problémov zaspí znovu. Veľmi ukľudňujúco na ňu pôsobí moje hlboké dýchanie, ak zhlboka dýcham, dokáže veľmi rýchlo zaspať, myslím, že to je tiež univerzálnejší pocit detí. Úplne na začiatku mi laktačná poradkyňa (výborná!) vysvetlila, že spánok dieťaťa a matky býva synchronizovaný. A posledná nesmelá rada, uvažovala by som viac nad paňou na upratovanie ako nad opatrovateľkou, ja mám pani na upratovanie dodnes a vôbec nemám výčitky svedomia, keď popoludní 2-3 hodiny spím s dcérou alebo si pre nej čítam knihu. Na vysvetlenie, toto naše nastavovanie trvalo 2,5 roka 😉
@aschkimka taktiež sa pridám, aby si sa nenechala odradiť mamičkami, ktoré to zľahčujú. Iba Ty vieš, čo zažívaš a ten, kto to zažil. Niekomu pomohli zatemnovacie závesy, inému hojdačka a sú deti, s ktorými to musíme iba vydržať .. nebudeš o nič horšia matka. Iné matky, ktoré majú dobré deti chodia na diskotéky alebo ich ťahajú po kavickach a vycapuju fotky na internet.... Žiadny vzťah si s cudzou ženou za dve hodiny nevybuduje, maximálne ju bude poznať, mama si Ty a jedine TY . A určite robíš maximum ale trošku sa hýčkaj a dopraj si oddych.... Si skvelá mama a budeš aj naďalej 😊
@aschkimka áno ja by som ju dala k Vám...aj tebe bude lepšie ju utíšiť ako chodiť hore dole.Je vnimavejsia, môže mať nočné desy..niekedy stačilo len, keď som malu chytila za ruku a spala ďalej.Ak je drazdivejsia nepotrebuje toľko spat nehrot to...ja som zase moju pozorovala prečo spáva denne 3 hodiny🙂)nerobíš žiadnu chybu ma takú povahu...kúp nové hračky, daj knižku chápem, že chces, aby neplakala a boli ste spokojné obe, ale niekedy je to ťažké...bude náročnejšie dieťatko asi vždy.Len nesmieš pripustiť, aby si bola ako na spagate musí sa prejaviť aj sama
@borabalazova máme zatemnovacie závesy a nič :( dokonca aj vonkajšie žalúzie,že je úplná tma a nic...dnes som ju nechala 45min v postieľke a celý čas si blabotala a hucala a striedavo a ja som sa snažila vypotiť...prepáčte, ja viem že to vyznieva celé toto že všetko odmietam,ale všetko sme skúšali nejakú dobu a vôbec žiadny efekt, a spoločne spanie v posteli? aj to som písala že vôbec, ona putuje po posteli a keď si dám jej hlavu na moj biceps tak hučí, aj ju škrabkam aj hladkam a nic...prepáčte,aj teraz keď to píšem tak plačem, lebo som hotová s antibiotikami, ďakujem krásne ale za vaše postrehy
@aschkimka urychlene zavolaj mamu, ak moze, nech dojde aspon na hodinku, aby si sa vypotila...
@guiseppinka nepríde, že ma lekára ...a že zajtra môžem prisť poobede...ju z malej chrbát boli,stále to opakovala
akoby som citala o mojich babach... presne taketo boli.. tato mladsia spavala cez den v kociku do 2r.. inak sa nedalo.. predtym dokazala spat len v kontinualne hybajucom sa kociku alebo v nosici.. hybajucom.. tiez sa v posteli budila po 15, 20 min a potom ani za svet uspat a stale dokola..musis si najst sposob, ako sa vyspi.. prve 2 roky sa u mna tocili len okolo toho aby sa dieta vyspalo.. 3hodiny prechadzania s kocom vo fujavici alebo
35st palave boli na dennom poriadku.. lebo potom su z toho vsetci nervozni ked je decko nevyspate... potesim ta, teraz ma 2r7m a krasne spinkava doma aj v skolke v posteli.. aj 3h..
@aschkimka ved ju nemusi vlacit po rukach... Stacilo by, ak by sedela na zemi a mala nech cez nu lozi, prechadza, stavia sa (neviem ako je na tom vyvinovo). Ale v kazdom pripade, ak dojde muz, tak chod spat. Vxkasli sa na domacnost a oddychuj. Nie je horsie ako chora a vycerpana mama...
Inak aj mna uz poraza. Zacinam osmy tyzden s chorym deckom.. ja som sama uz stihla 3x ochoriet a aj sa dat dokopy... Je to na slahnutie
@aschkimka ved ked sa kludne hra, nech sa hra, s tym nic nenarobis asi. Vstavat o 6,7h je normalne, ja zavidim ked niekomu vstavaju deti o 8h...to ja nepoznam 10r. Prvy v lete 10m vstaval o 5h, tak to bolo tazke, bol s manzelom ktory chodil skoro rano do prace a potom uz ja.
Ked su male, tak to este polezka, pohra sa a este sa da spat...nas 7r vstava aj teraz casto o 6h ale to pobudi cely dom...uz sa "tesim" na zmenu casu 🤦♀️
@aschkimka Teraz s chorobou to musi byt naozaj velmi tazke... Ak chcem, aby dcera zaspala rychlo, dodnes ju uspavam na rukach. Viem, ze blbost, ale je to najrychlejsie. Snad je este cesta zamysliet sa, co Tvoje dieta ukludnuje, mozno ste uz nieco vypozorovali. Ja monotonne spievam a "zabijam blsky" a popoludni pustam klasicku hudbu. To teraz nijako specialne neodporucam, len toto ukludnuje nase dieta. A este, vo veku Tvojej dcery, sme mali v strede izby zaveseny kinet s vtacikmi a casto zaspala, ked ich pozorovala, ako sa hybu. Vyborne su vraj aj sustiace listy stromov, ja viem, ze bizarne rady.
Och bože, ten vek... pamätám sa. Bolo to len cca pred rokom, náš síce prespal celú noc, ALE chodil spať o druhej. V noci. Viem len napísať, že to postupne prešlo, napravilo sa to.. treba asi len nejak vydržať. Nečítala som ostatné komentáre, čiže sa vopred ospravedlňujem, ak medzitým nastali zmeny, ale ak je tu možnosť, priestor a financie mať niekoho na výpomoc, tak určite jednoznačne áno, berte to. Nemusí strážiť dieťa, ale veľmi vie pomôcť aj niekto, kto za vás poupratuje. Doprajte si oddych, ak je na to priestor.
@marzuz89 Ja sudim podla nasho syna... my uspavame na rukach a prelozime do postielky a ked sa zobudi, musime zobrat na ruky a uspat. Ked ja uspavam, tak sa synovi nepaci ak ho po zobudeni zoberie muz. Proste vyzaduje rovnake podmienky ake boli pri povodnom zaspavani. Ale kazde dieta je ine... zda sa ze autorka skusala obmadzit kolisanie a nefungovalo to.
@aschkimka Vydrz este. Urcite neskracuj denne spanky. v 9 mesiacoch je priskoro prejst na 1 spanok. Aj ja som to chcela urobit, lebo nebolo mozne syna poobede uspat v tom veku ale radili mi vydrzat a zmenilo sa to. Ako je na tom tvoje dieta motoricky? Stvornozkuje? Chodi? Ako dlho?
@andreatytler pekne rotuje dokolecka, otáča sa na chrbát a naspäť na bruško, začala teraz pomaličky loziť a už vie pekne sedieť (teda sama sa nepodarí z ľahu) ale keď sedí tak sedí dobre. ono toto trvá fakt už dlho...ale dnes som sa nasrala s prepáčením a nechala som ju po obede 4h hore a dala som ju do jej postieľky a 15min boli menšie náreky, hnevy a potom asi od unavy zaspala keď som ju hladkala po cele, síce spala 1h15min ...ale lepšie ako nič ...len neviem si predstaviť doobeda ju uspať v postieľke, to nebude až taká unavená...ja sa najmä potrebujem zbaviť toho cumenia do kamery a aby ona spala plynule, nie aby sa budila každú chvíľku, ďakujem vám veľmi pekne !!! 🙂 za nazor
@aschkimka su nosice aj spredu, aj my sme taky mali.
@anamaria75 vážne spredu vôbec, skúšali sme to veľakrát a nepáči sa jej to, nechce tam byt

Ak to tak cítiš,urob si po svojom.
Ja verím,že po čase sa to zlepší. Držím palce