icon

Výpomoc k dcére - áno či nie

aschkimka
12. okt 2021

Ahojte, chcela by som Vas poprosit o nazor a hned na zaciatku chcem napisat, ze nie sme "zbohatlici".
Dcera zacala 9.ty mesiac a uz asi 5 mesiacov sme sa poriadne nevyspali. Poriadne znamena,ze spime asi 2-3h v noci s manzelom. Zacalo to tym, ze dcera asi cca v koncom 5. mesiaca zacala odmietat spat cez den v postielke. Skusali sme vselico, tak hold, cez den spavala vonku v kociku, alebo v nasej posteli a nakoniec cez den spi v kocari v jednej izbe. Je to jedine miesto, kde zaspi, ale aj tak nedokaze prespat napr hodinu vkuse, musim ako psychopat pozerat na monitor, ci sa nahodou nezobudila, lebo zvykne presne po 30min sa zobudit a ak neutekam, uz ju neuspim. Niekedy sa zvykne zobudit aj po 15min, 20min. Samozrejme, takto s mojimi uspavaniami prespi cca 1h-1,5h ale druhy spanok ma vacsinou kratsi. Proste moj den sa toci okolo cumenia do monitora, LEN NECH SPI ! som vedľa v izbe, nemôžem ísť napr variť do kuchyne, lebo kuchyňu máme na prízemí a kým by som dobehla, už ju neuspim. Nestalo sa zeby prespala napr hodku,dve bez toho aby som ju nemusela douspavat.
Noci su priserne, ano idu teraz zuby, ale sem tam sa budila 1-2x, vcera napr bola hore asi 15x. Momentalne 3dni je upistana, od rana do vecera, zacina mi odmietat jest a pri krmeni musim robit opicky, spievat, a kym ju nakrmim som spotena az za usami. Kym sa jej venujem ,alebo sme vonku je to usmievave dievcatko.
Ale dostanem sa k meritu veci, nezvladam ju...ked napr videli ludia ako fungujeme, vsetci ma len lutovali, ze si nemozem ani na 30min sadnut, najest sa, nic...lebo bud si ma vyzaduje alebo cumim do monitora, len nech spi...svokra mi nema kedy pomoct, ma dalsie dve vnucence a chodi do prace a moja mama uz je z malej hotova, aj fyzicky aj psychicky...povedala,ze ju boli cely clovek z nej, samozrejme lubi ju, ale povedala,ze na tak narocne dieta ona uz nema fyzicku, takze max 2x za tyzden mi s nou pomoze na par hodin, nech si napr mozem navarit alebo upratat. momentalne som chora a neprisla mi pomoct ani na chvilku, ze ona je z malej unavena....preto rozmyslam nad vypomocou, nemame si to moc z coho dovolit, ale ja som tak unavena aj psychicky aj fyzicky, ze uz sa mi aj dcera vzdaluje, ale aj moje city k nej su ako keby ochladene, lebo som neskutocne vycerpana a ona ani ako keby netuzila po objati...ked ju objimem tak to s nou nic nerobi, ale napr ked si ju zoberie tato alebo babkovci je cela happy.... neviem ju uz ani utisit, hned sa odtahuje.. napr ked som ju zobrala do narucia na posteli v noci, co som bola uz na odpadnutie,zacala plakat...asi citi, ze som z nej hotova, neviem, ale takto som si materstvo nepredstavovala, tento neustaly stres, napatie, hukot, nespanie....rozmyslam nad opatrovatelkou, len napr na 3x do tyzdna na 2h, ale zaroven sa obavam, co ked si s nou dcera vybuduje vztah a ja skoncim uplne odpisana? uz teraz mam pocit,ze idem ja hlavne preto lebo MUSIM (napr momentalne som chora) a neuzivam si materstvo a mam pocit, ze dcera ma len toleruje....

Bola som u psychologa parkrat a povedal, ze dcera ma berie ako sucast seba momentalne a berie ma v podstate ako samozrejmost a ze moje pocity nie su spravne. Ze on vie, ze mame velmi narocne dieta a potrebujem pomoc, lebo sa mi moze aj nieco stat. ale zeny, preboha, tie co mate narocne deti, odkial cerpate energiu? Ked vam dieta nespi a nevie sa samo poriadne hrat, odmieta jest (obdobie).

Dakujem a prosim nesudte ma

Strana
z8
luccija
17. okt 2021

@aschkimka veď prvú polku príspevku sme riešili, že jej idú zuby a je nervózna.Na to som Ti písala, že v noci ju môžu trápiť zuby a skús dať Nurofen.Deti sa menia chcela polievky už nechce...o mesiac bude chcieť.Ty hrotis ten spánok, lebo si čítala, že deti musia spat urcity počet hodín no nie nemusia sú deti nespave, spavé kľudne, nervózne ..možno si malú naučila, že len čo zamrnka si pri nej a venuješ sa jej to je super, ale ty píšeš, že nestíhaš ostatné.Uz je dosť veľká, aby sa zabavila aj sama hračkami, čímkoľvek ..veď skúšaj...tu postieľku si už dala do spálne, alebo spi medzi Vami?A nehladaj opatrovateľku, aby Ti dieťa uspala, ale napriklad kocikovala či hrala sa s ňou a ty si rob svoje ..keď uvidíš, že im to ide bude s ňou chodiť von.alebo ako píše príspevok hore zavolaj upratovačku a ty choď von.Ved si predstav, že by si mala 2 deti a takto by si mala fungovať.
Tiež si myslím, že všetko hrotis musí spať, musí jesť...dieťa nie je ako robot.Podla mňa to je normálna vec, že pred spánkom obeduje, alebo pije mlieko...To, čo platilo tento mesiac bude o mesiac ináč.Daj jej do ohradky hracky a nech objavuje moja dcéra mala rada tie najobycajnjesie veci a s umelohmotnou fľaškou kde boli dnu korálky sa hrala aj pol hodinu.Ved Ti spi celkom fajn cez deň neviem či si si niečo zobrala z tých rád čo sme Ti popísali....deti najviac trápia zuby v noci cez deň sú rozptýlené a v noci sa budia na kojenie,bolesť chcú byť pri mame.A ruch z ulice pozná od malička nemyslím, že žalúzie spravia nejakú službu.Deti by mali vyrastať v ruchu, pri TV a zvyknúť si na všetko, lebo, keď odstránis všetok ruch potom bude vystrašená a nervózna zo všetkého.Aj to, čo si písala, že ju tušíte v noci, že sa otočíte a pod ..ja by som dieťa do samostatnej izby nedala deti patria k rodičom.V noci stačí, že jej niečo povies, pohladkas, utisis či vezmeš k sebe...

andreatytler
18. okt 2021

@aschkimka No to nie je zle... vidis, nasla si nieco co u vas fuguje. Mliecko pred spanim je podla mna velmi dobry napad. Satie z flase skoro kazde dieta ukludnuje a kedze pitie z flase trva dlhsie, musi byt v klude aspon 5-10 minut a to velmi pomoze zaspavaniu. Ja tiez davam mliecko pred kazdym spankom. Inak by sa nedokazal skludnit. To odmietanie prikrmov by som zatial neriesila. Je kludne mozne ze mliecko ju zasyti a tak potrebuje menej jedla. A upistana je mozno koli zmene ktoru si zacala, mozno je unavena lebo nema dost spanku ak sa zobudi po 30 minutach a mozno je to len obdobie.
Ale tvoja dcera zaspi pri piti toho mliecka, alebo mliecko dopije a potom sa ulozi na spanok a zaspi? Lebo ak zaspava s flasou, tak ju zase ucis na dlasiu zlu asociaciu... ak zaspava s flasou, tak po prebudenie nevie zaspat sama lebo potrebuje k zaspaniu tu flasu. Flasa na zaspavanie je tiez velmi zla na zuby ak by to mal byt dlhdoby navyk.
A nepodarilo by sa ti ju uspat tak aby si si ju dala do lona sediac v kresle vedla postielky? Alebo na hrud, tak aby mala hlavku na tvojom pleci. Nehojdaj, nehladkaj, len nechaj na sebe. Tak to robime my. Nie je to narocne, lebo dieta netreba nijak drzat... len na tebe lezi. Velakrat si aj ja zdriemnem v tom kresle. Ono to nie je idealne, lebo zase bude vyzadovat toto od teba vzdy po zobudeni ale ak je pre teba dolezite aby cez den spala, skus to.

Strana
z8