icon

Začiatky s novorodencom aj aké to bolo neskôr😉

monikafialka
10. dec 2018

Ahojte mamicky, prosim napisali by ste ake boli Vase zaciatky s novorodencom doma-mali ste niektora aj pekne zvladnutelne ci vacsinou vsetky vycerpavajuce a tazke? Ako ste sa naucili ako sa starat o babo? A najviac by ma zaujimali tie ktore ste nekojili ze ako to bolo.
Pouzivali ste aj videopestunku? Ak ano v com vie pomoct najviac? Dakujem Vam krasne;o)

fanynka44444
12. dec 2018

@malinajahoda my sme vsetko prezivali v klude v pohode a s vdacnostou 🙂 A aj toto vsetko sme zvladli ale ani raz som nenadavala a nestazovala sa , idem sa venovat malemu pekny den 🙂

evkamotka
12. dec 2018

Byvame v 3i byte, videopestunka je zbytocnost

malinajahoda
12. dec 2018

Ja nerozumiem takémuto hadzaniu detí do 1 vreca. To akoby všetky deti boli rovnaké. Normálne žasnem. Jedno je také, druhé je onaké. Každé je inak choré, niektoré nie je vôbec, každému dieťaťu sa inokedy prerezali zúbky, inokedy si sadli, začalo lozit. Niektoré deti boli úžasné od začiatku. Napríklad teraz veľa nespia. My to už máme naopak. Ak nezazijes dieťa s bolesťami, tak nepíš o preháňaní. To sa naozaj nehodí. A zvlášť u bábätiek. Trochu z tvojej strany sebavedomo, škodoradostne a ironicky napísané.

malinajahoda
12. dec 2018

@dkethe ale pozor, mne malá stále nerevala. A tvoj príspevok som si prečítala. A tým mi chceš naznačiť co akože? Lenže my 2 nemáme nič spoločné. Nikdy som sa nesťažovala. Každé dieťa je iné.

malinajahoda
12. dec 2018

@fanynka44444 a ja som nadávala alebo sa sťažovala? Netreba si domyslat. Ja sa napríklad neusmievam, keď mám dieťa choré. Katastrofaaa. Nie je o čom.

dkethe
12. dec 2018

@malinajahoda chcela som podtrhnut len moj nazor, ze je to viac o mame nez o dietati. Lebo aj s usmevom sa da zvladat kolikove nespave narocne babo..

malinajahoda
12. dec 2018

@dkethe ale my sme mali koliky a reflux sprevádzané s plačom a vtedy ja osobne som sa neusmievala. Nebolo sa čomu usmievať. Ale každá sme iná.

jana_eyre
12. dec 2018

jeziiiis, zase sa tu idu predbiehat matky, ktora bola lepsia a ktora to lepsie zvladala? gratulujem 😏

malinajahoda
12. dec 2018

@jana_eyre to vieš, keď ti bábo plače od bolesti (samozrejme nie cely deň ako si to tu podaktoré namyslaju), tak je to tvoja chyba, že ho nevieš utíšiť tým, že sa naň usmievaš. Taka kúzelníčka nie som 🙄.

jana_eyre
12. dec 2018

@malinajahoda ani ja som nebola neboj a moj treti reval naozaj cely den s vynimkou casu, ked spal.. (prvy tiez reval vela a ja som mala.poporodnu depresiu, ale treti bol extrem a dodnes sa nenecha zahanbit)

asi som teda strasne negativna 😂😂 skoda, ze ma nepoznaju osobne aby ma mohli zhodnotit..

je pekne snazit sa niekoho povzbudit, ze to nemusi byt take zle, ale skusat to tak, ze ak ti dieta reve a je to narocne, tak je to tvoja chyba... no ako to jemnejsie povedat, to je proste divne.. 🤔

dkethe
12. dec 2018

@jana_eyre skor mi to pride tak, ze ta ktora o prvom roku babatka nehovori ako o 'zlom obdobi co treba prezit' je hned vadna a treba ju dat dolu... Ved pozri tu ako sa da vsetko prekrutit. Este som tyran a usmievam sa na ubolene babatko podla @malinajahoda . Mne je jedno co sa tu napise nastastie, kazda vie aka je pravda 🙂

malinajahoda
12. dec 2018

@jana_eyre to si napísala naozaj jemne, že je to "len" divne. Nemusí to byť zlé, ak dieťa nie je choré a nič ho neboli. Každá sme napísala svoju skúsenosť. Ú nás boli ťažké 4 mesiace. A odvtedy je to už fajn.
Ale som zástanca toho, že všetko sa vracia ako bumerang. Aj dobré, aj zlé. Takéto posmešné poznámky sa tu naozaj nehodili.
A to tu 1x na MK čítam, že ubolene bábo prestalo plakať, keď sa naň matka usmievala. 🤔😶

malinajahoda
12. dec 2018

@dkethe napísala si, že si zasnene kukala ♥️. A napísala si mi, že nech si prečítam tvoj príspevok.
Co mi to akože malo dat? Pýtam sa vážne. Nejakú radu?
Alebo aj ja som sa mala na to svoje malé zasnene kukať ♥️, keď mi plakala? Určite nie.

dkethe
12. dec 2018

@malinajahoda na predoslej strane si pisala mamke ktora cas s novorodencom povazuje za krasny ze hej haloo paneboze kazde dieta je ine. Ja som ti na to nasledne napisala ze si precitaj moj koment a potom este dovysvetlila ze moj nazor je ze vsetko zalezi na mame a ako sa ona k babu stavia. Vobec som ti nechcela dat nic z nasho zitia za priklad. Len ze aj narocne babo sa da zvladat s usmevom. A ak si si to ty vysvetlila tak ze ja som zasnene pozerala na placuce babatko, tak to svedci presne o tom, ako spokojne mamy lezia tym nespokojnym v zaludku.

jana_eyre
12. dec 2018

@dkethe nejako som nepostrehla, ze by tu zeny so zlou skusenostou nejako napadali tie, co maju pekne spomienky.. naopak beriem vsak poznamky o tom, ze je to skor o mame ako o dietati, alebo ze zeny vedia riadne prehanat, alebo teda ze je to o pristupe..

vies, presne to, ze to ze moje prve dieta stale revalo do cervena, nech som robila cokolvek a snazila som sa najviac ako som vedela ma dostali do celkom slusnej poporodnej depresie.. ved vsetky to tak krasne zvladli, ja to robim zle?

je super, ze si mala pekny zazitok so svojim prvym dietatom /ja som mala taky zazitok len pri druhom dietati a potom som si naivne myslela, ze ten prvy zazitok bol taky tazky len kvoli tej zmene.. ale nebolo to tym.. bolo to tym, ze druha dcera proste bola babo, co plakalo len ked bola hladna.. vytriezvela som pri tretom synovi co bol teda ako som pisala extrem/

nie je zle vediet priznat, ze je nieco tazke a nie je to vobec o tom, zeby bolo povinnostou prvy rok brat tazko.. ide o tolko faktorov, ze toto zovseobecnovanie nie je na mieste..

malinajahoda
12. dec 2018

@dkethe nie, nikto mi neleží v žalúdku. Nedomyslaj si a nenamyslaj. Precenujes sa.
Ja som sa k svojej malej stavala dobre, to ty nerieš. Keď mi dieťa plakalo, v tej chvíli som sa neusmievala.
Mas zaujímavý prístup.
A napíšem ti už len toľko. Svoje plačúce (nie celé dni) bábo by som určite nevymenila za nič. Všetko sa dalo do poriadku.
Mas dosť.
Kiež by si všetky choroby sveta zvládala s takym úsmevom.

dkethe
12. dec 2018

@jana_eyre nechcem zovseobecnovat. Ved vychadzam hlavne zo svojich skusenosti a co vidim na okoli. Ale faktom je ze na mk vladne veta 'prvy rok treba prezit' a mne veru pride nefer ze za tazkosti sa vlastne vzdy pranyruje to 'narocne' babo.
Utocene tu bolo jednou mamou na dve ine. A z tych dvoch, ta druha je mudrejsia nez ja a viac to tu neriesi 🙂

malinajahoda
12. dec 2018

Na nikoho som neutocila, ale zarazila ma poznámka, že niektoré ženy to "preháňajú".
@dkethe

petravas
12. dec 2018

Moja dcerka plakala jedna radost vo dne v noci, koliky do troch mesiacov stale a tiez som si z toho nesla vlasy trhat 🤷‍♀️ Neviem co je zvlastne na tom, ze pokial je zena vyrovnana a spokojna tak to zvladne lavou zadnou bez frflania, hundrania a nenavidenia celeho sveta ze jej nebolo dopriate. Veruze sme si uzili s mojim muzim noci bez spanku ale to este neznamena ze by som niekomu povedala, ze prve mesiace po narodeni boli otrasne a uz by som to zazit nechcela. Pokojne by som to zvladla s kludom americana aj keby sa mi narodilo petorcata 👌

petravas
12. dec 2018

Povedala by som este tolko, uzivaj si tie prvotne chvile ci uz budu preplakane alebo nie pretoze budu tymi najkrajsimi a navdacnejsimi 🙂

domichrumi
12. dec 2018

@monikafialka Ahoj, ja som bola ako prvorodička s malym babatkom doma sama. Manžel odbehoval do práce, lebo práve vtedy ho najviac potrebovali a ja som bola samučka sama..... Bolo to ťažke, najmä ked dlho plakala ja som ju nevedela utíšiť a plakala som aj s nou.... Mala som aj baby blues ale nastastie len jeden den a velmi mi to pomohlo v tom,ze som pochopila velku pravdu a sice ze - spokojna matka--spokojne dieta. Zacala som si viac verit. Menej citat internet, zacala som pocuvat svoj matericnksy instinkt az som dospela do bodu kedy som bola zmierana s tym ze proste je to male dieta a ze aj plakat musi a nakoniec ju aj tak vzdy utidsim 🙂 a velmi mi pomohol aj MK,najma terminova skupina. Stále ked som si nevedela dat rady a mala som pocit ze mam to najuplakanejsie dieta na svete som sa pozrela na MK a ked som siprecitala tie pribehy..... no hned som sa citila lepsie :D :D:D .... proste stale sa najde niekto kto je na tom este horsie alebo este lepsie. 🙂 dolezite je si verit a pocuvat svoj instinkt. 🙂

jana_eyre
12. dec 2018

@dkethe ked chces vychadzat zo svojich skusenosti, neposudzuj (resp nepodcenuj) skusenosti druhych..

beky1813
12. dec 2018

Ja som prve mesiace nemala rada ani u jednej, to furt len plac, clovek nevedel, co uz urobit, zaujat, to uz ked sa vie otocit, sadnut, ked uz je na prikrmoch, je to jednoduchsie a ľahšie.

dkethe
12. dec 2018

@jana_eyre * kopirujem: vychadzam hlavne zo svojich skusenosti a co vidim na okoli.

jana_eyre
12. dec 2018

@dkethe tvoje skusenosti su jedna vec, skusenosti druhych vec druha, preto nie je namieste posudzovat skusenosti inych tak, ze ide o pristup mamy/prehananie.. neviem to jasnejsie napisat..

nebola si v nikoho ineho kozi..

zuzuliennka1
12. dec 2018

zhrnula by som to tak, ze kazde dieta je ine... a nevyspatie a prebdene noci su ten "najmensi" dovod unavy a stresov, lebo aj pocas dna je toho na cerstve mamicky strasne vela a uplne vsetko je nove, meni sa dokonca aj vztah s manzelom/partnerom, proste si vsetci zvykaju na nove podmienky - ale vsetko sa casom naucis a na vsetko akosi sama prides... syn ma teraz rok a ked si spomeniem, ako som na zaciatku nestihala ani ranajkovat ani obedovat - a to mi pritom v noci spal vzdy pekne, zo zaciatku prespal celu noc, mal aj zltacku, spal aj cez den - tak teraz nechapem, ze som nestihala ani ranajkovat, ale bolo iks inych veci okolo, na ktore si pravdupovediac uz ani nepamatam 🙂 lebo kazdy den sa ucis, ako s tym malym clovekom vychadzat a nachadzate si rutinu a system... pamatam si len na to dobre, je to ako s porodom, na bolest zabudnes 🙂
takze, ano, je to narocne, to si nebudeme klamat, prides o sukromie a uz nikdy nebudes sama, naozaj, nikdy, ani ked si budes chciet na 5min oddychnut :D ak ti bude dopriate, ale da sa to a je to uzasne 🙂 ked si uvedomis, ze pre to male jedinecne stvorenie si cely svet 🙂 ale, ano, pridu aj dni, ked si budes chciet vlasy vytrhat :D to k tomu patri, ale vrati sa ti to na niecom inom a neskor 🙂

petravas
12. dec 2018

Placuce ubolene dieta + kludna matka ALEBO placuce ubolene dieta + nervozna matka. Ktoru moznost by ste si vy vybrali keby ste na mieste dietata? Nie ze na matke nezalezi ale PRAVEZE na matke zalezi.

fanynka44444
12. dec 2018

@petravas Toto presne mi povedal pediater ( anglican)

jana_eyre
12. dec 2018

@petravas a kto pise o nervoznych matkach? (s vynimkou mna, co.som mala.poporodnu depresiu, co sa len tak ovplyvnit neda) to akoze ked niekto prizna, ze to nebolo lahke obdobie tak museli byt matky zakonite nervozne? alebo povedane tvojimi slovami, museli si vlasy trhat?🤔 zeny ja nechapem toto podsuvanie slov ostatnym..

petravas
12. dec 2018

@fanynka44444 Cely zivot sa drzim zlateho hesla co zasejes to budes zat a som rada ze som takou mamou akou som, lebo viem ze raz moje dcery nebudu zatrpknute zakomplexovane a frustrovane zeny kriciace po svojich detoch ci muzoch. A este vdacnejsia som, ze v mojej blizkosti sa take zeny ani nenachadzaju 🤣 Iba tu ich je neurekom 🤷‍♀️