Zlý spánok bábätka kvôli slabému mlieku?
Dobrý deň. Zas tu otravujem ale ja už neviem ako si mám nespavosť mojej 3mesačnej dcéry vysvetliť. Viem, že sú deti čo proste cez deň nespia no ona chce spať, vidím to na nej, len sa jej nedá zaspať alebo jej to veeelmi dlho trvá. Cez deň myslím, v noci našťastie spíme dobre (klop klop) . Snažím sa s tým aj zmieriť ale zároveň hľadám príčinu. Dostala som raz takú otázku, či nemám slabé mlieko či by nepomohlo ju prikrmiť umelým. Áno viem treba prikladať ale chcem sa spýtať aj na toto. Ak jej to má pomôcť tak jej pomôžem. Je tu nejaká mamina ktorá to takto riešila a pomohlo? Ďakujem 😊 (blbé komentáre si prosím odpustite)
@kikimon88 Ahoj. slabé mlieko neexistuje. Je to žiaľ mýtus. Mliečko sa vždy dokonale prispôsobuje tomu, čo dieťa potrebuje. Mení svoju hustotu, aj množstvo protilátok/protiotík/množstvo tuku a pod., presne podľa potrieb dieťaťa. Materské mliečko na zaspávanie tvojho dieťatka nemá žiadny vplyv. Ak má dieťaťko 3 mesiace, pravdepodobne prechádza tzv, prvou spánkovou regresiou. Je to preň obdobie veľkých zmien, dvíha hlavičku, začína vnímať svet, je zvedavé, má šialené množstvo podnetov každý deň. Preto má problém vypnúť hlávku a zaspať. Skús dieťaťko nosiť v ergonomickom nosiči/šatke. Pri mame je najlepšie a pri prechádzke vonku alebo tvojom pohupovaní isto rýchlo zaspinká, Takisto pozor na preúnavu, niekedy stačí o polhodku prešvihnúť ten správny čas a už sa nedarí uložiť, lebo je unavené až príliš. Vo vašom veku som osobne dodržiavala veľmi presný rozostup medzi spánkami (žiaľ nepamätám si už koľko to bolo), skús si to odsledovať a ukladať hneď pri prvých náznakoch únavy. a na záver - je to len obdobie. Prvý rok je obdobím šialených zmien, to čo je dnes, už o týždeň vôbec nemusí platiť, a bola by fakt škoda, keby si skončila s dojčením kvôli horšiemu spánku dieťatka. ( každé prikrmovanie žiaľ k tomu smeruje, deti zlenivejú ťahať z prsa, keďže z fľašky to ide rýchlejšie a ľahšie). To dojčenie vás ešte bude zachraňovať, keď pôjdu zuby 😉 teraz sa teš, že aspoň v noci spinkáte! 😉
@kikimon88 slabe mlieko neexistuje. Kedysi neboli take moznosti ako dnes, a mamicky si mysleli, ze to moze byt pricina, dnes sa vie, ze to je hlupost. Ono to podla mna bolo aj preto, lebo dieta na UM moze skutocne lepsie zaspat ako po kojeni. UM je hustejsie. Aj na pohlad je mlieko od matky cista voda + uplne dole kusok husteho - keby si odsala tak by si to videla, keby chvilu odstalo. Oproti UM je fakt hutnejsie. Navyse kojenie dieta bavi - okrem jedla rado zuzla 😅 rado sa nechava chovat, hladkat, utesuje mliekom, hrabe rucickami po mame. Flasa nie je tepla, vonava - a hlavne je rychlo prazdna, tak deti tak nema co drzat. Jedine co ti povie, ci dieta dost vypilo pri kojeni, je kojenecka vaha. Vazi sa pred a po kojeni. Tam som zistila ze pol rocne dieta vypije aj 1200ml 😵 za 3 minuty.
Ja som to mala teraz s malym tiez ako Mal 3 mesiace. Dovtedy spaval v kociku na terase aj 2 hodiny, zrazu trvalo dlho Ho uspat a potom spal Len 15 minut. Tak som ho skusila dat vnutri spat co dovtedy odmietal a pomohlo. Plus moj je v noci kazdu hodinu, max. 2 hore a dat umele mlieko som skusala v noci a vobec nepomohli. Starsia dcera mala tiez vseliake fazy Tak Len cakam Kym to prejde
@kittykat22 ďakujem 🙏
@asia83 Ja zasa tomu celkom verim - tuky, mineraly a pod. idu do mlieka z tela zeny, ak konzumuje jednotvarnu stravu, odrazi sa to na jej zdravi, ale mlieko je podla mna s nejakym mensim kompromisom ok (klasický príklad je vápnik)... historia to castokrat potvrdila, ze aj velmi zle zivene zeny boli schopne dojcit...
Ahoj, neviem ci ti toto pomoze, u nas to tak bolo, maly mi preplakal vyse mesiaca a pol denne asi 10 hodin... tazko ho bolo uspat a aj tak sa zobudil po 15 min s placom a uspat sa ho uz nedalo, spal mi iba v kociku na prechadzke. Vraj je to nieco so spankovymi cyklami, ze si ich nevie spojit a sam sa uspat. Riesenie bolo ak sme ho neuspali do 20 min tak ho zobrat hore a skusali sme o 15 min znova, stale sme mali rovnaku rutinu pred polozenim do postielky, niekedy nosic ( ale to len velmi velmi malo aj to len manzel), postupne to preslo, teda dalej spaval 30 min, ale aspon bol spokojny, nakoniec zacal tahat aj 3-4 hodky vkuse...u nas zabralo aj to, ze sme nastolili 12 hodinove noci (12 tmy akoby, kedy sa nezazinalo pri nom svetlo, nerozprava sa s nim, nejasi napr davame ho do postielky o 20:30 a rano az o 08:30 ideme hore a prezleciem ho, mame aj nocnu aj rannu rutinu) u mas myslim, odkedy zacal mavat tieto dlhe noci zacal byt lepsi cez den...
@kikimon88 ahojky, moj maly ma uz sice 2 roky, ale mrzi ma, ze som sa na tieto reci o slabom mliecku dala. Tiez mi radili, ze slabe mlieko bla bla... tak som to aj skusila, ale on vzdy vypil malo aj mojho aj Nutrilonu a so spankom to nemalo nic spolocne.
Nahodou mi znama poradila, ze ho ma davat spat skor, ako zacne prejavovat, ze je unaveny. A ono to pomohlo :O neviem kolko krat spinka tvoja malinka, ale ja som maleho zacalo davat spinkat uz cca po hodine bdenia a zacal krasne spat (cez den aj v noci). Cim bol starsi, tym dlhsie vydrzal bdiet.
Za skusku nic nedas ;) drzim palce ;)
@marianna_ malá mi vstáva tak cca 8:00 (niekedy skôr, niekdy neskôr), doobeda spí tak väčšinou 2x po 20min. Poobede ideme von do kočíka. Tak spí ako kedy niekedy 2 niekedy 3 hodinky. Lenže boj je ju uspať. Skúšala som ju poobede uspať u postieľke, lebo nie vždy sa bude dať ísť von. No uspatie trvalo 30min a spánok opäť 20min.
@kikimon88 slabé mlieko neexistuje. A nemá nič spoločné zo zlým spánkom dieťaťa. To mi môžte na bomby veriť. 27 mesiacov dojčím a spankove fázy sa u nas striedali jedna radosť. Jednoducho mate také dieťa, časom to bude vždy lepšie, treba vydržať. A dojčenie pre mňa brutal super vec. Ci už keď išli zuby, pri očkovaniach, pri chorobe, čokoľvek. V noci keď sa prebudila, ndmusela som ako matoha vstávať robiť um, nadojcila som, otočila som sa na druhú stranu a spala ďalej.

@kikimon88 https://www.mamila.sk/sk/uvod/ skus pozriet ci tj nieco o tom nepise, pripadne su tam kontakty na lakt. Poradkyne 🙂