icon

Ako riešiť starostlivosť o dlhodobo chorého seniora?

7. jan 2026

Ako riesit, ked niekto vyzaduje dlhodobu zdravotnu starostlivost (aj vnoci) a nemam ziadnu rodinu, ktora by pomohla? Co robit, ked vyprsi OCR? Vsetky zariadenia pre seniorov su plne obsadene a su tam dlhe cakacie doby, neskutovne papierovacky a este aj vysoka cena. Ako to riesit?

alickapusinka
7. jan 2026

a nema nehnuteľnosť ktora by sa predala a platil by sa DSS.

anonym_6a650b
7. jan 2026

@anonym_autor my sme mali pani cez obec, ale mala určené koľko hodín má odpracovať. Všetko nad rámec sme so sestrou platili z vlastného vrecka. Potom DSS, síce nie blízko ale dalo sa, tam sme tiež doplácali.

billy_jean
7. jan 2026

Treba podať žiadosť o posúdenie odkázanosti, aj keď je to veľa papierovačiek ja som to vybehala za tri dni dokopy a dávala som aj na mesto, aj na VUC. Bez toho sa nepohneš. Poviem ako to bolo u nás. Mesiac a pol som bola na PN. Reálne som mala zdravotné problémy, čiže tá PN bola opodstatnená, ale jednoducho som využila čas, na starostlivosť, obehanie úradov, DSS apd. Ono predtým, než som žiadosť dala, som do každej DSS išla, chcela som vidieť, spoznať prostredie. Po mojej PN som ho vozila do denného stacionára, ale to bolo len asi 2 týždne. Bolo to cenovo prijateľné, ako škôlka v podstate. Neskôr som kvôli zlému zdravotnému stavu vybavila miesto v ošetrovateľskom centre, bolo tam top starostlivosť, ale vyšlo ma to pár rokov dozadu na viac ako 800 eur/m. Dnes to bude drahšie, ale starostlivosť tam bola vynikajúca. No a následne sa uvoľnilo miesto v DSS a tak sme ocka premiestnili tam. Celý ten proces do umiestnenia v našom prípade bol 3m, ale to bolo preto, že naozaj bolo nedostatok miest a on si vyžadoval špecializované zariadenie. Držím prsty, viem aké je to náročné.

marci9
7. jan 2026
@billy_jean

Treba podať žiadosť o posúdenie odkázanosti, aj keď je to veľa papierovačiek ja som to vybehala za tri dni dokopy a dávala som aj na mesto, aj na VUC. Bez toho sa nepohneš. Poviem ako to bolo u nás. Mesiac a pol som bola na PN. Reálne som mala zdravotné problémy, čiže tá PN bola opodstatnená, ale jednoducho som využila čas, na starostlivosť, obehanie úradov, DSS apd. Ono predtým, než som žiadosť dala, som do každej DSS išla, chcela som vidieť, spoznať prostredie. Po mojej PN som ho vozila do denného stacionára, ale to bolo len asi 2 týždne. Bolo to cenovo prijateľné, ako škôlka v podstate. Neskôr som kvôli zlému zdravotnému stavu vybavila miesto v ošetrovateľskom centre, bolo tam top starostlivosť, ale vyšlo ma to pár rokov dozadu na viac ako 800 eur/m. Dnes to bude drahšie, ale starostlivosť tam bola vynikajúca. No a následne sa uvoľnilo miesto v DSS a tak sme ocka premiestnili tam. Celý ten proces do umiestnenia v našom prípade bol 3m, ale to bolo preto, že naozaj bolo nedostatok miest a on si vyžadoval špecializované zariadenie. Držím prsty, viem aké je to náročné.

@billy_jean Kde sa podáva žiadosť o posúdenie odkázanosti?

billy_jean
7. jan 2026
@marci9

@marci9 ja som dávala aj na samosprávny kraj, aj na mesto/magistrát. Niektoré DSS sú v pôsobnosti kraja, a niektoré mesta.

anonym_73f70e
7. jan 2026
@billy_jean

@billy_jean
Pochybujem ze by si to vybavila v Bratislave tu je rychlejsie vybavit Svajciarsky Dignitas.

billy_jean
7. jan 2026
@anonym_73f70e

@billy_jean
Pochybujem ze by si to vybavila v Bratislave tu je rychlejsie vybavit Svajciarsky Dignitas.

@anonym_73f70e tak urobila som všetko, čo som mohla a čo bolo v mojich silách.

anonym_fac5ea
7. jan 2026

čo robiť . ostaň doma a opatruj. vybav si opatrovateľský.
možno sa ti to nebude páčiť, ale vieš koľko matiek je takto doma a opatruje dieťa ZŤP ? Iného východiska nemajú.

anonym_6a650b
7. jan 2026
@anonym_73f70e

@billy_jean

@anonym_73f70e pozri, aj my sme nakoniec našli miesto mimo okres. Keď som nemala auto tak cesta 2x prestup bus/vlak cesta 1,5-2hod tam a toľko späť. Ale inak sa už zvládnuť nedalo.

billy_jean
7. jan 2026
@anonym_6a650b

@anonym_73f70e pozri, aj my sme nakoniec našli miesto mimo okres. Keď som nemala auto tak cesta 2x prestup bus/vlak cesta 1,5-2hod tam a toľko späť. Ale inak sa už zvládnuť nedalo.

@anonym_6a650b človek urobí všetko, keď musí. Ošetrovateľské centrum, kde bol môj otec mesiac, bolo cca. 80 km od nášho mesta. Chodila som 3x do týždňa za ním. Bola som celá šťastná, že mi ho tam vzali na prechodné obdobie.

jamimo
7. jan 2026

@anonym_autor treba podať žiadosť o integrovaný posudok (IP) na UPSVaR.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
+ Príloha k žiadosti o integrovaný posudok. V prílohe sa odpovedá na otázky v tlačive= opisuje sa tam momentálny sociálny stav pacienta, schopnosti, sebaobslužnosť, riziká v domácnosti, schopnosť hygieny, obliekania sa....+
+ Lekárske správy - odovzdávajú sa originál správy ( odporúčam z každej lekárskej správy 4 kópie, môžeš ich v budúcnosti ešte potrebovať pre DSS, notára, atď...)
Žiadosť o IP musí byť podpísaná klientom.
Toto keď skompletizuješ, podáš v podateľni UPSVaR. Čakáš, kým sa ti ozvú. Sociálny pracovník príde skúmať situáciu buď do nemocnice, domáceho prostredia, alebo na adresu ktorá je uvedená v žiadosti, tam kde sa klient nachádza.
Čakáš na vyjadrenie v ktorom bude uvedený aj stupeň odkázanosti. Potom navštív zariadenia DSS, konzultuj s pracovníkom odborného sociálneho poradenstva. Bude ťa informovať o platnej legislatíve, možnostiach, podmienkach, platbách, určitých krokoch. Podaj žiadosti do viacerých zariadení spolu s kópiou vyjadrenia integrovaného posudku. Určite by som to skúsila, niekedy sa stane, že klienta umiestnia, v DSS ľudia zomierajú častejšie, miesto sa môže uvoľniť. Hlavne, ak je klient nebezpečný pre seba a okolie, hrozí riziko pri manipulácii s plynom a podobne.
A súhlasím s tým, že ak by už fakt nebola iná možnosť, pokúsiť sa vysvetliť seniorovi predaj nehnuteľností, alebo sa dohodnite, že dáš výpoveď, vezmeš si ho k sebe, alebo ty k nemu, ak a zdedíš jeho majetok za opateru. I keď to je často sakra ťažké. ( + konzultácia u notára, právne služby), seniori si to nechcú dať vysvetliť+ demencia, neznalosť...hotová katastrofa.

jamimo
7. jan 2026
@marci9

jamimo
7. jan 2026
@billy_jean

@marci9 ja som dávala aj na samosprávny kraj, aj na mesto/magistrát. Niektoré DSS sú v pôsobnosti kraja, a niektoré mesta.

@billy_jean to si kedy vybavovala, asi dávnejšie však?

jamimo
7. jan 2026
@anonym_fac5ea

čo robiť . ostaň doma a opatruj. vybav si opatrovateľský.
možno sa ti to nebude páčiť, ale vieš koľko matiek je takto doma a opatruje dieťa ZŤP ? Iného východiska nemajú.

@anonym_fac5ea ono to znie tak easy, len aby splnila podmienky. Nie je to tak jednoduché, napr. senior musí podať žiadosť sám, podpísanú, opatrovateľ musí u opatrovaného bývať ( ako dokáže opatrovateľ, že tam býva, ak senior nezvolí trvalý pobyt opatrovateľovi?) , alebo ak senior nechce ísť bývať k opatrovateľovi?Toto je len 1 príklad, kedy sa všetko môže skomplikovať, zvlášť, ak má senior demenciu, je agresívny, má zmeny nálad, alebo podozrieva= môže mu právnik aj zlatými literami písať a vysvetľovať, nepohneš s tým 🤷‍♀️
Tu pozri podmienky.
Ináč, záleží aj na posudku, aký posudkový lekár to chytí do rúk. Kľudne osobe s Alzheimerom stredného stupňa demencie dá stupeň odkázanosti v integrovanom posudku stupeň 2, alebo 3. No a potom daj výpoveď, vybavuj a opatruj za cca 600 eur 🤔 Toto ale v telke nepovedia! Všetci len vidia stranícke silné reči, prax však ťažko kríva.

biba_18
7. jan 2026

ja som všetko riešila na meste, nič cez kraj, nakoľko kraj poskytuje služby aj mestu, platilo mi to aj do krajských dss…

jamimo
7. jan 2026
@biba_18

ja som všetko riešila na meste, nič cez kraj, nakoľko kraj poskytuje služby aj mestu, platilo mi to aj do krajských dss…

@biba_18 ktorú inštitúciu myslíš pod pojmom na meste? To je zlá rada, okrem toho treba pripomenúť, že systém poskytovania soc. služieb a postup posudzovania prešiel reformou a veci už nie sú tak ako boli 🤷‍♀️

biba_18
7. jan 2026

@jamimo kedy prešli reformou? a na meste, v košiciach v tomto prípade na magistráte

jamimo
7. jan 2026
@biba_18

@jamimo kedy prešli reformou? a na meste, v košiciach v tomto prípade na magistráte

jamimo
7. jan 2026
@biba_18

@biba_18
Tu napríklad sa píše kde podať žiadosť' o integrovaný posudok -UPSVaR. Ten sa následne prikladá k žiadosti konkrétnej DSS

biba_18
7. jan 2026

@jamimo aj predtým sa to prikladalo k žiadosti. a či to vybaví na meste alebo na upsvare, asi je to jedno, v podstate rovnaký úkon…

jamimo
7. jan 2026
@biba_18

@jamimo aj predtým sa to prikladalo k žiadosti. a či to vybaví na meste alebo na upsvare, asi je to jedno, v podstate rovnaký úkon…

@biba_18 na meste je široký pojem. Kedysi sa aj bezodkladné riešilo v spolupráci VÚC. Teraz nie. Preto som sa ozvala. Mnoho ľudí ani len netuší rozdiel medzi m. úradom, VÚC a matrikou, UPSaRom. By si pozerala, čo si ľudia myslia a nedomyslia a domýšľajú a ani nevedia kam zaniesť žiadosť. Aj keď im to 3x vysvetlíš, 4x sa vrátia. Nuž, ale to im v Ruži pre nevestu, Farme a na straníckych kortešáčkach nikto nevysvetlí. Stačí karafiát a jamky v lícach.

anonym_82c96c
8. jan 2026

@anonym_autor
Ked som cez to isla pre mamu tam bol taky detail ze najvyssiu opateru 5 nechceli nemali izby, ale ani 1, 2 lebo tam bolo malo penazi

billy_jean
8. jan 2026
@jamimo

@billy_jean to si kedy vybavovala, asi dávnejšie však?

@jamimo dávala som pred 3r. Ešte predtým sme žiadali o OP a príspevky, tie dostávala mamina. Neskôr však po jej smrti, sme potrebovali DSS. A tam som išla aj na kraj, aj na mesto. Stacionár bol v pôsobnosti mesta, DSS, ktoré sme si vybrali napokon v pôsobnosti kraja.

jamimo
8. jan 2026
@billy_jean

@jamimo dávala som pred 3r. Ešte predtým sme žiadali o OP a príspevky, tie dostávala mamina. Neskôr však po jej smrti, sme potrebovali DSS. A tam som išla aj na kraj, aj na mesto. Stacionár bol v pôsobnosti mesta, DSS, ktoré sme si vybrali napokon v pôsobnosti kraja.

@billy_jean aj som si myslela, lebo je nová reforma

billy_jean
8. jan 2026
@jamimo

@billy_jean aj som si myslela, lebo je nová reforma

@jamimo ale tá vytvára integrovaný posudok, máš aj odkázanosť na službu, ale stále potrebuješ ísť dať žiadosť na príslušný VUC alebo na mesto. Či je to už inak? Je to dnes oveľa jednoduchšie ako to bolo. Ja som to robila na 3x, raz na UPSVaR pri žiadosti o OP a kompenzacie, 2x na VUC, a 3x na magistrat.

jamimo
8. jan 2026
@billy_jean

@jamimo ale tá vytvára integrovaný posudok, máš aj odkázanosť na službu, ale stále potrebuješ ísť dať žiadosť na príslušný VUC alebo na mesto. Či je to už inak? Je to dnes oveľa jednoduchšie ako to bolo. Ja som to robila na 3x, raz na UPSVaR pri žiadosti o OP a kompenzacie, 2x na VUC, a 3x na magistrat.

@billy_jean odkázanosť už je v integrovanom posudku.

billy_jean
8. jan 2026
@jamimo

@billy_jean odkázanosť už je v integrovanom posudku.

@jamimo no jasne, tomu rozumiem, ale ziadost ides dat na prislusne miesto. S tym posudkom ides na mesto alebo na VUC, nie? Same sa to tam nedostane. Ci uz teraz je to automaticke?

jamimo
8. jan 2026
@billy_jean

@jamimo no jasne, tomu rozumiem, ale ziadost ides dat na prislusne miesto. S tym posudkom ides na mesto alebo na VUC, nie? Same sa to tam nedostane. Ci uz teraz je to automaticke?

@billy_jean podľa novej reformy je všetko v jednom. Potom prikladáš integrovaný posudok k žiadosti o prijatie do DSS. Je však možné, že pravá ruka nebude vedieť, čo robí ľavá 🤷‍♀️