Dopad 13. dôchodku na finančnú situáciu seniorov
Treba dúfať, že tento 13. dôchodok, ktorí si seniori vysnívali a zvolili vo voľbách vyrieši ich finančné a existenčné problémy na celý budúci rok a neuvidíme budúci rok žiadneho fňukať že nemá na lieky. Keď už to štát stojí miliardu, ktorú si musí požičať tak verím, že to uhasí ich nenásytné krky a štát sa konečne môže venovať aj tým, ktorí sú jeho budúcnosťou a nie minulosťou. Pokiaľ to tak nebude, tak očividne je to zbytočné opatrenie a malo by sa to zrušiť a vyhodená miliard zosobniť politikom čo to vymysleli.
Je mi z tvojho príspevku smutno. Nemáš gule ani na to, aby si písala pod svojim loginom, píšeš anonymne. Mnohí dôchodcovia žijú z 500-600.-€, sotva si môžu vyskakovať. Bez minulosti nemáš súčasnosť, ani budúcnosť. Mladí to nemajú jednoduché, no najprv sa starám o strechu nad hlavou a až potom robím deti.
@hytal a mne je tak trochu s tvojho smutno . Píšeš že najprv sa majú postarať aby mali strechu nad sebou a potom až deti . Prepáč ale ty mladý ľudia si môžu dovoliť deti možno tak 40+ ak vobec . Podľa vašej logicky ktorú tu píšete by som mohol napísať seniori najprv si mali našetriť na dôchodok a až potom ísť do dôchodku
@anonym_autor dúfam že aj tvoji rodičia dostali
@anonym_32718e to je asi veľmi individuálne kto ako maká, kto viac a kto menej
@pribinak myslela som to stylom, ze dostali podnikovy byt, mladomanzelsku, ktora vieme ako fungovala.
Vsetci museli byt zamestnani. 3 ludia na 1 miesto, len aby pracovali. Dovolenky cez roh. Dokazali odlozit.
Dnes makas, mas 2 prace, aby si stihala splacat hypo, poplatit vsetko okolo rodiny. Nemas z coho odkladat. Psychicky narocne je to isto viac ako ked si oni boli isti pracou. Tlak na vykon nebol urcite taky ako je dnes. Kopec noveho sa treba ucit, makat na sebe.
@hytal a mne je tak trochu s tvojho smutno . Píšeš že najprv sa majú postarať aby mali strechu nad sebou a potom až deti . Prepáč ale ty mladý ľudia si môžu dovoliť deti možno tak 40+ ak vobec . Podľa vašej logicky ktorú tu píšete by som mohol napísať seniori najprv si mali našetriť na dôchodok a až potom ísť do dôchodku
@jogy1984 To je vec názoru. Tiež sme roky splácali hypotéku, aby sme mali svoje bývanie. Než platiť drahý podnájom, radšej splácať hypotéku.
@pribinak myslela som to stylom, ze dostali podnikovy byt, mladomanzelsku, ktora vieme ako fungovala.
Vsetci museli byt zamestnani. 3 ludia na 1 miesto, len aby pracovali. Dovolenky cez roh. Dokazali odlozit.
Dnes makas, mas 2 prace, aby si stihala splacat hypo, poplatit vsetko okolo rodiny. Nemas z coho odkladat. Psychicky narocne je to isto viac ako ked si oni boli isti pracou. Tlak na vykon nebol urcite taky ako je dnes. Kopec noveho sa treba ucit, makat na sebe.
@anonym_32718e kto dostal podnikový byt? V mojej rodine nikto! Áno všetci museli byt zamestnaní, vieme ako fo fungovalo, že?
Dovolenky cez ROH? Kto ? Pár vyvolených? Naši sa nedostali ani na Balaton
Aj dnes vedia ľudia odložiť a pekne. Sleduj tie témy, odporucte hotel v Omane, ktorý ostrov na M. Divach odporúčate? Kabelky za 3 litre, ….prosim tá, nerob dramu, dnes baby riešia umele kozy a nechty. Naše mamky šetrili na trvalú
Si myslíš že za komaca ľudia nemali dve prace? Tak si na veľkom omyle. Moji rodičia pracovali ešte ako dôchodcovia. A dlho.
Ak vaši mali podnikový byt, dovolenky cez ROH tak patrili k vyvoleným
@anonym_autor moji rodičia krstný, všetci dôchodcovia si určite túto garnitúru nezvolí. Viem ti na 100% napísať že neboli doma na materskej 3roky (otcovskej, nedostali kočíkovné,atď) po roku už boli v práci. Nezaviď, závisť nerobí ludom dobre.
A ešte mám pre teba zlú správu, raz sa aj ty staneš dôchodcom, a možno budeš mať toľko diagnóz ani naši , a ak raz budeš ,,fnukať,, že nemá na lieky dúfam že sa to to vráti
@anonym_197e88 neboli moznosti, preto to bol bezny standard. Hranice zatvorene, v obchodoch 3 druhy tovaru, noviny a tv cenzurovane... tak ked stat daval vyhodne mladomanzelske pozicky, preco to vtedy nevyuzit, ked uz nic ine?
Dnes je kopa moznosti a ludia chcu aj zit. Doba sa zmenila.
@anonym_59098e Presne tak.V podstate človek ani nemal na čo míňať,i keď pre porovnanie.Moji rodičia začali stavať veľký rodinný dom, ale aby sa aj dokončil,bola potrebná skromnosť a pracovitosť.Svojho otca si z toho obdobia pamätám oblečeneho v uniforme alebo montérkach.Slusny oblek,napriek rozbehnutej stavbe,si dovolil kúpiť len na stužkovú mojej sestry.Moja sestra gymnazistka mala 2 sukne,1 nohavice,2 blúzky,2 pulóvre,1-2 svetre, kabát na prechodné obdobie, kabát ba zimu, sandále, poltopánky a čižmy -toto bola celá garderóba dospievajúcej slečny.Dnes by väčšina slečien vyplakávala,ze chodia oblečené ako socky.Ja ako školáčka na ZDS som mala ešte menej oblečenia.Doraz nebol na tom,aby som bola vždy v inom, ale na tom,aby kým sa jedno vyperie, druhé sa mohlo obliecť....a to sme mali rodičov, ktorí vždy dopriali nám na úkor seba.Neholdovali alkoholu, nikotínu .
@jogy1984 To je vec názoru. Tiež sme roky splácali hypotéku, aby sme mali svoje bývanie. Než platiť drahý podnájom, radšej splácať hypotéku.
@hytal iná doba . Ja nechcem byť zlý ale mladý ľudia povedzme 20-35 rokov malý nulový vplyv na to ako sa tu tunelovalo kradlo privatizovalo . Tato generácia získala nefunkčný štát čo je výsledok dôchodcov ako to tu riadili koho volili a čo politikom dovolili a ešte im za smiešny 13 dôchodok volia ďalej . Ja sa nedivym že to ľudia vnímajú averziuou. A nemajú toľko sebareflexie aby si priznali že svojim vnúčatám tu zanechali len Armageddon a potrvá aspoň 50 rokov kým s to tu nejak zlepší .
@anonym_autor , v tomto je zivot spravodlivy, aj ty sa stanes minulostou s nenasytnym krkom, ako si terajsich dochodcov nazvala.
Sucasni dochodci neboli na rodicovskej do 3 rokov dietata, max.do 1 roka a niektori aj menej. Aj dnes, tak ako vtedy mozu skor pracovat obaja a bude im po financnej stranke lahsie. Nemusia chodit na dovolenky k moru, ani mat rekonstruovane byty s drahymi kuchynami, tak ako si to nemohli za mladi dovolit dnesni dochodcovia.
Ale samozrejme, ze ja kazdemu prajem aj dovolenky aj pekne byvanie a najma detom aspon do tych troch rokov byt doma s mamkou a vyhnut sa tym vecnym detskym chorobam. A prajem mladym nech si mozu zarobit tak, aby zili dobre a v pohode.
@roja01 tak neviem koľko a ako dlho boli súčasne dôchodkyne na materských, za to viem že súčasné 80nicky šli do dôchodku minimálne o 10-15 rokov skor ako pôjdem ja a to sa niektoré ani nezmohli porodiť toľko detí ako ja. V princípe je mi to jedno, od tejto vlády nič dobré neočakávam a o svoje blaho na dôchodku sa musím postarať sama....ak sa vôbec nejakého dôchodku dožijem☝️
@anonym_32718e kto dostal podnikový byt? V mojej rodine nikto! Áno všetci museli byt zamestnaní, vieme ako fo fungovalo, že?
Dovolenky cez ROH? Kto ? Pár vyvolených? Naši sa nedostali ani na Balaton
Aj dnes vedia ľudia odložiť a pekne. Sleduj tie témy, odporucte hotel v Omane, ktorý ostrov na M. Divach odporúčate? Kabelky za 3 litre, ….prosim tá, nerob dramu, dnes baby riešia umele kozy a nechty. Naše mamky šetrili na trvalú
Si myslíš že za komaca ľudia nemali dve prace? Tak si na veľkom omyle. Moji rodičia pracovali ešte ako dôchodcovia. A dlho.
Ak vaši mali podnikový byt, dovolenky cez ROH tak patrili k vyvoleným
@pribinak tak potom cele mesto patrilo k vyvolenym😂.
To ze chodili po fuskach, je jasne.
Bavime sa o beznych ludoch a nie o velkopodnikatelich. Preto porovnavam beznycg zamestnancov vtedy a teraz.
@pribinak tak potom cele mesto patrilo k vyvolenym😂.
To ze chodili po fuskach, je jasne.
Bavime sa o beznych ludoch a nie o velkopodnikatelich. Preto porovnavam beznycg zamestnancov vtedy a teraz.
@anonym_32718e aj ja porovnávam bežných zamestancov vtedy a dnes. Aj dnes sa chodí po fuskach.
Čo máme dôchodcov v rodine, nevieme o nikom, kto by volil súčasnú vládu. Nemôžeme všetkých hádzať do jedného vreca.
@anonym_59098e Presne tak.V podstate človek ani nemal na čo míňať,i keď pre porovnanie.Moji rodičia začali stavať veľký rodinný dom, ale aby sa aj dokončil,bola potrebná skromnosť a pracovitosť.Svojho otca si z toho obdobia pamätám oblečeneho v uniforme alebo montérkach.Slusny oblek,napriek rozbehnutej stavbe,si dovolil kúpiť len na stužkovú mojej sestry.Moja sestra gymnazistka mala 2 sukne,1 nohavice,2 blúzky,2 pulóvre,1-2 svetre, kabát na prechodné obdobie, kabát ba zimu, sandále, poltopánky a čižmy -toto bola celá garderóba dospievajúcej slečny.Dnes by väčšina slečien vyplakávala,ze chodia oblečené ako socky.Ja ako školáčka na ZDS som mala ešte menej oblečenia.Doraz nebol na tom,aby som bola vždy v inom, ale na tom,aby kým sa jedno vyperie, druhé sa mohlo obliecť....a to sme mali rodičov, ktorí vždy dopriali nám na úkor seba.Neholdovali alkoholu, nikotínu .
@anonym_197e88 pripomenula si mi tie modré silonové pracovné plášte čo sme v socíku museli celý deň nosiť všetci v škole
@anonym_autor Nehádžme všetkých dôchodcov do jedného vreca. Som dôchodkyňa a NESÚHLASÍM s týmto bohapustym rozdávaním peňazí. Ani som nevyfňukávala. Popri práci sme počítali s manželom s horšimi časmi, nerozhadzujeme.
Nenásytné krky? To nemyslíš vážne ... závidíš im nejaký 13sty dôchodok? Moja mám po skoro 40 rokoch odmakaných v zdravotníctve dostala dôchodok 260€ dnes po niekoľkých valorizáciach má niečo málo cez 300€ ...oni už zarobiť nemôžu a nemajú kde nie každý dôchodca má tisíce v matraci ... Ja viem že doba je ťažká a mladí to nemajú ľahké ja sama som slobodná matka v podnájme ale ja chvalabohu stále môžem robiť a zarobiť a pomôcť rodičom keď to potrebujú ja neviem ty nemáš rodičov oni ten 13sty dôchodok nedostali?
Môj otec skončil prácu ako 77 ročný , zachránil množstvo životov . Moja mama prestala pracovať v 70 tke obaja sú veľmi aktívni , starajú sa o seba a nás deti v podstate nezaťažujú starostlivosťou o ne. Neviem si predstaviť že by som im závidela 13 dôchodky a nazývala ich minulosťou .
Mladí ľudia nech si na seba zarobia a nevytriasajú peniaze na zbytočnosti .
Nebudem sa skrývať za anonym ako ty autorka. Ale hanba by ma fackovala závidieť trochu viac peňazí dôchodcom, ktorí odrobili celý život. Okrem toho ho nedostanú len tí zo starobným dôchodkom.
Skôr mal stať omnoho skôr zaraziť pomoc s hypotékami, ocr len preto že je zavretá škôlka, a omnoho skoréj brzdiť spekulantstvo ohľadom materským pre otcov keď otec pracuje, maxim.podporami a PN len preto že žena nájde dve paličky na teste a inými podobnými ťahmi.
A v neposlednom rade menej kradnúť vo vlade
Nevraviac o Tom že mladí by tiež nemuseli mať hneď všetko, aj auta najlepšie dve, aj drahé telefóny, dovolenky každý rok , kávičku, ženy každý mesiac nechty, vlasy a neviem čo všetko ,tak ako sme ani my nemali.
A nie nevolila som túto vládu ani nikto z mojej rodiny. A moja matka napriek dôchodkovému veku ešte pracuje na skrátený úväzok a nie neberie žiadnemu mladému prácu, nakoľko mladí o takú prácu záujem nemajú.
@anonym_autor detom mamičkám starým rodičom závidiete,ale ze poslanci si pridali to nik nevidí. A to už nehovorím o najnovšej kauze za 12 mil eur! Zas to zametu pod koberec ale kupit nieco o 12 mil drahsie😠 Snažia sa vo vás šíriť nenávisť a rozdeľovať aby zakryli spinavosti.
"Nenasytny krk" je to najubohejsie, co som tu kedy citala.
Nech dostanú 13.te dôchodky ale maximálne takí čo majú dôchodok do výšky čistej minimálnej mzdy. Dôchodca, ktorý ma dôchodok 1000€ určite nie je odkázaný na 600€ v decembri. A už vôbec nie invalidný alebo vysluhovy dôchodca, ktorý popritom chodí aj do prace. To je úplne choré a zvrátene. A rovnako by mali zrušiť aj celý tehotenský príspevok, ten je chorý tiež.
Mna len zaraza, ze rozdavanie 13. dochodkov kvitujete, vo vela SUKROMNYCH firmach sa davaju aj 13. platy, ale ze by statni zamestnanci dostali 13. platy alebo sa rozdavali aj 13. davky, o tom som este nepocula. Dochodok je tiez davka, NIE JE TO SPORENIE, system je priebezny a dnesne dochodky platia sucasni zamestnanci, tak preco nemame aj 13. podporu byvania, 13. rodicak, 13. davku v hmotnej nudzi? Statni zamestnanci 13. plat tiez vacsinou nemaju, dokonca maju tabulky pod urovnou minimalnej mzdy a doplaca sa im do nej. To je HANBA!
tieto dochodky dostali aj invalidni dochodcovia. poznam takych, co chodia do roboty, zarobia 1500, ID 600 a dalsich 600 dostali "vianocne". a niektori ludia nemaju za co zit.
@anonym_e97cc1 tak si aj ty vymysli nejakú diagnozu, keď vidíš, že to ide tak ľahko poberať invalidný a zároveň dosť dobre zarábať
Nech dostanú , ale nech sa stat stará aj o iné skupiny , x krát sa poukazovalo na slobodných rodičov napr alebo viacdetné rodiny a sú aj bohatí dôchodcovia (nezávidím nikomu 500 eur , fakt nie ) . Skôr mi vadi počet a kvalita štátnych zamestnancov , o rok pôjde zas o miliardu viac na ich platy - 16 miliárd , netuším prečo , je mi jasne , že to nepôjde najnižším , ktorí reálne makajú , ale kadejakým vymyslenými funkciám, totálne zbytočným
@roja01 tak neviem koľko a ako dlho boli súčasne dôchodkyne na materských, za to viem že súčasné 80nicky šli do dôchodku minimálne o 10-15 rokov skor ako pôjdem ja a to sa niektoré ani nezmohli porodiť toľko detí ako ja. V princípe je mi to jedno, od tejto vlády nič dobré neočakávam a o svoje blaho na dôchodku sa musím postarať sama....ak sa vôbec nejakého dôchodku dožijem☝️
@anonym_07bc3f , ano isli skor do dochodku za maly, tzv. solidarny dochodok. Navyse museli ist tak skoro, nakolko v tej dobe bola takmer 20% nezamestnanost a nebola ani pre mladsich praca. Takze nemohli robit ani popri dochodku, aby si konecne spravili vacsie rezervy na neskor.
Ja by som povedala, ze nezavidme si navzajom, ani jedna strana presne nevie co je to byt v kozi druheho. A preto ti uprimne prajem nech mas dobry zivot a bezstarostnu starobu. Ona sama o sebe i bez financnych tazkosti je dost narocna.
ale zas babka ak aj dostane 13 dôchodok však ho neprehajdáka. Dobrá babka posunie svojim vnúčatám ako vianočné.
Peniaze sú obeživo.
@anonym_58f7c2 alebo vyhodí v igelitke falošnému policajtovi 😂
Je mi z tvojho príspevku smutno. Nemáš gule ani na to, aby si písala pod svojim loginom, píšeš anonymne. Mnohí dôchodcovia žijú z 500-600.-€, sotva si môžu vyskakovať. Bez minulosti nemáš súčasnosť, ani budúcnosť. Mladí to nemajú jednoduché, no najprv sa starám o strechu nad hlavou a až potom robím deti.
@hytal A v tejto diskusii sa ma snažia presvedčiť, že 500 - 600 eurové dôchodky sú nevídaný luxus.
https://www.modrykonik.sk/forum/starostlivost-o-seniorov/ako-vnimaju-13-dochodky-vasi-rodicia-a-prarodicia/?page=4#post-89813687
@ekira1 aj ťa napadlo, alí mali platy, z akých si mohli šetriť? A chodiť do práce? Koľko z nich to zvládne po zdravotnej stránke? A zamestnávatelia sa o dôchodcov potrhajú. Fakt hlúpe nápady
@anonym_3d63d4 presne taký, ako v komentári, na ktorý odpovedám. Tiež nie každá má kam dať dieťa, nie každé dieťa to zvládne a nie každá nájde prácu, aby stíhala jasličky, aby nebol problém očr atď.
@anonym_e97cc1 Malá korekcia -poberarel ID nedostane 13.dochodok vo výške 600€.Ti, ktorí sú schopní pracovať, ich postihnutie je do 70%, dostanú 301,40.U poberateľov s postihnutím nad 70% je šanca malá, že dokážu pracovať,oni dostanú 13.dochodok vo výške 548,50
@anonym_197e88 dakujem za opravu, avsak. podla mna, kto dokaze pracovat, nepotrebuje ID. bud by mali podporit naozaj chorych a nevladnych ludi tak, aby prezili a mali z coho zit a schopni nech pracuju alebo neviem. zda sa mi chore, ze clovek chodi do roboty, ma plny prijem a ma k tomu este aj 80% ID. ano, poznam osobne, ak sa na to chces opytat. slo o vazny zdravotny problem v minulosti, ktory je momentalne stabilizovany a clovek plnohodnotne pracuje. ID by mu mal byt pozastaveny a znovu "pusteny" v pripade, ked sa mu zdravotny stav zhorsi a nebude moct do prace. moj nazor.

V tomto štáte miznú milióny na nič a vy, poniektoré vidíte len 13ste dôchodky. A ešte sa nehanbíš na dôchodcov napísať že sú to nenásytné krky.
@anonym_3b7f70 tie 13 dôchodky nie su nič iné ako len kupovanie si dochodcovske hlasy k voľbám ľuďmi ktorý môžu zato že dochodci živoria. Ty istý ľudía kvôli ktorým miznú tie milióny ktoré spomínate.