Dopad 13. dôchodku na finančnú situáciu seniorov
Treba dúfať, že tento 13. dôchodok, ktorí si seniori vysnívali a zvolili vo voľbách vyrieši ich finančné a existenčné problémy na celý budúci rok a neuvidíme budúci rok žiadneho fňukať že nemá na lieky. Keď už to štát stojí miliardu, ktorú si musí požičať tak verím, že to uhasí ich nenásytné krky a štát sa konečne môže venovať aj tým, ktorí sú jeho budúcnosťou a nie minulosťou. Pokiaľ to tak nebude, tak očividne je to zbytočné opatrenie a malo by sa to zrušiť a vyhodená miliard zosobniť politikom čo to vymysleli.
@anonym_autor veľmi im prajem ten 13 dôchodok celý život dreli aspoň toto im doprajme 🤷.. ako tu niektoré pišete že chlap má 1200€ žena na materskej 2 deti a bla bla... Načo si robíte deti keď na to nemáte financie a potom plačete že ledva prežijete... Alebo nech si chlap nájde niečo lepšie 1200€ tiež nieje bohviečo . .. koľko chlapav muselo ísť pracovať do zahraničia aby sa postarali o rodinu
@ika11123 toto je presne to uzkoprste, obmedzene videnie situácie, ktoré nas cez volicov dostalo do takých pruserov, v akých ako krajina sme..
Dopriať 13.dochodky, je dať všetkým dôchodcom, aj tým, ktorí to nepotrebuju, peniaze, ktoré NEMAME.
To je ako zobrať si nerozumnu, vysoku pôžičku, ktorú nebudeš vedieť splácať, niekomu na dar.
@sense nech doprajú ale všetkým..nie len jednej skupine..a hlavne nech na to najprv štát má..nas na to nemá..amen...
@katty123456 Ved toto tu nevedia pochopit, ze ludom vadi, ze stat na to nema, nie zeby nedopriali.
@anonym_autor veľmi im prajem ten 13 dôchodok celý život dreli aspoň toto im doprajme 🤷.. ako tu niektoré pišete že chlap má 1200€ žena na materskej 2 deti a bla bla... Načo si robíte deti keď na to nemáte financie a potom plačete že ledva prežijete... Alebo nech si chlap nájde niečo lepšie 1200€ tiež nieje bohviečo . .. koľko chlapav muselo ísť pracovať do zahraničia aby sa postarali o rodinu
@ika11123 no daj, kolko ze to REALNE rokov odpracovali, keď píšeš ze CELY ZIVOT dreli. Ja poznám prípad, keď je v dôchodku žena, ktorá realne ledva odpracovala 25 rokov!!! A prečo? Lebo sa jej do odpracovaných rokov zaratalo uplne všetko. Škola, UP, aj čo bola žena roky v domácnosti (vtedy na UP) bola a áno, dôchodok ma nízky ale kto za to môže? Žeby ona sama?
A opäť sa pýtam, kde majú úspory, z ktorých maju žiť?
Ja normalne v tejto teme nevladzem, tolke demagogie, co tu podaktore vypisujete, doslova do neba volajuce dristy, urazate matky, ake su lenive; ako nechcu robit, no lenze dnesne matky nemaju jasle zdarma a skolku s povinnym miestom, ako mali dochodkyne. Nie, od ZTP dietata sa neda ist do prace, kam ho das? A zlaty klinec, ta tapa, co pise ze popri opatrovacke sa da privyrobit? Vazne? 😁😁😁😁
Uz si konecne precitajte grafy a cisla, realne, ako najviac v tomto state zivoria rodiny s malymi detmi, jednorodicia - nie dochodcovia.
Okamzite zrusit 13 dochodok, stat nanho nema a ked bude takto zdierat tych, co vam nanho robia - nas, tak nabudete mat ani 12,11 ani 10.ty.
@drahomirrra daj grafy. Zivoria lebo nechcu pracovat. Je obrovsky nedostatok pracovnej sily.
@ika11123 Dalsia vesmirna truba. Ked nebudu deti, nebudu danovi poplatnici a kto bude na tie dochodky robit? Zatial prvy pilier funguje, takze je to cele na pracujucich ludoch. Dalsia, co okolo ekonomiky nesla ani omylom, ale vypisuje, ako ktosi cely zivot drel. Omfg.
Neadresna pomoc v štýle - kazdemu rovnako, či potrebuje, či nie, nie je nikdy pomoc. Vždy je to rozhadzovanie peňazí..
A v tomto prípade je to aj vedome a cielene získavanie voličov.
Fico je všeličo (nič dobré), ale hlúpy nie.. on a jeho ľudia dobre vedia, prečo tak rýchlo 13.dochodky vo forme, v akej sú, odklepli.
Smutné, že ľudia to ešte stále neprekukli..
@ika11123 toto je presne to uzkoprste, obmedzene videnie situácie, ktoré nas cez volicov dostalo do takých pruserov, v akých ako krajina sme..
Dopriať 13.dochodky, je dať všetkým dôchodcom, aj tým, ktorí to nepotrebuju, peniaze, ktoré NEMAME.
To je ako zobrať si nerozumnu, vysoku pôžičku, ktorú nebudeš vedieť splácať, niekomu na dar.
@beronsche dopraj a bude ti dopriate
@sense nech doprajú ale všetkým..nie len jednej skupine..a hlavne nech na to najprv štát má..nas na to nemá..amen...
@katty123456 na jednej strane píšu, ako velkodusne ony dopraju, na strane druhej tu budú nadavat ze zvysuju dane, odvody a pod. A z čoho majú na to asi zobrať? A ešte keby vyplacali teda iba dôchodcom, ok. Ale vyplácajú navyse aj invalidom, vdovam, vdovcom, sitoram...medzi nimi sú aj ľudia, ktorí ďalej normalne pracujú a toto majú ako bonus k platu. Pýtam sa prečo potom nevyplácaju aj 13te priadavky, rodicaky, materske?
@drahomirrra daj grafy. Zivoria lebo nechcu pracovat. Je obrovsky nedostatok pracovnej sily.
@natalka13 Najdi si data bez patosu. Ti chalani to maju kompletne spracovane, rovnako eurostat, ten ti vypluje presnu vekovu skupinu najviac nezamestnanych.
@ika11123 a nezdá sa ti to smutné, že chlap v zahraničí a ani netuší, ako mu rastu deti? Štát má vytvoriť také podmienky, aby ľudia nemuseli odchádzať do zahraničia. Prečo Svedi, Nori, Dani nepracujú u nás, aby uživili svoje rodiny? My už aj to posledné, čo máme znicime, zrušíme firmy kvôli podmienkam, ktoré štát vytvára pre svojich ľudí. Rodina ma byť spolu.
@ika11123 a nezdá sa ti to smutné, že chlap v zahraničí a ani netuší, ako mu rastu deti? Štát má vytvoriť také podmienky, aby ľudia nemuseli odchádzať do zahraničia. Prečo Svedi, Nori, Dani nepracujú u nás, aby uživili svoje rodiny? My už aj to posledné, čo máme znicime, zrušíme firmy kvôli podmienkam, ktoré štát vytvára pre svojich ľudí. Rodina ma byť spolu.
@anonym_ada841 áno má byť spolu ale keď nemám na rodinu peniaze tak si ju nerobím
@liv1 co ma úmrtie tv matky s miliardou kt štát nemá?môj otec je mŕtvy už 10r a neplackam.si jediná čo nemá rodiča?!?!.a do uboziaciek si nadávaj tej blbke spravila a ne/vychovala ..
@katty123456 pisem o mojej maminke lebo ty si ju beries do huby ty chudera
@natalka13 nooo, neviem, či je viac dôchodcov, ktorý pracujú ešte po dôchodku, alebo mladých, čo sú na úrade práce a nepracujú.
@katty123456 na jednej strane píšu, ako velkodusne ony dopraju, na strane druhej tu budú nadavat ze zvysuju dane, odvody a pod. A z čoho majú na to asi zobrať? A ešte keby vyplacali teda iba dôchodcom, ok. Ale vyplácajú navyse aj invalidom, vdovam, vdovcom, sitoram...medzi nimi sú aj ľudia, ktorí ďalej normalne pracujú a toto majú ako bonus k platu. Pýtam sa prečo potom nevyplácaju aj 13te priadavky, rodicaky, materske?
@lienka.7 Ja normalne ziram. Republika ma 32r. Gro dochodcov mame takych, co do pracovneho procesu prisli okolo r. 1980+-. To uz neni sanca starodochodcov, co nemali moznost v kapitalizme si setrit na dochodok. To su ludia, co mali v 90tkach okolo 35-45 r, najproduktivnejsi vek! Uz sa dalo podnikat, cestovat, imvestovat, zveladovat. Ja toto neustale vyplakavanie nepochopim, proste nie.
@beronsche dopraj a bude ti dopriate
@ika11123 ides na to cez emócie.. ale nie cez rozum.
Vo financiách je vždy príjem - vydaj.
Ak nemáš príjem, ako si schopná niečo zaplatiť? Keď je vrecko prázdne, zázračné sa nenaplní, čo ako budeš aj extrémne prajna a dúfajúca, že sa ti to vráti.
A vieš, ako sa napĺňa štátna kasa?
Cez odvody a dane, čiže vyšším zaťažením všetkých!
Koniec koncov, aj ti dôchodcovia na to doplatia - vyššia DPH, ceny, krachujúca krajina, ktorá úplne šialené riadi svoje financie..
Este stále si myslíš, že je to taký skvelý krok?
@anonym_ada841 áno má byť spolu ale keď nemám na rodinu peniaze tak si ju nerobím
@ika11123 vieš, koľko ľudí prišlo priebežne o prácu, keď už tu rodinu mali?
@ika11123 ides na to cez emócie.. ale nie cez rozum.
Vo financiách je vždy príjem - vydaj.
Ak nemáš príjem, ako si schopná niečo zaplatiť? Keď je vrecko prázdne, zázračné sa nenaplní, čo ako budeš aj extrémne prajna a dúfajúca, že sa ti to vráti.
A vieš, ako sa napĺňa štátna kasa?
Cez odvody a dane, čiže vyšším zaťažením všetkých!
Koniec koncov, aj ti dôchodcovia na to doplatia - vyššia DPH, ceny, krachujúca krajina, ktorá úplne šialené riadi svoje financie..
Este stále si myslíš, že je to taký skvelý krok?
@beronsche áno myslím si to ... A tým že tu budete vyplakať sa tiež nič nezmení a takto si kaziť vypisovanim nedeľu 🙂
@beronsche súhlasím, aj keď nie sa vždy my dve zhodneme, tento krát s tebou do bodky súhlasím.
Náš štát nemá na to, aby plošné, zdôrazňujem plošné rozdával len tak každému. A znovu opakujem, tým, ktorý majú nízke dochodky, nech sa samozrejme pomáha.
Ja som včera večer čítala, ako jedna mamina s tazko postihnutým dieťaťom písala na FB, ze jej vzali OP, už pol roka sa kvôli tomu dosahuje s upsvarom, nema ani euro, len 60€ pridavky a živí ich len muz, ktorý má 1200€ v čistom. Uprimne, takejto osoby mi je ľúto, nie nejakého dôchodcu so 700€ dôchodkom na osobu!
@lienka.7 Stat to ale bude robit plosne - pohneval by si totiz svojich volicov, dochodcov
@beronsche áno myslím si to ... A tým že tu budete vyplakať sa tiež nič nezmení a takto si kaziť vypisovanim nedeľu 🙂
@ika11123 tak ešte jedna vec
Odkiaľ má podľa teba štát tie peniaze vziať? Že ich nemá na hromadke prupravene a musí ich odniekiaľ získať, verím, že chápeš.
Takze, podľa teba, čo by bol najlepší zdroj?
@beronsche Smer a Hlas potrebuju kazdeho dochodcu, takze hoci je plosne 13. dochodok nelogicky, ide o hlasy. Je to cisty populizmuz a kalkul
@mircalla tomu rozumiem.
Čomu nikdy neporozumiem je, že to doslova žerú aj mladí ľudia, ktorí by mohli mať nejaký prehľad...
Stačí si pozrieť túto diskusiu.
Ono taká základná finančná gramotnosť a prehľad fungovania štátu slovákom naozaj zúfalo chyba.
@ika11123 dreli dnesni dochodci? Ok, dvojnasobne budeme driet my, asi snad aj do 70ky, mozno aj viac.
Ja si pamatam este scasti socikovske "drenie", prezamestnanost, 10 ludi na pozicii, kde teraz robia dvaja. Zcasti sa to da pochopit, nebola taka technika ako teraz. Ja ked som nastupovala do zamestnania, bola som nadsena z ekektrickeho pisacieho stroja, pocitace len zacinali.
Neviem, ci nas bude mat kto polutovat a sucitit s nami. My sa uz na dochodku nezregenerujeme, bud sa ho nedozijeme, alebo po roku nas to slahne, lebo do dochodku uz pojdeme zniceni fyzicky a psychicky.
@ika11123 dreli dnesni dochodci? Ok, dvojnasobne budeme driet my, asi snad aj do 70ky, mozno aj viac.
Ja si pamatam este scasti socikovske "drenie", prezamestnanost, 10 ludi na pozicii, kde teraz robia dvaja. Zcasti sa to da pochopit, nebola taka technika ako teraz. Ja ked som nastupovala do zamestnania, bola som nadsena z ekektrickeho pisacieho stroja, pocitace len zacinali.
Neviem, ci nas bude mat kto polutovat a sucitit s nami. My sa uz na dochodku nezregenerujeme, bud sa ho nedozijeme, alebo po roku nas to slahne, lebo do dochodku uz pojdeme zniceni fyzicky a psychicky.
@0silvia0 Dreli asi tak, ze o pol stvrtej boli doma z prace, nadcasy neznamy pojdem a tak okolo 55 isli do dochodku. Moja teta sla v 53. Ako pises, prezamestnanost, najma kancelarske prace boli o kavickovani casto
Fakt sa mi paci, ako sa k tomu vyjadruju, tie co nemaju ani 30 a ani v tej dobe nezili
@katty123456 pisem o mojej maminke lebo ty si ju beries do huby ty chudera
@liv1 ocuj trapka správaš sa ako sedlana tak ti tvojim jazykom aj odpoviem aby si mi rozumela oki?to že je tvoja matka mŕtva nemá nič s 13dochodkom a popravde je mi aj jedno či žije či nie..zatiahla si ju prvá do debaty úplne o inom..a za druhé správaš sa ako tela tak aké požičaj také vráť..ešte niečo?snáď necakas že začnem teraz plakať kv tv matke👍👌teba sere môj otec že je mŕtvy?na svete su miliony mŕtvych ľudí tak si to v tv sprostej hlave zapis lebo nie je prvá ani posledná a umre každý ak si si to doteraz neuvedomila bolo by načase..
Fuj, par faciek si daj za tuto diskusiu, aj par tebe podobnych. Dochodci si u nas neziju vobec extra nadstandard, ani omylom. Mnohi robili cely svoj zivot a maju almuznu. A ci uz maju dochodok vacsi alebo mensi, zasluzia si ho. Mladi maju zdravie, silu, dve ruky, maju moznosti. Oni nemali tolko moznosti ako my zdaleka. Mnohi. Ak niekto z mladych zivori, je to jeho chyba, nie vyhovarat sa na stat a natahovat ruky. Chodte makat. Zvysujte svoju kvalifikaciu, podnikajte, cokolvek, privyrabajte si. Ale neurazajte tu dochodcov. Mali by sme nase deti ucit k ucte k starsim a nie opacne. Lebo nezabudnite, raz aj vy budete stare, slabe a mladi na vas budu utocit a zavidiet vam tych par supov co od statu dostanete.
@liv1 wau! Aki mladí? Kde sa tí mladí zoberú? Padnú z neba? Ešte nikdy nikdy v histórii sa nerodilo tak málo detí na Slovensku ako sa rodí dnes. Alebo nám budú na dôchodky robiť migranti? Či ??? O morálke sa pekne píše a moralizuje ale finančná gramotnosť je o niečom inom.