icon

Je spravodlivé financovať hospic len z opatrovateľského príspevku?

janulienka144
9. jan 2026

Ahojte, potrebujem nestranny názor. Sme 4 súrodenci, ja ako najmladšia opatrujem našu mamu cca 3 roky.Od súrodencov som sa nikdy pomoci nedočkala a ani nežiadala.Mama sa v ťažkom stave pred mesiacom dostala do nemocnice, je v podstate v terminálom stadiu ťažkého ochorenia s tým, že po prepustení z nemocnice by sme ju chceli umiestniť do hospicu nakoľko si už netrúfam na takú starostlivosť doma.Surodenci sa tiež priklonili k možnosti aby šla do hospicu, no konečne rozhodnutie bolo na mne keďže celá starostlivosť by bola opäť na mojich pleciach. Ide o to že hospic treba zaplatiť no nakoľko mamkin dôchodok je nízky, treba doplatiť.Surodenci žiadajú aby sa to platilo z môjho opatrovateľské ho príspevku, nakoľko ja ho teraz zrušiť nemôžem keďže neide o klasické zariadenie, no a tu nastáva problém. Je podľa vás fér aby som to všetko financovala len ja, teda mamkin dôchodok plus môj opatrovak? Mne by v tom prípade zostalo cca 300 eur mesačne, ja som za to aby šiel dôchodok plus zvyšok aby sme doplatili všetci.Ved momentálne je OP môj jediný príjem, a to nehovorím čo všetko do hospicu treba na začiatok kúpiť plus postupne dopĺňať. Čo myslíte ako by to bolo spravodlivé?

Strana
z2
petamich
9. jan 2026

Tazko povedat, chapem, ze opatrovatelsky je tvoj jediny prijem, na druhej strane budes poberat opatrovatelsky a ale maminu opatrovat nebudes, kedze sa o nu budu starat tam. Uplne najspravodlivejsie by bolo zrusit opatrovatelsky a vydavky na doplatok si delit rovnym dielom. Ale tak neviem detaily celej situacie....reagujem len na to, co si napisala.

anonym_422844
9. jan 2026

Opatrovateľský príspevok sa po umiestnení mamy do hospicu spravidla nevypláca. Hospic je pobytové zdravotnícke zariadenie s celodennou starostlivosťou. Opatrovateľský príspevok patrí len vtedy, keď starostlivosť vykonávaš osobne doma. Dňom nástupu do hospicu zaniká nárok na OP, resp. úrad ho pozastaví alebo odoberie. Ak by išlo len o krátkodobý pobyt (napr. pár dní), úrad môže posudzovať individuálne, ale pri klasickom hospici sa s OP počítať nedá. OP nie je určený na platenie hospicu. Po nástupe mamy do hospicu musíš túto skutočnosť nahlásiť na ÚPSVaR. Oni ti ho spätne odoberú a budeš ho musieť vrátiť v každom prípade.

janulienka144
autor
9. jan 2026
@anonym_422844

Opatrovateľský príspevok sa po umiestnení mamy do hospicu spravidla nevypláca. Hospic je pobytové zdravotnícke zariadenie s celodennou starostlivosťou. Opatrovateľský príspevok patrí len vtedy, keď starostlivosť vykonávaš osobne doma. Dňom nástupu do hospicu zaniká nárok na OP, resp. úrad ho pozastaví alebo odoberie. Ak by išlo len o krátkodobý pobyt (napr. pár dní), úrad môže posudzovať individuálne, ale pri klasickom hospici sa s OP počítať nedá. OP nie je určený na platenie hospicu. Po nástupe mamy do hospicu musíš túto skutočnosť nahlásiť na ÚPSVaR. Oni ti ho spätne odoberú a budeš ho musieť vrátiť v každom prípade.

@anonym_422844 tak v hospici mi pani povedala že oni fungujú ako nemocnica s tým že teda op by mi mali vyplácať aj naďalej.... samozrejme že si to overim na úrade práce pre istotu, vraj by som ho rušiť nemala kvôli tomu že mama by tam mala byť max.3 mesiace .

anonym_e4cdaf
9. jan 2026

Rodinka ako lusk. 1 sa stara a ostatni sa zvezu a tvaria sa, ze oni nic. Toto by som odporucala precitat vsetkym, ktori v inej dnesnej diskusii tvrdili, ze treba mat deti- ved "kto sa o teba v stadobe postara?"

anonym_f3bd14
9. jan 2026
@anonym_e4cdaf

Rodinka ako lusk. 1 sa stara a ostatni sa zvezu a tvaria sa, ze oni nic. Toto by som odporucala precitat vsetkym, ktori v inej dnesnej diskusii tvrdili, ze treba mat deti- ved "kto sa o teba v stadobe postara?"

@anonym_e4cdaf a si predstav, ze by tazko chora pani deti nemala vobec...

janulienka144
autor
9. jan 2026
@anonym_e4cdaf

@anonym_e4cdaf a viete čo je na Tom najhoršie, žiadna vďaka, ešte som aj to najhoršie čo môže byť....môžem vás poprosiť tiež o názor ak nevadi

janulienka144
autor
9. jan 2026
@anonym_f3bd14

@anonym_e4cdaf a si predstav, ze by tazko chora pani deti nemala vobec...

@anonym_f3bd14 oni je to v podstate v takýchto prípadoch skoro všade tak, že ťa starostlivosť sa zvezie na jedno dieta

anonym_422844
9. jan 2026
@janulienka144

@anonym_e4cdaf a viete čo je na Tom najhoršie, žiadna vďaka, ešte som aj to najhoršie čo môže byť....môžem vás poprosiť tiež o názor ak nevadi

@janulienka144 viem, o čom hovorím, lebo ak je to nad 30 dní, tak to musíš hlásiť na UP a oni ten OP odoberú alebo pozastavia.

anonym_884dd0
9. jan 2026

Op už ti zoberú
Takže ajtak sa budete musieť dohodnúť

cacianka
9. jan 2026
@janulienka144

@janulienka144 veď napísala názor.
Ty máš na pleciach všetko ?
ostatní vedia len kecat, ale pomôcť aby si si občas oddýchla, alebo prispieť €, pomôžu niečo vybaviť ?
Prípadne súhlasia aby si zdedila všetko/ väčšiu časť ?

anonym_e2e5ad
9. jan 2026
@anonym_e4cdaf

@anonym_e4cdaf takých rodín je veľáááá. osobná skúsenosť.
ale po smrti sa všetci zbehnú ako supi na dedičstvo. čakať na e o týždeň dlhšie im príde neskutočne dlho.

anonym_422844
9. jan 2026

A predstav si, že u nás to bolo presne takto. Ja som sa starala a keď bolo najhoršie, vybavila som hospic a riešila všetko.Samozrejme, aj pohreb, hrobové miesto, pomník, gravírovanie, všetko.. Rodič spísal závet, ešte keď bol ok a zanechal mi majetok/nehnuteľnosť. A dvaja súrodenci po smrti rodiča závet napadli, lebo sa cítili byť ukratení a ukrivdení. Ale roky starostlivosti nikto nevidel. Samozrejme, že som im následne musela vyplatiť polovicu ich zákonného podielu. Bolo to zo zákona, musela som. Odvtedy spolu nekomunikujeme.

janulienka144
autor
9. jan 2026
@cacianka

@janulienka144 veď napísala názor.
Ty máš na pleciach všetko ?
ostatní vedia len kecat, ale pomôcť aby si si občas oddýchla, alebo prispieť €, pomôžu niečo vybaviť ?
Prípadne súhlasia aby si zdedila všetko/ väčšiu časť ?

@cacianka nikdy nič nepomohli, neprispeli a každý chce svoj podiel z dedičstva...donedávna som sa starala aj o otca, popri 3 deťoch a aj tak je zle a to mama už bola v takom stave že trebalo kúpať,kŕmiť,prevalcovať,lieky podávať, na vozík a na posteľ prekladať lebo už neprešla no komplet vsetko

anonym_e2e5ad
9. jan 2026

radšej s opatrovateľským skonči - aj tak ho budú od teba spätne vymáhať.
od súrodencov vyber eurá na hospic pre matku.

janulienka144
autor
9. jan 2026
@anonym_422844

A predstav si, že u nás to bolo presne takto. Ja som sa starala a keď bolo najhoršie, vybavila som hospic a riešila všetko.Samozrejme, aj pohreb, hrobové miesto, pomník, gravírovanie, všetko.. Rodič spísal závet, ešte keď bol ok a zanechal mi majetok/nehnuteľnosť. A dvaja súrodenci po smrti rodiča závet napadli, lebo sa cítili byť ukratení a ukrivdení. Ale roky starostlivosti nikto nevidel. Samozrejme, že som im následne musela vyplatiť polovicu ich zákonného podielu. Bolo to zo zákona, musela som. Odvtedy spolu nekomunikujeme.

@anonym_422844 to je strašné, mama také veci ohľadom dedičstva nestihla nakoľko psychicky ochorela, otec ešte žije ale moju snahu zdá sa si neváži....je to strašné smutné

cacianka
9. jan 2026
@anonym_422844

@anonym_422844 na grc rodina, na grc súd. Prečo súd neakceptoval závet ?
Škoda že mama neprepisala počas života , alebo lepšie nespísala vydedenie kvôli nezáujmu a nepomoci...

janulienka144
autor
9. jan 2026
@anonym_e2e5ad

radšej s opatrovateľským skonči - aj tak ho budú od teba spätne vymáhať.
od súrodencov vyber eurá na hospic pre matku.

@anonym_e2e5ad to by bol asi najlepší nápad....no čo v prípade ak odmietnu doplatiť aj tak, ja nemôžem doplacat celú sumu z rodinného rozpočtu a ukracovat moje deti

anonym_422844
9. jan 2026
@cacianka

@anonym_422844 na grc rodina, na grc súd. Prečo súd neakceptoval závet ?
Škoda že mama neprepisala počas života , alebo lepšie nespísala vydedenie kvôli nezáujmu a nepomoci...

@cacianka to nešlo na súd, napadli u notára relatívnu neplatnosť. Nemuseli, mohli závet akceptovať, ale ak to napadneš u notára, tak ten je povinný vyčísliť nároky dedičov.

janickacrazy
9. jan 2026

@janulienka144 veď opatrovateľský ti zoberú, takže problém sa vyrieši sám, veď to by bola aká blbosť, že oni sa tam starajú a ty budeš brať peniaze a sedieť doma len tak?

anonym_e2e5ad
9. jan 2026
@janulienka144

@anonym_e2e5ad to by bol asi najlepší nápad....no čo v prípade ak odmietnu doplatiť aj tak, ja nemôžem doplacat celú sumu z rodinného rozpočtu a ukracovat moje deti

@janulienka144 potom si to budeš uplatňovať v dedičskom konaní. a určite za dobrým právnikom.

anonym_759e83
9. jan 2026
@anonym_e2e5ad

@anonym_e4cdaf takých rodín je veľáááá. osobná skúsenosť.
ale po smrti sa všetci zbehnú ako supi na dedičstvo. čakať na e o týždeň dlhšie im príde neskutočne dlho.

@anonym_e2e5ad keby stara pani vedela, ako dopade, mohla predat dom a ist do luxuseho domova, kde by za nu deti nemuseli doplacat, ani sa o nu starat, ale by 💩 zdedili. Zato, ze im zanecha dedicstvo, sa nema kto o nu postarat.

anonym_422844
Autor odpoveď zmazal
anonym_422844
Autor odpoveď zmazal
anonym_422844
9. jan 2026
@janulienka144

@janulienka144 odkladaj si všetky bločky, doklady a faktúry a počas dedičského si to uplatníš.

janulienka144
autor
9. jan 2026
@janickacrazy

@janulienka144 veď opatrovateľský ti zoberú, takže problém sa vyrieši sám, veď to by bola aká blbosť, že oni sa tam starajú a ty budeš brať peniaze a sedieť doma len tak?

@janickacrazy no logicky by to tak malo byť aj som si myslela že to tak bude, len som sa pýtala v hospici tak pani mi poradila že čo ona vie tak nemali by odobrať nakoľko oni funguju ako nemocničné zariadenie ale samozrejme že pôjdem na úrad sa informovať radsej

anonym_422844
9. jan 2026
@janulienka144

@janickacrazy no logicky by to tak malo byť aj som si myslela že to tak bude, len som sa pýtala v hospici tak pani mi poradila že čo ona vie tak nemali by odobrať nakoľko oni funguju ako nemocničné zariadenie ale samozrejme že pôjdem na úrad sa informovať radsej

@janulienka144 v nemocnici nemôže byť pacient viac ako mesiac, potom sa už preradzuje inde. Preto je doba, že pokiaľ je hospitalizovaný do mesiaca, je to v poriadku. Pokiaľ je už v zariadení viac ako mesiac, OP odoberajú. Bolo by to aj pri hospitalizácii dlhšej ako mesiac.

janickacrazy
9. jan 2026
@janulienka144

@janulienka144 veru si to radšej over, aby si potom nemusela ešte vracať peniaze

janulienka144
autor
9. jan 2026
@janickacrazy

@janulienka144 veru si to radšej over, aby si potom nemusela ešte vracať peniaze

@janickacrazy áno určite sa na to opytam ďakujem za radu

janulienka144
autor
9. jan 2026
@anonym_422844

@janulienka144 v nemocnici nemôže byť pacient viac ako mesiac, potom sa už preradzuje inde. Preto je doba, že pokiaľ je hospitalizovaný do mesiaca, je to v poriadku. Pokiaľ je už v zariadení viac ako mesiac, OP odoberajú. Bolo by to aj pri hospitalizácii dlhšej ako mesiac.

@anonym_422844 prepáčte ale toto som si overovala na úrade, no po novom už neskumaju koľko je opatrovana v nemocnici, hľadí sa už teraz len ak by som bola ja ako opatrovatel dlhšie ako 30 dní hospitalizovaná, mám najnovšie info spred mesiaca

kacena4
9. jan 2026

zo zákona je tvojou povinnostou nahlasit ze opatrovany clovek je v zariadeni a automaticky ak je tam dlhsie (uz aj nad 2 tyzdne) tak sa automaticky krati alebo odoberie prispevok. nie uplne zrusi. ak sa vrati domov znva nahlasis zmenu a poberat opatrovatelsky dalej. je to v zakone o kompenzacnych prispevkoch t.j. pocas pobytu nemas nan narok, t.j. je potrebne aby ste sa so surodencami dohodli na doplateni sumy drzim palceky v starostlivosti

Strana
z2