icon

Nevyžiadané dary v domove dôchodcov

dj1616
14. okt 2025

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či tu má niekto skúsenosti s tým, že keď ste chceli (alebo možno umiestnili) svojho príbuzného do zariadenia tohto typu, tak ste sa stretli s úplne iným cenníkom ako uvádzajú na stránke. Naša starká je už imobilná, plienkovaná, má rozhodnutie od samosprávneho kraja čiže schválené od doktorov, že potrebuje starostlivosť. Aktuálne sa nám ozvali z istého domova dôchodcov (štátneho!), že majú voľné miesto ale teda na stránke uvádzajú cenník a vychádza to 542 eur na mesiac. Čo je v pohode suma. Starká má dôchodok 480 to sa dá doplatiť zvyšok. Po telefonáte s nimi som však zistila, že pýtajú sumu 787 eur!! Hovorím ale starká nie je samoplatca ona ma rozhodnutie od samosprávneho kraja. Že vraj áno samoplatci platia okolo 1200 eur /mesačne. Pýtam sa , kde prišli na sumu 787 keď na stránke uvádzajú cenník aktuálny 542 eur mesačne pri 31 dňoch. Odpoveď vraj áno ale viete to je tak...a habkala pani až z nej nakoniec vyliezlo,že viete to je DAR! Keby raz pri vstupe...ale každý mesiac. Preto sa tu chcem spýtať či ste s takým dačím stretli, pretože za mňa štátny podnik ktorý ma oficiálny cenník si podľa mňa nemôže pýtať dary ba priam vynucovať dary a na základe toho príjmať a nie na základe poradovníka....nechápem ako mám sto chutí na to zavolať TV.

Strana
z2
zmrzlinka2021
14. okt 2025

@dj1616 treba kontaktovať zriadovatels

viestta
14. okt 2025
@zmrzlinka2021

@dj1616 treba kontaktovať zriadovatels

@zmrzlinka2021 a zriadovatel s tymto nedobrovolne dobrovolnym darom nespravi nic, pokial su tie dary zavedene do uctovnicstva ako dary. Aj takto sa obchadza zakon a aj takto sa kryju skutocne naklady na prevadzku, pretoze z tych "normativov" to nevychadza. Zial, toto je chyba systemu, nie konkretnej DSS

zmrzlinka2021
14. okt 2025
@viestta

@zmrzlinka2021 a zriadovatel s tymto nedobrovolne dobrovolnym darom nespravi nic, pokial su tie dary zavedene do uctovnicstva ako dary. Aj takto sa obchadza zakon a aj takto sa kryju skutocne naklady na prevadzku, pretoze z tych "normativov" to nevychadza. Zial, toto je chyba systemu, nie konkretnej DSS

@viestta tým pádom to má byť len dobrovoľne, nie povinnosť

nurse0
14. okt 2025

@dj1616 zariadenie nesmie podmieňovať prijatie PSS nejakými darmi

viestta
14. okt 2025
@zmrzlinka2021

@viestta tým pádom to má byť len dobrovoľne, nie povinnosť

@zmrzlinka2021 ano, je to dobrovalne.

mondolina
14. okt 2025

veľmi smutné

billy_jean
14. okt 2025

Nie nestretla som sa s tým. Mali sme ocka v DSS, stupeň odkázanosti V. Mali sme mesačnú cenu za ubytovanie, dia stravu a stupeň odkázanosti a doplácala som lieky., prípadne iné služby. Ceny zvyšovali 3x do roka, to je pravda. Obrátila by som sa na iné zariadenie a informovala o tejto skutočnosti zriaďovateľa. Môžeš napísať k tomu príspevok na FB stránku Nekŕmte nás odpadom.

anonym_cb4004
14. okt 2025

Ano, je to smutné. Ale suma 780 je ešte nízka.

hiro
14. okt 2025

Vo vedlajsej diskusii jedna pisala: "poobede sme vacsinou 1sestra + 1-2 prakt. sestry na 180-190 ludi"
Ja tomu nechapem, 800-1200€ mesacne za jedneho cloveka, ked len zoberieme 1000€ tak prijem DSS maju mesacne 180000€-190000€ a z tohto dokazu zaplatit len 2-3 ludi na poobedie? Vsak keby davali platy zo 5000€ mesacne tak im to musi aspon na 30 ludi, po 10 na smenu a este maju urcite dalsie peniaze od mesta/kraja.

7miriam77
14. okt 2025
@hiro

Vo vedlajsej diskusii jedna pisala: "poobede sme vacsinou 1sestra + 1-2 prakt. sestry na 180-190 ludi"
Ja tomu nechapem, 800-1200€ mesacne za jedneho cloveka, ked len zoberieme 1000€ tak prijem DSS maju mesacne 180000€-190000€ a z tohto dokazu zaplatit len 2-3 ludi na poobedie? Vsak keby davali platy zo 5000€ mesacne tak im to musi aspon na 30 ludi, po 10 na smenu a este maju urcite dalsie peniaze od mesta/kraja.

@hiro ale započítajú naklady na celkovú prevádzku, najom, elektrika, potom strava 5 krát denne, zdravotné pomôcky, ...isto denne prezliekaju postele, tak práčovňa....a celkový chod. Z tých peňazí nejde len na platy

anonym_a6c058
14. okt 2025

@dj1616 platili sme 800 eur mesačne vrátane platieb za lieky pred rokom.

belllinka
14. okt 2025

@dj1616 na vasom mieste by som bola rada, ze sa vam ju podarilo umiestnit a este k tomu za taku nizku sumu. Ved ta ju tam nikto nenuti davat, starajte sa o nu doma teda.

kabinka11
14. okt 2025
@belllinka

@dj1616 na vasom mieste by som bola rada, ze sa vam ju podarilo umiestnit a este k tomu za taku nizku sumu. Ved ta ju tam nikto nenuti davat, starajte sa o nu doma teda.

@belllinka asi si nepochopila rozhorčenie autorky. Áno cena je nízka,ale prečo nieje uvedená na stránke? To ten rozdiel ide komu do vrecka?

cimage
14. okt 2025
@belllinka

@belllinka to snad nemyslite vazne? Ano, je to nizka cena s porovnanim inych domovov, ale nie je to spravne riesit to skrytou formou a podporovat to. Este sa z toho tesit, ze ako dobre sme dopadli. Maju to uviest na stranke, alebo to narovinu povedat a nie zahmlievat. Dar je dar, ktory sa dava dobrovolne a nie dobrovolne nasilu.

jana_eyre_2
14. okt 2025
@belllinka

@belllinka čiže ak sa rozhodnú o 5mesiacov, že dar sa zvýši na 1000cku tak nič, maju byť radi a držať ústa.. naša republika je v prdeli práve pre takýto prístup, buď rád že si rád, zákony nezákony.. a nie každý má schopnosť a priestor sa starať doma..

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_285
Odpoveď bola odstránená
hiro
14. okt 2025
@7miriam77

@hiro ale započítajú naklady na celkovú prevádzku, najom, elektrika, potom strava 5 krát denne, zdravotné pomôcky, ...isto denne prezliekaju postele, tak práčovňa....a celkový chod. Z tých peňazí nejde len na platy

@7miriam77 Aky najom? Odkedy si statne DSS prenajimaju budovy od sukromnikov? Elektrina? Za jednu izbu? No budiz 20€ za lampu a varnu kanvicu. Za pranie kazdy den plachty, oblecenia kolko da rodina za mesiac? Tiez max 20€. Stravu ak budu ratat zo 5kg jedla na den, kilo masa, kilo zemiakov, kilo ryze, kilo ovocia tak sa do 7-8€ vojdu.

anonym_50c1d1
14. okt 2025

u nás BB kraj-štátne zar .a platia podľa stupňa odkázanosti 600 eur cca priemerne. Žiadne dary.

anonym_5514ee
14. okt 2025

Každý by len hrabal

matkahelka
14. okt 2025
@hiro

@7miriam77 Aky najom? Odkedy si statne DSS prenajimaju budovy od sukromnikov? Elektrina? Za jednu izbu? No budiz 20€ za lampu a varnu kanvicu. Za pranie kazdy den plachty, oblecenia kolko da rodina za mesiac? Tiez max 20€. Stravu ak budu ratat zo 5kg jedla na den, kilo masa, kilo zemiakov, kilo ryze, kilo ovocia tak sa do 7-8€ vojdu.

@hiro pises uplne nezmysly. nesvieti sa v jednej izbe, ale v celej budove. ci osvetlenie chodby, osetrovne, pracovne, spolocnych priestorov zaplati kto? vykurovanie celej budovy zaplati kto? upratovacky zaplati kto? kucharky zaplati kto? mala som doma imobilnu plienkovanu babku, prala som po nej denne 1 pracku.

anonym_2b68e3
14. okt 2025

Mám podobné skúsenosti, dokonca pýtali konkrétnu čiastku aj na posunutie do predu v poradovníku čakateľov. Keď sme v tej chvíli takou čiastkou nedisponovali, museli sme čakať. Medzi tým sa zdravotný stav zhoršil, že sme si radšej požičali lebo opatrovanie doma už nebolo únosné. Vtedy nás prekvapili druhý krát, vraj vyššia odkázanost, iný zoznam iná suma na posunutie v poradovníku atď. Ale z dlhodobého hľadiska by to bolo aj tak lanejšie ako súkromná DSS.

matkahelka
14. okt 2025

@dj1616 ak to nezaplatite, zaplati to niekto iny a poradovnik sa posunie. 800€ je vyborna cena za imobilneho plienkovaneho cloveka. v sukromnom zariadeni by ste zaplatili 2x taku sumu. zriadovatelia o tychto praktikach vedia, je to take verejne tajomstvo. standardom sa uz stava aj jednorazovy financny dar v sume niekolko tisic ako podmienka prijatia do DSS.

belllinka
14. okt 2025
@jana_eyre_2

@belllinka čiže ak sa rozhodnú o 5mesiacov, že dar sa zvýši na 1000cku tak nič, maju byť radi a držať ústa.. naša republika je v prdeli práve pre takýto prístup, buď rád že si rád, zákony nezákony.. a nie každý má schopnosť a priestor sa starať doma..

@cimage
@kabinka11
@jana_eyre_2 ale pochopila som to. Veď keď s tým nesúhlasia, nech takýto prístup nepodporujú, nech tam teda babku nedajú a prepustia miesto ďalším. A môžu hľadať lacnejší domov. Nikto ich nenúti pristúpiť na ich podmienky.

belllinka
14. okt 2025

Bolo by fajn uviesť o ktorý domov sa jedná a pozrieme na ten cenník

hiro
14. okt 2025
@matkahelka

@hiro pises uplne nezmysly. nesvieti sa v jednej izbe, ale v celej budove. ci osvetlenie chodby, osetrovne, pracovne, spolocnych priestorov zaplati kto? vykurovanie celej budovy zaplati kto? upratovacky zaplati kto? kucharky zaplati kto? mala som doma imobilnu plienkovanu babku, prala som po nej denne 1 pracku.

@matkahelka "zaplati kto?" Zeby z tych penazi este aj muselo zvysit? A okrem prijmov od ludi maju prijmy aj od statu/kraja/mesta. Pozeram ze DSS v Ziline len od mesta dostavaju cez milion € dalsich penazi.

7miriam77
14. okt 2025
@hiro

@hiro žiaľ, tie náklady sú úplne iné ako píšeš a myslis si. Pracujú tam aj iní zamestnanci ako len ošetrovateľky. A myslím si, že 25 euro za deň vôbec nie je veľa za celodennú starostlivosť o chorého ležiaceho človeka. No samozrejme, že nesúhlasím s tým ako táto DSS pýta od ľudí peniaze. Nezastavam si ich, no 542 euro je strašne málo na dnesnu dobu...

anonym_312b6a
14. okt 2025

DSS v ZA? tak prosím skúste pozrieť na stránku žil. sam. kraja koľko sa čaká kým umiestnite DIEŤA s diagn. PAS alebo aj inými diagnózami.
váše dospelé dieťa 18 r neumiestnite tak skoro. na poradovník sa čaká niekoľko rokov. odporúčajú dávať prihlášku 3-4 roky vopred.
je to tu celé BORDEL v tomto štáte.

anonym_b79697
14. okt 2025
@hiro

@hiro a ostatní zamestnanci? Upratovačky, kuchárka, riaditeľ, účtovníčka? A prevádzkové náklady? Vykurovanie, elektrika, voda? Pranie posteľnej bielizne, oblečenia? Plienky, hygienické pomôcky, strava a milión ďalších vecí. Mali sme babku v súktomnom zariadení, to boli iné pálky. Ale kľudne si môžeš taký penzion zriadiť, ak si myslíš, že sa na tom dá ryžovať, sú potrebné ako soľ a je ich málo.

anonym_0bb6ab
14. okt 2025

@dj1616
Mozes zavolat na lamparen a opatruj doma.Ked som isiel prihlasovat moju mamu v Bratislave mala 5 a bola v poradovniku na 287 mieste, a co teraz ?

Strana
z2