Domov dôchodcov pre psychicky chorého dôchodcu

18. máj 2021

Ahojte, kazda rada dobra, tak skusam aj tu. Otcov brat je uz 8 rokov v domove dochodcov. Teraz, pocas korony, ako boli rok zakazane navstevy, sa u neho rozvinula tazka depresia a diagnostikovali mu aj nejaku psychicku poruchu. Momentalne je v nemocnici a jeho lekar nam oznamil, ze mu neodporuca pobyt v beznom domove dochodcov, lebo ze by mal byt v specializovanom zariadeni urcenom pre ludi s psychickymi problemami. Lenze my sme jeho jedina rodina, ziadnych blizsich pribuznych nema (zena, deti) a netusime, co teraz. Sam zit nedokaze (preto mu otec vybavil domov dochodcov) a z terajsieho zariadenia si otca predvolal riaditel na kobercek. Otec sa obava, ze ho odtial vyhodia a vobec nevieme, co s nim ☹ mozu ho vyhodit? Alebo musia aspon pockat, kym bude mat nahradne ubytovanie? V nemocnici nam ponukli umiestnenie v sukromnom zariadeni, ale pytaju 1400 eur mesacne. Na to fakt moj otec ako dochodca nema a moj stryko uz vobec nie. Ake mame moznosti? Doteraz v tom domove nemal ziadny problem.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
18. máj 2021

Terajší domov dôchodcov je ho ochotný prijať spat? Lebo ak áno, tak ho dajte spat. Tá zmena môže byt pre neho veľmi ťažká a ešte zhoršiť depresie

Vedia ho zaliekovat? Ak áno, tak neviem prečo meniť zariadenie
V domovoch pre dôchodcov sú uolne bežne psychiatrickými pacienti, lebo s geriatrickym vekom bežne nastupujú psychiatrické diagnózy

lula313
18. máj 2021

Manzel si zobral babku do starostlivosti a doopatroval ju. Bolo to aj vyse 10 rokov dozadu a jediná možnosť bola vtedy psychiatria, kam ju dat nechcel.
Problem je, že kdekoľvek bude, pravdepodobne ho budú dopovat liekmi, aby neotravoval. Manzelova babka a aj moja sa po pobyte na Kramároch stali leziakmi. Ja dúfam, že už od toho tie “sväté sestry s nízkym platom” ustúpili, aj keď pri psychiatrických pacientoch je to vraj smutnou praxou aj v domoch seniorov.

flakulka
18. máj 2021

Olichov zariadenie pozrite

autor
18. máj 2021

@pribinak toto sa dozvieme zajtra. Ale kedze si riaditel zavolal otca na pokec, obavame sa, ze ho naspat nebudu chciet. Co ma inak dost prekvapuje, ze je vobec nieco taketo mozne, kedze je tam uz tolke roky :-/ preto ma zaujima, ci mozeme nejako argumentovat, aby si ho tam nechali.

autor
18. máj 2021

@flakulka dakujem, pozriem.

autor
18. máj 2021

Mna hlavne zaujima, ci mozu povedat, ze ho naspat nevezmu a viac ich nezaujima, co s nim bude. Lebo vybavit ine zariadenie nejaky cas potrva (na toto zariadenie bol 2 roky v poradovniku) a co s nim teraz? Rodinne vztahy s nim su vlazne, cize si neviem predstavit ho nastahovat k nasim domov...

belllinka
18. máj 2021

Mozu ho nezobrat naspat, ked potrebuje specializovane zariadenie. Ja som to pred casom riesila, socialna sestra mi dala zoznam, zo statnych to bolo iba jedno a potom jedine sukromne (BA), cize 1200 eur a aj tam su poradovniky. Kde byval, kym nebol v domove? Ziadny majetok nema, z coho by sa to dalo platit?

pribinak
18. máj 2021

Treba pozrieť zmluvu ktorú ste podpísali. Určite je v nej aj uvedené kedy strýkovi môžu ukončiť klubu o poskytovaní služieb (bývanie v domove dôchodcov)

Čo ja viem, tak v týchto starobincoch je kopec ľudí scriznymi psychiatrickými diagnózami, väčšinou sú riadne zaliekovani a normálne žijú v zariadení ďalej

autor
18. máj 2021

@belllinka mal 1-izbak, ktory teraz prenajimame a z toho si financuje pobyt v domove. On ma minimalny dochodok. To specializovane zariadenie sukromne bude asi to, co ponukli aj vam. Len teda nam povedali sumu 1400 eur. Teoreticky by sa dal ten byt predat, ale pri takejto sume mu tie financie vyjdu max tak na 10 rokov, skor asi aj na menej. A ked sa minu, tak potom co? On ma 75 rokov, doteraz sa tesil dobremu zdraviu, preto sa bojime najst riesenie na 5 rokov - lebo ak bude zit 15 rokov, co potom s nim? Viem, ze zniem bezcitne, ale on bol cely zivot len povalac a prizivnik, otec ho odjakziva tahal z problemov, takze sa necudujte ze k nemu neprechovavam nejake velke city...

autor
18. máj 2021

@pribinak vdaka, pozrieme zmluvu.

belllinka
18. máj 2021

Statne zariadenie specializovane nam ponukli jedno, tam neviem kolko sa platilo, ale i tak by to bolo bez sance kvoli poradovniku. Sukromnych bolo viac, cena viac menej rovnaka. Jedine potom najst lacnejsie v inej casi Slovenska, nie v BA.

autor
19. máj 2021

Dakujem vsetkym za rady, riaditel domova spravil dnes konferencny hovor s otcom aj s psychiatrom a na zaklade info od lekara povedal, ze ho vezmu po prepusteni spat do domova. Vsetkym nam odlahlo.