icon

Nevyžiadané dary v domove dôchodcov

dj1616
14. okt 2025

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či tu má niekto skúsenosti s tým, že keď ste chceli (alebo možno umiestnili) svojho príbuzného do zariadenia tohto typu, tak ste sa stretli s úplne iným cenníkom ako uvádzajú na stránke. Naša starká je už imobilná, plienkovaná, má rozhodnutie od samosprávneho kraja čiže schválené od doktorov, že potrebuje starostlivosť. Aktuálne sa nám ozvali z istého domova dôchodcov (štátneho!), že majú voľné miesto ale teda na stránke uvádzajú cenník a vychádza to 542 eur na mesiac. Čo je v pohode suma. Starká má dôchodok 480 to sa dá doplatiť zvyšok. Po telefonáte s nimi som však zistila, že pýtajú sumu 787 eur!! Hovorím ale starká nie je samoplatca ona ma rozhodnutie od samosprávneho kraja. Že vraj áno samoplatci platia okolo 1200 eur /mesačne. Pýtam sa , kde prišli na sumu 787 keď na stránke uvádzajú cenník aktuálny 542 eur mesačne pri 31 dňoch. Odpoveď vraj áno ale viete to je tak...a habkala pani až z nej nakoniec vyliezlo,že viete to je DAR! Keby raz pri vstupe...ale každý mesiac. Preto sa tu chcem spýtať či ste s takým dačím stretli, pretože za mňa štátny podnik ktorý ma oficiálny cenník si podľa mňa nemôže pýtať dary ba priam vynucovať dary a na základe toho príjmať a nie na základe poradovníka....nechápem ako mám sto chutí na to zavolať TV.

Strana
z2
ika02
14. okt 2025

Tiež potrebujem umiestniť otca, cena 880€ + lieky, plienky, uteráky, osušky, mydlo, čistiaca pena, šampón, pasta, kefka, krém...... Všetko oblečenie, papuče, topánky ... Len čakáme na poradovník. Autorka, daj vedieť, kde majú voľné miesto, ak môžeš.

oslo1
14. okt 2025

my sme takto davali sponzorsky dar, ked mamu brali do zariadenia, bolo to pred 10 rokmi. Teraz neviem, ci to bolo vtedy 1000 alebo 2000 euro. Ale sa mi zda, ze vtedy stacilo len 1000, lebo to bolo nove zariadenie a potrebovali ho zaplnit. Mama bola z Bratislavy a isla do Galanty, lebo tam ju mohli vtedy hned zobrat.

V UK sa za podobne zariadenie plati 2000 na tyzden, a to strava a ubytovanie je tu rovnako ako u vas na slovensku, pomaly sa uz aj platmi blizite. Preto sa tu dedictvo neriesi, lebo vsetko ide na zariadenie, alebo na dane ( momentalne aj na nieco ine, ale to sem pisat nemozem, lebo by mi dali ban za politicku nekorektnost).

anonym_d3ca7e
14. okt 2025
@hiro

Vo vedlajsej diskusii jedna pisala: "poobede sme vacsinou 1sestra + 1-2 prakt. sestry na 180-190 ludi"
Ja tomu nechapem, 800-1200€ mesacne za jedneho cloveka, ked len zoberieme 1000€ tak prijem DSS maju mesacne 180000€-190000€ a z tohto dokazu zaplatit len 2-3 ludi na poobedie? Vsak keby davali platy zo 5000€ mesacne tak im to musi aspon na 30 ludi, po 10 na smenu a este maju urcite dalsie peniaze od mesta/kraja.

@hiro ešte som nepočula, aby v nejakom DSS bolo 180 ľudi. Veď to nie je hotel pri mori, pre Boha

vorkola
14. okt 2025
@hiro

Vo vedlajsej diskusii jedna pisala: "poobede sme vacsinou 1sestra + 1-2 prakt. sestry na 180-190 ludi"
Ja tomu nechapem, 800-1200€ mesacne za jedneho cloveka, ked len zoberieme 1000€ tak prijem DSS maju mesacne 180000€-190000€ a z tohto dokazu zaplatit len 2-3 ludi na poobedie? Vsak keby davali platy zo 5000€ mesacne tak im to musi aspon na 30 ludi, po 10 na smenu a este maju urcite dalsie peniaze od mesta/kraja.

@hiro Tak ozaj, to akeze maju svedomie,, a kto vobec dostava dochodok 1200 e , tak to je hanba na tri zimy

pieksamaki
14. okt 2025

@dj1616 je to nízka suma......a v zahranici je mesačný poplatok urobený aj za sluzbu TV na izbe, možnosť nabíjania mobilu, ďalej druh stravy, veľkosť izby atd, na webe maju zvyčajne základný poplatok, ktory sa vsak upravuje podla klienta.....

anonym_d83ae1
14. okt 2025
@7miriam77

@hiro ale započítajú naklady na celkovú prevádzku, najom, elektrika, potom strava 5 krát denne, zdravotné pomôcky, ...isto denne prezliekaju postele, tak práčovňa....a celkový chod. Z tých peňazí nejde len na platy

@7miriam77 DSS , ktoré patria pod mesto, kraj nájom neplatia. Majú vlastné budovy. Koľko elektriky minie ležiaci človek? Ma max telku/radio a svetlo. Aj keď prirátaš spoločné priestory. Prezliekanie postelý denne? Si asi nebola nikdy v DSS. Zdravotnícke potreby? Si platíš sama mimo ceny za DSS, tak isto lieky. Strava? U nás donáša najlacnejšia vývarovņa a kvalita katastrofa. Až potom, čo sa rodiny sťažovali na internete sa to trošku zlepšilo, ale cena za stravu u nás je na celý deň cca 7€. Tak si to vyrátaj na mesiac, prilocitaj elektriku a zistiš zisk zriadovatela. U nas pytaju dar pri.umiestneni do zariadenia , nedáš, dá ďalši.

anonym_5645af
14. okt 2025
@oslo1

my sme takto davali sponzorsky dar, ked mamu brali do zariadenia, bolo to pred 10 rokmi. Teraz neviem, ci to bolo vtedy 1000 alebo 2000 euro. Ale sa mi zda, ze vtedy stacilo len 1000, lebo to bolo nove zariadenie a potrebovali ho zaplnit. Mama bola z Bratislavy a isla do Galanty, lebo tam ju mohli vtedy hned zobrat.

V UK sa za podobne zariadenie plati 2000 na tyzden, a to strava a ubytovanie je tu rovnako ako u vas na slovensku, pomaly sa uz aj platmi blizite. Preto sa tu dedictvo neriesi, lebo vsetko ide na zariadenie, alebo na dane ( momentalne aj na nieco ine, ale to sem pisat nemozem, lebo by mi dali ban za politicku nekorektnost).

@oslo1 veru, moja známa takto museli predať babky byt a peniaze sa uložili na platenie DSS, žiadne dedičstvo..
Babka má Alzheimera a ďalšie diagnózy, plienkovaná, dochodok nízky a platia 1200€, tiež ju odviezli 150km od rodiny, lebo nebolo bližšie voľné..smutné hrozne a komplikované pre všetkých.

7miriam77
15. okt 2025
@anonym_d83ae1

@7miriam77 DSS , ktoré patria pod mesto, kraj nájom neplatia. Majú vlastné budovy. Koľko elektriky minie ležiaci človek? Ma max telku/radio a svetlo. Aj keď prirátaš spoločné priestory. Prezliekanie postelý denne? Si asi nebola nikdy v DSS. Zdravotnícke potreby? Si platíš sama mimo ceny za DSS, tak isto lieky. Strava? U nás donáša najlacnejšia vývarovņa a kvalita katastrofa. Až potom, čo sa rodiny sťažovali na internete sa to trošku zlepšilo, ale cena za stravu u nás je na celý deň cca 7€. Tak si to vyrátaj na mesiac, prilocitaj elektriku a zistiš zisk zriadovatela. U nas pytaju dar pri.umiestneni do zariadenia , nedáš, dá ďalši.

@anonym_d83ae1 vieš, aj tak sa mi to nezdá proste veľa. 25 e za celodennú starostlivosť o ležiaceho človeka je nič. Odpočítas tých 7 e strava, niečo náklady, a iné výdaje.,.ostane dajme tomu 12 e, čo je 372 e na mesiac....z toho poplatit zamestnancov, už mi je jasné prečo opatrovateľky toľko malo zarobia. Ty tam pracuješ? Koľko máte klientov a koľko je celkovo zamestnancov aj s doktormi a všetkými zamestnancami?

anonym_4c6a03
15. okt 2025
@hiro

@7miriam77 Aky najom? Odkedy si statne DSS prenajimaju budovy od sukromnikov? Elektrina? Za jednu izbu? No budiz 20€ za lampu a varnu kanvicu. Za pranie kazdy den plachty, oblecenia kolko da rodina za mesiac? Tiez max 20€. Stravu ak budu ratat zo 5kg jedla na den, kilo masa, kilo zemiakov, kilo ryze, kilo ovocia tak sa do 7-8€ vojdu.

@hiro nejak divne pocitas

anonym_a6c058
15. okt 2025
@hiro

@7miriam77 Aky najom? Odkedy si statne DSS prenajimaju budovy od sukromnikov? Elektrina? Za jednu izbu? No budiz 20€ za lampu a varnu kanvicu. Za pranie kazdy den plachty, oblecenia kolko da rodina za mesiac? Tiez max 20€. Stravu ak budu ratat zo 5kg jedla na den, kilo masa, kilo zemiakov, kilo ryze, kilo ovocia tak sa do 7-8€ vojdu.

@hiro DSS kde bol náš blízky je v prenájme od evanjelickej cirkvi a platia nájom, nie síce trhove nájomné ale stále je to vysoká suma. Tebe sa doma nepokazí kotol? práčka? chladnička? nezacne ti zatekat komín? nepotrebuješ nikdy vymaľovať? Chápeš?? Ty tu píšeš úplne nezmysly, nemáš ani poňatia čo znamená prevádzka DSS....

hiro
15. okt 2025

@anonym_a6c058 "nepokazí kotol? práčka? chladnička? nezacne ti zatekat komín? nepotrebuješ nikdy vymaľovať?"
To mi ako chces tvrdit ze pri mesacnom prijme 100000 ci 200000€ + dotacie od mesta + ine je problem kupit pracku ci chladnicku ci vymalovat? :D To su uplne prkotiny a zanedbatelne sumy.

anonym_a6c058
15. okt 2025
@hiro

@anonym_a6c058 "nepokazí kotol? práčka? chladnička? nezacne ti zatekat komín? nepotrebuješ nikdy vymaľovať?"
To mi ako chces tvrdit ze pri mesacnom prijme 100000 ci 200000€ + dotacie od mesta + ine je problem kupit pracku ci chladnicku ci vymalovat? :D To su uplne prkotiny a zanedbatelne sumy.

@hiro vieš čo keď tu bude nabudúce zase výzva že DSS Šenkvice prijme akekolkovek množstvo starých navleciek, z ktorých si robia handričky, nakoľko spotreba hygienického materiálu je obrovská, tak ta označím, aby si im rovno zatelefonoval a vysvetlil im, že to nech netvrdía že pri príjme 100000 potrebujú takéto prkotiny.....ok? 🤔...

Strana
z2