icon

Opatrovanie rodiča, ktorý je na tom veľmi zle po psychickej stránke

28. nov 2025

Ahojte viete niekto poradiť ?
Mám otca je rok na dôchodoku. Celý život bol ťažký alkoholik, rodičia sa dávno rozviedli keď som bola malá, otec išiel žiť ku svojej mame. Žili spolu v rodinnom dome. Babka zomrela pred pár dňami. Otec zostal v tom dome sám. Problém je ten že je na tom psychicky veľmi zle už pár rokov nežije v realite zasekol sa tak asi 10-15rokov späť. Nepamätá si čo robil pred 10 minútami. Hygienu zvláda, zdravotne má diagnózy ale je mobilný v pohode sa o seba postara. Len mu treba navariť, nakúpiť, upratať, prať... samozrejme všetko za neho vybaviť, poplatit k lekárom ho odviesť doviest....Len hlavu nemá v poriadku vôbec naozaj si pamätá len tak 10min. Chceli sme mu vybaviť domov dôchodcov ale asi po minúte by odišiel lebo by bol v neznámom prostredí a oni by ho tam nedržali... Je to dobrovoľne. Je miesto kam ho umiestniť? Alebo ho zbaviť svojprávnosti a umiestniť ho tak do domova? Ale to by musel byť špecializovaný domov tam je málo miesta, dlhé čakacie doby .... Psychiatria asi také prípady neberie? Nevieme ako ďalej? Alebo opatrovateľský a opatrovať ho ? Ďakujem ak niekto poradí
PS: už nepije len si to myslí

anonym_6ad09a
28. nov 2025

@anonym_autor na to ze je tazky alkoholik moze byt rad ze este zije. berie take pripady psychioatria aj ja riesim ze zabudam, napr ked zacnem varit zabudnem ze varim. toto riesi psychiater. ja sa musim velmi kontrolovat a do dochodku mam 30 rokov. lekarka mavla rukou ale nechape ze takto zit je velmi tazke

pribinak
28. nov 2025

Opatrovať ho? Zlý nápad! Však tá zničí ! Evidentne nemáš ani len predstavu čo to je . Skor by som hľadala dss a riešila s psychiatrom ako ho tam dostať

Jedlo mu vieš objednať, niektoré obce poskytujú svojim seniorom takúto službu. Skús sa informovať

anonym_85f3aa
28. nov 2025

@anonym_autor neviem odkiaľ si, v BA je zariadenie memory centrum, ak si aj ďaleko od BA, zavolaj im, budú ťa vedieť nasmerovať

autor
28. nov 2025
@anonym_6ad09a

@anonym_autor na to ze je tazky alkoholik moze byt rad ze este zije. berie take pripady psychioatria aj ja riesim ze zabudam, napr ked zacnem varit zabudnem ze varim. toto riesi psychiater. ja sa musim velmi kontrolovat a do dochodku mam 30 rokov. lekarka mavla rukou ale nechape ze takto zit je velmi tazke

@anonym_6ad09a och to má mrzi musíš to mať veľmi ťažké ❤️

anonym_e17219
28. nov 2025

No, urcite to riesit s prihadnutim na buducnost. Jeho stav sa bude iba zhorsovat a myslim ze celkom rychlo a rapidne. To, co zvlada teraz, uz o pol roka moze byt uplne pase. Takze, ja by som isla formou psychiatrie a zbavenia svojpravnosti.

autor
28. nov 2025
@anonym_85f3aa

@anonym_autor neviem odkiaľ si, v BA je zariadenie memory centrum, ak si aj ďaleko od BA, zavolaj im, budú ťa vedieť nasmerovať

@anonym_85f3aa ďakujem ale jemu sa už hlava nezlepší. Bol na rôznych vyšetreniach... On ani nemá záujem sa liečiť.... A úprimne aj my ho máme dosť celý život sa o nás nestaral, bil mamu, stále chlastal... Jeho život bol alkohol a krčma... A teraz to je rovnako až nato že už nepije... Ale myslí si to... Liečiť nie len sa nejak o neho postarať...

pbra40
28. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_85f3aa ďakujem ale jemu sa už hlava nezlepší. Bol na rôznych vyšetreniach... On ani nemá záujem sa liečiť.... A úprimne aj my ho máme dosť celý život sa o nás nestaral, bil mamu, stále chlastal... Jeho život bol alkohol a krčma... A teraz to je rovnako až nato že už nepije... Ale myslí si to... Liečiť nie len sa nejak o neho postarať...

Zacat na urade vo vasom meste. Daju vam podklady na stanovenie stupna odkazalosti. Potom navsteva vseobecneho lekara. Nasledne psychiater. Obaja daju posudky stavu, pri tvojom popise to bude asi 4 stupen odkazalosti. Tieto potvrdenia budu trvat priblizne 2 -3 mesiace. Nasledne volat do zariadeni v okoli. Prve co sa budu zariadenia pytat, aky stupen odkazalosti je klient, od toho sa odvija i cena a miesto.
Ak budete mt stastie, ubytuju. Ak nie, pojdete na cakacku. Na urade by ti mali pomoct i s navigvanim na pomoc a osetrovanie pocas dna.
Drzim palce

autor
28. nov 2025
@pbra40

Zacat na urade vo vasom meste. Daju vam podklady na stanovenie stupna odkazalosti. Potom navsteva vseobecneho lekara. Nasledne psychiater. Obaja daju posudky stavu, pri tvojom popise to bude asi 4 stupen odkazalosti. Tieto potvrdenia budu trvat priblizne 2 -3 mesiace. Nasledne volat do zariadeni v okoli. Prve co sa budu zariadenia pytat, aky stupen odkazalosti je klient, od toho sa odvija i cena a miesto.
Ak budete mt stastie, ubytuju. Ak nie, pojdete na cakacku. Na urade by ti mali pomoct i s navigvanim na pomoc a osetrovanie pocas dna.
Drzim palce

@pbra40 toto uz brat dávnejšie riešil vybavil všetky papiere má stupeň 5. Odvolal všetko nikde nemajú miesto a ak sa našlo tak jeho stav nie... Jedno jediné by išlo ale na skúšku na 3 mesiace je to otvoreny domov teda môže odísť kedy chce tak to sme rovno zamietli z dôvodu že on si naozaj nepamätá teda po pár minútach by odišiel a ešte sa aj stratil....

anonym_85f3aa
28. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor memory centrum pracuje s ľuďmi, ktorí sú chorí, je tam psychiatrická aj psychologická podpora. Tam už nejde o zlepšenie pamäti, len o to, aby hlavu udržali čo najdlhšie v takom stave aj akom je + tým že je tam psychiater vedia stanoviť dg. Naozaj odporúčam to pozrieť, nie kvôli nemu ale kvôli sebe, aby si vedela, čo ťa čaká.

zara1357
28. nov 2025

@anonym_autor v prvom rade smer pschyiater stym, že dá papier, kde bude napísaná diagnóza čo mu je. Dalšie papiere vypisuje obvodný lekár, kde taktiež uvedie kvôli čo ma byt umiestneny tam a tam.
Následne treba ist do danneho zariadenia pre prihlášky ( špecializovane zariadenie môžeš iba 1 v celom okrese/kraji, kde ma uvedeny trvaly pobyt- tam si už nespomínam, ako to bolo) treba ist mne sa zda aj na socialne/ urad prace od januara prebera nejake veci v tomto po mestskom urade. Je tych papierov dost.
Ale nenechajte sa odradit. Viem, ze záverečné papiere so stupňom odkázanosti, su tie najdôležitejšie.
A ja by som " vybavila " papiere aj na bežný domov dôchodcov- niekde berú aj taketo prípady.
A už iba posledná rada- všade treba ísť osobne, mať po ruke kópie zo všetkých papierov ako aj výška dôchodku poberaného, prípadne vdovský. Ono každé zariadenie má svoj zoznam čakateľov, ale sú uprednostnení ty ktorý majú vážnejšie stupne odkázanosti [5 od januára, 6ka do 12/2025] plus či sa má kto o osobu postarať atď..
Držím palce( nám to trvalo 20 mesiacov vybaviť domov). Úprimne ti poviem, že ako krajina sme na tom v sociálnej oblasti na úrovni krajín 3 sveta a človek to zistí, až keď začne niečo takéto riešiť.

nyusika
28. nov 2025

zisti si na prislusnom miestnom urade, ci obec/mesto neposkytuje terenne opatrovatelky.
ja som k mojmu otcovi vybavila pani na 3.5 hodiny denne - pomoc na nezaplatenie.

a pre tych, co pisu, ze si za svoj stav moze sam (alkoholizmus a tak) - ano, to je pravda...ale teaz co ? nechate ho len tak ? ved je to rodic.
ja by som na toto "gule" nemala
neviete, aki budeme my vo veku nasich rodicov, proste za niektore veci uz nemozu (starecka demencia v roznych statdiach...povaha - zle pvahove vlastnosti s avekom este zhorsuju a podobne)

anonym_6ad09a
28. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6ad09a och to má mrzi musíš to mať veľmi ťažké ❤️

@anonym_autor je a teraz pracuj. ked zabudas to co si robil pred 10minutami. zevraj to mam z psychickeho vypatia. drzim palce verim ze ti tu dobre poradia ale tieto veci riesi psychiater, aj alkoholizmus

anonym_65b1f8
28. nov 2025

šupla by som ho do DSS bez milosti. Však ako sa on zachoval ku vám ako rodine - tak vy mu vlastne nedlžíte nič ako rodičovi na dôchodku.
a že je DSS cez pol republiky? to by ma vôbec netrápilo. čo si zasial - to aj zožne.

anonym_6ad09a
28. nov 2025
@anonym_85f3aa

@anonym_85f3aa ale to je len denny stacionar. maju terennych ludi? neviem o tom...

anonym_38357b
28. nov 2025
@anonym_65b1f8

šupla by som ho do DSS bez milosti. Však ako sa on zachoval ku vám ako rodine - tak vy mu vlastne nedlžíte nič ako rodičovi na dôchodku.
a že je DSS cez pol republiky? to by ma vôbec netrápilo. čo si zasial - to aj zožne.

@anonym_65b1f8 No "supnut" ho do DSS bez jeho suhlasu nemozu 😉 A na supnutie do DSS sa caka mesiace a roky 😉. Samozrejme so suhlasom dotycneho..

alickapusinka
29. nov 2025

a ak chodi vie sa obriadiť tak to neviem či davaju opatrovateľský príspevok.

autor
30. nov 2025
@alickapusinka

a ak chodi vie sa obriadiť tak to neviem či davaju opatrovateľský príspevok.

@alickapusinka má 5 stupeň sociálnej odkázanosti. Ani v klasickom domove dôchodcov ho nechceli zobrať že také ťažké prípady neberú.... Tak myslím že opatrovateľský asi daju

anonym_6ad09a
30. nov 2025
@anonym_autor

@alickapusinka má 5 stupeň sociálnej odkázanosti. Ani v klasickom domove dôchodcov ho nechceli zobrať že také ťažké prípady neberú.... Tak myslím že opatrovateľský asi daju

@anonym_autor budem zla. prepac . ale na alkoholikov mame peniaze. a ludia co umieraju na rakovinu, na nich nie je nic. co tak radsej budovat hospice aj kammenne nie len mobilne? drzim vam samozrejme palce. nechap ma zle. aj kamarat alkoholik cirhoza pecene, mal ID a tak ani nepracoval, slopal doma a bral fusky na ruku. nemusel normalne fungovat, prepil sa 30rocny na druhy svet.
neviem ci by alkoholici mali mat take vyhody ako ludia co ozaj nemozu za svoju chorobu. tu sa len rozdava kde nema. z alkoholu su rozne psychicke choroby , preto mame tolko ludi na ID zo psychiky. lebo slopu.
a poslat na protilakoholicke si nepremyslala? ci s tym asi musi on suhlasit ze? a on nechce nic preto urobit aby sa z toho dostal?

dudos
30. nov 2025

Dobrý deň, píšete že pán otec má už stupeň odkazanosti. Muselo byť vydané rozhodnutie s posudkom. Kto vydával tieto papiere? Samosprávny kraj alebo obec? Akú diagnózu má napísanú - demencia, alzheimer a pod. ? Podľa toho sa postupuje ďalej. Ak máte papiere z miestneho úradu bez diagnóz demencia alzheimer a pán otec dovŕšil dôchodkový vek treba si vyhľadať zariadenie pre senirov (klasický domov dôchodcov) vypísať ich prihlášku, priložiť kópiu rozhodnutia a posudku, všetky lekárske správy nie staršie ako 6 mesiacov, vyhlásenie o majetku a potvrdenie o dôchodku (vydáva SP), takto všetko pekne doručíte do zariadenia pre seniorov (aj do viac).
Ak má pán otec podľa rozhodnutia a posudku diagnózu alzheimer, demenciu treba hľadať špecializované zariadenia postup je rovnaký ako pri zariadeniach pre seniorov.
V každom jednom rozhodnutí je napísaný stupeň odlazanosti a druh poskytovanej služby - zariadenie pre seniorov (ZPS); domov sociálnych služieb (DSS - sem patria ľudia, ktorý nedovŕšili dôchodkový vek a majú iné diagnózy ako alzheimer a demencia); špecializované zariadenia (ŠZ).
Na základe takto doručených papierov vám zariadenia vydajú stanovisko, či pán otec bude zaradený do evidencie čakateľov alebo nie. Ak nie, uvedú vám dôvod. V prípade vášho pána otca môže v prípade zamietavého stanoviska zohrať rolu to, že je abstinujúci alkoholik. Bude treba dokázať - preukázať, že už nepoužíva návykové látky (správy od psychiatra, psychológa a pod.tiež nie staršie ako 6 mesiacov).

Zvážte si a úprimne radím dajte ho na čakačku. Jeho stav sa bude len zhoršovať následkom minulosti tam bude veľmi rýchli spád čo sa týka demencie a možného alzheimera, treba mu nastaviť liečbu. V zariadení si po čase zvykne. Pre vás ak by ste ho mali v starostlivosti naozaj nastane ťažké obdobie, ktoré môže trvať aj niekoľko rokov.
Držím vám prsty.

Ešte dodám, ak by ste nemali rozhodnutie a posudok postup je takýto:
Ak pán otec nemá alzheimera a demenciu Miestny úrad v mieste trvalého bydliska žiadateľa vám dá Žiadosť, k nej priložíte leleraske správy. Na základe toho vám vydá rozhodnutie a posudok.
Ak má alzheimera a demenciu je nutné sa obrátiť na samosprávny kraj, dajú vám žiadosť, vyplníte, priložíte lekárske správy a na základe toho vám vydajú rozhodnutie a posudok.

Želám veľa šťastia.

anonym_6ad09a
30. nov 2025
@dudos

Dobrý deň, píšete že pán otec má už stupeň odkazanosti. Muselo byť vydané rozhodnutie s posudkom. Kto vydával tieto papiere? Samosprávny kraj alebo obec? Akú diagnózu má napísanú - demencia, alzheimer a pod. ? Podľa toho sa postupuje ďalej. Ak máte papiere z miestneho úradu bez diagnóz demencia alzheimer a pán otec dovŕšil dôchodkový vek treba si vyhľadať zariadenie pre senirov (klasický domov dôchodcov) vypísať ich prihlášku, priložiť kópiu rozhodnutia a posudku, všetky lekárske správy nie staršie ako 6 mesiacov, vyhlásenie o majetku a potvrdenie o dôchodku (vydáva SP), takto všetko pekne doručíte do zariadenia pre seniorov (aj do viac).
Ak má pán otec podľa rozhodnutia a posudku diagnózu alzheimer, demenciu treba hľadať špecializované zariadenia postup je rovnaký ako pri zariadeniach pre seniorov.
V každom jednom rozhodnutí je napísaný stupeň odlazanosti a druh poskytovanej služby - zariadenie pre seniorov (ZPS); domov sociálnych služieb (DSS - sem patria ľudia, ktorý nedovŕšili dôchodkový vek a majú iné diagnózy ako alzheimer a demencia); špecializované zariadenia (ŠZ).
Na základe takto doručených papierov vám zariadenia vydajú stanovisko, či pán otec bude zaradený do evidencie čakateľov alebo nie. Ak nie, uvedú vám dôvod. V prípade vášho pána otca môže v prípade zamietavého stanoviska zohrať rolu to, že je abstinujúci alkoholik. Bude treba dokázať - preukázať, že už nepoužíva návykové látky (správy od psychiatra, psychológa a pod.tiež nie staršie ako 6 mesiacov).

Zvážte si a úprimne radím dajte ho na čakačku. Jeho stav sa bude len zhoršovať následkom minulosti tam bude veľmi rýchli spád čo sa týka demencie a možného alzheimera, treba mu nastaviť liečbu. V zariadení si po čase zvykne. Pre vás ak by ste ho mali v starostlivosti naozaj nastane ťažké obdobie, ktoré môže trvať aj niekoľko rokov.
Držím vám prsty.

Ak pán otec nemá alzheimera a demenciu Miestny úrad v mieste trvalého bydliska žiadateľa vám dá Žiadosť, k nej priložíte leleraske správy. Na základe toho vám vydá rozhodnutie a posudok.
Ak má alzheimera a demenciu je nutné sa obrátiť na samosprávny kraj, dajú vám žiadosť, vyplníte, priložíte lekárske správy a na základe toho vám vydajú rozhodnutie a posudok.

Želám veľa šťastia.

@dudos prepac ale ja si tiez nepamatam co som robila pred 10minutami, zabudam ze daco varim a to je alzheimer? mam 40 rokov a som liecena na psychiatrii mam chronicky stres a ine choroby.

dudos
30. nov 2025
@anonym_6ad09a

@dudos prepac ale ja si tiez nepamatam co som robila pred 10minutami, zabudam ze daco varim a to je alzheimer? mam 40 rokov a som liecena na psychiatrii mam chronicky stres a ine choroby.

@anonym_6ad09a áno nie vždy musí ísť o alzheimera alebo demenciu, písala som ako postupovať v každom jednom prípade. Treba čítať s porozumením. Písala som aj o DSS.
V prípade autorky, resp. jej pána otca môže ísť naozaj aj o stav, ktorý je možným následkom dlhodobého užívanie návykovej látky. To ja určiť neviem a nikdy by som si to ani nedovolila. Písala som jej ako postupovať pri umiestnení do zariadenia sociálnych služieb. Poradenstvo, ktoré som mala aj v pracovnej náplni s rodinnými príslušníkmi budúcich PSS. Na to slúži posudok, ten určí zaradenie a je v ňom určená diagnóza.

anonym_0f4ff2
30. nov 2025
@anonym_65b1f8

@anonym_65b1f8 ty šupni samu seba do DSS. A bez mylosti. Iné si ani nezaslúži taky človek ako ty.

anonym_65b1f8
30. nov 2025
@anonym_0f4ff2

@anonym_65b1f8 ty šupni samu seba do DSS. A bez mylosti. Iné si ani nezaslúži taky človek ako ty.

@anonym_0f4ff2 šup - "MYLOSTI"
pani má problém s pravopisom, takže min. do zš.

autor
30. nov 2025
@anonym_6ad09a

@anonym_autor budem zla. prepac . ale na alkoholikov mame peniaze. a ludia co umieraju na rakovinu, na nich nie je nic. co tak radsej budovat hospice aj kammenne nie len mobilne? drzim vam samozrejme palce. nechap ma zle. aj kamarat alkoholik cirhoza pecene, mal ID a tak ani nepracoval, slopal doma a bral fusky na ruku. nemusel normalne fungovat, prepil sa 30rocny na druhy svet.
neviem ci by alkoholici mali mat take vyhody ako ludia co ozaj nemozu za svoju chorobu. tu sa len rozdava kde nema. z alkoholu su rozne psychicke choroby , preto mame tolko ludi na ID zo psychiky. lebo slopu.
a poslat na protilakoholicke si nepremyslala? ci s tym asi musi on suhlasit ze? a on nechce nic preto urobit aby sa z toho dostal?

@anonym_6ad09a ahoj asi si nečítala celé nevadí . On už nepije rok a pol zabudol nato 😅

autor
30. nov 2025
@dudos

Držím vám prsty.

Želám veľa šťastia.

@dudos ďakujem krásne za rozsiahlu odpoveď. Zatiaľ viem len útržky. Starala sa teta ona riešila veľa veci a brat. Nikde nemali miesto, kde sa našlo tam ho nechceli lebo je ťažký prípad, a kde by ho vzali tam by mohol odísť majú ten domov otvorený... A to že on si nepamätá tak by asi rýchlo odišiel, z neznámeho miesta.... Že ich tam nestrážia tak to zavrhli...je to dobrovoľne. A špecializované sú veľmi drahé a doplácať mu 300-500€ nemáme a ani nechceme.... Neviem musím sa dostať ku jeho papierom a zistiť všetko ako to je presne... Viem že berie aj lieky aj niečo na pamäť...Chcela som len pár mesiacov sa o neho starať kým sa niečo nájde kam ho umiestniť.... Keď budem mať všetky papiere Vám napíšem ❤️ ďakujem pekný večer

anonym_6ad09a
30. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6ad09a ahoj asi si nečítala celé nevadí . On už nepije rok a pol zabudol nato 😅

@anonym_autor to je super.drzim palce

alickapusinka
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aha prepáč ospravedlnujem sa TI ja som si myslela že ma problém len mentalne že nie dobre. Beriem späť prepáč. Jasne pri 5 davaju tam nie je čo riešiť.Moja dcérka mala tiež 5.Och toto je ťažke rozhodnuti opatrovať ho si zničiš zdravie. Kto neopatroval nevie čo to je aka je to ťažoba. Prosím poriadne si to premysli lebo aby si s toho neochorela s tej ťažoby. Ospravedlnujem sa ešte raz.Prepáč.

autor
2. dec 2025
@alickapusinka

@anonym_autor aha prepáč ospravedlnujem sa TI ja som si myslela že ma problém len mentalne že nie dobre. Beriem späť prepáč. Jasne pri 5 davaju tam nie je čo riešiť.Moja dcérka mala tiež 5.Och toto je ťažke rozhodnuti opatrovať ho si zničiš zdravie. Kto neopatroval nevie čo to je aka je to ťažoba. Prosím poriadne si to premysli lebo aby si s toho neochorela s tej ťažoby. Ospravedlnujem sa ešte raz.Prepáč.

@alickapusinka v pohode ❤️ nedam to nebudem ho opatrovať. Budeme mu intenzívne niečo hľadať... Nedá sa s ním vôbec.... Je to hrozné ....
Dcérka mala takú ťažkú diagnózu to mi je veľmi ľúto ❤️ muselo to byť veľmi veľmi ťažké po všetkých stránkach 😭