icon

Prečo okolie neakceptuje pracujúcich dôchodcov?

4. okt 2025

Pýtam sa za mamu. Má 67 rokov a robí tak cca 2 dní v týždni po 8 hodín, mesačne okolo 90 hodín spolu. Dôvodov je viac. Prvý financie-je rozvedená a sama a nemá dôchodok ani 500 eur. Druhý že vládze ešte a chce byť medzi ľuďmi. Tretí že doma sa nudí, nemá taký koníček čo by jej zaplnil dni.
Ale okolie to nechápe, čuduje sa prečo robí, že sa jej chce, že prečo sa radšej neuskromní. A preto sa pýtam prečo to okolie nedokáže prijať že robí?

Strana
z4
anonym_e69926
4. okt 2025

@anonym_autor ja sa pýtam, na čo to s okolím mama rozoberá. Keby robila aj denne 8 hodín, je to len jej vec. Ak to niekto začne riešiť, odpoveď - vyhovuje mi to takto a ďalej sa k tomu nevyjadrovať, nasadiť úsmev a mám v paži. A divím sa, že mamu v jej veku ešte trápi, čo si o tom, ako žije myslí okolie

reela
4. okt 2025

Moze hovorit, ze trenuje v mensom ako to bude mat dcera/syn, vnucata, ked oni budu v dochodkovom veku

alex49
4. okt 2025

Kopa dôchodcov robí aj celý týždeň. Okolie do maminho rozhodnutia nič. Nemusí z nikým viesť debaty o jej rozhodnutí.

barka1
4. okt 2025

Kto je "okolie"? Deti? Susedia? Vobec by som to neriesila. Okolie jej život nežije. Ani ju nezivi.

pribinak
4. okt 2025

Moji rodičia obaja tiež pracovali na dôchodku. Obaja sú veľmi vitálni, kognitívne boli a sú na tom výborne tskze sedieť doma s niudit sa nebolo pre nich

Je to výborne že mamina si našla brigádu a je medzi ľudmi a aj di zarobí
Názor okolia by má nezaujímal

martinkatinka
4. okt 2025

Tak nech povie to, co hovori vacsina dochodcov. Ze mladym sa nechce 🙈

kavasmliekom
4. okt 2025

@anonym_autor lebo mladým sa nechce 🤣

marianarem
4. okt 2025

@anonym_autor Fakt nechapem, co za okolie to je. V mojom okoli je bezne robit do 70ky a privyraba si k dochodku este aj moja 88rocna suseda. Nikdy v historii to nebolo tak, ze starsi clovek narazovo prestal robit a "musel sa uskromnit". Postupne vladal menej a ubudalo mu prace, ale dokym vladal, tak prispieval k praci ostatnych.

anonym_91d5e4
4. okt 2025

@anonym_autor aku pracu robila, ze ma taky maly dochodok? Moji rodicia v podobnom veku maju viac a to nerobili ziadne speci zamestnania, ale bezne uradnicke prace.

A k otazke, ja sa cudujem, ze to vobec riesi nejake zbytocne otazky. Poviem, ze chce sa mi, tak robim. Ak chce rypnut naspat, nech povie, ze nechce na dochodku osprostiet.
A ty sa tiez citis blbo, ze sa tvojej matky nieco pytaju? Polozila si si otazku, preco ti to vadi?

sense
4. okt 2025

Moja mama tiež pracuje, už chcela aj skončiť ale málo ľudí pretože tu prácu nechce nikto robiť a úprimne ani sa nečudujem pri tých podmienkach .
Tvoja mama nemusí nič nikomu vysvetľovať . Alebo nech poviem robím lebo chcem vedieť aké to budú mať dnešný mladý keď budú musieť v takom veku ešte robit

vkatush
4. okt 2025

Poznám pani, čo má 82 (!!!) rokov a stále pracuje. Svoju prácu miluje a je v nej dobrá. Každý deň chodí do kancelárie na tretie poschodie bez výťahu. Ja by som ani tie schody nezvládla, nie že pracovať v jej veku 😅

anonym_ffb562
4. okt 2025

@anonym_autor moja mama je staršia od tvojej a stále pracuje a nikdy som nepočula že to niekomu vadilo, jej suseda má viac ako 70 a tiež robí roznáša letáky, noviny a dopísi.
Moja nadriadená má 67 robí na plný úväzok na jej práci vôbec nie je vidieť vek, aj by bola naďalej pracovala ale v rámci konsolidácia k 31.12 sa jej zbavili. Ani toľko času nemá aby poriadne zaškolila nástupcu.

tetapetra
4. okt 2025

@anonym_autor moki susedia sú tiež dôchodcovia a robia. Jeden stále vedie firmu, a druhý normálne na plný úväzok.

zmrzlinka2021
4. okt 2025

@anonym_autor možno preto že ich zrkadlí v Tom, že oni darebacia a čakajú len na dochodcovske davky

marca12
4. okt 2025

@anonym_autor Lebo ludia maju potrebu vsetko riesit a ku vsetlemu sa vyjadrovat. Musia neustale niekoho sudit,posudzovat. Kaslat na ludi. Mama sa nemusi nikomu spovedat a obhajovat svoje fungovanie.

gribka1
4. okt 2025

Toto nie je ničím zvláštne, ľudia, ktorí majú potrebu toto riešiť, nestoja ani za povšimnutie.

simsalabim
4. okt 2025

Nechapem, naco v tomto veku este riesit okolie. Ja este mam dooost rokov do veku tvojej mamy, ale okolie uz dlho neriesim. Zijem svoj zivot.

alenka58
4. okt 2025

či niekto pracuje je jeho osobná vec či je mladý alebo starý

anonym_c034ca
4. okt 2025

Moja stará mama má 69, v júli 70ka na krku.. a stále pracuje..no je vo veku, keď okolie pre ňu neznamená nič. Nech si hovorí kto chce,čo chce.

petronelag
4. okt 2025

V našom okolí tiež väčšina dôchodcov ešte pracuje, niektorí aj na celý úväzok a nikto nič nato nehovorí, každý si môže robiť ako chce a ako mu to zdrav.stav dovolí.

danica2711
4. okt 2025

aké "okolie" sa čuduje? Ak priatelia, vysvetlím. Ak len vzdialení známi, susedia a pod., mám v paži. Inak, ja som sa s takým pohľadom na pracujúcich dôchodcov nestretla, skôr s rešpektom voči nim, že to zvládajú

anonym_9abc74
4. okt 2025

@anonym_autor pracujú väčšinou preto, lebo dochodky sú nízke a väčšina ľudí si myslí že dôchodca už nepotrebuje nič, že nemá hypotéku, nekupuje drogériu, oblečenie. Stačí si prečítať zopár diskusii a komentárov o Tom, ako starý človek nepotrebuje 13ty dôchodok, ako im treba vziať právo ísť voliť, žiadna úcta k starším, nič.

autumn1
4. okt 2025

Moja babka pracovala do 72, posledné roky len na 4hod. Okolie ju v tom podporovalo, v práci mala "kamarátov", ako rodina sme nemali nič proti a boli sme radi, lepšie akoby mala vysedávať na gauči a pozerať do blba jednoducho nikto sa nečudoval. Vlastne len jeden člen ale ten sa čudoval už od takej 60, že ešte chodí do práce tak to nie je relevantné.

janinah
4. okt 2025

Keby som mala slušny dôchodok.tak sa do roboty netrepem...toto by som odpovedala a vybavene.Lebo je to pravda.Medzi ľuďmi sa da byť aj inak.

autor
4. okt 2025
@anonym_9abc74

@anonym_autor pracujú väčšinou preto, lebo dochodky sú nízke a väčšina ľudí si myslí že dôchodca už nepotrebuje nič, že nemá hypotéku, nekupuje drogériu, oblečenie. Stačí si prečítať zopár diskusii a komentárov o Tom, ako starý človek nepotrebuje 13ty dôchodok, ako im treba vziať právo ísť voliť, žiadna úcta k starším, nič.

@anonym_9abc74 Asi tak. Ja vnímam že proste má také okolie, rodinu, susedov kde to bežné nie je. Lebo sú dvaja a majú dobré dôchodky, podedili a majú peňazí dosť, majú veľké polia a muklujú tam a podobne. Ona nemá dobrý dôchodok ani nepodedila a síce má záhradku, ale nemá k tomu vzťah a teda nepestuje nič len ovocie a teda ľudia sa čudujú. Ja ju v tom podporujem, aj preto, že proste vidím, že ak človek ostane doma (hlavne ak je sám alebo nemá nejaký aktívny koníček čo mu zaberie pol dňa) často sa opustí, prestane sa o seba starať, zdravie ide tiež dole vodou, takto proste je medzi ľudmi aspoň, stará sa o seba a tak.

ndrag
4. okt 2025

Moj tatko tiez pracoval este dalsich X rokov aspon na polovicny uvazok, proste ho to bavilo, mal rad svoj rezim. Mam pocit, ze vacsina ludi neznasa svoj pracovny zivot a kazda zamienka skoncit je pre nich dobra a myslia si, ze to tak vsetci maju. Nie, nemaju.

petronelag
4. okt 2025
@anonym_9abc74

@anonym_9abc74 Aj to je niekedy dôvod, že majú nízky dôchodok, aj naša suseda má dôchodok 560€ a ešte robí na polovičný úväzok, kde tiež zarobí okolo 600€ a ešte si aj šetrí, na čas keď už nebude robiť.

sevrin
4. okt 2025

Pokým dôchodcovia CHCÚ pracovať a neobsadia miesto niekomu v produktívnom veku, malo by im to byť umožnené v plnej miere.

skumavka
4. okt 2025

Toto komentujú väčšinou takí, čo sú sami leniví, práca ich nebavila a brali ju len ako nutne zlo, ale peniaze naviac by prijali, tak to aspoň okomentuju- ze: Co si ešte dosť nenahrabala? Co sa radšej neuskromní? Čiže závisť a vlastná lenivosť, vôbec by som sa tým nezaoberala.

sulavikova
4. okt 2025

@anonym_autor aj moha mama ná 67 a pracuje na dohodu len s tým rozdielom, že ostatných má v paži…., čo je na dedine asi výnimka.

Strana
z4